Poczyniłem pierwsze testy z mapą - wgrałem UMP MINI. (tylko jeden obszar)
Sama instalacja mapy jest bardzo prosta, bo, jak już pisał Lechu, odbiornik bez problemu "łyka" plik gmapsupp.img.
Prawdopodobnie po wgraniu mapy własnej, aktywne są 2 mapy (własna i bazowa), bo nie widzę nigdzie opcji wyłaczenia mapy.
Na ekranie mapy są możliwe 2 opcje: Pan (przesuwanie mapy) i Zoom (powiększanie i zmniejszanie).
Pomimo braku dżojstika, łatwo zmienia się kierunek przesuwania z góra - dół na prawo - lewo. Spokojnie można poradzić sobie dwoma przyciskami.
Gorzej jest z szybkością odświeżania przy przesuwaniu mapy: UMP MINI renderuje się w czasie od 4 do nawet kilkunastu sekund.
Mapa na fenixa zdecydowanie musi być uproszczona.
Nieco lepiej jest przy powiększaniu czy zmniejszaniu mapy - tu szybkość jest podobna jak w etrexie.
Teraz wyszukiwanie punktów:
Widzę na UMP 3 opcje:
Cities
Intersections
Adresses
Po wybraniu Intersections oczekiwanie na rezultat trwa wieki.
Rezultat jest niejasny - niby dalej jest wybór pomiędzy bazówką a UMP, ale dalej nic się nie dzieje, jakieś puste prostokąty na ekranie.
Adresses podobnie - oczekiwanie na rezultat kliknięcia trwa wieki, potem jest wybór mapy i znowu kilka stuleci czekania

, dalej, znane już z Intersections prostokąty.
Idziemy dalej - do Cities: (idziemy to mocno powiedziane - mija kolejnych kilka wieków

)
Przy Cities jest zdecydowanie lepiej - lista miast pokazuje się szybko, kliknięcie w miasto "pomarańczowym guzikiem" powoduje nawigację do punktu.
Zasadniczo, to do momentu zabawy z mapą nie ma mowy o jakichkolwiek opóźnieniach, problemach wydajnościowych etc.
Spodziewam się, że mapa umiejętnie przygotowana (w sensie optymalizacji pod ubogie możliwości mapowe fenixa) będzie zachowywała się w fenixie znacznie lepiej.
CD.
Wgrałem fragment pełnego UMP-a.
Potwierdzam: wyszukiwanie punktów w praktyce nie działa, może faktycznie jest tego za dużo..?
Dodatkowo moim zdaniem fenix w ogóle nie wyświetla poligonów - te spokojnie można usunąć z mapy.
Przesuwanie mapki jest tak samo szybkie jak poprzednio, chociaż obecna mapka ma prawie 8 MB a tamta miała 500 kb.
Wygląda też na to, żę wielu obiektów polylines także nie obsługuje - trzeba by na początek zidentyfikować te, które są czytane przez fenixa.