[News] GPSMAP H1 oraz Plus

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Re: [News] GPSMAP H1 oraz Plus

Post autor: Wojtek Szydlowski »

roro pisze: 07 paź 2025, 17:41 Dla Auto Pause prawdopodobnie można można ustawić prędkość ruchu.
Potwierdzam, mozna włączyć Auto Pause i prędkość ruchu, po której następuje automatyczne włączenie / wyłączenie.
I to jest jedna z rzeczy, którą można ustawić dla każdej aktywności osobno.
Nie profili a aktywności (w sumie w tym odbiorniku na moje oko to Aktywności zatąpiły Profile, na razie wydaje się, że w dość ułomny sposób, ale zobaczymy - jak już pisałem, H1 ma mocno uproszczone menu, co finalnie może się okazać wcale nie takie złe)
GPSMap H1 + Forerunner 965
roro
Bywalec
Been thanked: 2 times

Post autor: roro »

@Wojtek Szydlowski
Jeśli możesz, sprawdź czy H1 obsługuje pliki gpi ( punkty POI).

Tak, Aktywność w H1 jest odpowiednikiem Profilu,
staram się używać określenia Aktywność gdy piszę o H1 i Profil gdy piszę o starszych odbiornikach.
Wojtek Szydlowski
Garniak

roro pisze: 07 paź 2025, 18:22 Jeśli możesz sprawdź, czy H1 obsługuje pliki gpi ( punkty POI).
Odbiornik nie ma katalogu POI, utworzyłem taki katalog w katalogu Garmin.
Wgrałem plik slupki-gpi pobrany ze strony UMP.
W odbiorniku, w menu "Zapisane" (tam jest wszystko: punkty, kursy, itd) nie widać tych POI.
Wgrywałem też plik do NewFiles i to samo, w odbiorniku nie ma.
roro
Bywalec

Wojtek Szydlowski pisze: 07 paź 2025, 18:34
roro pisze: 07 paź 2025, 18:22 Jeśli możesz sprawdź, czy H1 obsługuje pliki gpi ( punkty POI).
Odbiornik nie ma katalogu POI, utworzyłem taki katalog w katalogu Garmin.
Wgrałem plik slupki-gpi pobrany ze strony UMP.
W odbiorniku, w menu "Zapisane" (tam jest wszystko: punkty, kursy, itd) nie widać tych POI.
Wgrywałem też plik do NewFiles i to samo, w odbiorniku nie ma.
Sądzę, że należy sprawdzić czy nie pojawiła się nowa ( dodatkowa) kategoria POI.
Wojtek Szydlowski
Garniak

roro pisze: 07 paź 2025, 18:40 Sądzę, że należy sprawdzić czy nie pojawiła się nowa ( dodatkowa) kategoria POI.
Ale w którym miejscu?
W tym odbiorniku nie ma czegoś takiego jak Menedżer Punktów.
Punkty widzisz tylko w 2 miejscach:
Menu ZAPISANE -> tam są podsekcje dla punktów, kursów itd i tu nie widać kategorii (bardzo to podobnie wygląda jak w aplikacji Garmin Explore)
menu SZUKAJ i tam można szukać po punktach i kategoriach punktów, ale nie pojawiło się tu nic nowego po wgraniu pliku gpi

Moim zdaniem H1 jest nastawiony na współpracę z Explore (menu ZAPISANE wygląda wypisz wymaluj jak biblioteka EXPLORE) i przez tę aplikację być może można wgrać większą ilość punktów na raz.
roro
Bywalec

Trudno mi podpowiedzieć, w którym miejscu, jest chyba jakaś opcja, gdzie są kategorie Sklepy, Usługi, Atrakcje turystyczne i ....

Jeśli H1 nie obsługuje plików gpi, to zawiedzeni będą ci użytkownicy, którzy używają nawigacji turystycznej do nawigacji drogowej
na motorach - nie będzie ostrzeżeń o fotoradarach.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Wojtek Szydlowski pisze: 07 paź 2025, 18:12 Jest takie menu "Przed tobą" i tam są punkty trasy, ale nie widzę wzniesień. Może muszę zrobić inny kurs, bo wyklikałem coś obok domu a tu jest płasko jak stół.
Do teraz było tak: https://gpstracklog.com/2010/07/navigat ... helds.html
Więcej na ten temat jest tutaj: https://www.navigation-professionell.de ... en-tracks/

W załączonym pliku powinno być kilkanaście wzniosów i spadków.
Załączniki
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Na kursie są wyświetlane strzałki kierunku!
https://youtu.be/QfY-u6CvIbk?si=Gv-jZ9EauL4Hn-0t
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Wojtek Szydlowski
Garniak

Marko pisze: 07 paź 2025, 20:51 Na kursie są wyświetlane strzałki kierunku!
Zgadza się, są.
Ale na Twoim kursie ani na żadnym innym jakie wieczorem wczoraj oglądałem w odbiorniku nie udało mi się uzyskać żadnej innej informacji o wzniesieniach, niż standardowy wykres wysokości.

Mam w ogóle wrażenie, że na razie przedzieranie się przez ten odbiornik to trochę droga na ślepo, zobaczcie fragment logu zmian w 4 (czwartej!) wersji firmware. Przecież oni dopiero w kolejnych firmware dodają rzeczy, którymi chwalili się jako funkcje tego odbiornika w materiałach promocyjnych. To oznacza całkowity brak testów.
Wersja 4:08
Added Course Creator app
Added Expedition Mode
Added Hunt and Fish app
Added Barometer app
Added Sun & Moon app

Np pole danych "odległość pionowa do celu" pokazuje naszą wysokość aktualną ale ze znakiem ujemnym -> czyli odległość do 0 m n.p.m. :)
Garmin chyba na "odcinek nawigacji turystycznych" rzucił swoich najsłabszych ludzi, albo już ma swoich klientów za kompletnych idiotów.
Chwilowo nie jestem pewien, czy zmiana z 67-tki była optymalna.
Jeśli ktoś chce kupić i już teraz używać na poważniejszych wycieczkach to odradzam, mam nadzieję, że kolejne firmware ustabilizują sytuację.
Ale takich problemów nie przypominam sobie wcześniej a miałem tę serię od 60Csx poprzez 62, 64 i 67.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2025, 08:02 przez Wojtek Szydlowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtek Szydlowski
Garniak

roro pisze: 07 paź 2025, 18:56 Trudno mi podpowiedzieć, w którym miejscu, jest chyba jakaś opcja, gdzie są kategorie Sklepy, Usługi, Atrakcje turystyczne i ....
W odbiorniku znalazłem kategorie tylko w opcji "Szukaj", o czym już powyżej pisałem.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Dziękuję za sprawdzenie!
Sądzę, że jest nadzieja na ClimbPRO, jak w zegarkach, które też już nie mają wzmiankowanego ficzeru, wprowadzonego zresztą "cichaczem" kilka lat wstecz, który tak przypadł mi do gustu - i który wyróżnia na swój sposób oprogramowanie odbiorników turystycznych Garmina spośród innych systemów, a nawet odróżnia zasadniczo od serii Edge.

Mam jeszcze pytanie o bezprzewodową wymianę plików między kompatybilnymi odbiornikami - chyba tego już nie ma w nowym sofcie, zostaje tylko chmura danych?

I jeszcze o garminowską "heatmaps", główny przedmiot sporu ze Stravą, jak się sprawdza? Będziesz korzystał?
Wojtek Szydlowski
Garniak

Marko pisze: 08 paź 2025, 08:06 1. Sądzę, że jest nadzieja na ClimbPRO, [...]
2. Mam jeszcze pytanie o bezprzewodową wymianę plików między kompatybilnymi odbiornikami - chyba tego już nie ma w nowym sofcie[...]
3. I jeszcze o garminowską "heatmaps", główny przedmiot sporu ze Stravą, jak się sprawdza? Będziesz korzystał?
1. Pisałem o tym kilka postów wyżej: bardzo liczyłem na to w tym odbiorniku. W górach świetna rzecz. Może dodadzą. Zobacz chociażby tę stronę: https://selekt.online/garmin-gpsmap-h1--h1i-plus
Ten opis nie wziął im się znikąd: "Planowanie podjazdów – funkcja pokazuje nadchodzące wzniesienia i ich nachylenie, co jest szczególnie przydatne w górach oraz na trasach rowerowych."
To samo czytam tu:
https://www.garmin.com.sg/products/outdoor/gpsmap-h1/
ASCENT PLANNING See upcoming climbs on your route, when they will occur and how steep they will be.

2. Jest w odbiorniku aplikacja Garmin Share, więc nie usunęli. Osobiście nie korzystam.

3. z heatmapy nigdy nie korzystałem, planuję kursy w Locusie (webowym albo na komórce) w oparciu o mapy papierowe / ekranowe / własne przemyślenia. Jakoś mam wrażenie, że heatmapy są zdominowane przez ślady kolarzy szosowych a ten tym aktywności rowerowej mnie nie interesuje.
Wojtek Szydlowski
Garniak

roro pisze: 08 paź 2025, 10:29 Nie zapomnij, że programista, to twórca ( artysta), stworzył dzieło i ma działać według założonego scenariusza,
poprawki robi niechętnie, tylko te, które można uznać za niezgodność produktu z opisem [...]
GPSmap H1 ma całe mnóstwo błędów, których nie nazwałbym niezgodnością z opisem, a raczej niechlujnością w programowaniu i oszczędzaniu na testach.
Trzy przykłady:
- pole danych, które ma pokazywać odległość pionową od celu, pokazuje odległosć pionową od 0m n.p,m.
- aplikacja Barometr, którą chwali się Garmin jako jedną z funkcji w sprzęcie "z półki"... nie istnieje. Jest dodana po kilku tygodniach jako "poprawka"
- dokładność GPS jest gorsza niż w GPSMap 67 (w zasadzie nie udaje mi się złapać mniej niż 4 metry, GPSMap 67 z łatwością schodził w tym samym miejscu do poniżej 2 metrów)

Tak, wiem, że za kilka / kilkanaście wersji firmware większość błędów się unormuje.
Natomiast nie broniłbym w żaden sposób programistów -> gdyby dać to urządzenie użytkownikowi Garniaka z kilkunastoletnim stażem na 3 dni do testów, większość błędów programiści dostaliby na tacy i mogliby je poprawić, zanim wypuściliby taki niedopracowany soft na rynek.
Ale Garmin działa w swoim pojęciu racjonalnie: skoro sprzedaż tak czy siak jest, to po co się starać i ponosić koszty testów.
Więcej wydają na te filmiki kręcone przez influencerów, gdzie oczywiście "wszystko działa" niż na testerów.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Wojtek Szydlowski pisze: 09 paź 2025, 06:19 Na tym kończę rozważania ogólne i - jeśli ktoś ma potrzebę - możemy zbadać inne funkcje H1 a ja ze swojej strony będę wrzucał nowe informacje, jeśli coś ciekawego w nim odkryję.
Wojtku, jak rozumiem, widoku 3D znanego z oldskulowych Garminów Colorado/Oregon już od kilku wydań GPSMap i w tym przypadku nie ma?
Mam natomiast prośby ogólne o sprawdzenie wyszukiwarki:
1. czy wszystkie wyniki są zapisywane w historii - Ostatnio znalezione?
2. czy przy kilku mapach wektorowych można wybrać tę, po której się wyszykuje?
3. jak działa wyszukiwarka po adresie, bo tego np. w starszych Fenixach nie ma?
4. jak działa wyszukiwanie na mapie - czy nadal jest szpilka i jak to działa?

I jeszcze jedno pytanie - czy można się przesuwać kursorem po profilu i przechodzić na mapę; ewentualnie czy powiązanie profil wysokości-mapa rozwiązano teraz w inny sposób?
Wojtek Szydlowski pisze: 09 paź 2025, 06:19 W nowym H1 deklarowany czas pracy spadł do 145 godzin
Jeszcze do czasu pracy, bardziej ogólnie. Dlaczego serie turystyczne mają już >100 godz. deklarowenego czasu pracy; a rowerowe Edge wciąż tylko od kilkunastu do max. 40-50-ciu godzin? Może chodzi o to, że czasy dla odbiorników turystycznych z założenia używane są w trybie oszczędzania baterii, a tymczasem dla serii rowerowych jest podawany taki opis, np. "Edge 1040 Solar działa do 45 godzin w normalnych warunkach i maksymalnie 100 godzin w trybie oszczędzania baterii"? Trzeba czekać na dokładne testy publikowane na GPSrchive.

P.S. Rozważania ogólne ciekawe i zapewne każdy ma trochę racji, ale nie na temat. Wszyscy wszak na tym forum w pewnym sensie jesteśmy ambasadorami marki Garmin, raczej lokalnie - na rynku krajowym, ale przez swoją pasję jednak tak to należy postrzegać.
Wojtek Szydlowski
Garniak

Marko pisze: 09 paź 2025, 07:02 jak rozumiem, widoku 3D znanego z oldskulowych Garminów Colorado/Oregon już od kilku wydań GPSMap i w tym przypadku nie ma?
Zgadza się, nie ma.
Marko pisze: 09 paź 2025, 07:02 czy wszystkie wyniki są zapisywane w historii - Ostatnio znalezione?
Tak.
Marko pisze: 09 paź 2025, 07:02 czy przy kilku mapach wektorowych można wybrać tę, po której się wyszykuje?
Nie, czy może dokładniejsza odpowiedź to: niezupełnie.
Po wybraniu w menu "szukaj" opcji "użyj mapy" można łatwo, przyciskiem "warstwy" zmienić aktywne mapy i na nich odbiornik będzie szukał.
Przycisk warstwy służący do zarządzania aktywnymi mapami jest bardzo wygodny, rozwiązali to znacznie lepiej, niż było w "starym" menu.
Marko pisze: 09 paź 2025, 07:02 jak działa wyszukiwarka po adresie, bo tego np. w starszych Fenixach nie ma?
Szukania po adresie w ogóle nie widzę w menu "Szukaj"
Marko pisze: 09 paź 2025, 07:02 jak działa wyszukiwanie na mapie - czy nadal jest szpilka i jak to działa?
Jest takie kółeczko o średnicy może 0,5 cm zamiast szpilki i jak najedziesz na punkt, którego szukasz, to zatwierdzasz Enter.
Ale o wiele wygodniej wykorzystać... dotykowy ekran :) i przesuwając palcem mapę (zamiast kursorem sprzętowym) pacnąć gdzieś palcem, gdzie chcemy nawigować. Ten sam efekt.
Marko pisze: 09 paź 2025, 07:02 I jeszcze jedno pytanie - czy można się przesuwać kursorem po profilu i przechodzić na mapę; ewentualnie czy powiązanie profil wysokości-mapa rozwiązano teraz w inny sposób?
Nie można, albo ja nie znalazłem.
Aczkolwiek pamiętaj, że tu ekran główny masz zbudowany z widgetów i można mieć na głównym mapę, wysokościomierz i kilka innych rzeczy na raz. Przechodzenie pomiędzy nimi jest proste, natomiast nie znalazłem sposoby, aby z punkty na wykresie wysokości przejść do mapy na tym punkcie. Co innego aplikacja "Przed tobą", tam widać wszystkie zwroty na kursie / trasie, ze strzałkami, opisem itd.
Marko pisze: 09 paź 2025, 07:02 Wszyscy wszak na tym forum w pewnym sensie jesteśmy ambasadorami marki Garmin, raczej lokalnie - na rynku krajowym, ale przez swoją pasję jednak tak to należy postrzegać
Tu się zgadzam, inaczej nie kupiłbm urządzenia, bez którego spokojnie mogę żyć i wędrować po górach.
Ale pomiędzy hobbystycznym ambasadorem a bezkrytycznym fanem jest granica.
W każdym bądź razie to prawdopodobnie ostatni mój odbiornik Garmina czy też dedykowany odbiornik w ogóle, łącznie z zegarkiem.
Edge za chwilę trafi na "rynek wtórny" a następnego zegarka "smart / navi" też już nie kupię.
Za dużo tego wszystkiego.
Dlatego szarpnąłem się na old-school'owego GPSmap H1 i póki co będę się z nim "męczył" ;-) pieszo i na rowerze, a docelowo zostanie mi tylko smartfon.
ODPOWIEDZ