PL Topo 2013.30
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: PL Topo 2013.30
@vegas. Granice oddziałów wyglądają ciekawie. Mogę pokombinować z tym fioletem. Przynajmniej w skórce dla Oregona, bo jeżeli chodzi o skórkę "Standard" wydaje się, że najważniejszy powinien być wygląd mapy w Etrexie. Inna sprawa, że w skórce jaką obecnie używam w Oregonie - zbliżona do tej jaką opublikowałem wraz z ostatnią edycją mapy "Pl_Scieżki_PRO" - oddziały są widoczne na pewno słabiej niż u Ciebie, ale - jak dla mnie - wystarczająco dobrze. Dodam, że od czasu publikacji "Pl_Ścieżki_PRO" ja też nie zasypiałem gruszek w popiele
M.in. zmieniłem nieco lasy. Są mniej zielone, ale nieco ciemniejsze. Za to "Zarośla/Kosówka" stały się nieco bardziej zielone. Zmieniłem też "Drogi nieutwardzone", co widać na screenie. Dlaczego? To już temat na osobny post 
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Jest poprawnie, tak to właśnie wygląda w oryginale.Ajger pisze:Np tu: N50 26.971 E22 31.121
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
W nawiązniu ... Chcąc ułatwić majsterkowiczom wyciągniącie z mapy maksa, należy się wyjaśnienie związane z jednym z niansów "kuchni" PL_Topo.GPS Maniak pisze:Zmieniłem też "Drogi nieutwardzone", co widać na screenie. Dlaczego? To już temat na osobny post
Otóż w zakresie dróg nieutwardzonych Emapa dostarcza nam dane z podziałem na drogi "gorsze" i "lepsze". Dlaczego z tego nie skorzystać, zwłaszcza że w większości przypadków ten podział ma sens, a w aktywnej turystyce to naprawdę cenna informacja. Oczywiście błędy się zdarzają i wcale nie jest ich mało, ale w większości przypadków te "lepsze drogi nieutwardzone" są naprawdę w bardzo przyzwoitym stanie. Są po prostu lepsze
Problem (pierwszy) polega na tym, że w przypadku standardowych obiektów Garmina, czyli tych które są wykorzystywane do poprawnego routingu (Unikaj dróg nieutwardzonych), nie ma podziału na drogi lepsze czy gorsze. Tak więc z punktu widzenia routingu obie kategorie Emapy lądują w PL_Topo jako jeden obiekt: "Droga nieutwardzona", tyle że dla tych "lepszych dróg" generowany jest dodatkowy, nieroutowalny obiekt o innym wyglądzie.
Wszystko byłoby OK, gdyby w przypadku obiektów liniowych można było zastosować "Draw Order" znane z obiektów powierzchniowych. Nie ma czegoś takiego i tu powstaje drugi problem, bowiem obiekt "Lepsza droga nieutwardzona" może się wyświetlać zarówno pod jak i nad routowalnym obiektem "Droga nieutwardzona". Jest to dzieło przypadku, nieco uzależnione od zoomu wyświetlania mapy. Co ciekawe niektóre drogi przy zoom=200 są wyświetlane w kolejności "routowalne" pod spodem "lepsza" na wierzchu, podczas gdy w przypadku innych dróg - przy tym samym zoomie - jest odwrotnie.
Jak to rozwiązać? Idealnym rozwiązaniem byłoby zrobienie routowalnej drogi jako całkowicie niewidocznej (transparentnej), a do tego dwóch różnych typów dróg widocznych (lepsze/gorsze). Ponieważ jednak tego typu sztuczek zastosowaliśmy już sporo, co w konsekwencji powoduje że mapa puchnie, tu postanowiliśmy rozegrać to nieco inaczej: generowany jest dodatkowy obiekt wyłącznie dla tych "lepszych" dróg, których jest wyraźnie mniej, za to tak zdefiniowaliśmy wygląd obiektów, że niezależnie od tego czy "lepsza" droga będzie pod spodem czy na wierzchu użytkownik zawsze będzie widział ją jako lepszą, bo oba obiekty się sumują:
Tak to wygląda w standardzie. Na górze "Droga nieutwardzona" - routowalna, zawsze wyświetlana, na dole nieroutowalny obiekt uzupełniający dla lepszej drogi gruntowej. W takim przypadku nie ma znaczenia, co jest na górze co na wierzchu. Sumaryczny wynik zawsze będzie taki sam.
Teraz dochodzimy do mojego, testowego pliku. Ponieważ wygląd tych lepszych dróg gruntowych chciałbym mieć zbliżony do ulic (drogi rysowane z obrzeżem), a jednocześnie chciałbym widzieć wyraźną różnicę między zwykłymi drogami nieutwardzonymi z PL_Topo od dróg i ścieżek pochodzących z PL_Ścieżki, do tej pory definiowałem to tak:
Dowcip poelga na tym, że gdy czasami "zwykła" droga wyświetlała się nad "lepszą" nie wyglądało to zbyt ciekawie. Dlatego teraz testuję takie - sumujące - rozwiązanie:
Zwracam przy okazji uwagę, na łańcuszek powiązań. W związku z przyciemnieniem lasu w stosunku do standardu, wypełnienienie drogi zamieniłem z szarego na biały. Czy jest lepiej? Póki co wydaje się że tak. Ale niczego nie przesądzam.
Przy okazji porównanie screenu z Oregona ze screenem zaprezentowanym przez Vegasa. Różnicę widać na drogach biegnących na północ i wschód od Oddziału 83. U mnie - podobnie jak w standardzie - są to dwie odrębne kategorie dróg.
Pliczek TYP w załączeniu. UWAGA: Jest to plik testowy, przeznaczony wyłącznie dla osób używających mapę "PL_Ścieżki_PRO". Turystyczne szlaki rowerowe są widoczne, ale kreślone są dość subtelnym kreskowaniem. Miejskie ścieżki rowerowe nie są widoczne.
- Załączniki
-
- 1769_LRO_TEST_04_PRIV.7z
- (10.17 KiB) Pobrany 249 razy
Pozdrawiam Lechu
Jakie to są TYP-y ? lepsze i gorsze ? Spóbuje zmienić lepsze na dobreGPS Maniak pisze:
a do tego dwóch różnych typów dróg widocznych (lepsze/gorsze). Na górze "Droga nieutwardzona" - routowalna, zawsze wyświetlana, na dole nieroutowalny obiekt uzupełniający dla lepszej drogi gruntowej.
Artur
motorbike, bike: eTrex 30x, Montana 650t, car: nüvi 2405, UMP, Topo Polska ,EU Topo, OSM, CNE NTU, history: TT Rider,
motorbike, bike: eTrex 30x, Montana 650t, car: nüvi 2405, UMP, Topo Polska ,EU Topo, OSM, CNE NTU, history: TT Rider,
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Routowalna droga to 0x0a. Jeżeli chodzi o "lepszy" dodatek, to zobacz linię 10705.
Inna sprawa, że na siłę nie namawiam do zmiany. Po prostu opisałem pewne niuanse jakie są w mapie, a o jakich statystyczny użytkownik zapewne nie wie.
Inna sprawa, że na siłę nie namawiam do zmiany. Po prostu opisałem pewne niuanse jakie są w mapie, a o jakich statystyczny użytkownik zapewne nie wie.
Pozdrawiam Lechu
dzieki. Po prostu lubię takie "podejrzane experymenta" jak mawiała klasyczka
))
Jesli coś z sensem mi wyjdzie, podzielę się.
Jesli coś z sensem mi wyjdzie, podzielę się.
Artur
Czy można połączyc PL_Topo 2013.30, DEM_PL_100.img PL i Sciezki_PL.img aby mieć full opcję w Basecampie?
Tak, ale scaliłem mapy analogicznie jak EU_topo, w BaseCampie tereny lesne wygladaja jak wielka zielona plama no i inne elementy mapy wygladaja brzydko. Uzyłem 1769_STD.TYP w zbiorczej mapie.
Pytacie czemu?, ano chaiłbym widzieć wszystko na ekarnie w BaseCampie. (Tak, wiem w etrexie ładuje się 3 osobne pliki).
Tak, ale scaliłem mapy analogicznie jak EU_topo, w BaseCampie tereny lesne wygladaja jak wielka zielona plama no i inne elementy mapy wygladaja brzydko. Uzyłem 1769_STD.TYP w zbiorczej mapie.
Pytacie czemu?, ano chaiłbym widzieć wszystko na ekarnie w BaseCampie. (Tak, wiem w etrexie ładuje się 3 osobne pliki).
Garmin etrex 30; Goclever GC-5066/ PL_Topo 2014.20;/Windows: BaseCamp; OKMap; Oziexplorer/ Fedora 22: Gimp / Android:Locus
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
EU_Topo, pomimo że składa się z dwóch plików IMG jest jednorodną mapą, dltago jej "scalenie" było stosunkowe proste. W przypadku map PL_Ścieżki i PL_Topo sprawa jest bardziej skomplikowana, bo są to de facto dwie niezależne mapy nie dość że pokrywające ten sam obszar, to na dodatek wykorzystujące te same typy obiektów dla różnych celów, tak więc na dzień dzisiejszy takie połącznie nie jest możliwe.LenoX pisze:scaliłem mapy analogicznie jak EU_topo
Prawdę powiedziawszy nie pamiętam czy kiedykolwiek, a jeżeli tak, to z jakim skutkiem próbowałem łączyć "pod Mapsource" dwie mapy (w tym jedną transparentną) dla tego samego regionu. Musiałbym to sprawdzić. Jeżeli jest to możliwe, to wówczas można się zastanowić nad takim doborem obiektów mapy "PL_Ścieżki", by nie kolidowały z obiektami na mapie "PL_Topo" oraz przygotowaniem takiego pliku 1769_STD, by jeden plik TYP obsłużył obie mapy.
Pozdrawiam Lechu
Na mojej 650t mapa jest czytelna i chociaz niektore szlaki prowadza donikad (czerwony szlak z P. Okraj do Kowar -> nie isnieje bo go przed wczoraj przetestowalem) wszystko jest ok.
Moje pytanie dot. aktualizacji. Mapa jest widooczna na urzadzeniu ale nie chce sie otworzyc w BaseCampie. Pojawia sie informacja o błedzie i koniec. NIe moge uzywac jej do planowania na kompie. Popisalem sie glupota i skasowalem 2013.2 wiec jest w czarnej......
Moze ktos podpowie co robie zle? cos skasowalem na karcie SD?
Moje pytanie dot. aktualizacji. Mapa jest widooczna na urzadzeniu ale nie chce sie otworzyc w BaseCampie. Pojawia sie informacja o błedzie i koniec. NIe moge uzywac jej do planowania na kompie. Popisalem sie glupota i skasowalem 2013.2 wiec jest w czarnej......
Moze ktos podpowie co robie zle? cos skasowalem na karcie SD?
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
arek_w pisze:Mapa jest widooczna na urzadzeniu ale nie chce sie otworzyc w BaseCampie.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
Pewnie juz pozno ale przeczytalem i dalej jestem w kropce, oto symptomy.
Update przekopiowany na karte SD w Garminie
odpalam BaseCamp - mapa jest widoczna w lewym okienku i w okienku rozwijanym
Po kliknieciu na mapie w celu pracy na niej pojawia sie "blad mapy" i koniec, nie moge jej otworzyc.
tak to u mnie wyglada.....
na urzadzeniu dziala cacy.
Update przekopiowany na karte SD w Garminie
odpalam BaseCamp - mapa jest widoczna w lewym okienku i w okienku rozwijanym
Po kliknieciu na mapie w celu pracy na niej pojawia sie "blad mapy" i koniec, nie moge jej otworzyc.
tak to u mnie wyglada.....
na urzadzeniu dziala cacy.
Spróbuj zainstalować tak, jak to jest opisane tutaj:
http://garminwpolsce.pl/porady/#komputer
http://garminwpolsce.pl/porady/#komputer
znaczy skorzystac z Map Source'a? masakra...
moze cos skasowalem ekstra z karty microSD?
Wszystko jednak robie na BaseCampie wiec do bani
. Ten Map Source to jak Windows 3.11
.
moze cos skasowalem ekstra z karty microSD?
Wszystko jednak robie na BaseCampie wiec do bani
Troche cierpliwosci, przeczytania instrukcji, resetu kompa i zadzialalo. Wielkie dzieki.