Jak zmniejszyć pobór energii
Re: Jak zmniejszyć pobór energii
Dzięki popej
Właśnie chciałem kupić 2700 Sanyo. Tylko jednego nie bardzo rozumiem, skoro te 2700 to, jak piszesz, bardzo dobre akumulatory i nie mają efektu rozładowania, to dlaczego jednak przeszedłeś na eneloop? Czyżby jednak były aż tak dobre?
Ale widać różnicę w długości "trzymania"? Te 2700 dużo dłużej trzymają?
Colorado 300 + GPMapa TOPO + inne mapy...
Też się zastanawiałem, co wybrać. Mam dużo różnych urządzeń na baterie, z których nie korzystam zbyt często. Dlatego technologia eneloop, która gwarantuje małe rozładowanie, wydawała mi się bezpieczniejszym rozwiązaniem.
Ale ile gps działa na 2700? a ile na eneloopie (2000mAh zdaje się)? Bo to akurat dla mnie jest kluczową sprawą.
Przypuszczam, że dokładnie proporcjonalnie do pojemności 
Ale może przy -10 byłaby jakaś różnica na korzyść eneloopów?
Ale może przy -10 byłaby jakaś różnica na korzyść eneloopów?
Nie sądzę, w końcu są to akumulatory tego samego typu (NiMH).popej pisze:Ale może przy -10 byłaby jakaś różnica na korzyść eneloopów?
@krusz
Akuulatory typu Eneloop będą działać odpowiednio krócej od "zwykłych" 2700. Eneloop ma 2000mAh, więc 2000/2700 = 75% czasu "zwykłych" akumulatorów.
Wybór zależy od tego, jak używasz zasilania. Jeśli chcesz mieć zapas zasilania na długi okres czasu, Eneloopy będą lepsze.
Z kolei jeśli chcesz mieć zasilanie np. na tygodniowy wypad, które zawsze będziesz w stanie przed owym wyjazdem naładować do pełna, lepiej się sprawdzą typowe akumulatorki NiMH.
U mnie jest tak, że co prawda mam dwa komplety "eneloopowatych", jednak w praktyce prawie z nich nie korzystam. Jak wyjazd trwa krócej niż tydzień, zabieram ze sobą świeżo naładowane akumulatory 2700mAh. Jak wyjazd jest dłuższy, biorę dodatkowo ładowarkę.
Jako "awaryjne, na wszelki wypadek" zabieram litówki, po pierwsze są lżejsze, po drugie pracują niemożliwie wręcz długo (odpowiednik akumulatorów około 4000mAh).
Sytuacje typu długi wyjazd, na którym nie będę miał możliwości naładować baterii zdarzają się na tyle rzadko, że tak naprawdę nie ma sensu wymieniać zasilania na eneloopy.
Chyba że do aparatu foto, ale zasilanie do aparatu również zwykle doładowuję przed wyjazdem.
Oprócz małego samorozładowania producent obiecuje, że lepiej działają przy niskich temperaturach. Skoro pierwsze się sprawdza, to może drugie także?kwieto pisze:Nie sądzę, w końcu są to akumulatory tego samego typu (NiMH).
http://www.eneloop.info/home/performanc ... ature.html
@kwieto: Gdzie można kupić takie litowe? "Przeczesałem" allegro ale wyskakują mi same NiMH... Można je doładowywać w stanie nie do końca rozładowanym tak jak komórkę? Ile kosztują? Bo coś mi się wydaje że o cenę wszystko się rozbije:D
Tu opis: http://www.baterie-litowe.pl/baterie_litowe5krusz pisze:Gdzie można kupić takie litowe?
Tu sklep: http://www.bto.pl/go/_category/?idc=%22id_7%22
Źle szukałeś bo to nie są akumulatorki tylko baterie. Tak więc nie ma tu mowy o ponownym ładowaniu.krusz pisze:"Przeczesałem" allegro ale wyskakują mi same NiMH... Można je doładowywać w stanie nie do końca rozładowanym tak jak komórkę? Ile kosztują? Bo coś mi się wydaje że o cenę wszystko się rozbije:D
Jak zmniejszyć pobór energii?
Jest jedna, choć nie najtańsza to jednak niezawodna rada, dająca najlepsze efekty...
Kupić/dokupić LegendaHCx lub VistęHCx!
W porównaniu do Oregona czas się wydłuży co najmniej x2. Z własnego doświadczenia mam przekonanie, że deklarowane przez producenta 25godz. działania dla LegendaHCx jest dużo bardziej realne niż 16godz. dla Oregona. Jeżeli często spoglądamy na ekran Oregona, a w Legendzie podczas tego spoglądania nie będziemy używać podświetlenia (co jest jak najbardziej OK dla piechura) to nawet wielokrotnie dłużej.
Po założeniu baterii litowych (Energizer Ultimate Lithium) można na długo zapomnieć że to coś potrzebuje baterii, a do tego jest lżejsze i mniejsze od mojej komórki.
Pozdr.
Jest jedna, choć nie najtańsza to jednak niezawodna rada, dająca najlepsze efekty...
Kupić/dokupić LegendaHCx lub VistęHCx!
W porównaniu do Oregona czas się wydłuży co najmniej x2. Z własnego doświadczenia mam przekonanie, że deklarowane przez producenta 25godz. działania dla LegendaHCx jest dużo bardziej realne niż 16godz. dla Oregona. Jeżeli często spoglądamy na ekran Oregona, a w Legendzie podczas tego spoglądania nie będziemy używać podświetlenia (co jest jak najbardziej OK dla piechura) to nawet wielokrotnie dłużej.
Po założeniu baterii litowych (Energizer Ultimate Lithium) można na długo zapomnieć że to coś potrzebuje baterii, a do tego jest lżejsze i mniejsze od mojej komórki.
Pozdr.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2009, 12:03 przez lukson, łącznie zmieniany 1 raz.
Oregon 400t, Oregon 550t, Fenix 6X pro
To ja znam tańszą - sprzedać odbiornik... :")lukson pisze:Jest jedna, choć nie najtańsza to jednak niezawodna rada, dająca najlepsze efekty...
Tu mamy trochę sprzeczne informacje:popej pisze:Oprócz małego samorozładowania producent obiecuje, że lepiej działają przy niskich temperaturach
1. Opis producenta: "The main advantages of Ni-MH rechargeable batteries exist also in the eneloop (...) high performance even at low temperatures"
Sugerowałoby to podobne parametry...
Z drugiej strony, wg wykresu Eneloop jest w niskich temperaturach lepszy o c.a. 30% od "zwykłej" NiMH o podobnej pojemności. Uwzględniając jednak, że dostępne na rynku "zwykłe" NiMH są z kolei o jakieś 35% lepsze od eneloopów, nadal lepiej jest kupić "zwykłe" NiMH.
Chyba że ktoś używa GPS'a głównie w temperaturach poniżej -10st. C, tyle że wtedy zdecydowanie polecam baterie (nie akumulatory) litowe, które spisują się tu z tego co kojarzę jeszcze lepiej.
Dodam że jeśli jest to sprzętowo możliwe wyłączyć korektę WAAS EGNOS.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st