Garmin Dakota - i pogawędki o kompasie ....

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
asandrzej
Garniak

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

Post autor: asandrzej »

GPS Maniak pisze:Ciągle chyba nie dopuszczasz myśli, że wyłączenie kompasu nie musi skutkować jego kalibarcją i -....
Ależ dopuszczam, ale główną wadę widzę właśnie w konieczności kalibracji a nie w braku skrótów w tym przypadku.
Jeżeli jest możliwość włączenia i wyłączeni bez dodatkowych czynności to, taki skrót byłby przydatny.

Jeżeli w jednym profilu przy włączeniu muszę kalibrować kompas to, skróty nie ratują sytuacji.
Myślę, że łatwiej jest zmienić profil niż kalibrować kompas.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

asandrzej pisze:Ależ dopuszczam, ale główną wadę widzę właśnie w konieczności kalibracji ...
Z powodu braku tego skrótu w 62ST praktycznie kompasu nie wyłączam, ale Twoja opinia w sprawie kalibracji w Colorado zmobilizowała mnie do sprawdzenia tego jak to wygląda w 62ST. Testy balkonowe nie potwierdzają takiej przypadłości. 62ST zachowuje się normalnie. Tzn. po wyłączeniu kompasu i ponownym wybraniu na "Auto" linia namiaru na latarnię nadal wskazuje latarnię - niezależnie od tego czy brzuch mam w tę czy tamtą stronę :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

GPS Maniak pisze: Dzisiaj mi tego brakuje. Mało tego. Dzisiaj niewiele wiem. Nie wiem czy linię namiaru i mapę mam zorientowaną w oparciu o kompas elektroniczny czy sensor ruchu, bo działa bliżej nie znana "automatyka".
A może automatyka jest dobra?

Tzn. chipset GPS mniej pływa i nie ma problemu z wykryciem ruchu, kompas 3-osiowy chwyta szybciej kierunek, elementy nie zjadają tak dużo prądu, żeby ich działanie trzeba było ręcznie dozować. W rezultacie obsługa guzika staje się zbędna ;)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

@asandrzej To Colo ma kompas? ;-) Skalibrowany czy nie, działa wolniej niż w eTrexie.
Edit
Szczerze mówiąc wystraszyłem się, bo na postoju w ogóle mi nie działał.
Sprawdziłem prędkość (skakała dość dowolnie >4km/h), więc ostatecznie okazało się, że to z powodu pływania pozycji.
Ustawienie "Auto" ma swoje plusy (oszczędność baterii) i minusy, jak np. ten wyżej. Niemniej, chyba da się z tym żyć :wink:
Ostatnio zmieniony 22 mar 2011, 15:09 przez Marko, łącznie zmieniany 2 razy.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

popej pisze:A może automatyka jest dobra?
Może. Ale ten dreszczyk emocji, że coś się dzieje w tle, bez mojego udziału nie jest zbyt przyjemny :wink: :D
Być może z czasem się oswoję. Szczerze mówiąc zbyt wiele kilometrów z 62ST jeszcze nie zrobiłem. Nadal częściej chodzę z Rino.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:
popej pisze:A może automatyka jest dobra?
Może. Ale ten dreszczyk emocji, że coś się dzieje w tle, bez mojego udziału nie jest zbyt przyjemny :wink: :D
Oj tak! :wink:
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
m8se
Nowy

Post autor: m8se »

Wszystko mi się wyjaśniło - wcześniej chodziłem z 76CS, gdzie po prostu miałem kompas włączony, a nie w trybie auto. Po dłuższej przerwie zupełnie o tym zapomniałem - w dakocie klepnąłem w "auto" i chciałem, żeby było jak dawniej :)

Co do konieczności kalibracji po wyłączeniu kompasu w urządzeniach na to pozwalających - kiedyś z kolegą się zastanawialiśmy, dlaczego wymagana jest kalibracja po zmianie kompletu baterii i wyszło nam w śledztwie, że moduł kompasu ma po prostu własną (niewielką) pamięć z wynikami kalibracji, podtrzymywaną bateryjnie. W takim wypadku wyłączanie kompasu rzeczywiście nie ma nic wspólnego z utratą informacji o jego kalibracji (co następuje po wyjęciu baterii).
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

m8se pisze:Po rozpoczęciu marszu (tak ze 4km/h) namiar na waypoint przestaje korzystać z czujnika i zaczyna korzystać z wektora ruchu - i tu pojawia się problem, bo wskazanie się nie zmienia. Idąc po prostej linii i obracając urządzenie wokół własnej osi (albo np. po prostu zaczynamy je trzymać obrócone o 180 stopni) wskazówka namiaru obraca się razem z urządzeniem.
Tak to działa w Colorado: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 45#p118945
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

Ja, odkąd mam 62s nie przejmuję się kompasem. Jest ustawiony na Auto w tych profilach, w których kompas powinien działać.
Ustawienie Auto ma jeszcze jedną zaletę (a chyba nikt o tym nie wspomniał). Kompas automatycznie jest wyłączany po przejściu odbiornika w tryb demo (gps wyłączony), przez co mapa zostaje zorientowana - północ góra i można się bawić przeglądaniem mapy bez dodatkowego zużywania energii.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

GPS Maniak pisze:
asandrzej pisze:Tak tylko, co mi po skrótach jak za każdym razem włączając kompas musze go kalibrować,
A w jakim odbiorniku ze skrótem klaiwszowym zauważyłeś tę konieczność? :shock:
O konieczności kalibracji kompasu po jego wyłączeni i ponownym włączeniu, nic nie napisano ;-)
Załączniki
Kalibracja kompasu.jpg
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
asandrzej
Garniak

Mariusz65 pisze: O konieczności kalibracji kompasu po jego wyłączeni i ponownym włączeniu, nic nie napisano ;-)
Co mam odpowiedzieć,..... „róbta jak chceta” ale..

Kalibracja dotyczy jednej wycieczki, co do tego to chyba nie ma wątpliwości (to, też nie jest napisane),
więc skąpa informacja podaje, kalibrujesz kompas i idziesz, jeżeli pokonałeś znaczną odległość lub zmieniasz baterie,
kalibrację należy powtórzyć.
Z informacji wynika, że nie brano pod uwagę, wyłączania kompasu przez użytkownik w tracie jednej wycieczki
tylko wyłączenie podyktowane wyczerpaniem baterii.

Z informacji wynika, jeżeli postępujemy według scenariusza napisanego przez Gps Maniaka,
podczas wędrówki kompas wyłączony ( tego nie uwzględnia instrukcja) po przebyciu znacznej odległości włączamy kompas,
kalibracja kompasu jest w tym wypadku zalecana.

Zgodzić się można, że przy tej czynności, przeglądanie mapy, błąd wskazań kompasu może nie mieć znaczenia.

Dla systemu Android są dziesiątki aplikacji kompas cyfrowy dwu i trzyosiowy, nie GPS (działają bez sygnału),
po uruchomieni każda z nich wskazuje północ, więc można nie kalibrować,
ale opcja kalibracji jest w każdej z tych aplikacji, ( po co) jeżeli kompas wskazuje północ.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:Kalibracja dotyczy jednej wycieczki, co do tego to chyba nie ma wątpliwości (to, też nie jest napisane),
Ja mam wątpliwości.
asandrzej pisze:podczas wędrówki kompas wyłączony ( tego nie uwzględnia instrukcja) po przebyciu znacznej odległości włączamy kompas, kalibracja kompasu jest w tym wypadku zalecana.
Sorry, ale nie bardzo rozumiem. Jaka znaczna odległość? W przypadku piechura te 5-15km? Cóż to znaczy z punktu widzenia magnetyzmu ziemskiego? :shock: Albo inaczej - jeżeli nawet kompasu nie wyłączysz, ale przelecisz z Warszawy do New Yorku - to wówczas trzeba kalibrować.
asandrzej pisze:Dla systemu Android są dziesiątki aplikacji kompas cyfrowy dwu i trzyosiowy, nie GPS (działają bez sygnału), po uruchomieni każda z nich wskazuje północ, więc można nie kalibrować, ale opcja kalibracji jest w każdej z tych aplikacji, ( po co) jeżeli kompas wskazuje północ.
Na wszelki wypadek. Gdyby nie wskazywał.
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze:Sorry, ale nie bardzo rozumiem. Jaka znaczana odległość? W przypadku piechura - z punktu widzenia magnetyzmu ziemskiego? :shock:
Ja też nie bardzo rozumiem, dlatego po włączeni kompasu kalibruję. :wink:
GPS Maniak pisze:Na wszelki wypadek. Gdyby nie wskazywał.
To kompas nie wie gdzie jest północ. :lol:

andrzej
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:To kompas nie wie gdzie jest północ. :lol:
Może nie wiedzieć - jak się rozkalibruje.
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze: Cóż to znaczy z punktu widzenia magnetyzmu ziemskiego? :shock: Albo inaczej - jeżeli nawet kompasu nie wyłączysz, ale przelecisz z Warszawy do New Yorku - to wówczas trzeba kalibrować.
Czętsotliwość kalibracji jest uzależniana od przebytej odległości od ostatniej kalibracji i temperatury,
tak wynika z zamieszczonej intrukcji obsługi kompasu w Garminie.
GPS Maniak pisze:Może nie wiedzieć - jak się rozkalibruje.
Czy rozmagnesuje :D

andrzej
ODPOWIEDZ