Współpraca NUVI z telefonami komórkowymi NOKIA?

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
frasun
Radny

Re: kompatybilnosc Nokii

Post autor: frasun »

GPS Maniak pisze:Tyle, że zapewne będziesz je musiał kopiować przy każdym włączeniu Nuviego.
Po każdym połączeniu następuje synchronizacja. Ja używam SP2820 i telefonów z zestawem ok 250 kontaktów, synchronizacja trwa kilkanaście sekund.
Ten SW nokii jest trochę ułomny, ale działając w tle, spełnia swoje zadanie, tzn. wysłanie książki telefonicznej do zestawu głośnomówiącego. Swoją drogą, to ciekawa ułomność Nokiowego symbiana.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

frasun pisze:Po każdym połączeniu następuje synchronizacja.
Testowałem to na NUVI760, ale z telefonem w 100% kompatybilnym.
Zastanawiałem się jednak jak działa ten dodatkowy program w Nokii. Teraz już wiem: "w tle". To wyjaśnia sprawę :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Potwierdzam pełną współpracę Nuvi 760 z Nokia 9300i. Oczywiście z zainstalowanym w telefonie programem wymienionym przez frasuna:
W tle kopiowane jest około 190 kontaktów w ciągu mniej więcej 12 sekund. Wszystkie kontakty dostępne są w Nuvim, wyświetlają się również w momencie połączeń przychodzących.
Działa też wysyłanie SMSów z Nuvi. Nie doszedłem jeszcze jak zobaczyć te, które są przysyłane do mnie w trakcie jazdy. Przy testach docierały do telefonu, ale już nie do Nuvi.

Miałem natomiast dziwny problem z telefonami zapisanymi przy własnych waypointach.
Jeśli z ekranu głównego wejdę w menu telefonu (symbol słuchawki) i wybiorę Dzwoń do domu to numer jest obcięty i nie zawiera dwóch ostatnich cyfr, co uniemożliwia wykonanie połączenia.
Numer zapisany jest w formacie +4844xxxyyzz.
Jeśli natomiast z pierwszego ekranu wybiorę Dokąd :arrow: Ulubione :arrow: DOM numer nie jest obcinany i można wykonać połączenie.
Jak na razie na szybko pozbyłem się +48 z przodu i działa w obu przypadkach... dopóki nie wyjadę zagranicę.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
H_Babbock
Początkujący

Post autor: H_Babbock »

Po raz pierwszy odzywam się na tym forum więc Witam wszystkich.
Kilka dni temu kupiłem mój pierwszy GPS - Nuvi 660 +GP mapa. Dopiero sie go uczę i też miałem (i częściowo pokonałem) problemy z synchronizacja z telefonem. Szczerze wyznam, że nie rozumiem jak to zadziałało, być może ktoś będzię mógł wyjaśnić lub skorzystać z mojego doswiadczenia.
Opis: Nuvi 660+GPmapa, kupiony w Polsce + Nokia 6310i. 160 kontaktów w telefonie. Połączenie z telefonem bez problemu. Klikam w Nuvim na "Spis telefonów" i proponuje mi transfer kontaktów (niestety nie pamietam dokładnie napisu). I klapa. Według instrukcji ma to trwać "kilka minut". Próbowałem kilkukrotnie, rekord to około 40 minut czekania i nic -Nuvi pokazuje, że "mysli" i tyle.
Pomyślałem, że niekompatybilny i zgodnie z instrukcją ze strony Garmina zacząłem wysyłać pojedynczo kontakty (w telefonie nie mam opcji wysłania wielu). Robiłem to jako "wyslij wizytówkę / przez bloutooth". Pojedyncze kontakty przechodzą to znaczy stała sie dostepny w Nuvim "Spis telefonów" i działały te kontakty. Aczkolwiek ciekawostka, opis "Ab Xy" w Nuvim jest "Xy Ab".
I najważniejsze. Przesyłałem po jednym i sprawdzałem co sie dzieje. Po przesłaniu 5-tego lub 6 tego kontaktu pojawił sie pełny prawidłowy "Spis telefonów" w Nuvim! Eksperymentowałem 2-krotnie i oba razy zadziałało!
Niestety te pierwsze kontakty także zostały (miałem i "Ab Xy" i "Xv Ab"). Jeśli były bez spacji to były tylko raz.
Pozostał mi problem, że zmiany kontaktów w telefonie nie pojawiają sie w Nuvim. Byłbym wdzięczny za wszelkie porady.
Pozdrawiam
Jan
PS Przepraszam, za tak długi tekst.
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Dziwne... 6310i od dawana w pełni współpracują z N660. (sam używałem tego telefonu - one of the best)

Na początek proponuje WebUpdater i sciągnięcie najnowszego softu do BlueTooth.
H_Babbock
Początkujący

Dzięki za odpowiedź. Na razie jestem na tyle zielony, że jeszcze nie odważyłem się czegoś updatować. Wg "Informacje systemowe" mam oprogramowanie Bluetooth 2.80.
Pozdrawiam
Jan
H_Babbock
Początkujący

Witam ponownie. Ponieważ zacząłem, to zdam relację z dalszego ciągu. 2-krotnie upgradowałem soft. W miedzy czasie w Nuvi 2 razy zawieszał się bluetooth (przy próbie włączenie BT nie uruchamia się). Przyjąłem więc, że egzemplarz jest wadliwy. Poprosiłem w sklepie o wymianę na inny i duże brawa: od reki załatwili, a z braku 660-tki zaproponowali 760. Niestety okazało się, że problem pozostał - brak synchronizacji z telefonem. Po konsultacji telefonicznej z serwisem nokii wydaje się, że problem może być stara wersja oprogramowania, ale na nokia 6310i - spróbuje upgradowac w najbliższych dniach.
W sumie z tych przygód mam jeden wartościowy wniosek:
na 99% Nuvi PRZECHOWUJE "spis telefonów" i przy nowym parowaniu (o ile jest udane) go nadpisuje.
Pozdrawiam i sorry za zawracanie głowy
Jan
PS gdyby ktoś był zainteresowany (telefonu nie ma na stronie garmina): testowałem dzisiaj nokię 3109 - obsługuje spis telefonów ale nie sms-y.
Rafal_k
Początkujący

Post autor: Rafal_k »

Yugolek pisze: Szczerze powiedziawszy obawiam się tego, że NUVI tego nigdzie nie archiwizuje. Jeśli za każdym razem będę musiał odpalać w swojej Nokii program do wysyłania kontaktów to takie rozwiązanie będzie delikatnie mówiąc mało komforowe...
No bo to są takie gadżety, które służą głównie pokazaniu ich w specyfikacji. A realna funkcjonalność jest już znacznie mniej ważna.
pozdrawiam,
Rafał
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Rafal_k pisze:
Yugolek pisze: Szczerze powiedziawszy obawiam się tego, że NUVI tego nigdzie nie archiwizuje. Jeśli za każdym razem będę musiał odpalać w swojej Nokii program do wysyłania kontaktów to takie rozwiązanie będzie delikatnie mówiąc mało komforowe...
No bo to są takie gadżety, które służą głównie pokazaniu ich w specyfikacji. A realna funkcjonalność jest już znacznie mniej ważna.
Zazwyczaj tak, ale w tym wypadku aplikacja Nokii Contacts Download działa w tle i po pierwszym sparowaniu urządzeń wszystko działa sprawnie i automagicznie.
Też odniosłem wrażenie, że Nuvi jednak gdzieś te kontakty przechowuje, bo kolejne połączenia działają jakby szybciej.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
H_Babbock
Początkujący

FinaŁ: w serwisie Nokii updatowano mi 6310i i efekt żaden. Paruje sie ale nie synchronizuje. Na wszelki wypadek sprawdziłem jeszcze z aparatem kolegi z firmy (taki sam aparat, z tej samej transzy) - także nie synchronizuje sie. W efekcie poddałem się s zmieniłem aparat na 3109.
Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
RAV
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RAV »

Ja miałem problem z przesłaniem kontaktów z Nokii 6021 do Nuvi 760. Nawet wspomniałem o tym w teście. Ale potem się zawziąłem, zacząłem włączać i wyłączać jedno i drugie urządzenie, włączać i wyłączać funkcję Bluetooth... Aż w końcu za którymś razem się zsynchronizowało i od tego czasu działało prawidłowo. Niestety wykonałem wtedy tyle chaotycznych ruchów, że nie wiem, które z nich były potrzebne, a które nie, więc nie potrafię podać sekwencji czynności prowadzących do celu.
Speedy Bandito
Początkujący

Post autor: Speedy Bandito »

Też mam Nokię 6021 i Nuvi 760 i nie miałem żadnych problemów. Samo się wszystko zrobiło. Zauważyłem natomiast taką rzecz: w nuvim mam punkt DOM gdzie mieszkam, a w telefonie mam kontakt DOM gdzie mieszkałem kiedyś (z rodzicami) i po sparowaniu urządzeń do punktu DOM mam przypisany nr telefonu rodziców :) Zmiana nazwy rozwiązuje problem.
Nuvi 760 + CNE 2014.3 + UMP-pcPL + GPSWielkopolska
Awatar użytkownika
Piotrek
Początkujący

Post autor: Piotrek »

Nuvi 360 + SE K600i, żadnych problemów przy pierwszej synchronizacji, przy kolejnych podłączeniach synchronizacja trwa kilkanaście sekund (120 kontaktów), wszystkie kontakty są w nuvim lub tak szybko trwa synchronizacja, SMS-y są wyświetlane na ekranie, słychać bardzo wyraźnie w obie strony.
Świetny gadżet ułatwiający życie.
Pozdrawiam,
pozdrawiam,
Piotr, nuvi 1490T + nuvi 3597
Awatar użytkownika
Solos
Bywalec

Post autor: Solos »

Magnoom pisze:... Działa też wysyłanie SMSów z Nuvi. Nie doszedłem jeszcze jak zobaczyć te, które są przysyłane do mnie w trakcie jazdy. Przy testach docierały do telefonu, ale już nie do Nuvi.
Magnoom, udalo Ci sie moze zrobic tak, zeby SMSy przychodzace wyswietlaly sie w N760?
Michał
(Nuvi 760 + CNE2011.10b NT + GPMapa 2009.4 NT + aktualna UMPpcPL)
frasun
Radny

Post autor: frasun »

Solos pisze:Magnoom, udalo Ci sie moze zrobic tak, zeby SMSy przychodzace wyswietlaly sie w N760?
Z jakim telefonem masz kłopot?
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
ODPOWIEDZ