Colorado 300 - pierwsze wrażenia i testy.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Maciek_H
Początkujący

Post autor: Maciek_H »

Wróciłem z 3-dniowej wycieczki Kotlina Kłodzka - Praga. Podróż autokarem + pieszo po miastach. Colorado niestety z mojego punktu widzenia kiepsko sie nadaje do takich celów. W autobusie wpisywałem sobie cel podróży - zauważyłem, że nie ma V do wyboru, co w czechach pozbawiło mnie możliwości wyszukiwania miejscowości zaczynających się na tą literę. W ogóle wpisywnie literek idzie baaaardzo wolno. Nie wyświetla się informacja o moich POI - czyli o fotoradarach. W żadnym profilu nie ma alarmu i nie wiem jak ustwić alarm o zbliżeniu się do takich punktów. Aku 2100mAh trzymają w praktyce około 8-9 godzin. Czasem troche krócej.

Bardzo wnerwia mnie brak pytania jak wyznaczyć trasę. W autokarze oczywiście czas/autobus ale jak już chodziłem po mieście to znowu w ustawieniach trzeba to zmieniać na bezdroże albo wg odległości - brak możliwości ustawienia pytania "jak wyznaczyć trase" jest wielce denerwujący jak sie kilka razy przestawia w ciągu dnia.

Brak zarządzania śladami. Szkoda, bo jak w pierwszy dzień nagrałem sobie ślad w Pradze, to fajnie byłby wiedzieć na drugi dzień czy jest sie blisko miejsc z wczoraj (nawet już nie wspominam o różnych kolorach śladu jak np w 60CSx).

Niemożliwość zarządzeniem ilości pól danych na mapie też mnie denerwuje, bo jak ide pieszo to nie musze zawsze widzieć co jest kilometr wokół mnie a info o czasie przybycia, godzinie, odległości i np temp przydały by się wszystkie na pierwszy rzut oka a nie grzebanie po menu.

To są moje subiektywne oceny Colorado jako urządzenia uniwersalnego. Przyzwyczaiłem się jużdo pewnych rozwiązań Garmina w starszych urządzniach (od GPS 40 poczynjąc). W Colorado zamiast poza starymi, znanymi udogodnianiami powinno się dodać nowe a nie robić z outdorowego gps'a takiego nuviego do terenu czy coś podobnego. Uważam, po tym okresie użytkowania Colorado, że Gramin odpierniczył kaszankę po prostu :( .
Nuvi 760 CNE2008NT+GPMapa 2008.1
Colorado 300
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Maciek_H pisze:Bardzo wnerwia mnie brak pytania jak wyznaczyć trasę. W autokarze oczywiście czas/autobus ale jak już chodziłem po mieście to znowu w ustawieniach trzeba to zmieniać na bezdroże albo wg odległości - brak możliwości ustawienia pytania "jak wyznaczyć trase" jest wielce denerwujący jak sie kilka razy przestawia w ciągu dnia.
Zapewne projektanci Garmina założyli, że skoro dali tak wspaniałą rzecz jak profile użytkownika, to przy wysiadaniu z autobusu należy przełączyć profil :wink:
Maciek_H pisze: zauważyłem, że nie ma V do wyboru
Przerabiałem to w NUVIm szukajac ulicy we Francji :D
Lekarstwem okazała się zmiana języka menu na francuski :!:
Maciek_H pisze: * Aku 2100mAh trzymają w praktyce około 8-9 godzin. Czasem troche krócej.
* Niemożliwość zarządzeniem ilości pól danych na mapie też mnie denerwuje
Wyodrębniłem te dwa spostrzeżenia, bo obie te rzeczy w skuteczny sposób wyleczyły mnie z chęci zakupu Colorado. Miejmy nadzieję, że przy publikacji jakiegoś kolejnego firmwaru pola danych będę jednak konfigurowalne.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

GPS Maniak pisze: Miejmy nadzieję, że przy publikacji jakiegoś kolejnego firmwaru pola danych będę jednak konfigurowalne.
Pola danych są konfigurowalne, tzn można zmienić to, co jest na nich wyświetlane. Nie można natomiast zmienić ich ilości widocznej na ekranie z mapą (albo ja jeszcze do tego nie doszedłem).

Acz generalnie moje uczucia na temat tego modelu też są mocno mieszane.
Co prawda nie znam innych, więc nie wiem, czy w innych jest lepiej.
Supiotr
Początkujący

Post autor: Supiotr »

Bardzo dobry temat o wrażeniach z uzytkowania Colorado. Tym bardziej, ze mam trochę dylematów związanych ze zmiana sprzętu. Niestety Vista jest trochę upierdliwa w obsłudze na rowerze - a tu jest uzywana przeze mnie najczęsciej. Zastanawiałem się nad przesiadka na Colorado, ale raczej kupie 60csx, pod wpływem tego wątku.
Pzdr
Vista HCX (UMP, TOPO, old CNE i kilka innych) & Nuvi205 (UMP, oldGPmapa - kolejność właściwa ;-)), MIO z AM
Obrazek
nazgi
Początkujący

Post autor: nazgi »

Supiotr pisze:Bardzo dobry temat o wrażeniach z uzytkowania Colorado. Tym bardziej, ze mam trochę dylematów związanych ze zmiana sprzętu. Niestety Vista jest trochę upierdliwa w obsłudze na rowerze - a tu jest uzywana przeze mnie najczęsciej. Zastanawiałem się nad przesiadka na Colorado, ale raczej kupie 60csx, pod wpływem tego wątku.
Pzdr
A czym ta upierdliwość w wypadku roweru się objawia? Właśnie na rower chciałem sobie Vistę kupić... :)
Supiotr
Początkujący

Guzikologia - uruchomienie czegokolwiek powoduje, że ręką zasłaniam sobie wyświetlacz. Niby podczas jazdy często nie tykam gps'a, ale przy krótkiej pauzie najczęściej go wypinam z trzymadła w celu szybszej obsługi. Wolałbym jednak bardziej ergonomiczne urządzenie.
Powyższe problemy nie wystepują podczas dreptania, wtedy Vista okazuje się poręczniejsza choćby za sprawą gabarytów - tak mi się wydaje ponieważ 60tką bawiłem się okazjonalnie.
Vista HCX (UMP, TOPO, old CNE i kilka innych) & Nuvi205 (UMP, oldGPmapa - kolejność właściwa ;-)), MIO z AM
Obrazek
dfq
Początkujący

Post autor: dfq »

Nie jest az tak źle, Piotrze ;-). Ja opanowalem obsluge Visty (nawet w czasie jazdy) lewą i prawą ręką (w zaleznosci od funkcji).
Ze wzgledu na niewielkie gabaryty, długi czas pracy, spore mozliwosci etc. jest idealnym odbiornikiem do turystyki pieszej i rowerowej.
Ja swoją zamontowalem na lewej stronie kierownicy górala (lepsza ergonomia obslugi i nawigacji niz montaz na mostku).
Generalnie nie zamieniłbym ją na zaden inny model ;-)
Bolek1
Bywalec

Post autor: Bolek1 »

Supiotr pisze:, ale przy krótkiej pauzie najczęściej go wypinam z trzymadła w celu szybszej obsługi.
Ja też tak robię, ale mnie to nie przeszkadza. Kwestia gustu i przyzwyczajenia. I tak jak kolega dfq mam Vistę przy lewej manetce, ale w starym rowerze miałem pośrodku. Fakt, obsługa znacznie wygodniejsza, ale jednak wygodniej zerkało mi się kiedy była na środku, a i na uszkodzenie w razie przewrotki (choc tego nie planuję :D, natomiast podczas postoju istnieje ryzyko, że np. ktoś zachaczy rower, czy nieumyślnie popchnie) bardziej narażona :cry:
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Niewe
Bywalec

Post autor: Niewe »

krzychkul pisze: tak jak kolega dfq mam Vistę przy lewej manetce, ale w starym rowerze miałem pośrodku. Fakt, obsługa znacznie wygodniejsza, ale jednak wygodniej zerkało mi się kiedy była na środku, a i na uszkodzenie w razie przewrotki
U mnie też po lewej. Ale kierę mam giętą, więc sprzęt jest "w głębi". Jak na razie Vista przetrzymała dwie gleby, przy czym przy jedna taka, że połamałem manetki przerzutek.
Supiotr
Początkujący

Dfg, jestem świadom wielu zalet Visty, ostatnio eksperymentalnie odszukałem pierwszą skrzynkę z opencachig i gabaryty Visty sa tutaj naprawdę jej zaletą, zarówno dla osoby używającej, jak i osób postronnych :wink:
Generalnie ciagle biję się z myślami czy zmienić sprzęt i na co, czy pozostać przy Viście.
Pzdr.

ps. wyszło trochę OT, mam nadzieję, że moderatorzy nie wyślą nas na wyspy bananowe :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
vosper
Nowy

Colorado 300 kółko

Post autor: vosper »

Witam!
To mój pierwszy post na forum.

Dwie sprawy
-Przy wysokiej temperaturze (+/-30stC) kółko, a raczej wybieranie, zaczyna szaleć. Chodzi mi o to, że nie da się wybrać odpowiedniej opcji. Selekcja "lata" góra/dół.
-Trochę ciężko wpisuje się nazwy. Szczególnie gdy chcemy używać małych i dużych liter. W 60 jakoś szybciej mi to szło.

Ogólnie jestem zadowolony z Colorado 300 (v.2.51beta)
Pozdrawiam Vosper
eTrex (RIP), 76S, 60CSx + CNE'08 NT, nuvi 255W +CNE'08 mSD + UMP-pcPL, Oregon 300 + CNNA'08 mSD + TOPO'08 US + UMP-pcPL
Maciek_H
Początkujący

Post autor: Maciek_H »

Kolejne "jaja" z Colorado.

Podczas wyprawy na bielską Szyndzielnię zauważyłem, że kółeczko jakby cięzko się kręci. Potem coraz ciężej. Po zdjęciu kółeczka okazało się, że to niebieskie "kółko-uszczelka" znajdujące się pod czarnym kręcącym się kółkiem, wyszło całkiem z rowka i sie pokrzywiło jakoś. Pod spodem już czysta elektronika. Po dociśnięciu wskoczyło znów na miejsce a czarnę kółko pokrętło po nałożeniu kręciło się jak dawniej - czyli lekko.

Uchwyt rowerowy to jakiś żart chyba. Nie dość, że bardzo trudno go unieruchomić na kierownicy tymi ściągaczami z zestwu to jeszcze do wysunięcia z niego colorado wystarczy bardzo delikatne popchnięcie. Zanczy to tyle, że podczas zjazdu z krawężnika colorado samo wypada na ziemię. Dopiero jak popodkładałem kawałki dętki z roweru i podoginałem ten cholerny uchwyt to sie jakoś trzyma ale nie zdziwie sie jak w lesie gdzieś mi to wypadnie.

Reasumując: od dziecka byłem wręcz wielbicielem Garmina ale dzięki Colorado całkiem sie to zmieniło. Rozwiązania techniczne i funkcjonalne np serii 60 i akcesoriów do niego są około 1232134234234 razy lepsze niż Colorado - przynajmniej dla mnie.
Nuvi 760 CNE2008NT+GPMapa 2008.1
Colorado 300
Awatar użytkownika
QRT30
Początkujący
Kontakt:

Post autor: QRT30 »

Maciek_H pisze:Kolejne "jaja" z Colorado.
Uchwyt rowerowy to jakiś żart chyba. Nie dość, że bardzo trudno go unieruchomić na kierownicy tymi ściągaczami z zestwu to jeszcze do wysunięcia z niego colorado wystarczy bardzo delikatne popchnięcie. Zanczy to tyle, że podczas zjazdu z krawężnika colorado samo wypada na ziemię.
Ja skacze z tym uchwytem przez krawężniki małe przeszkody na drodze etc. U mnie spisuję się dobrze ani razu się nie wypiął.
Colorado 300 + rower + kajak + biegówki
Obrazek
Obrazek
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Maciek_H pisze:Uchwyt rowerowy to jakiś żart chyba. Nie dość, że bardzo trudno go unieruchomić na kierownicy tymi ściągaczami z zestwu to jeszcze do wysunięcia z niego colorado wystarczy bardzo delikatne popchnięcie.
Przecież tam jest normalny zatrzask, działający identycznie jak ten który jest w komplecie z karabinkiem. Może nie wsadzasz odbiornika do końca uchwytu, albo jest on felerny - w każdym razie u mnie zatrzask ten trzyma pewnie - na pewno na tyle, żeby Colorado "samo z siebie" nie wypadło.

Co do unieruchomienia uchwytu, to tu się zgodzę - mój mostek na kierownicy nie bardzo daje możliwość umieszczenia tam odbiornika, a umieszczenie na kierownicy jest trochę "chybotliwe". Dopiero poniewczasie wpadłem na pomysł, by podkleić gumę uchwytu taśmą dwustronnie klejącą, teraz nie chce mi się zdejmować uchwytu by to poprawić...
Maciek_H pisze: Reasumując: od dziecka byłem wręcz wielbicielem Garmina ale dzięki Colorado całkiem sie to zmieniło. Rozwiązania techniczne i funkcjonalne np serii 60 i akcesoriów do niego są około 1232134234234 razy lepsze niż Colorado - przynajmniej dla mnie.
Przesadzasz.
To po prostu inny odbiornik, ma swoje wady, ale też i ma pewne zalety w stosunku do poprzedników. Np. IMO o wiele sensowniejsze (choć nie idealne) zarządzanie śladami, lepszy ekran itp.

Wszystko zależy od tego co komu jest potrzebne, np. z tego co ja sprawdziłem, te rzeczy które mnie najbardziej drażnią w Colorado są typowe dla wszystkich odbiorników Garmina, więc zmiana modelu nic by nie dała.
Awatar użytkownika
stasimon
Początkujący
Kontakt:

Post autor: stasimon »

Uchwyt do colorado na mostku trzyma się pewnie a sam odbiornik samoistnie się nie wypina podczas szybkich zjazdów czy skoków. Na wszelki wypadek pod uchwyt podłożyłem również dętkę.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ