Udział w projekcie UMP Wawa
Mam pytanie. Jak w świetle praw autorskich wygląda "podbieranie" danych z innych map UMP?
Bo rozumiem, że z produktów komercyjnych - nie można.
Czy ślad narysowany przeze mnie w Mapsource, może być źródłem danych do UMP-pcPL?
Bo rozumiem, że z produktów komercyjnych - nie można.
Czy ślad narysowany przeze mnie w Mapsource, może być źródłem danych do UMP-pcPL?

Vista HCX
Nuvi 255W (Firmware N465 by PouchX)
Nawiązujemy kontakt z autorem i pytamy. Jeśli się zgadza, a przeważnie się zgadza, to "podbieramy". Jeśli nie - to nie. Czasami wręcz autor sam się zgłasza. Ale nie ukrywam, że jeśli już coś mamy więcej na danym terenie niż dwie drogi na krzyż, to składanie tego do kupy to jest dość czasochłonne.Lesław pisze:Mam pytanie. Jak w świetle praw autorskich wygląda "podbieranie" danych z innych map UMP?
Dość niechętnie. Bo Twoje oko i mysza mogą się mylić. Ślad z urządzenia byłby dużo lepszy. Potem w kolejności są "ślady" na podstawie wystukanych w Nuvi punktów. A dopiero potem rysowane ręcznie w MS. Bo skąd pewność, że nie rysujesz, mając w podkładzie jakąś komercję? Byli już tacy.Lesław pisze:Czy ślad narysowany przeze mnie w Mapsource, może być źródłem danych do UMP-pcPL?
Próbowałem, ale nawet po zalogowaniu nie mam uprawnień, do dodania nowego zgłoszenia. Plik wrzucę na Ftp a info na mail.Magnoom pisze: System zgłaszania:
System dostępny jest pod adresem http://ump.fuw.edu.pl/flyspray/
Nie jestem pewien czy goście muszą się rejestrować, ale chyba będzie dostępna opcja Dodaj nowe zgłoszenie bez konieczności logowania.
Vista HCX
Zainstalowałem klienta CVS i doinstalowałem Pythona 2.5.1 ale po uruchomieniu WinCvs, jest komunikat że CVS nie mógł znaleźć Pythona w systemie i żeby go doinstalować. Dziwne... Tym bardziej dziwne, że w innym kompie robiłem dokładnie to samo i działa...
Vista HCX
-
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 4 times
- Kontakt:
Tak jak u mnie. Walczyłem z tym ale dałem sobie na razie spokój.Lesław pisze:Zainstalowałem klienta CVS i doinstalowałem Pythona 2.5.1 ale po uruchomieniu WinCvs, jest komunikat że CVS nie mógł znaleźć Pythona w systemie i żeby go doinstalować. Dziwne... Tym bardziej dziwne, że w innym kompie robiłem dokładnie to samo i działa...
frasun może i nie jest ale jest komunikat u dołu że nie może załadować shella.
Co więcej umie nie mogłem przejść do punktu d. Miałem to nie aktywne.
ALBO - dla wincvs
a. Otwieramy w programie formatkę remote->checkout module.
b. W polu "module name and path on server" wpisać "ump-wawa"
c. Ustawić pole "local folder to checkout to" na folder, który będzie zawierał za chwilę pobrany katalog ump-wawa
d. Klikamy na "..." koło CVSROOT i wybieramy:
- Protocol: pserver
- Repository path: /home/cvsroot
A koniecznie musisz klikać? Moim zdaniem dużo prościej jest używać tak (zwróć uwagę na jeden exe):Lesław pisze:ale po uruchomieniu WinCvs
Q 08. Jak ściągać całe źródła?
A 08. Utwórz folder (katalog) - na przykład C:\cvs. Zainstaluj sobie klienta systemu cvs (na przykład WinCVS, albo tekstowy jeden exe), i pobierz aktualny kształt projektu:
cvs -z5 -d:pserver:guest@ump.waw.pl/home/cvsroot checkout all
Artur
Nie jest. Pyton odpala tylko możliwość uruchamiania dodatkowych skryptów, sam WinCvs działa bez Pytona bez problemu, ale jego konfiguracja to jakieś nieporozumienie.Alf/red/ pisze:Nie zmienia to faktu, że WinCVS nie widziałem na oczy, i nie wiem, czemu jest wymagany Pyton (na chłopski rozum nie powinien).
Pozdrawiam,
Skoro tak twierdzicie, to spróbuję z linią poleceń...
brrr....

Vista HCX
No dobra, wielu rzeczy już się w życiu nauczyłem ale do linii poleceń zawsze miałem awersję.
I czy próbować jako guest, czy wg TEJ instrukcji?
Czy ktoś może po polskiemu wyjaśnić jak ZAINSTALOWAĆ tego klienta cvs (jeden exe)?Zainstaluj sobie klienta systemu cvs (na przykład WinCVS, albo tekstowy jeden exe)
I czy próbować jako guest, czy wg TEJ instrukcji?
Ostatnio zmieniony 09 sty 2011, 11:29 przez Alf/red/, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmieniony link - teraz pytanie jest bez sensu bo dwa razy o to samo ;-)
Powód: Zmieniony link - teraz pytanie jest bez sensu bo dwa razy o to samo ;-)
Vista HCX