Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.
Re: Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.
"Kluczyk" -> System -> Zapis danych -> Uśrednianie danych -> Rytm -> Nie uwzględniaj zer/Uwzględniaj zera
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Różnica w liczeniu kalorii pomiędzy E800 a E705 jest taka, że E800 rzeczywiście w wyliczeniach uwzględnia tętno natomiast E705 prędkość.
W obu ustawione identyczne profile użytkownika i roweru. A charakterystyki kształtują się mniej więcej tak:
W obu ustawione identyczne profile użytkownika i roweru. A charakterystyki kształtują się mniej więcej tak:
LeCH
Witam
Od wczoraj jestem posiadaczem Edge 800 Performance and Navigation Bundle. Chciałbym zainstalować UMP pcPL z http://ump.waw.pl/wszystkie.html, z tego co wyczytałem powinienem pobrać program instalacyjny oznaczony literką A ?
Poproszę o potwierdzenie czy moje postępowanie będzie właściwe?
Od wczoraj jestem posiadaczem Edge 800 Performance and Navigation Bundle. Chciałbym zainstalować UMP pcPL z http://ump.waw.pl/wszystkie.html, z tego co wyczytałem powinienem pobrać program instalacyjny oznaczony literką A ?
Poproszę o potwierdzenie czy moje postępowanie będzie właściwe?
Pozdrawiam Rysiek
był Garmin Edge_305 jest Edge 800
był Garmin Edge_305 jest Edge 800
Jeśli chcesz oglądać mapę na komputerze w programie MapSource
- tak, a w trakcie instalacji wybrać wersję topo.
Jeśli chcesz jedynie mapy w 800-tce, wystarczy że pobierzesz
plik 'gmapsupp' i umieścisz go - dla późniejszej wygody zmieniając
nazwę na adekwatną - w katalogu 'Garmin'.
* * *
Proponuję byś poczytał podwieszone wątki w dziale turystycznym
- pytasz o podstawy i zaraz dostaniesz od kogoś po głowie.
Zasłużenie :>
Szy.
- tak, a w trakcie instalacji wybrać wersję topo.
Jeśli chcesz jedynie mapy w 800-tce, wystarczy że pobierzesz
plik 'gmapsupp' i umieścisz go - dla późniejszej wygody zmieniając
nazwę na adekwatną - w katalogu 'Garmin'.
* * *
Proponuję byś poczytał podwieszone wątki w dziale turystycznym
- pytasz o podstawy i zaraz dostaniesz od kogoś po głowie.
Zasłużenie :>
Szy.
No dobra... ogarnąłem już jak przerobić trening na kurs i widzieć go w odbiorniku. Było to prostsze niż myślałem, ale jak człowiek ma nawyki z Visty to potrafi kręcić się bezradnie w kółko
Jako szczęśliwy nabywca Edga 800 potestuję go trochę w terenie, a potem postaram się wysmażyć całkowicie subiektywny test/recenzje sprzęta z ukierunkowaniem na często padające na tym forum pytanie "Co na rower?, poratujcie!"
Ale na razie sam mam pytanie zasadnicze. Czy i jak mogę zmusić Edga do pokazywania mi na bieżąco śladu mojej aktualnej wycieczki?
Jako szczęśliwy nabywca Edga 800 potestuję go trochę w terenie, a potem postaram się wysmażyć całkowicie subiektywny test/recenzje sprzęta z ukierunkowaniem na często padające na tym forum pytanie "Co na rower?, poratujcie!"
Ale na razie sam mam pytanie zasadnicze. Czy i jak mogę zmusić Edga do pokazywania mi na bieżąco śladu mojej aktualnej wycieczki?
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami
Trzeba przycisnąć przycisk Start żeby zaczął Ci się ten ślad zapisywać.Niewe pisze:Ale na razie sam mam pytanie zasadnicze. Czy i jak mogę zmusić Edga do pokazywania mi na bieżąco śladu mojej aktualnej wycieczki?
LeCH
Nieee no... bez przesady. To wiem.
Ale ja chcę żeby on mi go NA BIEŻĄCO rysował na mapie. Bo na razie nie rysuje.
Ale ja chcę żeby on mi go NA BIEŻĄCO rysował na mapie. Bo na razie nie rysuje.
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Powinien się rysować w momencie jak widzi satelity i jest załączony stoper (kreska w kolorze CYAN).
.
Robiłeś update FW? Może trzeba zrobić hard reset.
Robiłeś update FW? Może trzeba zrobić hard reset.
LeCH
No to mi się nie rysuję.
Egde jeszcze ciepły, prościutko ze sklepu, więc bez żadnych aktualizacji.
Też mi się wydawało, że sam powinien, ale teraz przynajmniej wiem, że nie muszę szukać jakiejś ukrytej opcji.
Egde jeszcze ciepły, prościutko ze sklepu, więc bez żadnych aktualizacji.
Też mi się wydawało, że sam powinien, ale teraz przynajmniej wiem, że nie muszę szukać jakiejś ukrytej opcji.
A w ustawieniach śladu masz zaznaczone Pokaż na mapie lub podobnie?
W Edgu nie ma czegoś takiego.
Widoczność śladu mogę ustawić dopiero po przeflancowaniu tego na KURS.
W treningu nie widzę takich ustawień
Widoczność śladu mogę ustawić dopiero po przeflancowaniu tego na KURS.
W treningu nie widzę takich ustawień
Celnie 
Też się wczoraj zorientowałem, że kojarzę cię z forum Garniaka, a właściwie bardziej z Twojej stronki, którą regularnie przeglądam.
Gratuluję wyniku. Ja mapnik obróciłem tylko RAZ JEDEN JEDYNY tak to miałem go zawsze north up no i jestem o 10 pozycji niżej
Czyli chyba pora przeprosić się z obracaniem.
Mam nadzieję, że na następnych orientach się zintegrujemy.
A teraz z innej beczki...
Jak zwykle mam tysiąc problemów z oprogramowaniem dla swojej nowej zabawki i muszę zadać pytanie przekrojowe, pasujące do kilku wątków naraz
Cel jaki sobie postawiłem jest teoretycznie prosty. Zgrać zapisany ślad (zresztą właśnie z soboty) i nałożyć go na rastrową mapę.
Początek był obiecujący. Nie odpalił mi Google Earth
Poradziłem sobie w ten prosty sposób, że kalibrację mapy (która była w formacie *.jpg przeprowadził mi kolega 
Zainstalowałem Base Campa (o dziwo mi odpalił) i spróbowałem załadować plik *.KMZ. Kolejna porażka, wyskakuje jakiś error. Kolejne podejście było już z zestawem plików *jpg i *.kml.
I tu drugi sukces, mapa się wyświetla, ale tylko jak pod spodem jest jakakolwiek inna mapa zresztą żywcem z MapSource (tak jak by BC był nakładką na MS)
Czy to moje wrażenie, czy mapa jest "rozciągnięta" w poziomie jak w nowych wersjach MS?
Teraz pora na zgranie śladu. Poczytałem forum i wziąłem się za instalowanie Garmin Connect. Na początek zażądano ode mnie rejestracji konta na mygarmin. Proste? Tylko teoretycznie. System z uporem maniaka twierdzi, że w nazwie użytkownika NIEWE występują niedozwolone znaki
a jednocześnie przy kolejnej próbie twierdzi, że nazwa jest już używana
Czyli tak jakby przyjął, ale nie przyjmuje
WTF?
Podsumowując:
1. Co mam do ch... zrobić żeby się zarejestrować i zgrać ślad na kompa?
2. Czy da się zrobić tak żeby mapa w BC nie była rozciągnięta i żeby nie prześwitywały spod niej drogi mapy bazowej (docelowo chodzi mi o to, żeby widoczny była sam raster z nałożonym śladem)
3. Czy taki zestaw mogę jakoś wyeksportować żeby był widoczny w całości na ekranie (na razie mogę sobie mapę jedynie przewijać po kawałku)?
4. Czy ludki w Garminie mogłyby się jakoś ogarnąć i zrobić coś po ludzku?
Uff.
Też się wczoraj zorientowałem, że kojarzę cię z forum Garniaka, a właściwie bardziej z Twojej stronki, którą regularnie przeglądam.
Gratuluję wyniku. Ja mapnik obróciłem tylko RAZ JEDEN JEDYNY tak to miałem go zawsze north up no i jestem o 10 pozycji niżej
Mam nadzieję, że na następnych orientach się zintegrujemy.
A teraz z innej beczki...
Jak zwykle mam tysiąc problemów z oprogramowaniem dla swojej nowej zabawki i muszę zadać pytanie przekrojowe, pasujące do kilku wątków naraz
Cel jaki sobie postawiłem jest teoretycznie prosty. Zgrać zapisany ślad (zresztą właśnie z soboty) i nałożyć go na rastrową mapę.
Początek był obiecujący. Nie odpalił mi Google Earth
Zainstalowałem Base Campa (o dziwo mi odpalił) i spróbowałem załadować plik *.KMZ. Kolejna porażka, wyskakuje jakiś error. Kolejne podejście było już z zestawem plików *jpg i *.kml.
I tu drugi sukces, mapa się wyświetla, ale tylko jak pod spodem jest jakakolwiek inna mapa zresztą żywcem z MapSource (tak jak by BC był nakładką na MS)
Czy to moje wrażenie, czy mapa jest "rozciągnięta" w poziomie jak w nowych wersjach MS?
Teraz pora na zgranie śladu. Poczytałem forum i wziąłem się za instalowanie Garmin Connect. Na początek zażądano ode mnie rejestracji konta na mygarmin. Proste? Tylko teoretycznie. System z uporem maniaka twierdzi, że w nazwie użytkownika NIEWE występują niedozwolone znaki
Podsumowując:
1. Co mam do ch... zrobić żeby się zarejestrować i zgrać ślad na kompa?
2. Czy da się zrobić tak żeby mapa w BC nie była rozciągnięta i żeby nie prześwitywały spod niej drogi mapy bazowej (docelowo chodzi mi o to, żeby widoczny była sam raster z nałożonym śladem)
3. Czy taki zestaw mogę jakoś wyeksportować żeby był widoczny w całości na ekranie (na razie mogę sobie mapę jedynie przewijać po kawałku)?
4. Czy ludki w Garminie mogłyby się jakoś ogarnąć i zrobić coś po ludzku?
Uff.
A ja w kwestii swoich problemów dodam, że w Garmin Training Centre dla odmiany nie widzi mi odbiornika 
Zainstalował Ci się poprawnie Garmin Communicator Plugin?
Tu możesz sprawdzić: Garmin Communicator Plugin Test Page.
Tu możesz sprawdzić: Garmin Communicator Plugin Test Page.
LeCH
Plug in się zainstalował.
Odbiornik udało się "zobaczyć" w GTC. Tak po prostu. Raz widział, raz nie
Udało mi się też przekonwertować ślad na GPX i wyświetlić w Base Campie. Czyli postępy są.
Aczkolwiek jak porównam to wszystko z prostotą obsługi w MS to ręce opadają.
Nadal jednak nie udało mi się wygenerować pojedynczego jotpega z mapą i śladem na niej.
Odbiornik udało się "zobaczyć" w GTC. Tak po prostu. Raz widział, raz nie
Udało mi się też przekonwertować ślad na GPX i wyświetlić w Base Campie. Czyli postępy są.
Aczkolwiek jak porównam to wszystko z prostotą obsługi w MS to ręce opadają.
Nadal jednak nie udało mi się wygenerować pojedynczego jotpega z mapą i śladem na niej.