Garmin Monterra, na Androidzie.
Re: Garmin Monterra, na Androidzie.
No dobra, to skupmy się na tym co wiemy.
A wiemy, że przy zejściu odbiornik nie łapał fiksa przez ponad godzinę, podchodząc może miałeś też lichy odbiór ?
Nie wiem co masz na myśli pisząc o innych rozwiązaniach, niektóre pokazują np. na ekranie mapy liczbę odbieranych satelitów przy włączonym odbiorniku stale ...
A wiemy, że przy zejściu odbiornik nie łapał fiksa przez ponad godzinę, podchodząc może miałeś też lichy odbiór ?
Nie wiem co masz na myśli pisząc o innych rozwiązaniach, niektóre pokazują np. na ekranie mapy liczbę odbieranych satelitów przy włączonym odbiorniku stale ...
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Garminy: eTrex Vista HCx, Colorado, eTrex 30, FenixRanger pisze:Nie wiem co masz na myśli pisząc o innych rozwiązaniach, ...
Smartfon: Lumia 920 + TrekBuddy.
W w/w nigdy nie nagrał mi się ślad 2D (czyli ze stałą wysokością).
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Bo to są sytuacje dość rzadkie, ale się czasem zdarzają.
Poza tym, ślady bywają korygowane poprzez kolejne narzędzia używane do ich wyświetlania czy obróbki.
W tym przypadku Garmin Desktop App został podany jako aplikacja zapisująca ostatecznie ślad gpx.
Edycja
Jeżeli podana "Zmienna wysokość" dotyczyła ustawień barometru Monterry do określenia wysokości, to oznacza, że był on w tym celu wykorzystywany.
Tyle podaje dokumentacja.
Czyli prawdopodobnie jego kalibracja zajęła tyle ile zajęła; widać wcześniej były zbyt nieodpowiednie (zmienne) warunki
Poza tym, ślady bywają korygowane poprzez kolejne narzędzia używane do ich wyświetlania czy obróbki.
W tym przypadku Garmin Desktop App został podany jako aplikacja zapisująca ostatecznie ślad gpx.
Edycja
Jeżeli podana "Zmienna wysokość" dotyczyła ustawień barometru Monterry do określenia wysokości, to oznacza, że był on w tym celu wykorzystywany.
Czyli prawdopodobnie jego kalibracja zajęła tyle ile zajęła; widać wcześniej były zbyt nieodpowiednie (zmienne) warunki
- Marko
- Garniak
Zgadza się, ale problem jest związany z kalibracją, nie stricte z wysokościomierzem.Ranger pisze:Jeżeli podana "Zmienna wysokość" dotyczyła ustawień barometru Monterry do określenia wysokości, to oznacza, że był on w tym celu wykorzystywany.
Problem jest powtarzalny:
- każdorazowo włączenie Monterry w złych warunkach sygnału uniemożliwia kalibrację - w efekcie w śladzie jest stale zapisywana ostatnio zarejestrowana wysokość.
- po wyłączeniu standardowej autokalibracji wysokościomierza (nadal wysokość z ustawień barometru) problem nie występuje i wysokość jest zapisywana w śladzie.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
No tak, ale jak dokładnie ? 
O tym będzie można się przekonać dopiero po solidnej zmianie miejsca i wysokości ...
O tym będzie można się przekonać dopiero po solidnej zmianie miejsca i wysokości ...
- Marko
- Garniak
Jak dotychczas wystarczająco dokładnie, ale połazimy i będziemy monitorować.Ranger pisze:No tak, ale jak dokładnie ?
Ciśnienie atmosferyczne jest dość szybkozmienną, powiedzmy krzywą i trzeba je w jakiś sposób powiązać z warunkami panującymi w danym miejscu i czasie.
Więc albo kalibracja automatyczna, która jak widać ma swoje ograniczenia, albo ręczna.
Swoją drogą trochę mnie dziwi, że po takiej zmianie miejsca i wysokości, nie skontrolowałeś czy automat kalibracyjny odbiornika w ogóle zadziałał.
Instrukcja mówi wyraźnie, że dla autokalibracji barometru wymagany jest poprawny odbiór sygnału gps ...
Więc albo kalibracja automatyczna, która jak widać ma swoje ograniczenia, albo ręczna.
Swoją drogą trochę mnie dziwi, że po takiej zmianie miejsca i wysokości, nie skontrolowałeś czy automat kalibracyjny odbiornika w ogóle zadziałał.
Instrukcja mówi wyraźnie, że dla autokalibracji barometru wymagany jest poprawny odbiór sygnału gps ...
- Marko
- Garniak
W Smokovcu byliśmy o 6 i jak to w zimie, było dosyć zimno. Gmeranie zimą po ekranie w moich grubych rękawicach jest nieprecyzyjne, więc nie bawiłem się w zabawę.Ranger pisze:Swoją drogą trochę mnie dziwi, że po takiej zmianie miejsca i wysokości, nie skontrolowałeś czy automat kalibracyjny odbiornika w ogóle zadziałał.
Wcisnąłem fizyczny przycisk ON i wszystko miało się nagrać - ślad 2D się nagrał, bo kalibracja nie zadziałała.
- jedyne co może być ciekawe, to fakt, że później już nie wyłączałem Monterry, tylko wyłączałem GPS w schroniskach. Po tym (włączeniu GPS) przy wyjściu z Zamkowskiego już kalibracja miała miejsce.
Chcesz pogadać, proponuję PW, bo nie wszyscy mogą być zainteresowani.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2017, 14:47 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Ja tam na ten przykład czytam. W życiu nie miałem w ręku Monterry, więc wszystko jest dla mnie ciekawe.Marko pisze:Chcesz pogadać, proponuję PW, bo nie wszyscy mogą być zainteresowani.
PS. [OT]
https://www.youtube.com/watch?v=7G2Lrd6ZvfIMarko pisze: jak to w zimie, było dosyć zimno
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
- Marko
- Garniak
Dziękuję. Przygotowuję szerszy komentarz, ale dopiero po dokładnym zapoznaniu się z tym skądinąd ciekawym wynalazkiem, choć mocno specyficznym.GPS Maniak pisze:Ja tam na ten przykład czytam. W życiu nie miałem w ręku Monterry, więc wszystko jest dla mnie ciekawe.
Niestety nie z punktu widzenia off-roadu, a zwykłego turysty pieszego. Na rowerze takiej cegły raczej nie powieszę, choć... kto wie, kto wie?
Marek, jeżeli z tego mają wynikać jakieś wnioski na przyszłość ... 
To że było zimno chyba wszyscy wiemy. Wiemy też już, że odbiornik był ustawiony na pomiar wysokości z barometru z automatyczną kalibracją.
Wiemy, gdzie się zatrzymywałeś i mniej więcej na jak długo. Oraz to, że dwa razy miałeś skichany odbiór gps.
To jakim cudem ślad miał być dokładny ?
A teraz piszesz, że jak się wyłączy autokalibrację i nie skalibruje ręcznie altimetru to będzie cool ? Nic z tych rzeczy
To że było zimno chyba wszyscy wiemy. Wiemy też już, że odbiornik był ustawiony na pomiar wysokości z barometru z automatyczną kalibracją.
Wiemy, gdzie się zatrzymywałeś i mniej więcej na jak długo. Oraz to, że dwa razy miałeś skichany odbiór gps.
To jakim cudem ślad miał być dokładny ?
A teraz piszesz, że jak się wyłączy autokalibrację i nie skalibruje ręcznie altimetru to będzie cool ? Nic z tych rzeczy
Pisz wszystko tutaj, Marko. Żadnego tam PW!!Marko pisze: Przygotowuję szerszy komentarz, ale dopiero po dokładnym zapoznaniu się z tym skądinąd ciekawym wynalazkiem, choć mocno specyficznym.
Wątek jest o Monterze i każde info może się kiedyś przydać. W każdym razie czytam wszystko z zainteresowaniem, choć twoje problemy nie są moimi
Ja sam intensywnie korzystam z Monterry już od 3 lat, lecz w sposób całkowicie odmienny od twojego. Korzystam z niej wyłącznie na motocyklu, głównie poza granicami PL i raczej w hmm.. trudnych "warunkach drogowych". Monterra przez te lata była dość ostro fizycznie ciorana i bardzo dobrze to wszystko zniosła. Mimo swoich niedociągnięć jest to stanowczo niedoceniana wśród podróżników nawigacja. Tym bardziej żal d... ściska, że Garmin ją właściwie porzucił.
Z ciekawości powtórzyłem twój test czasu pracy, przy ustawieniach identycznych jak w poście:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 50#p195458
Faktycznie, miałeś rację - u mnie, na Eneloopach Pro 2450mAh wytrzymała ponad 27 godzin. Wniosek stąd jest jeden: Garmin w aktualizacjach firmware poprawił tę sprawę. Przy korzystaniu ze stałego zasilania nie jest to najważniejsze, ale i tak miło!
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
- Marko
- Garniak
Dzięki Miszel, już myślałem, że o mnie (nas) zapomniałeś, dzięki!
O ile niedawno (na pewno mniej niż 4 godziny od wyłączenia) złapaliśmy fix 3D to autokalibracja działa...
W tym przykładzie jak Monterra "doszła" z 0m do wymaganej wysokości, na której jest moje biurko (ok. 1 metr od okna) na Podbeskidziu
.
Jednak, gdy wyłączymy odbiornik na noc, w tych samych, złych warunkach sygnału, niedaleko okna, ale pod dachem, to rankiem po ponad 4 godzinach od wyłączenia, fix 3D i autokalibracja już nie działa. Dawniej zacytowałbym popeja, że to kwestia "efemeryd", czyli poprawek do almanachu; ale obecnie to już chyba nie powinno mieć miejsca... Sprawdzę jutro z rana.
Marko pisze:- co z Autokalibracją? U mnie jest tak: rzędna ok. 305 mnpm, załączona Autokalibracja, wysokość ręcznie zmieniona na 0m, fix GPS i... wysokość nie zmienia się, autokalibracja nie działa.
W tym przykładzie jak Monterra "doszła" z 0m do wymaganej wysokości, na której jest moje biurko (ok. 1 metr od okna) na Podbeskidziu
Kiedy był zrobiony obrazek z widokiem satelitów ? Na początku czy na końcu testu ?
Widać na nim brak współrzędnych, a to oznacza odbiornik bez fiksa, nawet 2D.
Sytuację na trasie ze Smokowca miałeś inną, odbiornik łapał już współrzędne (są w śladzie) a wysokość z barometru była prawie stała.
Widać na nim brak współrzędnych, a to oznacza odbiornik bez fiksa, nawet 2D.
Sytuację na trasie ze Smokowca miałeś inną, odbiornik łapał już współrzędne (są w śladzie) a wysokość z barometru była prawie stała.
- Marko
- Garniak
@Ranger
Paint czyni cuda
Zdiagnozowałem problem - winą jest zmiana ustawień wysokościomierza, po której należy ponownie włączyć Monterrę.
W przeciwnym wypadku ustawienia nam się nie zapiszą (Bug).
Nie żaden fix2d (pod gwiaździstym niebem i otwartej przestrzeni pod Siodełkiem).
Paint czyni cuda
Zdiagnozowałem problem - winą jest zmiana ustawień wysokościomierza, po której należy ponownie włączyć Monterrę.
W przeciwnym wypadku ustawienia nam się nie zapiszą (Bug).
Nie żaden fix2d (pod gwiaździstym niebem i otwartej przestrzeni pod Siodełkiem).