O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Dzisiaj można na pewniaka mówić o około 150 polskich mapach turystycznych, dostępnych w postaci skalibrowanych rastrów. To mapy komercyjne, m.in. grup Galileos i CartoMedia. Razem 10 wydawców. Co do formatu - są to pliki graficzne w formacie png plus kalibracje (głównie OziE), niemniej znane mi są również ich wersje w plikach jpg. Mapy te są dzisiaj sprzedawane np. w wersjach do aplikacji Kamap i TrekBuddy.
Oprócz tego jest wiele różnych map rastrowych, krążących w prywatnym obiegu, tych chyba nikt nie policzy
Pozdrawiam
Ranger
asandrzej pisze:Od czasu do czasu można spotkać Geo-Tif format Memory Map ale to nie jest problem można konwertować do pliku Ozi.
Memory Map umiem konwertować do GeoTiffa o ile tylko mapa korzysta z w miare normalnych odwzorowań. Dzięki temu mogę mieć w miarę porządne mapy dowolnego rejonu UK (Ordnance Survey) czy Francji (IGN).
Dla Oziego też mógłbym coś na szybko napisać, ale jakie odwzorowania będą potrzebne? Czy jest coś współczesnego 1:50k lub lepszego czego skalibrowane rastry można zakupić? Jeśli tak, to w jakim odwzorowaniu?
A można by tak zrobić, żeby skalibrowana mapa była automatycznie dzielona na arkusze po 1MP?
Szczerze mówiąc, jak sobie pomyślę, że mam podzielić ręcznie np. mapy Compass'u, następnie wszystko osobno pokalibrować i wrzucić do Google Earth...
Nie trzeba się chyba specjalnie zajmować odwzorowaniami, mapy które wskazałem to WGS84/UTM.
A nawet myślę, że jeżeli będzie zainteresowanie ze strony użytkowników, to przygotowane mapy w wymaganym formacie zrobią (raz a dobrze) producenci.
Pozdrawiam,
Ranger
kwieto pisze:A można by tak zrobić, żeby skalibrowana mapa była automatycznie dzielona na arkusze po 1MP?
Szczerze mówiąc, jak sobie pomyślę, że mam podzielić ręcznie np. mapy Compass'u, następnie wszystko osobno pokalibrować i wrzucić do Google Earth...
Właśnie chciałem zapytać czy może taki program istnieje ?
O dokładnym gotowcu do tego celu jeszcze nie słyszałem, są podobne narzędzia wykorzystywane do podziału map dla innych aplikacji. Stąd można przypuszczać, że ktoś coś takiego predzej czy później zrobi.
Pozdrawiam,
Ranger
SP2BZW pisze:a dasz mu odbiornik do testów to wtedy może czas znajdzie
Mogę pożyczyć w dniach pn-pt (a weekendy potrzebuję). Do popeja mam zapewne kilka/kilkanaście km, więc sądzę że nie byłoby problemów z pożyczaniem/zwracaniem odbiornika.
SP2BZW pisze:na ostatnim zlocie powstała incjatywa żeby wspólnie zrzucić się na gps'a outdorowego co zdopingowałoby Andrzeja do pisania programów...
Wiem i jestem jak najbardziej za. Ktoś tylko musi ogłosić tę zbiórkę
Edit: Popej, mógłbyś dodać przycisk "PayPal Donations" na swojej stronie - chętni by na pewno się znaleźli
Mapy np. tnie TBCutter, ale w tym przypadku to trochę za mało, bo trzeba tez wyliczyć wspólrzędne krawędzi podziału.
Jest też kwestia wyliczenia kąta obrotu mapy dla jej normalizacji.
W tej chwili wstęp można zrobić kompletem Ozi+GE, a dla reszty wystarczy narzędzie do podziału mapy i jej kalibracji.
Pozdrawiam
Ranger