SportTracks - moim zdaniem bomba
mam zainstalowany Microsoft.Net 3,5 i dalej efekt jest taki sam.
edycja
no cóż do działania potrzebne było pobranie 3 wtyczek, a nie jednej. Pozostaje ciekawostką, że ST informuje o nowszych wersjach wtyczek ale nie da się ich ściągnąć.
edycja
no cóż do działania potrzebne było pobranie 3 wtyczek, a nie jednej. Pozostaje ciekawostką, że ST informuje o nowszych wersjach wtyczek ale nie da się ich ściągnąć.
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam
pocio
B&K Herbapol rowerowanie.pl
Edge 705; Nuvi 1200T
pozdrawiam
pocio
B&K Herbapol rowerowanie.pl
Edge 705; Nuvi 1200T
Beetl(e)dit: Unikajmy proszę pełnego cytowania jeśli odpowiadamy na poprzedzający post.
Zobacz do podręcznika o pierwszych krokach ze SportTracks
Co to są wtyczki i jak się jeinstaluje
Co o informowania o updatach wtyczek to oczywiscie mozna je automatycznie zainstalowac. Patrz Preferencje>Wtyczki.
Zobacz do podręcznika o pierwszych krokach ze SportTracks
Co to są wtyczki i jak się jeinstaluje
Co o informowania o updatach wtyczek to oczywiscie mozna je automatycznie zainstalowac. Patrz Preferencje>Wtyczki.
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Re: SportTracks - moim zdaniem bomba
Z chwilą pojawienia się wtyczki "Czech maps" jeszcze wzrosła funkcjonalność Sporttracksa.
Dzięki tej wtyczce mamy możliwość podglądu trasy na topograficznej mapie Republiki Czeskiej, z zaznaczonymi szlakami rowerowymi i pieszymi, warstwicami, ścieżkami i wszelkimi doskonałościami map topograficznych.
W mniejszej skali istnieje taka możliwość dla całej Europy.
Oto próbka:
Dlaczego Czesi potrafią - patrz mapy.cz, a my ciągle jesteśmy skazani na GoogleMaps?...
Dzięki tej wtyczce mamy możliwość podglądu trasy na topograficznej mapie Republiki Czeskiej, z zaznaczonymi szlakami rowerowymi i pieszymi, warstwicami, ścieżkami i wszelkimi doskonałościami map topograficznych.
W mniejszej skali istnieje taka możliwość dla całej Europy.
Oto próbka:

Dlaczego Czesi potrafią - patrz mapy.cz, a my ciągle jesteśmy skazani na GoogleMaps?...
Ostatnio zmieniony 25 lis 2008, 11:15 przez Marko, łącznie zmieniany 3 razy.
eTrex Vista HCx, Monterra, GPSMap 64s, eTrex 30, eTrex 30x, Fenix, Oregon 700, Fenix 6 PRO, Garmin Fenix 5 Plus, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe, TwoNav Cross Plus, Trail 2 Bike, Anima Plus, Sportiva, Wahoo Roam V1, Bolt V2
Ano dlatego, że my (w większości przypadków, bo są wyjątki) się lubujemy w korzystaniu z cudzej pracy i sami nie jesteśmy skorzy - jeśli to nie jest za mamonę - coś zrobić dla innych.Marko pisze: Dlaczego Czesi potrafią - patrz mapy.cz, a my ciągle jesteśmy skazani na GoogleMaps?...
Polacy to jedna z największych grup użytkowników SportTracks i... najmniejszych, które wpłaciły Aaronowi dobrowolny datek, za to, ze zrobił fajną rzecz. Smutne.
- Marko
- Garniak
Długo szukałem i w końcu znalazłem godny polecenia serwis umożliwiający publikację swoich śladów:
.
Cechy:
(1) Integracja z Sporttracks (ekstra szybkie wysyłanie śladu przez eksport, analogicznie jak do GoogleEarth),
(2) Możliwość publikacji zdjęć przez łączenie z popularnymi albumami: Picasa (integracja uprzednio geokodowanych zdjęć zamieszczonych w serwisie, przez podanie nazwy folderu, w którym są zamieszczone), Panoramio (jak Picasa)...
(3) Szerokie możliwości wyszukiowania tras: na lądzie, wodzie i w powietrzu:)
(4) Trasy "autoryzowane", takie jak oficjalne ścieżki rowerowe, przykład: Greenways: Praga-Wiedeń
(5) Wysyłanie śladów do odbiornika bezpośrednio ze strony, jako ślad lub jako punkty trasy, dodatkowo tutaj kilka możliwości:
(a) do starszych odbiorników, tnących ślad do 500 punktów, zapisanie śladu na karcie, tzn. przed wgraniem ze strony przejść w Interfejs USB
(b) możliwość uproszczenia śladu do dowolnej liczby punktów lub z wykorzystaniem algorytmu Douglasa-Peuckera (cokolwiek to znaczy, działa!)...
(6) Strona niemiecka, tłumaczona na j. polski
(7) Statystyki GPSies
Strona nie pozbawiona wad, ale najsympatyczniejsza ze znalezionych w sieci, działająca szybko i sprawnie, nawet przy słabym łączu!
Polecam wszystkim użytkownikom Sporttracksa i nie tylko do zapoznania się z tym serwisem, którego możliwości są bardzo szerokie i nadal wielu nie udało mi się odkryć.
Tutaj trasy forumowiczów:
(*) Doktorek
(*) Marko
Czy ktoś jeszcze publikuje na GPSies.com?
.Cechy:
(1) Integracja z Sporttracks (ekstra szybkie wysyłanie śladu przez eksport, analogicznie jak do GoogleEarth),
(2) Możliwość publikacji zdjęć przez łączenie z popularnymi albumami: Picasa (integracja uprzednio geokodowanych zdjęć zamieszczonych w serwisie, przez podanie nazwy folderu, w którym są zamieszczone), Panoramio (jak Picasa)...
(3) Szerokie możliwości wyszukiowania tras: na lądzie, wodzie i w powietrzu:)
(4) Trasy "autoryzowane", takie jak oficjalne ścieżki rowerowe, przykład: Greenways: Praga-Wiedeń
(5) Wysyłanie śladów do odbiornika bezpośrednio ze strony, jako ślad lub jako punkty trasy, dodatkowo tutaj kilka możliwości:
(a) do starszych odbiorników, tnących ślad do 500 punktów, zapisanie śladu na karcie, tzn. przed wgraniem ze strony przejść w Interfejs USB
(b) możliwość uproszczenia śladu do dowolnej liczby punktów lub z wykorzystaniem algorytmu Douglasa-Peuckera (cokolwiek to znaczy, działa!)...
(6) Strona niemiecka, tłumaczona na j. polski
(7) Statystyki GPSies
Strona nie pozbawiona wad, ale najsympatyczniejsza ze znalezionych w sieci, działająca szybko i sprawnie, nawet przy słabym łączu!
Polecam wszystkim użytkownikom Sporttracksa i nie tylko do zapoznania się z tym serwisem, którego możliwości są bardzo szerokie i nadal wielu nie udało mi się odkryć.
Tutaj trasy forumowiczów:
(*) Doktorek
(*) Marko
Czy ktoś jeszcze publikuje na GPSies.com?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2008, 12:40 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz.
eTrex Vista HCx, Monterra, GPSMap 64s, eTrex 30, eTrex 30x, Fenix, Oregon 700, Fenix 6 PRO, Garmin Fenix 5 Plus, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe, TwoNav Cross Plus, Trail 2 Bike, Anima Plus, Sportiva, Wahoo Roam V1, Bolt V2
Ja również używam gpsies i polecam. Co do spolszczenia - nie jest idealne, ale całkiem niezłe.
A ja polecam serwis http://www.gps-tour.info/pl/index.html - również w języku polskim.
Wtyczka "Czech maps" jest super. Dzięki za informację Marko! Choć śledzę informacje o wtyczkach to ta mi umknęła.
Programu SportTrack nie komentuję bo jest extra pomimo pewnych kłopotów podczas importu niektórych formatów ścieżek.
Wtyczka "Czech maps" jest super. Dzięki za informację Marko! Choć śledzę informacje o wtyczkach to ta mi umknęła.
Programu SportTrack nie komentuję bo jest extra pomimo pewnych kłopotów podczas importu niektórych formatów ścieżek.
A z czym masz problem przy imporcie sciezek?
Ostatnio zmieniony 14 gru 2008, 20:06 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego.
Po imporcie ścieżki okazywało się że zamiast roku 2008 miałem bodaj 2046 i wtyczka "Weather information" nie działała. Przebieg ścieżki był jednak prawidłowy.
A czasem nie chodzi o rok 4016? Nie używasz czasem BT-1200? Jeśli tak, to nie jest to wina SPortTracksa a programu, ktorym sciagasz tracka.
Pomaga zainstalowanie wtyczki GPSBabel Plugin (musisz miec w katalogu wtyczki GPSBabel) i importowanie nim sciezek.
Mozesz tez importowac bezposrednio przez GPSBAbel, zapisywac w wybranym formacie np. GPX i tak importowac do SportTracks.
Tu jest wątek ze szczegółami.
http://sporttracks.pl/forum/topic.php?id=15#post-44
Pomaga zainstalowanie wtyczki GPSBabel Plugin (musisz miec w katalogu wtyczki GPSBabel) i importowanie nim sciezek.
Mozesz tez importowac bezposrednio przez GPSBAbel, zapisywac w wybranym formacie np. GPX i tak importowac do SportTracks.
Tu jest wątek ze szczegółami.
http://sporttracks.pl/forum/topic.php?id=15#post-44
Ostatnio zmieniony 14 gru 2008, 20:05 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Używałem BT-Q1000P ale problem widać ten sam. Rozwiązaniem okazało się eksportowanie tracka w formacie Oziego (plt). Tak zapisany track był importowany przez SportTracks poprawnie.
Dziękuję za informacje.
Dziękuję za informacje.
Moim zdaniem dotyczy to wszystkich BT, bo tak naprawde związane jest nie z samym urzadzeniem, ale programem, który IMHO jest hm,... jak by tu powiedzieć, aby w wigillie niedzieli nie bluźnić? No taki sobie. Dlatego lepiej jest importować GPSBabel.
SportTracks nie ma - przynajmniej obecnie - żadnych znanych problemów z importem czy eksportem tych formatów, które wspiera. Nieraz są problemy z wtyczkami, ale nie z samym core programu.
Pozdr. SMS
Beetl(e)dit: Unikajmy proszę pełnego cytowania jeśli odpowiadamy na poprzedzający post.
SportTracks nie ma - przynajmniej obecnie - żadnych znanych problemów z importem czy eksportem tych formatów, które wspiera. Nieraz są problemy z wtyczkami, ale nie z samym core programu.
Pozdr. SMS
Ostatnio zmieniony 14 gru 2008, 20:04 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marko
- Garniak
Dzięki wtyczce Apply Routes możliwość podglądu tras na mapach topograficznych Francji.
Program laczy wiele funkcji, ktorych szukalem od dawna. Super!
zeby nie zaczynac nowego watku:
Po instalacji stanalem przed problemem wrzucenia kilkudziesieciu starych trackow w roznych formatach (glownie w formacie plt). Najszybsza metoda to otwarcie ich wszystkich na raz w darmowym G7ToWin przez zaznaczenie, zapis do jednego pliku gpx i import ze sporttracka. Wszystko zajelo ok minuty.
pozdrawiam!
mariw
zeby nie zaczynac nowego watku:
Po instalacji stanalem przed problemem wrzucenia kilkudziesieciu starych trackow w roznych formatach (glownie w formacie plt). Najszybsza metoda to otwarcie ich wszystkich na raz w darmowym G7ToWin przez zaznaczenie, zapis do jednego pliku gpx i import ze sporttracka. Wszystko zajelo ok minuty.
pozdrawiam!
mariw
60csx, UMP-pcPL, gpmapa, ipaq, dawniej zolty etrex
Ostatnio było na forum troche zazdrosnego płaczu, że Czesi mają swoje mapy w SportTracks, a my nie 
Otóż jest to już nieaktualne. No może nie do końca bo specyficznej polskiej wtyczki nadal nie ma, ale jest możliwość podłączenia i używania w SportTracks map UMP.
Szczegóły tu: http://sporttracks.pl/index.php/2008/12 ... orttracks/
Jeśli coś pokręciłem z mapami to pls o info. Moja wiedza o UMP i innych mapach jest bardzo ogólne. Tyle by używać
Otóż jest to już nieaktualne. No może nie do końca bo specyficznej polskiej wtyczki nadal nie ma, ale jest możliwość podłączenia i używania w SportTracks map UMP.
Szczegóły tu: http://sporttracks.pl/index.php/2008/12 ... orttracks/
Jeśli coś pokręciłem z mapami to pls o info. Moja wiedza o UMP i innych mapach jest bardzo ogólne. Tyle by używać