Mapa dla cyklistów - "na szybko".

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
Awatar użytkownika
matb
Nowy

Post autor: matb »

Guzik pisze:Już potrafię ;) macie po piwku, na razie wirtualnym :)
No fajnie... A ja dalej nie potrafię. Przestawiam datę na różne sposoby, ale nic z tego nie wynika :cry: Coś źle robię??? Ale co?
matb
GPSmap60CS- na piechotę i na rowerze
Awatar użytkownika
Guzik
Bywalec

Post autor: Guzik »

Ogromne nieporozumienie !!
Już potrafię stawiać wirtualne piwka, a nie
otwierać w Mapedit GPMapę !!
Albo coś się zmieniło w GPMapa - DEMO,
albo trzeba mieć zarejestrowanego Mapedita,
albo... nie wiem co??
Datami w systemie i wersjami Mapedita kombinowałem do oporu - na pewno sprawdziłem wszystkie warianty z tego wątku.
Może mógłbym komuś przesłać mały kawałek "swojej" kopii GPMapy - DEMO żeby spróbował otworzyć.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

Może faktycznie coś się zmieniło w GPmapie?
tu jest kawałek GPmapy, który się bez kłopotu otwiera.

Artur
Awatar użytkownika
matb
Nowy

Post autor: matb »

Faktycznie, ten kawałek się bez problemu otwiera.

Tak sobie myślę, że może to kwestia tego, że na kompie mam też "starszą" wersję MapEdita michus + rafalfitt addons? Chociaż ta wersja akurat nie otwiera podanego fragmentu GPmapy.
matb
GPSmap60CS- na piechotę i na rowerze
Artur
Moderator
Kontakt:

matb pisze:Faktycznie, ten kawałek się bez problemu otwiera.
Wynika z tego, że są jednak różne wersje GPmapy. U mnie otwierają się wszystkie - ten jest najmniejszy dlatego go wystawiłem.

Artur
Awatar użytkownika
t8mi
Bywalec
Kontakt:

Post autor: t8mi »

Wstaw kawałek który się nie otwiera, tak z ciekawości.
Pozdrowionka Tomek.

(Rower: było min 55 km/h jest max 15 km/h po lesie
& GPS: był eTrex VistaCx już jest GPSMap 76CSx ; )
Awatar użytkownika
Guzik
Bywalec

Faktycznie, ten kawałek się bez problemu otwiera.

Tak sobie myślę, że może to kwestia tego, że na kompie mam też "starszą" wersję MapEdita michus + rafalfitt addons? Chociaż ta wersja akurat nie otwiera podanego fragmentu GPmapy.
Potwierdzam powyższe, ponadto wystawiony kawałek mapy otwieram bez problemu najnowszym standardowym Mapeditem (mapedit1-0-34-5) bez względu na datę systemową.

Piwko dla Artura.

Nieśmiała prośba... Może ktoś wystawi całą "otwieralną" mapę na... chwilkę?
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Guzik
Bywalec

Ta u mnie się nie otwiera. Identyczne rozmiary - różna zawartość:

Kod: Zaznacz cały

fc /b mapa1.img mapa2.img
Powyższe wyświetli różnice (sporo).
Pozdrawiam,

Artur
Moderator
Kontakt:

Sprawa jasna - GPmapa demo ściągalna teraz jest inna niż wersja początkowa i się nie otwiera.
Nieśmiała prośba... Może ktoś wystawi całą "otwieralną" mapę na... chwilkę?
Wydaje mi się, że można - w końcu jest to legalnie pobrane demo. Jakieś inne zdania na ten temat?

Artur
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Ważne !

Taka mała informacja - dla tych, którzy dopiero zaczynają zabawy z mapami i do tej pory nie mieli styczności z plikami IMG: Po wczytaniu do MapEdita pliku IMG należy wejść w Map Proporties (alt+Enter), następnie w zakładce levels usunąć wszystkie levele poza level_0 (i ostatnim - ten nie da się usunąć). Warto też level_0 ustawić na 24 (GPMapa tak ma, zatem tu nic nie trzeba zmieniać, natomiast CNE9 ma 23 - tu zalecam zmienieć na 24) i taki plik zapisać jako MP.

Dopiero z tak spreparowanego pliku można kopiować do "swojej" mapki wybrane elementy. Oczywiście "własna" mapka też musi mieć level_0 ustawiony na 24.

Jeszcze raz przypominam o warsztatach 30 i 31 maja w Dol. Chochołowskiej, gdzie wieczorami zademonstruję "na żywo" całą procedurę bardzo szybkiego zrobienia własnej mapki, zarówno takiej "na potrzeby własne" jak i takiej, którą bez większego ryzyka można posłać na MapCenter2 :D
Ostatnio zmieniony 09 maja 2007, 21:09 przez GPS Maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

Jeszcze taka może ciekawostka.

Otworzyłem 00000021.img mapeditem zmieniłem lewele od 24 do 12, zaimportowałem takie tam moje wymazy i zapisałem jako mp potem eksport do img.
Otrzymany plik wyjsciowy jest oczywiscie bez routingu, ale zapodałem go do mapsourca "maptoolkid" i z mapsourca do GPS GP4 + te wypociny.
W GPS mam ustawione wyświetlanie 2 map (GP4 + pseudowłasna) i GPS wyświetla własną a routing jest z GP4.
Działa na SP i eTrex więc myślę że na wszystkim
Gorzej gdy "własna mapa oparta jest na CNE" wtedy routing odbywa się w pewnej odległości od wyświetlanej na odbiorniku drogi ale gdy własna mapa oparta jest na GP5 efekt jest spoko.
A jakie są jajka podczas jazdy gdy droga jest na mapie własnej a nie ma na GP4, ale to trzeba samemu sprawdzić.
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Alferek »

czy mówicie, że CNE9 NT nie daje się otwierać a CNE9 tak?
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

Przynajmniej u mnie tak to wygląda, nie wiem jak CNE nie NT bo mam NT i to się nie otwiera.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Alferek pisze:czy mówicie, że CNE9 NT nie daje się otwierać a CNE9 tak?
Tak to wynika m.in. z moich doświadczeń.
Zresztą map, których nie można otworzyć MapEditem jest znacznie więcej (np. Adria Topo).

A niektóre można otworzyć, ale zawierają obiekty "morskie", których MapEdit nie łyka. W efekcie po otwarciu np. mapek TopoGB2 widać wszystko oprócz ...... szlaków i ścieżek - cwaniaki :wink: :D :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Alferek »

NaviGuide Hungary 4 - nie otwiera
Slovakia Roads v4 - otwiera

może zrobimy jakąś listę "kompatybilnych" map?
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
ODPOWIEDZ