O "zakupach" na Androida i nie tylko o zakupach

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.
asandrzej
Garniak

Re: O "zakupach" na Androida i nie tylko o zakupach

Post autor: asandrzej »

Rzeczywiście nie widać numerów posesji, ale parzyste są po prawej,
nieparzyste po lewej a posesje można policzyć.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Ranger pisze:Jeżeli potraktować formę zapisu jako drugoplanową, a skupić się na obrazie mapy ....
Gdybym miał się skupiać na obrazie mapy, nie wydawałbym kasy na GPS. Taniej wyszedłby zestaw woreczków foliowych :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

asandrzej pisze:Rzeczywiście nie widać numerów posesji, ale parzyste są po prawej,
nieparzyste po lewej a posesje można policzyć...
Miodzio! ;)
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

@Lechu
Wątpię, czy zestaw woreczków foliowych by wywarł tam jakieś wrażenie ... :-)
Choć może, różne ekstrawagancje się zdarzają ;-)
Pozdrawiam
Ranger
asandrzej
Garniak

Marko pisze:Miodzio! ;)
Nie zaznaczyłem, że numeracja rozpoczyna się… od centrum miasta.
Poza tym nie wiedziałem, że ma być z numerami posesji,
na tą okoliczność jest inna mapa.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:wybieram >Write Mobile Atlas > Locus/Rmaps.
Andrzej, widzę że w Mapc2Mapc, poza formatem Rmaps SQlite jest też możliwość wyboru formatu GEMF. Czy wiesz może jakie są praktyczne różnice pomiędzy tymi formatami - z punktu widzenia używania map w Locusie?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
asandrzej
Garniak

To wiemy tyle samo lub prawie tyle samo.

Locusa uruchomiłem dopiero dwa dni temu,
aplikacjami dla androida nie interesuję się tak bardzo,
jest ich tyle, że trudno to ogarnąć, no i jeszcze do tego uaktualnienia.

andrzej

Ps.
Która, to wersja Mapc2Mapc, ja takiej możliwości nie mam. ( v.466)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

No to sobie pogadaliśmy :D Tę "Puszczę Zielonkę" przerobiłem z rozpędu do formatu GEMF przyjmując domyślne parametry tak jak widać na screenie i działa to tak samo jak opisywałeś. Tzn. albo skaczemy po gotowych levelach, albo po odblokowaniu tej kłódeczki zoomujemy mapę, zatem tu różnicy nie ma. Być może będzie coś w jakości obrazka, bądź wielkości pliku. Trzeba będzie przy okazji to sprawdzić :?

EDIT: PS. Widać na screenie - 4.70 :wink:

EDIT2:
asandrzej pisze:aplikacjami dla androida nie interesuję się tak bardzo, jest ich tyle, że trudno to ogarnąć,
Mam ten sam problem, zwłaszcza, że MMTracker jakoś przypadł mi do gustu, a że na PCcie używam MemoryMapa stanowi to wszystko jakąś spójną calość, więć nie bardzo mam powody by szukać nowinek.

Locus interesuje mnie z powodu tych wektorów. Niestety nie miałem dziś dostępu do WiFi, a mapa Polski ma - o ile się zorientowałem - coś ok. 0,5 GB, zatem muszę się uzbroić w cierpliwość :D
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Pobrałem v. 470,
GEMF tworzy inne warstwy, zaczyna od 19 do 22,
wcześniej miałem 10 do 14, plik jest mniszy w KB.
andrzej
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ściągnąłem jakieś wektory z sieci, ale mam nadzieję, że to nie są te same mapy jakie można pobrać bezpośrednio za pomocą aplikacji. Przy czym nie chodzi mi o treść map ile o to, że mapa nie zawiera danych do routingu. Aby wyznaczyć trasę "po drogach" trzeba być on line. Podobnie zresztą funkcjonuje "informacja adresowa" po wskazaniu punktu na mapie - info jest ciągnięte z sieci. Czyżby Locus - jeżeli chodzi korzyści płynące z używania map wektorowych - działał w podobny sposób jak NaviExpert, tzn. - bez netu ani rusz? Mam nadzieję, że nie ....
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze:Ściągnąłem jakieś wektory z sieci....
Jakiego obszru?
Wysłałem Czechy, pobrane z Marketu.
andrzej
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ściągnąłem Polskę. Linki do OSM są tu: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... n_US#gid=7
Zaraz zobaczę te Twoje Czechy ...

EDIT:
To samo. Gdy chcę wytyczyć trasę "po drogach", a mam wyłączony APN, to Locus wywala komunikat: "Problem z dostępem do internetu" :( Na dodatek teraz jak mam już dwie mapy wektorowe, to działa to na zasadzie: albo albo. Albo Polska, albo Czechy. Dwóch map nie mogę zaptaszkować i zobaczyć na ekranie, co - jeżeli chodzi o mapy wektorowe - jest normą nie tylko w Garminie, ale np. iGO etc. No cóż. Narzekamy na programistów Garmina, narzekamy na sprzęt Garmina, a jak widać każdemu można przypiąć łatkę :wink:

Jeżeli chodzi o androida pozostanę przy MMTrackerze. Przynajmniej na razie, aż Locus nie przejdzie z wektorami na system offline, a samo sformułowanie "wektor" poza nazwą wniesie coś do sensownego do systemu (routing, wyszukiwani POI). Swoją drogą nic dziwnego, że niektórzy miłośnicy TB z przymrużeniem oka patrzą na mapy wektorowe. :wink: Jeżeli wizytówką map wektorowych ma być to co zobaczyłem w Locusie, to sorry ..... nawet ja wymiękam i mówię: (takim) wektorom NIE - wolę raster! :D

A co do samej aplikacji. Brakuje mi kilku ważnych drobiazgów - głównie menu kontekstowego po dotknięciu i przytrzymaniu ekranu, gdzie lista map "pod kursorem" oraz szybka nawigacja "na krechę" do wskazanego punktu jest dzisiaj standardem każdej szanującej się aplikacji mapowej. Ale żeby nie było że tylko marudzę :wink: - generalnie aplikacja jest w miarę sympatyczna i nawet ma to co lubię mieć, a czego nie mam w 62: jednym kliknięciem zmienia orientację mapy. Do tego programowe wyłączenie blokady ekranu (tej przesuwanej kłódeczki), o czym wspominał wcześniej Maarek, zapewnia dużą łatwość wybudzenia telefonu, czego niestety nie uświadczy się, podczas korzystania z MMTrackera czy kilku innych znanych mi aplikacji.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

GPS Maniak pisze:Jeżeli chodzi o androida pozostanę przy MMTrackerze. Przynajmniej na razie, aż Locus nie przejdzie z wektorami na system offline, a samo sformułowanie "wektor" poza nazwą wniesie coś do sensownego do systemu (routing, wyszukiwani POI). Swoją drogą nic dziwnego, że niektórzy miłośnicy TB z przymrużeniem oka patrzą na mapy wektorowe. :wink: Jeżeli wizytówką map wektorowych ma być to co zobaczyłem w Locusie, to sorry ..... nawet ja wymiękam i mówię: (takim) wektorom NIE - wolę raster! :D
Routingu w TB nie ma (choć niektórzy na siłę mogą go tutaj przywołać w postaci zapisanych śladów; podobnie jak dane DEM ;)).
Z kolei jest sortowanie POI w ramach 1 pliku GPX, skąd też Ranger wziął WPT z ulicą Ks. Góreckiego.
Faktycznie uciążliwy jest brak wyszukiwarki Abc, a zwłaszcza brak indeksacji adresów...
A'propos...
asandrzej pisze:...parzyste są po prawej, nieparzyste po lewej a posesje można policzyć.
asandrzej pisze:
Gdansk_n.JPG
Zwróć uwagę, że obraz zaprzecza słowom...
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

Post autor: Maarek »

Locus nie jest jakimś cudownym programem, ale nie znalazłem lepszego pod moje potrzeby, duża zaleta to odczytywanie plików tar TB.

Wektor w Locusie tylko i wyłącznie zajmuje mniej miejsca, żadnych innych korzyści nie ma. Na dodatek renderowany jest dosyć słabo. Ja nie używam. Nie spodziewam się routingu offline w locusie.

Można natomiast nawigować na krechę do wskazanego punku, przytrzymujemy na mapie, pokazuje się etykieta z adresem (lub jak się nie ma internetu to 'nieznany adres') klikamy na to i jedna z ikonek włącza nawigację na krechę, inna routing online. Ciekawą funkcją jest to, że projektując trasę, część odcinków można wyznaczyć na krechę a część z routingu.

Sporo funkcji opiera się w Locusie na serwisach online: wyszukiwanie adresu, routing po drogach, wyznaczanie profilu tras. Za granicą funkcjonalność programu mocno spada..
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

@Marko
Co do routingu - myślę że traktujesz go w kontekście Treka trochę dziwacznie. Popatrz na Locusa.
Routing jest w nim potraktowany jako dostarczana usługa z sieci, dzięki temu niezależna od rodzaju używanych map (rastrowe, wektorowe) i pochodzi z różnych serwisów - np. MapQuest, CloudMade, czy innych.
Jeżeli Trek jest aplikacją off-line (a taką póki co jest), to usługi routingowe w nim samym nie są dostępne.
Ale to przecież nie oznacza, że usługi takie nie są dostępne w ogóle (gdy np. jesteś on-line w komputerze) :-)
Podobnie jest z usługami wyszukiwania miejsc. Stąd też sposób uporządkowania danych powstaje właśnie jako skutek korzystania z usług w komputerze. Dalej dane są dostarczane aplikacji pracującej off-line, i wykorzystywane. A inna możliwość to wykonanie "routingu" w/g własnego widzimisię w aplikacji :-)
Natomiast dyskusja wydaje się być o tyle ciekawa, bo pokazuje właśnie różne podejścia.
Jedni piszą mapa wektorowa, a myślą tak naprawdę o routingu z tej mapy, inni piszą o mapie wektorowej jako obrazie, a routing traktują jako niezależną, zewnętrzną usługę (możliwą przecież do wykorzystania na różnych mapach).
Pozdrawiam
Ranger
ODPOWIEDZ