"Pancerne", outdoorowe smartphony

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: "Pancerne", outdoorowe smartphony

Post autor: GPS Maniak »

Póki co w Poznaniu pochmurno, więc pełna ocena widzialności ekranu niemożliwa. Przy takiej pogodzie jaką mam, po przesunięciu suwaka na minimum, widzialność ekranu bardzo dobra. Podejrzewam jednak że w słoneczny dzień będzie potrzebny maks lub coś w pobliżu. W zasadzie nie ma potrzeby tego sprawdzać. O ile dobrze kojarzę, w teście jest o tym wzmianka. Przy maksymalnym podświetleniu, które jest naprawdę imponujące (!) telefon pracował z GPSem chyba ok. 7 godzin z haczykiem. Nawet jeżeli założymy, że zmniejszając trochę podświetlenie wyciągnie się nieco więcej to i tak nieciekawie. Tu właśnie kłania się teoria o wyższości AA :D

Idę spać. Ślad ma 12,5 h. Bateria ... 57% :shock:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

Ekran zapewne jest zastosowany standardowy dla smartfonów, większość elementów jest zunifikowana.
W smartfonach różnych producentów ( nawet tych wiodących) można spotkać te same ekrany.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

meridian pisze:przecież nie ma ekranu Super Amoled, ewentualnie IPS
Czyli z punktu widzenia tego co nas interesuje ... w zasadzie lepiej :D Świat się zmienia. Dzisiaj nawet twierdzenie że kolory w IPSie są gorsze niż w Super Amoledzie trąci myszką. Być może koneserzy coś tam zauważą przy oglądaniu fotek, ale w przypadku map oglądanych na dworzu, to bez znaczenia. Podobnie jest z gorszą jeszcze niż w Super Amoled czernią. IPS słabiej maskuje podświetlenie. Czerń nie wychodzi zbyt głęboka. Natomiast jeżeli chodzi o widzialność w słońcu, współczesny IPS nie jest gorszy, a wręcz przeważają opinie, że jest lepszy. W różnych produktach różnie to wygląda ale obecnie to - moim zdaniem - raczej kwestia siły maksymalnego podświetlenia. Mocniej podświetlony IPS lepiej się sprawdzi w GPSie niż słabiej podświetlony Super Amoled.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
meridian
Garniak

GPS Maniak pisze:Super Amoledzie trąci myszką.
Może…ja mam Super Amoled HD nowszy, to Full HD Super Amoled.
Ja miałem ekran o tych parametrach cztery lata temu, a w tym czasie Ty uważałeś, że na ekranie smartfona nic nie widać.
Super Amoled bez HD był montowany w niektórych Motorolach i Huwei-ach.
Ps.
W zasadzie porównanie producentów jest błędem, należy porównywać telefony
z tej "samej półki" różnych producentów a w takim porównani rewolucji nie ma.
Nie do wszystkich telefonów smasunga produkowanych w jednym czasie montowano ekran Super Amoled HD ,
podobnie jest z Nokią, nie wszystkie Lumie mają ten sam typ ekrnu.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

meridian pisze: IPS ( taki masz chyba w swoim smartfonie) .
Mylisz się. IPS rozbił się"w pajęczynkę", po tym jak Lumia wypadła mi z kieszonki sakwy w trakcie jazdy z prędkością ok. 15 km/h po kamieniach na trasie Pradziad-Svrcarna... Zamiennik jest już nieco gorszej jakości (albo powodem jest klejenie szybki do dotyku) dotyk działa nadal wybornie, ale pod kątem już nie widać tak, jak na IPS.
Tak więc nie zawsze jest tak, jak może się wydawać...
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
meridian
Garniak

Napisalem 'chyba masz...." nie ze wzgledu na wynianę ekranu, tylko że Lumie miewają różne ekrany.
Oregon 650 T
septimus19
Bywalec

Post autor: septimus19 »

W marcu 2O15 będzie można kupić. Ma LTE. Ciekawe czy będzie działało Aero2?
Załączniki
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
gavia
Bywalec

Post autor: gavia »

GPS Maniak pisze: Z mapowego punktu widzenia, ewentualne mankamenty związane z wodą dla mnie nie są istotne. Używam Locusa, który ma funkcję wyłączania "kłódkowania" ekranu
W sumie kwestia obsługi smartfona jak deszcz dla mnie też jest średnio istotna bo również mam założoną tę kłódkę i ekran cały czas włączony . Ale bywały sytuacje, że krople potu padały mi w Xperii chyba na klawisz ‘’środkowy –minimalizowania ‘’ i wtedy ekran robił się czarny.
GPS Maniak pisze: Przy maksymalnym podświetleniu, które jest naprawdę imponujące (!) telefon pracował z GPSem chyba ok. 7 godzin z haczykiem. Nawet jeżeli założymy, że zmniejszając trochę podświetlenie wyciągnie się nieco więcej to i tak nieciekawie. Tu właśnie kłania się teoria o wyższości AA :D
Idę spać. Ślad ma 12,5 h. Bateria ... 57% :shock:
Czyli jeśli chodzi o pracę z max podświetleniem wynik Overmaxa jest identyczny jak przy Galaxy S4 MINI =7H.
Jak zmniejszymy w S4 Mini podświetlanie do 50% niestety nie otrzymamy kokosów i będzie to ,,tylko’’ 8,5 h jak sprawdzałem .
Porównując czas zapisu śladu (bez włączonego ekranu) u mnie na 12 h zjadło niecałe 50% baterii
( dokładnie zostało 51%)-parapet, Locus , zapis śladu.
Widać w tym parametrze –Overmax jest trochę lepszy- ale ma według opisu dużo większą baterię bo baterię 2400 Mah a S4 mini tylko 1900 Mah.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

@septimus19. Z fotki wychodzi na to, że tam jest tylko 1 SIM.
Pozdrawiam Lechu

gavia
Bywalec

septimus19 pisze:W marcu 2O15 będzie można kupić. Ma LTE. Ciekawe czy będzie działało Aero2?
Pojemność pamięci tel. to 16gb ale jak nie czyta kart pamięci to trochę mało
Nic na ten temat tutaj https://dl.dropboxusercontent.com/u/985 ... eet_EN.pdf nie widać. ( o ile ten model miałeś na myśli)
Poza tym mógłby być z 1cm krótszy .
Ostatnio zmieniony 18 sty 2015, 10:41 przez gavia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

gavia pisze:Porównując czas zapisu śladu (bez włączonego ekranu) u mnie na 12 h zjadło niecałe 50% baterii
( dokładnie zostało 51%)-parapet, Locus , zapis śladu.
Widać w tym parametrze –Overmax jest trochę lepszy- ale ma według opisu dużo większą baterię bo baterię 2400 Mah a S4 mini tylko 1900 Mah.
Drobna uwaga. Ja rozpoczynałem zapis śladu, przy baterii na poziomie 86%.
Dzisiaj rano po 22h i 37' wyłączyłem Locusa. Starczy. Bateria w ciągu tych prawie 23 godzin zeszła z 86% do 36%. Screeny dam w innym wątku.
I pomyśleć, że w tym czasie w moim Oregonie wykończyłbym 2 zestawy AA. :shock: Świat się zmienia ...
Pozdrawiam Lechu

septimus19
Bywalec

Post autor: septimus19 »

http://youtu.be/pMMyTXRKDAs

Chyba jednen SIM. Firma kultowa i prekursor pancernych fonów. Nie do końca polecam -mój Sonim z przyciskami po 2,5 roku używania głównie na rowerze-bo wygodan obsługa jedna ręką wygląda jak na fotce :lol:
Załączniki
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

gavia pisze:W sumie kwestia obsługi smartfona jak deszcz dla mnie też jest średnio istotna bo również mam założoną tę kłódkę i ekran cały czas włączony . Ale bywały sytuacje, że krople potu padały mi w Xperii chyba na klawisz ‘’środkowy –minimalizowania ‘’ i wtedy ekran robił się czarny.
Panaceum na takie problemy może być smartphone bez dotykowych przycisków systemowych na panelu. Taka dotykowo guzikowa hybryda jak tu: http://www.gsmmaniak.pl/372794/r-tone-abc-data/ W tym przypadku po zablokowaniu Locusa nic nie powinno się przytrafić nawet pod prysznicem :D
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

@Marko, meridian. W nawiązaniu do ekranu Overmaxa. W linkowanym przez mnie teście jest takie info:

mamy tu do czynienia z matrycą IPS2 o świetnej kolorystyce i czystej bieli. Kolory są żywe, głęboko nasycone, świetna jest też widoczność kątowa. Wysoki poziom luminacji bieli sprawia, że ze smartfonu dobrze się korzysta pod otwartym niebem – chociaż tu przeszkodą będzie nieco zbyt błyszcząca powierzchnia ekranu, która po obróceniu smartfonu odbija światło. Na szczęście w widoku na wprost szkło ekranu nie powoduje efektu lustra, więc w zasadzie problem nie istnieje.
Pozdrawiam Lechu

gavia
Bywalec

GPS Maniak pisze: Panaceum na takie problemy może być smartphone bez dotykowych przycisków systemowych na panelu. Taka dotykowo guzikowa hybryda jak tu: http://www.gsmmaniak.pl/372794/r-tone-abc-data/ W tym przypadku po zablokowaniu Locusa nic nie powinno się przytrafić nawet pod prysznicem :D
To co napisałem czyli te całe ,, kapanie kropelek '' to i tak mało znaczący szczegół. Nawet jak ekran zgaśnie ,zawsze można go przetrzeć i po kłopocie.

Problemem( dla mnie) tych nowych ''rugged phones'' jest albo kiepski aparat, albo mało pamięci wbudowanej co bardzo ważne przy Androidzie Kit Kat( utrudniona obsługa kart micro)-16 gb to jakieś minimum.
Jak jest w miarę dobry aparat ( min 8mpx) to znowu stary Android i nie pójdzie transmisja bluetooth - BLE . Na szersze wprowadzanie Ant+ nie ma specjalnie co liczyć bo to tylko w Sony za to ostatnio bez wymiennej baterii. Ant +w tabletach albo 6 calowych cegłówkach to jakaś kompletna bzdura ale takie są obecnie realia.
Jak jest wbudowane 16 gb to okazuje się, że nie obsługuje karto Micro Sd , a jak specyfikacja tech. spełnia wszystkie wymogi ( moje ) to okazuje się, że telefon ma 140-czy 150 mm długości- do plecaka Ok ale na rower przesada...itd.
( Baterią po 2 latach pracy z Active przestałem się trochę przejmować byle by była wymienna)
ODPOWIEDZ