Dokladnosc gps Garmina vs konkurencja
Re: Dokladnosc gps Garmina vs konkurencja
biorę ten pierwszy, ciekawe gdzie mi zapisze te dane, mam nadzieję że na karcie pamięci. Da się potem to przerobić na gpx i wrzucić na stravę co by nałożyć jeden ślad na drugi?
ale się wkręciłem teraz 
Oczywiście że się da przerobić do gpx-a, narzędzi które to robią jest wiele.
Nie martw się, sam Ci to zrobię
Pozdrawiam
Ranger
Nie martw się, sam Ci to zrobię
Pozdrawiam
Ranger
no i niestety tym razem iPhone wypadł lepiej, fakt że padał deszcz i wyłączyłem w 920xt Glonas nie wiem czy słusznie
ten soft z galaxy niestety całej trasy nie zapisał
wrzucam plik z galaxy a tu link do https://www.strava.com/activities/491887052 Jeśli możesz to poproszę o skonwertowanie do gpx 
- Załączniki
Proszę bardzo 
Możesz wkleić gpx-y z pozostałych urządzeń ?
Pozdrawiam
Ranger
Możesz wkleić gpx-y z pozostałych urządzeń ?
Pozdrawiam
Ranger
- Załączniki
Dziękuję! O ale wąż!!! Masakra!! Ale uwaga, telefon Samsung miałem w kieszeni kurtki, iPhone miałem w ręce
Garmin był zapięty na ręce na kurtce. Mimo wszystko najlepiej wygląda ślad z iPhone i programu runmeter. Największy rozjazd jest na ulicy 4 marca 
- Załączniki
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Konwersje nmea na gpx i dziesiątki innych zrobisz programem GPSBabel lub on-line http://www.gpsvisualizer.com/
bardzo dziękuję, muszę zbadać temat, ale cholera mam w sumie 3 Garminy, dakota 20, 310xt i ten 920xt
wahałem się między Polarem v800 i 920xt, wtedy nie widziałem badań tego faceta. Teraz zastanawiam się czy dobrze wybrałem 
No to pora na wnioski 
Na obrazku na czerwono 920xt, na czarno 4s i S5. To że się rejestracja rypnęła w S5 przed rzeczką, jest właściwie bez większego znaczenia.
Największe rozjazdy śladów są widoczne akurat tam gdzie się rejestracja w nim logu nmea udała.
Można powiedzieć, że 920xt odszedł bardziej na odcinku przy wysokich blokach, ale generalnie ... żadnego dramatu w tych śladach nie ma
Pozdrawiam
Ranger
Na obrazku na czerwono 920xt, na czarno 4s i S5. To że się rejestracja rypnęła w S5 przed rzeczką, jest właściwie bez większego znaczenia.
Największe rozjazdy śladów są widoczne akurat tam gdzie się rejestracja w nim logu nmea udała.
Można powiedzieć, że 920xt odszedł bardziej na odcinku przy wysokich blokach, ale generalnie ... żadnego dramatu w tych śladach nie ma
Pozdrawiam
Ranger
- Załączniki
Dzięki
tu http://labs.strava.com/flyby/viewer/#49 ... JlRHfaXUh0 można zobaczyć dokładnie, 100 metrów różnicy czyli 10% to chyba w normie
będę dalej sprawdzał 
W normie 
Natomiast warto zwracać uwagę na drobiazgi - ślad nmea z S5, po przeróbce do formatu gpx w załączonym pliku, jest zupełnie surowy czyli pozbawiony jakiejkolwiek filtracji. Stąd był wąż
To, że urządzenie było w kieszeni, jest raczej bez większego znaczenia, o czym świadczą dane o odbieranych sygnałach GPS/Glonass, zapisane w logu.
A na zestawieniu ślad ten jest już po filtrze, jaki typowo działa w odbiornikach
Sprawa druga - sprawdź w S5 czy nie masz załączonego jakiegoś rodzaju oszczędzania energii, wyłączenie rejestracji logu może być spowodowane ustawieniami telefonu.
Natomiast włączenie Glonass-a w 920xt może spowodować dwojakie skutki - albo zniweluje widoczne efekty odbić za wysokimi blokami, albo, co się też niestety zdarza, te odbicia mogą się też zwiększyć. Trzeba po prostu zobaczyć jak jest
Pozdrawiam
Ranger
Natomiast warto zwracać uwagę na drobiazgi - ślad nmea z S5, po przeróbce do formatu gpx w załączonym pliku, jest zupełnie surowy czyli pozbawiony jakiejkolwiek filtracji. Stąd był wąż
To, że urządzenie było w kieszeni, jest raczej bez większego znaczenia, o czym świadczą dane o odbieranych sygnałach GPS/Glonass, zapisane w logu.
A na zestawieniu ślad ten jest już po filtrze, jaki typowo działa w odbiornikach
Sprawa druga - sprawdź w S5 czy nie masz załączonego jakiegoś rodzaju oszczędzania energii, wyłączenie rejestracji logu może być spowodowane ustawieniami telefonu.
Natomiast włączenie Glonass-a w 920xt może spowodować dwojakie skutki - albo zniweluje widoczne efekty odbić za wysokimi blokami, albo, co się też niestety zdarza, te odbicia mogą się też zwiększyć. Trzeba po prostu zobaczyć jak jest
Pozdrawiam
Ranger
Ostatnio jechałem z żoną po lasach, niedużo bo ok 23 km, nasze dane z 310xt i 920xt zgadzały się ładnie, ale wtedy niebo było czyste. Natomiast gdy biegłem po tym samym lesie z kolegą różnica była. Kolega nabył Suunto 3 ambit peak. Tu różnica wyszła 0,5 km. Widać że Garmin zgubił się na ul. Zwycięstwa (znowu!!! ale w innym miejscu) http://labs.strava.com/flyby/viewer/#48 ... IrZHJ-82Rw Co do oszczędzania energii, miałem włączone ale ślad skończył się bo został wyczerpany limit punktów dla darmowej wersji
Ostatnio miałem do czynienia z Jo Nesbo "Łowcy głów"
Mimo, iż to kryminał jest tam dużo kwestii dot. GPS
ale to tak OT
Hmm, jedyne co mogę podpowiedzieć w tej sytuacji, co do rejestracji logów nmea bez ograniczeń, to użycie 3 aplikacji z wykazu jaki podałem
Nie ma w niej żadnych restrykcji zapisu logów nmea czy gpx. Wystarczy trochę opanować jej ustawienia i już
Pozdrawiam
Ranger
Nie ma w niej żadnych restrykcji zapisu logów nmea czy gpx. Wystarczy trochę opanować jej ustawienia i już
Pozdrawiam
Ranger
No to teraz po kolei, program który dałeś jako pierwszy w darmowej wersji zapisuje do 9999 punktów, kupiłem wersję pro i przebiegłem się dzisiaj
melduję raport, Garmin wypadł świetnie, trasa ustalona na mapie ma 9 km, Garmin pokazał 9, w jednym miejscu bardzo delikatnie zaszalał, Samsung był w pokrowcu na ręce, takim z Decathlonu, trasa wyszła kilometr dłuższa, lipa, iPhone z Runmeter miałem w kieszeni spodni. I tu UWAGA!!! Szalał jak dziki! Gdy biegłem z tel. w ręku ostatnio był bardzo dokładny 
- Załączniki
Coś nam tu kolega się śpieszy do oceniania wyników, a metodyka pomiarów poleciała w las 
Aplikacja Nmea Tools miała być używana jako miernik warunków odbioru sygnału satelitarnego na niskim poziomie, a nie jako licznik odległości.
Gdzie są logi nmea z pomiaru warunków, do kompletu ? W załączonych gpx-ach nie ma przecież ani śladu DOP-ów
Pozdrawiam
Ranger
PS. Pliki tekstowe, jakimi są logi nmea czy gpx, są znacznie mniejsze po ich spakowaniu jakimś archiwizatorem (7z, zip, rar, itp).
Można też wkleić jeden komplet logów w jedno archiwum, to tak dla ułatwienia.
Aplikacja Nmea Tools miała być używana jako miernik warunków odbioru sygnału satelitarnego na niskim poziomie, a nie jako licznik odległości.
Gdzie są logi nmea z pomiaru warunków, do kompletu ? W załączonych gpx-ach nie ma przecież ani śladu DOP-ów
Pozdrawiam
Ranger
PS. Pliki tekstowe, jakimi są logi nmea czy gpx, są znacznie mniejsze po ich spakowaniu jakimś archiwizatorem (7z, zip, rar, itp).
Można też wkleić jeden komplet logów w jedno archiwum, to tak dla ułatwienia.
nie jestem w temacie biegły
chętnie skorzystam z doświadczenia, w załączniku plik skompresowany. Jak go interpretować? Jedno jest pewne, to czy telefon jest w ręce czy schowany w gaciach ma duży wpływ na precyzję śladu. Przynajmniej w przypadku iPhone 4s
Dorwałem dość ciekawy program na Androida - RunnerUp. Open source. Pokazuje na bieżąco dokładność w metrach. Przynajmniej w teorii 
- Załączniki