Nie rozmumiemRanger pisze:I tu rzeczywiście można ubolewać, że operator ....
Nie chodzi o operatora. Zresztą nawet Twój nie zapewni Tobie przesyłania danych na sawannie w Kenii - prawda?
Przykład nie miał pokazać, że Orange jest "be" (nawiasem mówiąc nie wiem czy jest "be" - wybrałem taki, a nie inny abonament świadomie) lecz pokazać że już na etapie założeń i na etapie projektowania inne priorytety przyświecają projektantom komórek, a inne projektantom outdoorowców. Stąd - owszem coraz mniejsze - ale ciągle wyraźnie różnice w eksploatacji tego sprzętu "na szlaku".
Kolejna sprawa to sprawa kompasu. Zobacz ile czasu musiało upłynąć, by producenci ładujący GPS do komórki zaczęli niejako "z automatu" pakować do niego także kompas. Nie można było prędzej? Można było, ale po co? Priorytety były inne, bo komórka nie musi mieć zbliżonej funkcjonalności do outdoorowca. I o to jest właśnie meritum sprawy. Projektant urządzenia uniwersalnego umożliwiającego pracę na różnych polach zawsze będzie inaczej podchodził do tematu niż projektant specjalistycznego sprzętu czy sprzętu "ukierunkowanego".
Reasaumując: stosując różne priorytety można zaprojektować outdoorowy odbiornik GPS z wbudowanym modułem GSM, albo zaprojektować outdoorową komórkę z wbudowanym modułem GPS, barometrem plus kompasem i dla poszczególnych grup użytkowników będą to dość różne urządzenia. Na tyle różne, że nie będzie można między nimi postawić znaku równości, pomimo identycznego zestawu podstawowych funkcji.
Deklarujesz co innego, a robisz co innego. Jeżeli nie ciągną Ciebie takie porównania, to po prostu nie zabieraj głosu w tego typu wątkach. A jeżeli już zabierasz głos, pisz o faktach, a nie opowiadaj historyjekRanger pisze:Już kilka razy pisałem, że podejście do tych porównań mam dość luźne i jakoś mnie specjalnie do wykazywania czegokolwiek nie ciągnie.
No właśnie. Dla Ciebie ważniejsze jest takie zastosowanie. Może warto dopuścić do siebie myśl, że dla niektórych z nas - zwłaszcza na forum poświęconym GPSom - ważniejsza jest funkcjonalność GPSu i dlatego o istniejących różnicach pisujemy? Podobnie zresztą pisujemy o różnicach pomiędzy Colorado a 62ST, czy różnicach pomiędzy poszczególnymi modelami NUVI.Ranger pisze:I prawdę powiedziawszy powodem decyzji o wyborze pakietu był głównie dostęp do prognoz czy wykorzystywanych informacji, a nie a-gps.
P.S.
Ranger pisze: wyszedłem z Andkiem ...
Widzę, że z asandrzejem gracie w jednej lidze. Obaj nie przestrzegacie zasad
A zasada jest taka - podając przykłady piszemy o konkretach.
* po pierwsze dlatego by inni mogli zweryfikować informację powtarzając doświadczenie
* po drugie dlatego że dla kogoś, dla kogo szybki fix smartphona byłby priorytetem będzie to cenna informacja ułatwiająca podjęcie decyzji o zakupie.