Marko pisze: 09 paź 2025, 07:02
jak rozumiem, widoku 3D znanego z oldskulowych Garminów Colorado/Oregon już od kilku wydań GPSMap i w tym przypadku nie ma?
Zgadza się, nie ma.
czy wszystkie wyniki są zapisywane w historii - Ostatnio znalezione?
Tak.
czy przy kilku mapach wektorowych można wybrać tę, po której się wyszykuje?
Nie, czy może dokładniejsza odpowiedź to: niezupełnie.
Po wybraniu w menu "szukaj" opcji "użyj mapy" można łatwo, przyciskiem "warstwy" zmienić aktywne mapy i na nich odbiornik będzie szukał.
Przycisk warstwy służący do zarządzania aktywnymi mapami jest bardzo wygodny, rozwiązali to znacznie lepiej, niż było w "starym" menu.
jak działa wyszukiwarka po adresie, bo tego np. w starszych Fenixach nie ma?
Szukania po adresie w ogóle nie widzę w menu "Szukaj"
jak działa wyszukiwanie na mapie - czy nadal jest szpilka i jak to działa?
Jest takie kółeczko o średnicy może 0,5 cm zamiast szpilki i jak najedziesz na punkt, którego szukasz, to zatwierdzasz Enter.
Ale o wiele wygodniej wykorzystać... dotykowy ekran

i przesuwając palcem mapę (zamiast kursorem sprzętowym) pacnąć gdzieś palcem, gdzie chcemy nawigować. Ten sam efekt.
I jeszcze jedno pytanie - czy można się przesuwać kursorem po profilu i przechodzić na mapę; ewentualnie czy powiązanie profil wysokości-mapa rozwiązano teraz w inny sposób?
Nie można, albo ja nie znalazłem.
Aczkolwiek pamiętaj, że tu ekran główny masz zbudowany z widgetów i można mieć na głównym mapę, wysokościomierz i kilka innych rzeczy na raz. Przechodzenie pomiędzy nimi jest proste, natomiast nie znalazłem sposoby, aby z punkty na wykresie wysokości przejść do mapy na tym punkcie. Co innego aplikacja "Przed tobą", tam widać wszystkie zwroty na kursie / trasie, ze strzałkami, opisem itd.
Wszyscy wszak na tym forum w pewnym sensie jesteśmy ambasadorami marki Garmin, raczej lokalnie - na rynku krajowym, ale przez swoją pasję jednak tak to należy postrzegać
Tu się zgadzam, inaczej nie kupiłbm urządzenia, bez którego spokojnie mogę żyć i wędrować po górach.
Ale pomiędzy hobbystycznym ambasadorem a bezkrytycznym fanem jest granica.
W każdym bądź razie to prawdopodobnie ostatni mój odbiornik Garmina czy też dedykowany odbiornik w ogóle, łącznie z zegarkiem.
Edge za chwilę trafi na "rynek wtórny" a następnego zegarka "smart / navi" też już nie kupię.
Za dużo tego wszystkiego.
Dlatego szarpnąłem się na old-school'owego GPSmap H1 i póki co będę się z nim "męczył"

pieszo i na rowerze, a docelowo zostanie mi tylko smartfon.