Garmin fenix

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Garmin fēnix

Post autor: GPS Maniak »

Wojtek Szydlowski pisze:Zauważam natomiast, że dokładność wskazań GPS nie jest zbyt imponująca: przy dobrej widoczności nieba mam kilkanaście metrów.
Nie przypominam sobie w ogóle, abym miał dokładność GPS lepszą niż 15 metrów.
Trudno mi się do tego odnieść w sposób jednoznaczny, bo antenka w zegarku jest jaka jest i faktycznie odbiornik podczas deklarowania dokładności z trudnością schodzi poniżej 10m. Niemniej zdarza się. Na balkonie - po 2-3 minutach od zafiksowania deklarowana dokładność pływa w granicach 8-12m. Widziałem nawet 7m :P

Szybkość fiksowania - Puszcza Notecka.
Poprzedni fiks - w Poznaniu wczoraj ok. godz. 20.oo. Dzisiaj Puszcza Notecka godz. 11.oo, zatem po 15 godzinach i z lokalizacją zmienioną o ok. 60 km
Las co prawda nie w stylu bieszczadzkich chaszczy. Sosnowy, niezbyt gęsty ale jednak niebo zasłania. Ot coś w takim stylu:
Zalacznik5.jpg
Włączam GPS w Fenixie, liczę sekundy. 25s - jest fiks.
Po 2-3 minutach robię porównanie z Rino. Na obu 10 satelitów. Na obu porównywalna deklaracja dokładności: Rino 11m, Fenix 10m:
Zalacznik1.jpg
Zalacznik2.jpg
Moim zdaniem jest dobrze. Dodam, że DefyMini w dniu dzisiejszym - podobnie jak tydzień temu - w tym miejscu nawet nie drgnęła :(
Obsługa map "do lasu". Fajnie to wygląda i działa w miarę sprawnie.

Kilka słów na temat map w tym wątku.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Lechu jaką mapę miałeś wgraną na tym filmie?
Ja mam obecnie wgrany jeden arkusz UMP i działa to znacznie wolniej (tak ze 2 - 3 razy wolniej)
GPSMap H1 + Forerunner 965
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Wojtek Szydlowski pisze:Lechu jaką mapę miałeś wgraną na tym filmie?
GPS_50_Walker. W wersji bez żadnych przeróbek.
Wojtek Szydlowski pisze:Ja mam obecnie wgrany jeden arkusz UMP i działa to znacznie wolniej (tak ze 2 - 3 razy wolniej)
UMP, czy UMP w wersji mini? Jeżeli normalny UMP, to zapewne - z punktu widzenia Fenixa - mapa jest zbytnio przegadana.

No i jeszcze pytanie o zoom. UMP (także UMP_mini) nie posiada warstwy (levela) wyświetlanej - z punktu widzenia tradycyjnych odbiorników - przy zoomie 200-300m. Nie wykluczone, że jeżeli mówimy właśnie o zoomie 200-300m, to przeskalowywanie przez Fenixa głębszego levela do zoomu 200-300m stanowi dodatkowe obciążenie procesora wpływające na prędkość odświeżania mapy.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Wojtek Szydlowski
Garniak

@GPSManiak - normalna UMP i właśnie taki zoom, o jakim piszesz.
Dzisiaj spróbuję wgrać coś "własnej roboty", bo wyklikałem sobie wczoraj testowo malutki obszar.
septimus19
Bywalec

Post autor: septimus19 »

Hej,muszę przyznać że zabrałbym Fenixa na bezludna wyspę.Robi wrażenie uniwersalizm -mam w urządzeniu nachylenie stoku i liczenie kalorii,dość rozbudowane funkcje fitness,czujniki ABC i temperatury. Do pełni szczęścia brakuje obsługa czujnika mocy.
Nie wszystko działa jak powinno,np. całkowity wznios z ostatniej mojej wyprawy odczytany z komputera podróży Fenixa to około 700 metrów. Ze śladu, odczytany z odbiornika to 905 metrów :? Z kanonicznego Edge 705 z komputera podroży około 500 metrów,nie mam pamięci do liczb. Podłączyłem urządzenia do SoprtTracks i tu zaskoczenie ślad Fenixa : wznios to 578,8 a Edge 556,8 różnice kosmetyczne :D Frustruje też odczyt nachylenia stoku w Fenixie.Przy dużych prędkościach w samochodzie jest troche lepiej na, rowerze odczyty zmieniają się w sekundzie od np. +5 do - 12
Pozdrawiam
P.S. pod bezchmurnym niebem udało mi się uzyskać dokładność 5 metrów. :D
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
Wojtek Szydlowski
Garniak

@septimus19 - a czy znalazłeś gdzieś wprowadzanie masy i wzrostu użytkownika? Bez tego, kalorie to chyba lekka ściema... (ja nie znalazłem)
Rascal
Początkujący

Post autor: Rascal »

No to sie doczekałem swojego Fenixa....... i co dalej. Jutro pierwszy trening więc zobaczymy. Jak sparować pulsometr z zegarkiem? Kiedy aktualizacja na PL i gdzie szukać instrukcji po PL? Dzisiaj pytania bo zasypiam. Wrażenia niebawem :)
septimus19
Bywalec

Post autor: septimus19 »

Wojtek Szydlowski pisze:@septimus19 - a czy znalazłeś gdzieś wprowadzanie masy i wzrostu użytkownika?
Ustawienia-fitness-user,jest wiek,wzrost,waga,płeć,lifetime athlete.Pytanie czy algorytm w Fenixie do obliczania spalonych kalorii bazuje na pomiarze tętna czy innych parametrów,może ktoś zna odpowiedz?
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
Wojtek Szydlowski
Garniak

Rascal pisze:No to sie doczekałem swojego Fenixa....... i co dalej. Jutro pierwszy trening więc zobaczymy. Jak sparować pulsometr z zegarkiem? Kiedy aktualizacja na PL i gdzie szukać instrukcji po PL? Dzisiaj pytania bo zasypiam. Wrażenia niebawem :)
Instrukcji PL niestety nie ma, za to jest aktualizacja firmware.
Pulsometru nie używam, ale musisz zapewne włączyć w zegarku w menu "czujniki zewnętrzne" ten czujnik "rytmu serca".
Ja czekam na czunik tempe, wtedy będę wiedział więcej o czujnikach zewnętrznych.
septimus19 pisze: Ustawienia [..]
Dzieki!!
We wszelkich swoich odbiornikach z premedytacją pomijałem wszelakie menu z fitness w nazwie, myśląc, że jedno piwo przed i więcej po szlaku, to lepsze niż fitness ;)
Myliłem się!
Ostatnio zmieniony 23 paź 2012, 21:35 przez Wojtek Szydlowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Azymut »

Od wczoraj mamy dostępną instrukcję obsługi w języku polskim.
Rascal
Początkujący

Wczoraj pierwszy trening z Fenixem, Narazie grzebanie i ustawianie potrzebnych okien. CO mnie zdziwiło już po: Zawsze zgrywam treningi na endomondo i Garmin connecta i jakies szaleństwo. Jakby dwa inne treningi: Kalorie GC 792, Endo ponad 1500. Czasy km tez sie róznią. Na Endo jeden km ma ponad 6 min gdzie na GC żadne nie jest wyższy od 5:30. Zauważyłem że zaczelo coś sie "pieprzyć" po pauzie na siku :) Jedyne co sie pokrywa, to czas, dystans i wzrosty wysokości. Dziwne.......

PS. Gdzie ta instrukcja :)

PS2. Na treningach z 310 XT nie było różnicy z danymi na GC i Endo
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

GPS Maniak pisze:Z tego co mi wiadomo, tłumaczenie menu będzie zrobione. Przynajmniej dla klientów Azymutu :wink:
Po 6 tygodniach (18/09 .. 31/10) otrzymałem maila z Garmin Polska, w którym jest informacja, że oficjalna polonizacja fenixa będzie zrobiona ... na wiosnę. No, jak widać sprzedaż musi być niewielka.

BTW ja planowałem pomoc Garminowi w tym zakresie nie pod kątem klientów jednego z przedstawicieli lecz wszystkich. No cóż ... .
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Azymut »

Sprzedaż Fenixa faktycznie jest niewielka, co nie zmienia faktu że polskie menu powinno znajdować się w tym zegarku od samego początku. A skoro Garmin ruszy temat najwcześniej dopiero na wiosnę (czyli optymistycznie za jakieś 5-6 miesięcy, zakładając że ta obietnica będzie faktycznie dotrzymana), to my żeby nie tracić czasu menu PL już przygotowaliśmy i jest ono już wgrywane do naszych urządzeń. Ponieważ jesteśmy oficjalnym dystrybutorem Garmina, który zaopatruje także krajowych dealerów, to poza sklepem własnym Azymutu, zegarek Fenixa z polskim menu można będzie kupić także w innych sklepach wchodzących w skład oficjalnej sieci Garmina.
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

To dobra informacja.
Co z klientami, którzy już kupili ?
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Rascal
Początkujący

Dokładnie i kupili go własnie tych sklepach wchodzących w skład oficjalnej sieci Garmina?
ODPOWIEDZ