Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
kwieto
Garniak

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

Post autor: kwieto »

Przyznaj się, to przez Twoje upgrade'y Dakoty Garniak wysiadł ! :")

Zainstalowałem wczoraj betę 4.01 i jak na razie nie widzę negatywnych skutków.
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

Dzięki kwieto :)
Wczoraj zrobiłem Master Reset, pozrzucałem mapy, gpx'y i kmz'y. Pokasowałem profile i inne niepotrzebne rzeczy i wgranie 4.01b się powiodło. Co ciekawe odbiornik działa po wgraniu starych rzeczy :roll: Miałem poinformować wieczorem ale forum padło ;)

Czy dobrze zauważyłem i przechodzenie między ekranami idzie jak burza?
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

W Dakocie tak czy siak przechodzenie między ekranami jest dość szybkie - szczerze mówiąc nie zauważyłem jakiejś widocznej różnicy
Ja nie kasowałem plików, ale też np. nie używam jnx'ów.
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Porównywaliśmy dzisiaj na spędzie - jest wyraźna różnica w prędkości.

Inna sprawa to, że kota wyłącza się przy wychodzeniu ze wskazówki w menu Geocaching i po wybraniu Dokąd -> Waypointy...
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
m8se
Nowy

Post autor: m8se »

Witam.

Po pojawieniu się softu 4.01 zrobiłem upgrade i jak do tej pory nic mi się złego od niego nie stało - z jednym wyjątkiem. Nieprawidłowo zachowuje się kompas. Stojąc w miejscu i obracając dakotę wokół własnej osi jest ok, kompas wskazuje wybrany wcześniej waypoint. Po rozpoczęciu marszu (tak ze 4km/h) namiar na waypoint przestaje korzystać z czujnika i zaczyna korzystać z wektora ruchu - i tu pojawia się problem, bo wskazanie się nie zmienia. Idąc po prostej linii i obracając urządzenie wokół własnej osi (albo np. po prostu zaczynamy je trzymać obrócone o 180 stopni) wskazówka namiaru obraca się razem z urządzeniem. Kiedy zatrzymuję się, namiar ponownie zaczyna korzystać z czujnika i wszystko wraca do normy.

Zauważyłem do dopiero wczoraj i nie mam pewności, czy tak samo nie było w poprzednich wersjach.

Leszek C
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Nie potrafię powiedzieć jak w poprzednich Firmware'ch przebiegało włączanie i załączanie kompasu tzn. czy limit wynosił 4 km/h, ale zachowanie odbiornika po przekroczeniu limitu jest dość naturalne. Bez włączonego kompasu odbiornik "nie zna" swojego położenia względem kierunku ruchu. "Wie", że poruszasz się w kierunku np. 245°, ale jak trzymasz odbiornik "nie wie". Stąd założenie że odbiornik trzymasz prawidłowo tzn. dolną częścią w kierunku brzucha, a "główką" do przodu. Tak jest we wszystkich modelach Garmina. Nawet tych prehistorycznych. Tyle że w tych prechistorycznych samemu można było sobie ustawić parametry (w tym prędkość graniczną) załączania kompasu, albo - czego też mi brakuje - jednym klawiszem można było ten kompas włączać i wyłączać. Brak takich rozwiązań w Dakocie czy 62S (także Colo i Oregonie) to niestety krok wstecz :(
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Odezwał się support Garmina i poprosili o wysyłkę pliku system.xml. Przejrzałem i są tam jakieś zrzuty rejestrów powstałe w momencie wyłączenia się Koty...
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

W związku z jakim bugiem?
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Przy wybieraniu Where to -> Waypoints i wychodzeniu z niektórych ekranów w menu Geocaching w trakcie nawigacji do skrzynki...
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Garmin Dakota - Text

Post autor: Mariusz65 »

Pod WebUpdarerem są do pobrania do Dakoty nowe pliki językowe polski i rosyjski (Polish.GTT, Russian.GTT) oraz mapa stref czasowych gmaptz.img

W polskim tłumaczeniu poprawiono wreszcie stare błędy takie jak "zaznaczona" zamiast "zaznana", "Wł." zamiast "w".
Pozostał niestety błąd w opcji "Uśrednianie punktu" gdzie zamiast "<Utwórz waypoint>" widnieje "twórz trasę>". Można to łatwo poprawić dopisując sekwencję widoczną na poniższym obrazku, który przygotowałem dla supportu Garmina. Zgłaszam im od pół roku ale widocznie poprawienie tego błędu jest dla nich zbyt skomplikowane... :?
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Dakota software version 4.02 Beta http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=5235

Changes made from version 4.01 to 4.02:
Fixed shutdown when selecting an option on the 'Where To?' page that was introduced with 4.01 beta
Fixed the slow rendering time of the 'About' page that was introduced with 4.01 beta
Fixed a bug introduced in 4.01 beta where JNX settings were not being saved for each profile
Fixed an issue with magnetic north reference and waypoint headings
Problems with the software may be reported to OregonBeta@garmin.com

Zapewne Oregon i 62/78 otrzymały analogiczną aktualizację.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Usunęli wszystkie usterki, które im zgłosiłem :)
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Świetnie, testuj dalej :)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Suchy
Nowy

Post autor: Suchy »

Moja Dakota padła :( Podczas włączania pojawiało się logo Garmina i urządzenie się wyłączało :( Zrobiłem update do wersji 4.02 i poszło. Z tym że podczas instalacji wyskoczył mi jakiś błąd! Tak czy inaczej którą wersję mam wgrać aby to śmigało stabilnie i posiadało język polski? Nie wiem czy coś nie namieszałem przez ten format dysku tzn. pamięci wew. :( Proszę o pomoc!
Dzięki! :)
Awatar użytkownika
Casthor
Początkujący

Post autor: Casthor »

Kupiłem ostatnio Dakotę 20 (po 2 miesiącach rozmyślań "czym zastąpić Vistę" i przeczytaniu Garniaka tak ze 2 razy, po odrzuceniu faworyta GPSMap 62s), pierwsze co, to zrobiłem update do najnowszego wersji 4.02, przygotowałem trasę w BC, no i idę w Gorce. Idę, idę, i tak jakoś dziwnie cicho, a byłem pewien, że wysłałem do Dakoty kilka waypointów z ustawionym proximity alert. Wróciłem do domu, zbadałem temat - i okazuje się, że Dakota nie chce mi obsługiwać tych alarmów ... No to mail na @garmin.com i taka oto odpowiedź przyszła:

"The proximity alerts were removed by accident in the last couple beta releases. If you contact our support center ( info found at http://www.garmin.com/garmin/cms/site/u ... ortcontact ), they will be able to help you downgrade your software to the latest non-beta release which should fix the proximity waypoints issue"

Wieczorem spróbuje zrobić downgrade i zobaczymy, czy alarmy zbliżeniowe będą działać.
Mam nadzieję, że przy okazji następnych releasów nie usuną przez przypadek możliwości np. wyświetlania mapy ;)

Pozdrawiam
62s, (dawniej Dakota 20, Vista HCX), Tempe, PL Topo 2012, UMP
Również łajfon z AppleMaps;) (była defy), Navroad 460 z jakąś starą AM
ODPOWIEDZ