Geokodowanie zdjęć

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
frasun
Radny

Post autor: frasun »

Maku70 pisze:Ale fajnie, że nie jestem tu sam ;)
Ja nie jestem czysto mac'owy. ;-)
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
Herhor
Początkujący

Post autor: Herhor »

Wczoraj chciałem troszkę potestować programy do geokodowania zdjęć i niestety wyszła klapa... Nie wiem co robię źle? Ale po kolei...
Zdjęcia robiłem Nikonem D200 w formacie RAW, następnie za pomocą programu Nikon Capture utworzyłem z tych RAW-ów pliki JPG oczywiście z EXIF-em. Ślad miałem z 60CSx.
Oto co mi wyszło z poszczególnych programów:
OziPhotoTool - przy tworzeniu watermark program zawiesza się przy pierwszym zdjęciu. Bez watermark - niby wrzuca do EXIF-a dane (tak pisze na końcu działania programu), a potem okazuje się, że nic nie ma.
Grazer - wrzuca jakieś szczątkowe dane do EXIF-a (do sekcji Dane GPS), ale są one błędne i niewidoczne dla przeglądarek EXIF.
NDWGeoTag - pokazuje błąd "Brak pliku EXIF w JPG"
Panorado Flyer - po wpisaniu ręcznie współrzędnych z GPS wszystko jest OK :!:
Nie wiem, co jest nie tak :?:
Pozdrawiam!

Mariusz

Nuvi 3597, Etrex 30
Doczu
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Doczu »

Ja podejrzewam że winny jest tu własnie format zapisu.
Myślę, że gdyby fotki były wykonane od razu w jpg, to byłoby git, a tak EXIF został "stworzony jakby sztucznie" i stąd błędy.
Pozdrawiam Doczu
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Herhor
Początkujący

Sprawdzę to, ale EXIF nie został stworzony sztucznie. RAW-y mają taki sam EXIF, jak JPG... :(
Pozdrawiam!

Mariusz

Nuvi 3597, Etrex 30
Doczu
Bywalec
Kontakt:

Herhor pisze:RAW-y mają taki sam EXIF, jak JPG... :(
Nie taki sam bo siłą rzeczy nie może w nich być zawarty czas ekspozycji, balans bieli itd. Mają jedynie nazwę urządzenia jakim zostały wykonane i ISO.
Dlatego tez po wywołaniu programy najprawdopodobniej uznają te dane za błędne
Pozdrawiam Doczu
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Herhor
Początkujący

Doczu pisze: Nie taki sam bo siłą rzeczy nie może w nich być zawarty czas ekspozycji, balans bieli itd. Mają jedynie nazwę urządzenia jakim zostały wykonane i ISO.
Dlatego tez po wywołaniu programy najprawdopodobniej uznają te dane za błędne
I tu się bardzo mylisz. EXIF w RAW-ach (przynajmniej tych z lustrzanek Nikona) jest znacznie bardziej rozbudowany niż napisałeś. D200 ma nawet opcję bezpośredniego zapisu w EXIF-ie danych z GPS-a podczas wykonywania zdjęcia (tylko, że kabel kosztuje fortunę). Natomiast wszystkie dane dotyczące ekspozycji są umieszczone w EXIF-ie RAW-a. Po to jest RAW, żeby pewne parametry (np. WB) można było zmienić.
Pozdrawiam!

Mariusz

Nuvi 3597, Etrex 30
Doczu
Bywalec
Kontakt:

Herhor pisze: I tu się bardzo mylisz. EXIF w RAW-ach (przynajmniej tych z lustrzanek Nikona) jest znacznie bardziej rozbudowany niż napisałeś. D200 ma nawet opcję bezpośredniego zapisu w EXIF-ie danych z GPS-a podczas wykonywania zdjęcia (tylko, że kabel kosztuje fortunę).

Masz rację. teraz przejrzałem fotki z poprzednich aparatów i widzę, że w ich exifie jest korekta ekspozycji, czas ekspozycji, przysłona i kilka innych. Widocznie exif zalezy od modelu aparatu, bo obecnie mój EXIF w rawie (Fuji S5600) jest sporo uboższy niż w poprzednich aparatach (Minolta 7Hi i Canon G3)
Herhor pisze:Po to jest RAW, żeby pewne parametry (np. WB) można było zmienić.
no to to akurat wiem :-) Może jednak własnie o ten WB rozbija się problem tego, że te programy nie działają jak powinny.
Pozdrawiam Doczu
ObrazekObrazek
Avus
Początkujący

Post autor: Avus »

locr GPS Photo - darmowe narzędzie do geokodowania zdjęć, dostępne zarówno w wersji na PC oraz telefony komórkowe (tylko Nokia).
Prorok1
Nowy

Geokodowanie zdjeć

Post autor: Prorok1 »

Witam.
Jestem nowy na forum, pozdrawiam wszystkich.
Do uzupełnienia wątku należy wspomnieć o urządzeniach Sony GPS-CS1oraz DG-100 GPS
Mam tego pierwszego – to zwykły tracker zapisujący pozycję, co 15 s, poprzez USB instaluje się jako dysk wymienny – nie ma połączenia on line z komputerem. Ten drugi bardziej wypasiony to logger mający połączenie odbiornika z komputerem.
(http://scilib.typepad.com/science_libra ... of_th.html)
Urządzenie zapisuje w plikach.log ( protokół NMEA) do urządzenia dołączony jest programik GPS Image tracker, – który geokoduje zdjęcia lub inne pliki multimedialne,
Do pokazywania na mapie – Google MAP wykorzystano firmową przeglądarkę Sony – Picture Motion Browser.Tak więc oprogramowanie i zasugerowane zastosowanie bardzo skromne.
Geokodowanie bardzo łatwe i wygodne i bezproblemowe, program porównuje czas wykonania zdjęcia z pozycją z tracka, w przypadku braku synchronizacji pyta czy przypisać do konkretnej(wygodne dla zdjęć archiwalnych lub skanowanych) Brak jest jednak w standardowej przeglądarce Sony wyszukiwania wg zdjęć wg lokalizacji co jest np. w Panordo (z określeniem promienia wyszukiwania od danego punktu) http://www.panorado.com/en/index.htm
Dodać też trzeba programy on line GPSVisualiser
http://www.gpsvisualizer.com/
Mamy tu szereg konwersji jak i geokodowanie.
Poszukuję programu który dopisywałby do Exif`a nazwę najbliższej miejscowości.
Pozdrawiam
Krzysiek
SP2BZW

Re: Geokodowanie zdjeć

Post autor: SP2BZW »

Prorok1 pisze:Poszukuję programu który dopisywałby do Exif`a nazwę najbliższej miejscowości.
sorry ale nie mogłem się powstrzymać :oops:

skoroś prorok to po co się pytasz :?: :shock:
Prorok1
Nowy

Geokodowanie zdjeć

Post autor: Prorok1 »

Zaiste zabawne :oops: ale brakuje do kompletności wątku.
Zdradź mam jak Ty to robisz.
Pozdrawiam
Krzysiek
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

nie zrozumiałeś :( ... ja się tym nie bawię... ja tylko skomentowałem Twój nick a'propos poszukiwań :P
fjk
Początkujący
Kontakt:

Post autor: fjk »

ja tez cos dorzuce
probowalem testowac te programy ale z kazdym jest cos nie tak
a to jest platny a te darmowe nie chca dzialac
ja znalazlem to: http://sourceforge.net/projects/dgmanager-net/
i musze powiedziec ze calkiem fajny jest i sprawnie mozna nim geokodowwac zdjecia.
Nie jest zbyt bogaty w opcje ale jakies minimum ma. to co mi sie najbardziej nie spodobalo to to ze zmienia date utworzenia plikow...
Awatar użytkownika
Ciutnik
Bywalec

Post autor: Ciutnik »

fjk pisze:to co mi sie najbardziej nie spodobalo to to ze zmienia date utworzenia plikow...
Witam. To akurat najmniejszy problem. Ściągnij sobie n.p. genialnego, dosowego jhead.exe (http://www.sentex.net/~mwandel/jhead/), uruchom sesję DOS albo skorzystaj z Nortonocommanderopodobnego programu i w katalogu ze zdjęciami odpal "jhead.exe -ft *.jpg" co spowoduje nadanie plikowi daty zgodnej z zapamiętaną w exifie.

Przy okazji możesz za jednym zamachem zmienić nazwy wszystkich zdjęc np. na takie: 07-08-11_23-18-14.jpg (dopisując parametr -nf%y-%m-%d_%H-%M-%S) lub automatycznie obrócić "pionowe" zdjęcia (oczywiście o ile Twój aparat ma czujnik położenia). Naprawdę gorąco polecam! Z resztą tego typu programów jest pewnie sporo - ja od lat korzystam z jhead więc dlatego polecam :)
Maciej 'Ciutnik' Woźniak ::: 276c + eTrex 30
Doczu
Bywalec
Kontakt:

fjk pisze:ja tez cos dorzuce
probowalem testowac te programy ale z kazdym jest cos nie tak
a to jest platny a te darmowe nie chca dzialac
ja znalazlem to: http://sourceforge.net/projects/dgmanager-net/
i musze powiedziec ze calkiem fajny jest i sprawnie mozna nim geokodowwac zdjecia.
Nie jest zbyt bogaty w opcje ale jakies minimum ma. to co mi sie najbardziej nie spodobalo to to ze zmienia date utworzenia plikow...
No przyznam że bardzo fajny. I co najważniejsze działa.
Dzięki za linka.
Pozdrawiam Doczu
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ