No fajnie... A ja dalej nie potrafię. Przestawiam datę na różne sposoby, ale nic z tego nie wynikaGuzik pisze:Już potrafięmacie po piwku, na razie wirtualnym
Mapa dla cyklistów - "na szybko".
Ogromne nieporozumienie !!
Już potrafię stawiać wirtualne piwka, a nie
otwierać w Mapedit GPMapę !!
Albo coś się zmieniło w GPMapa - DEMO,
albo trzeba mieć zarejestrowanego Mapedita,
albo... nie wiem co??
Datami w systemie i wersjami Mapedita kombinowałem do oporu - na pewno sprawdziłem wszystkie warianty z tego wątku.
Może mógłbym komuś przesłać mały kawałek "swojej" kopii GPMapy - DEMO żeby spróbował otworzyć.
Pozdrawiam,
Już potrafię stawiać wirtualne piwka, a nie
otwierać w Mapedit GPMapę !!
Albo coś się zmieniło w GPMapa - DEMO,
albo trzeba mieć zarejestrowanego Mapedita,
albo... nie wiem co??
Datami w systemie i wersjami Mapedita kombinowałem do oporu - na pewno sprawdziłem wszystkie warianty z tego wątku.
Może mógłbym komuś przesłać mały kawałek "swojej" kopii GPMapy - DEMO żeby spróbował otworzyć.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Może faktycznie coś się zmieniło w GPmapie?
tu jest kawałek GPmapy, który się bez kłopotu otwiera.
Artur
tu jest kawałek GPmapy, który się bez kłopotu otwiera.
Artur
Potwierdzam powyższe, ponadto wystawiony kawałek mapy otwieram bez problemu najnowszym standardowym Mapeditem (mapedit1-0-34-5) bez względu na datę systemową.Faktycznie, ten kawałek się bez problemu otwiera.
Tak sobie myślę, że może to kwestia tego, że na kompie mam też "starszą" wersję MapEdita michus + rafalfitt addons? Chociaż ta wersja akurat nie otwiera podanego fragmentu GPmapy.
Piwko dla Artura.
Nieśmiała prośba... Może ktoś wystawi całą "otwieralną" mapę na... chwilkę?
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Ta u mnie się nie otwiera. Identyczne rozmiary - różna zawartość:
Powyższe wyświetli różnice (sporo).
Kod: Zaznacz cały
fc /b mapa1.img mapa2.imgPozdrawiam,
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Ważne !
Taka mała informacja - dla tych, którzy dopiero zaczynają zabawy z mapami i do tej pory nie mieli styczności z plikami IMG: Po wczytaniu do MapEdita pliku IMG należy wejść w Map Proporties (alt+Enter), następnie w zakładce levels usunąć wszystkie levele poza level_0 (i ostatnim - ten nie da się usunąć). Warto też level_0 ustawić na 24 (GPMapa tak ma, zatem tu nic nie trzeba zmieniać, natomiast CNE9 ma 23 - tu zalecam zmienieć na 24) i taki plik zapisać jako MP.
Dopiero z tak spreparowanego pliku można kopiować do "swojej" mapki wybrane elementy. Oczywiście "własna" mapka też musi mieć level_0 ustawiony na 24.
Jeszcze raz przypominam o warsztatach 30 i 31 maja w Dol. Chochołowskiej, gdzie wieczorami zademonstruję "na żywo" całą procedurę bardzo szybkiego zrobienia własnej mapki, zarówno takiej "na potrzeby własne" jak i takiej, którą bez większego ryzyka można posłać na MapCenter2
Taka mała informacja - dla tych, którzy dopiero zaczynają zabawy z mapami i do tej pory nie mieli styczności z plikami IMG: Po wczytaniu do MapEdita pliku IMG należy wejść w Map Proporties (alt+Enter), następnie w zakładce levels usunąć wszystkie levele poza level_0 (i ostatnim - ten nie da się usunąć). Warto też level_0 ustawić na 24 (GPMapa tak ma, zatem tu nic nie trzeba zmieniać, natomiast CNE9 ma 23 - tu zalecam zmienieć na 24) i taki plik zapisać jako MP.
Dopiero z tak spreparowanego pliku można kopiować do "swojej" mapki wybrane elementy. Oczywiście "własna" mapka też musi mieć level_0 ustawiony na 24.
Jeszcze raz przypominam o warsztatach 30 i 31 maja w Dol. Chochołowskiej, gdzie wieczorami zademonstruję "na żywo" całą procedurę bardzo szybkiego zrobienia własnej mapki, zarówno takiej "na potrzeby własne" jak i takiej, którą bez większego ryzyka można posłać na MapCenter2
Ostatnio zmieniony 09 maja 2007, 21:09 przez GPS Maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Jeszcze taka może ciekawostka.
Otworzyłem 00000021.img mapeditem zmieniłem lewele od 24 do 12, zaimportowałem takie tam moje wymazy i zapisałem jako mp potem eksport do img.
Otrzymany plik wyjsciowy jest oczywiscie bez routingu, ale zapodałem go do mapsourca "maptoolkid" i z mapsourca do GPS GP4 + te wypociny.
W GPS mam ustawione wyświetlanie 2 map (GP4 + pseudowłasna) i GPS wyświetla własną a routing jest z GP4.
Działa na SP i eTrex więc myślę że na wszystkim
Gorzej gdy "własna mapa oparta jest na CNE" wtedy routing odbywa się w pewnej odległości od wyświetlanej na odbiorniku drogi ale gdy własna mapa oparta jest na GP5 efekt jest spoko.
A jakie są jajka podczas jazdy gdy droga jest na mapie własnej a nie ma na GP4, ale to trzeba samemu sprawdzić.
Otworzyłem 00000021.img mapeditem zmieniłem lewele od 24 do 12, zaimportowałem takie tam moje wymazy i zapisałem jako mp potem eksport do img.
Otrzymany plik wyjsciowy jest oczywiscie bez routingu, ale zapodałem go do mapsourca "maptoolkid" i z mapsourca do GPS GP4 + te wypociny.
W GPS mam ustawione wyświetlanie 2 map (GP4 + pseudowłasna) i GPS wyświetla własną a routing jest z GP4.
Działa na SP i eTrex więc myślę że na wszystkim
Gorzej gdy "własna mapa oparta jest na CNE" wtedy routing odbywa się w pewnej odległości od wyświetlanej na odbiorniku drogi ale gdy własna mapa oparta jest na GP5 efekt jest spoko.
A jakie są jajka podczas jazdy gdy droga jest na mapie własnej a nie ma na GP4, ale to trzeba samemu sprawdzić.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Tak to wynika m.in. z moich doświadczeń.Alferek pisze:czy mówicie, że CNE9 NT nie daje się otwierać a CNE9 tak?
Zresztą map, których nie można otworzyć MapEditem jest znacznie więcej (np. Adria Topo).
A niektóre można otworzyć, ale zawierają obiekty "morskie", których MapEdit nie łyka. W efekcie po otwarciu np. mapek TopoGB2 widać wszystko oprócz ...... szlaków i ścieżek - cwaniaki
Pozdrawiam Lechu