Uchwyt rowerowy
Witam
Nie napisałem, że nidgy mnie to nie spotka. Przyjdzie taki czas. Były różne upadki jak na razie szczęśliwe. Większe zagrożenie to chyba jazda w trudnych warunkach bez spd. Kilka krotnie widziałem jak w podczas deszczu (nie zawsze) noga się zsuwała i kostka obdarta. Nie wyobrażam sobie jeżdzić bez spd. Czuję się dużo bardziej bezpieczniej.
Pozdrawiam
Grzegorz
Nie napisałem, że nidgy mnie to nie spotka. Przyjdzie taki czas. Były różne upadki jak na razie szczęśliwe. Większe zagrożenie to chyba jazda w trudnych warunkach bez spd. Kilka krotnie widziałem jak w podczas deszczu (nie zawsze) noga się zsuwała i kostka obdarta. Nie wyobrażam sobie jeżdzić bez spd. Czuję się dużo bardziej bezpieczniej.
Pozdrawiam
Grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz
60CSX
60CSX
Jeśli ktoś jest z okolic Łodzi lub ceny będą dla niego "atrakcyjne" chcę polecić zakup różnych uchwytów w firmie Lucky Star, gdzie kupiłem swój uchwyt na rower i do samochu do Garmina 76CSx.
Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu sprzętu produktu RAM MOUNTS - bardzo stabilne na rowerze.
Można dobrać uchwyty do różnych innych produktów.
Adres do tej firmy na uchwyty to:
http://www.quady.eu/index.php?id=31
Myślę, że w Polsce więcej jest przedstawicielst firmy Lucky Star.
W Łodzi proponuję kontaktować się z Panem Rafałem Stasiakiem, który jets bardzo uprzejmym sprzedawcą.
POZDRAWIAM
Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu sprzętu produktu RAM MOUNTS - bardzo stabilne na rowerze.
Można dobrać uchwyty do różnych innych produktów.
Adres do tej firmy na uchwyty to:
http://www.quady.eu/index.php?id=31
Myślę, że w Polsce więcej jest przedstawicielst firmy Lucky Star.
W Łodzi proponuję kontaktować się z Panem Rafałem Stasiakiem, który jets bardzo uprzejmym sprzedawcą.
POZDRAWIAM
Wieslav
GPSmap 76CSx+CNE NT 9+GPMapa 5+UMP-Wawa+Topo_PL_100 oraz ASUS MyPal A636N+AutoMapa Europe+iGO-2006+GPS Tuner 5
Toshiba Qosmio F30-140 Windows XP MCE - T7200; RAM 2x1024 533MHz; HDD 120GB; GF7600
GPSmap 76CSx+CNE NT 9+GPMapa 5+UMP-Wawa+Topo_PL_100 oraz ASUS MyPal A636N+AutoMapa Europe+iGO-2006+GPS Tuner 5
Toshiba Qosmio F30-140 Windows XP MCE - T7200; RAM 2x1024 533MHz; HDD 120GB; GF7600
Witam
BoDro napisał
Pozwolę sobie na jeszcze parę zdjeć i krótki opis. Urządzenie (uchwyt) jest bardzo lekkie, mając w ręku sprawia wrażenie solidnie wykonanego. Wycięcie z lewej strony kształt lizaka na kluczyk.

Naciskamy na dół wyciągamy odbiornik do góry zamykamy.

Otwierając (naciskają) na górze powiększa nam się oczko, zamykając oczko się pomniejsza.

Musimy pamiętać żeby wystający z tyłu GPS uchwyt przeszedł przez oczko. Prawidło, wystarczy położyć, lekko docisnąć GPS zamknąć i gotowe.

Nie możemy dopuściś do sytuacji w której zamkniemy a uchwyt GPS nie przejdzie przez oczko.

Ciekawe rozwiązanie zastosowano do oczka blaszka w odpowiednim kształcie pod spodem sanek steruje wielkością oczka.

Jak dostałem to na malutkiej karteczce kilka patentów. Dlaczego takie drogie nie wiem.
Pozdrawiam
Grzegorz
BoDro napisał
w tym uchwycie Touratecha odbiornik od dołu przyciskany jest "klapką" na sprężynie. A w jaki sposób mocowany jest do uchwytu od strony anteny?
Pozwolę sobie na jeszcze parę zdjeć i krótki opis. Urządzenie (uchwyt) jest bardzo lekkie, mając w ręku sprawia wrażenie solidnie wykonanego. Wycięcie z lewej strony kształt lizaka na kluczyk.

Naciskamy na dół wyciągamy odbiornik do góry zamykamy.

Otwierając (naciskają) na górze powiększa nam się oczko, zamykając oczko się pomniejsza.

Musimy pamiętać żeby wystający z tyłu GPS uchwyt przeszedł przez oczko. Prawidło, wystarczy położyć, lekko docisnąć GPS zamknąć i gotowe.

Nie możemy dopuściś do sytuacji w której zamkniemy a uchwyt GPS nie przejdzie przez oczko.

Ciekawe rozwiązanie zastosowano do oczka blaszka w odpowiednim kształcie pod spodem sanek steruje wielkością oczka.

Jak dostałem to na malutkiej karteczce kilka patentów. Dlaczego takie drogie nie wiem.
Pozdrawiam
Grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz
60CSX
60CSX
I ja jeżdże w spd, leciałem kilka razy i spd-y zawsze się jakoś wypieły, a GPS zawsze pozostawał w uchwycieSzczepi pisze: Też jeżdżę w spd i też jeszcze nie leciałem przez kierownicę. Lecz nigdy nie mów nigdy.![]()
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Raduję się Marku Twoją radością.Maarek pisze:I ja jeżdże w spd, leciałem kilka razy i spd-y zawsze się jakoś wypieły, a GPS zawsze pozostawał w uchwycieSzczepi pisze: Też jeżdżę w spd i też jeszcze nie leciałem przez kierownicę. Lecz nigdy nie mów nigdy.![]()
.
Mnie też spd zawsze wypinały się a GPS zostawał w uchwycie (całym). Jak już się przewracałem to nie przez spd a przez brak techniki.
Lecz poruszając ten temat chciałem zwrócić uwagę na fakt, iż lepiej połamać uchwyt niż rzepkę w kolanie.
Tomek jak sam pisze zahaczył o GPSa.t8mi pisze:... Garminowskie są dosyć delikatne, mój się ukręcił na 'sankach' wsuwanych w uchwyt na kierownicy. Co prawda przelatywałem nad nim nisko, i go zachaczyłem
Lecąc przez kierownicę, przypadkowo waląc kolanem w GPSa, lepiej by padło najsłabsze/najtańsze ogniwo z układu kolano-GPS-uchwyt.
Uchwyt TOURATECHa, który poleca Grzegorz wg mnie najlepiej sprawdziłby się w motocyklu.
No ale to jest moje zdanie.
Pozdrawiam,
Marcin
GPSMAP 60CSx
Marcin
GPSMAP 60CSx
Tego TOURATECHa można zamocować na mostku kierownicy, co zdecydowanie polepsza bezpieczeństwo.
Dla mnie największą wadą tego uchwytu jest jego wielkość. Jest to jeden z powodów dla którego lubie moją Vistę, jest trochę mniejsza i dużo bardziej niepozorna od 60-tki.
TOURATECH ma też jeszcze jedną zalete ważna na motocyklu i nieco mniej istotną na rowerze - GPS jest na grubych gumowych podkładkach, więc izoluje drgania, GPSy drgań nie lubią, wycierają się blaszki od baterii i jakieś połączenia w środku.
Dla mnie największą wadą tego uchwytu jest jego wielkość. Jest to jeden z powodów dla którego lubie moją Vistę, jest trochę mniejsza i dużo bardziej niepozorna od 60-tki.
TOURATECH ma też jeszcze jedną zalete ważna na motocyklu i nieco mniej istotną na rowerze - GPS jest na grubych gumowych podkładkach, więc izoluje drgania, GPSy drgań nie lubią, wycierają się blaszki od baterii i jakieś połączenia w środku.
Tu: http://www.gps.paragraf.pl/?mode=showprod&id=326&kat=57yacca pisze:Mam pytanie do właścicieli Visty Cx.
Czy można znaleźć tańszą alternatywę dla "vistowego" uchwytu rowerowego?
Doczu wspominał coś o uchwytach z emapy ... Gdzie coś takiego kupić?
Pozdrawiam
yacca
To się nazywa szybka odpowiedź ...Maarek pisze:Tu: http://www.gps.paragraf.pl/?mode=showprod&id=326&kat=57
Dzięki, Marek!
Stawiam piwo i pozdrawiam.
Taaak... ale do roweru stacjonarnego chyba...Garminowski do serii 60 jest na rower znakomity...
Na każdej większej dziurze w drodze odbiornik z uchwytu wypada (i zwisa na pasku przypiętym do kierownicy) - w przeciwieństwie do 76'ki, która co prawda nie wypada ale wułamuje zaczep uchwytu (dwa na tydzień mi poszły).
Jedynie eTrexy jako tako się trzymają (choć trzeszczą niemiłosiernie).
Jak widać różnie ludzie na rowerach jeżdżą...
Raczej odwrotnie - właśnie na rowerze są o wiele większe drgania (w szczególności na szosowym).TOURATECH ma też jeszcze jedną zalete ważna na motocyklu i nieco mniej istotną na rowerze - GPS jest na grubych gumowych podkładkach, więc izoluje drgania...
Ale wielkość i waga (i wygląd też) w moim odczuciu ten produkt dyskwalifikują...
Muszę jakąś własną konstrukcję wykombinować...
Miałem na myśli drgania wysokiej częstotliwości ale małej amplitudzie od silnika, ponoć one wykańczają blaszki baterii.easyrider pisze:Raczej odwrotnie - właśnie na rowerze są o wiele większe drgania (w szczególności na szosowym).TOURATECH ma też jeszcze jedną zalete ważna na motocyklu i nieco mniej istotną na rowerze - GPS jest na grubych gumowych podkładkach, więc izoluje drgania...
Ale wielkość i waga (i wygląd też) w moim odczuciu ten produkt dyskwalifikują...
Muszę jakąś własną konstrukcję wykombinować...
No na szosówce to ja gps-wi nie zazdroszczę, ręcę mi na dłuższych trasach nie wytrzymywały od drgań.
Mi się też ten uchwyt nie podoba, ale niewątpliwie swoje zalety ma. Na szczęscie mam etrexa i nie mam problemu z uchwytem rowerowym, który jak na razie w przeciwieństie do mnie i roweru dobrze znosi różne "przygody".
Pewnie takeasyrider pisze:Taaak... ale do roweru stacjonarnego chyba...Garminowski do serii 60 jest na rower znakomity...![]()
Na każdej większej dziurze w drodze odbiornik z uchwytu wypada (i zwisa na pasku przypiętym do kierownicy)
Jak widać różnie ludzie na rowerach jeżdżą...
Ja z czystym sumieniem Garmnowy uchwyt rowerowy polecam. No chyba że ktoś uprawia zjazdy terenowe. W turystyce rowerowej, nawet górskiej i po bezdrożach, uchwyt mi się doskonale sprawdza.
| Obecnie: | Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa |
| Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor | |
| Dawniej: | Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne |
Czy ktoś rozważał kwestię małego crash testu przy zastosowaniu uchwytu touratech'a i garminowskiego.
Wydaję mi się że przy lądowaniu przez kierownicę uchwyt garmina pęknie i odbiornik po prostu "odleci" bezpiecznie i nie zostanie przygnieciony.
W przypadku touratech'a odbiornik przyjmie na siebie całe uderzenie bo uchwyt jest na tyle mocny że nie puści.
Co o tym sądzicie?
Wydaję mi się że przy lądowaniu przez kierownicę uchwyt garmina pęknie i odbiornik po prostu "odleci" bezpiecznie i nie zostanie przygnieciony.
W przypadku touratech'a odbiornik przyjmie na siebie całe uderzenie bo uchwyt jest na tyle mocny że nie puści.
Co o tym sądzicie?
60CSX RULEZ