GPSmap 62/78 - aktualizacja oprogramowania

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Re: Firmware GPSmap 62/78

Post autor: Ajger »

Też zauważyłem, że nie wszystkie mapy pojawiają się przy wyszukiwaniu POI (Find-> /wybierz mapę/), ale tak było już w poprzednich FW. Za to BlueChart pojawiała mi się tam podwójnie :D, tak że już się z tym pogodziłem. :lol:

Póki co ten nowy firmware nawet mi się podoba. Do tej pory na mojej mapce nie było różnicy przy wyznaczaniu trasy dla pieszego i roweru, poza ETA i ETE. Teraz jest! W zależności od wyboru rodzaju aktywności zmienia się trasa. Dla roweru więcej ciągnie po asfaltach (klasa 1 i wyżej, prędkość max >20 km/h) i gruntowych (klasa 0, dla których max prędkość jest ustawiona na 20 km/h). Dla pieszego bardziej ciągnie po gruntowych i ścieżkach (klasa 0, max 5 km/h). A najbardziej terenowa trasa jest dla "Jazdy terenowej". W tym trybie odbiornik szuka dróg o najniższej klasie i prędkości. Nie zwróciłem tylko (jak na razie) uwagi na czasy i nie wiem, dla jakiego pojazdu jest ta "jazda terenowa". Z kolei dla samochodu/motocykla ciągnie tylko po asfaltach i gruntowych - jeśli musi.

No i zauważyłem jeszcze coś. Przy zmianie ustawień w menu kalkulacji tras (nie zmianie aktywności przy rekalkulacji) odbiornik automatycznie przelicza trasę. Dotychczas tak nie było. Jeśli w ustawieniach miałem rodzaj "pojazdu" pieszy i po wyznaczeniu trasy zmieniłem na np. samochód, to odbiornik nie reagował. Zmiana trasy następowała dopiero po ręcznej rekalkulacji.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Ajger pisze:Póki co ten nowy firmware nawet mi się podoba.
No to już jest nas dwóch :D

EDIT:
W uzupełnieniu postu Ajgera kilka screenów.

Screen 1
Dawne opcje "Wyznaczanie tras" oraz "Oblicz trasy dla" oraz "" zniknęły. Pojawiły się nowe: "Aktywność" i "Metoda obliczeń". Nie są tylko proste choć bardziej rozbudowane zamienniki. Pewne funkcje zostały pozamieniane miejscami. Np: Bezdroże - a dokładniej "Trasy bezpośrednie", bo tak to się teraz nazywa jest teraz w "Aktywność" a nie w "Metoda obliczeń".

W każdym bądź razie w opcji "Aktywność" (dawniej: Obliczanie tras dla) ustawiłem "Monit". Czyli po każdym wskazaniu punktu następuje pytanie o rodzaj "aktywmości". Natomiast w opcji: "Metoda obliczeń" (dawniej: Wyznaczanie tras) wstawiłem "Wg aktywności" (jeżeli wybierzemy "Monit" będzie - dodatkowe pytanie a w nim: krótszy czas/krótszy dystans/mniejszy wznios)
Zalacznik0_.jpg
Zalacznik0_.jpg (42.46 KiB) Przejrzano 12174 razy
Screen2
Przy takim ustawieniu jw. mam np. takie kalkulacje tras:
Zalacznik1.jpg
Dodam jeszcze, że zanim skonfigurowałem "Aktywność" na "Monit" sprawdziłem ustawienia Unikania dla "Aktywności": Pieszy. Unikanie dróg gruntowych miałem odptaszkowane (nie unikaj).

Screen3
Zalacznik2.jpg
Krótkie wyjaśnienie. W "Aktywność" Kolarstwo miałem zadptaszkowane: "Unikaj Głównych Autostard" (screen z lewej) stąd taka droga "na około" unikająca głównej szosy. Po odptaszkowaniu autostrad mamy kalkulację taką jak na screenie środkowym. Na prawo kolarstwo rekeracyjne, które UWAGA! daje inną trasę niż "Piesze wędrówki".

Wszystko to wygląda dość fajnie. W każdym bądź razie ... zabawa jest przednia :D
Oczywiście trzeba będzie wygenerować ileś tam tras w różnych wariantach w znanym sobie terenie (i na ulubionej mapie), by wyczuć jak to wszystko funkcjonuje, ale - podobnie jak Ajger - uważam, że to naprawdę krok w ciekawym kierunku.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Czyli "Pieszy", żeby jak najszybciej dojść i szpilek nie połamać, a "wędrówki piesze" żeby mieć przyjemności z samego iścia? ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Mniej więcej :D Trudno tak na gorąco wyczuć algorytmy obliczeń. Ajger już co nieco wyśledził.
Ja - co do zasady - interesowałem się w zasadzie tylko ustawieniami: "Pieszy" i "Piesze wędrówki".
Przy czym "Pieszy" testowałem zarówno z opcją: "Unikaj dróg gruntowych" - efekt jest do przewidzenia jak też "Nie unikaj dróg gruntowych".
Odnoszę wrażenie, że w opcji "Pieszy" (bez unikania gruntówek) odbiornik stara się prowadzić najkrótszą drogą, natomiast w opcji: "Piesze wędrówki" po prostu szuka ścieżek (a może unika dróg?) - nawet kosztem długości trasy. Widać to wyraźnie w Bieszczadach na trasie Bacówka Pod Rawką -> Wołosate:
Zalacznik0_.jpg
Zalacznik0_.jpg (65.26 KiB) Przejrzano 12147 razy
Po lewej "Pieszy" - prowadzi szosą (12,4 km), po prawej "Piesze wędrówki" prowadzi szlakami przez góry (19,9 km).

To daje trochę do myślenia. Na moich mapach dane do routingu stanowią niezależną siatkę co daje pewne możliwości :D
Siatkę mam wykreśloną wg schematu:
* główne drogi: 0x2
* pozostałe drogi bite: 0x4
* szlaki turystyczne: 0x16
W takiej też kolejności nanoszę siatkę. Tzn. najpierw drogi, potem szlaki. W efekcie droga po której biegnie szlak - nieważne czy asfalt typu: obwodnica bieszczadzka czy też szutrowa stokówka ma albo typ 0x2 albo 0x4. Nigdy 0x16. Być może po to by w pełni wykorzystać nowe możliwości odbiornika powinienem zmienić priorytet? Najpierw kreślić siatkę szlaków turystycznych (0x16), a dopiero potem uzupełniać to drogami (0x2 i 0x4)? Nie wykluczone, że dałoby to lepszy efekt.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
grzybpodeszczu
Nowy

Post autor: grzybpodeszczu »

Cześć.

Zauważyłem niepokojącą zmianę po wgraniu firmware 4.03 (oryginalnego). Otóż po podłączeniu odbiornika do portu USB zaczyna się on uruchamiać! Pojawia się okno startowe (z tekstem ze startup.txt); ładują się mapy, tracki... wszystko około 10 sekund. Wtedy nagle odbiornik się wyłącza; po 2-3 sekundach pojawia się jasnoszare (podświetlone) pole. Komputer wykrywa urządzenie. Od tego momentu wszystko wydaje się trwać poprawnie. Można kopiować, wysyłać do odbiornika. Nie ma jednak ekranu z tradycyjnym logo Garmina i symbolem USB, tak jak przy poprzednich wersjach firmware.

Czy też tak masie, warto o tym raportować Garminowi? Nigdy nie stosowałem a co dopiero reklamowałem wersje beta...

sprawa 2: ktoś wcześniej napisał, że na "www" jest już wrzucona "spaczowana" wersja tego firmware, obsługująca JNX. Czy ktoś może mi na priv wskazać dokładne miejsce? Nic mi po oczach po prostu.

Dzięki.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

grzybpodeszczu pisze:Otóż po podłączeniu odbiornika do portu USB zaczyna się on uruchamiać! Pojawia się okno startowe (z tekstem ze startup.txt); ładują się mapy, tracki... wszystko około 10 sekund.
Tego nie zauważam. Natomiast reszta się zgadza. Pisałem o tym:
GPS Maniak pisze: ... zamiast znanego obrazka z symbolem USB zobaczyłem szary ekran.
Komputer widzi jednak Garminka ...
Pozdrawiam Lechu

riffo
Nowy

Post autor: riffo »

Fajne zmiany w tym nowym FV 4.03.
Jedyny problem to samoistne wyłącznie się urządzenia.
Macie jakieś rady na to?
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Post autor: szy »

riffo pisze:Jedyny problem to samoistne wyłącznie się urządzenia.
Tak zupełnie samoistne? :/ ... czy może przy (re)kalkulacji
trasy, długiej trasie, wyszukiwaniu, czymkolwiek?

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
riffo
Nowy

Post autor: riffo »

moim zdaniem bez różnicy co się robi, wyłączył się na menu, na mapie, przy odłożonym urządzeniu na biurku,
Poprzednio miałem fv2.8 nigdy restart, zawieszenie czy wyłączenie się nie zdarzyło.
Jak jest z waszym 62?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

riffo pisze:Jak jest z waszym 62?
Tak:
Ajger pisze:Raz tylko mi się wyłączył przy rekalkulacji trasy po zmianie aktywności.
GPS Maniak pisze:... częstotliwość samowyłączeń podczas intensywnej zabawy faktycznie wyraźnie się nasiliła.
:D
Bywają sesje np. 2 godziny intensywnej zabawy i nic złego się nie dzieje ale bywa też tak, że po 15 minutach zabawy zonk i ciemność widzę ciemność. Odbiornik się wyłącza. Jednak zawsze było to podczas zabawy: podczas zmiany opcji czy coś takiego. Samowyłączeń odbiornika spokojnie leżącego na biurku nie zauważyłem.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

GPSMAP 62/78 software version 4.10, 25 maja 2012

http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=5072
http://www8.garmin.com/software/GPSMAP62_78_410.exe

Changes made from version 3.90 to 4.10:

Added new route activity types and improved BaseCamp compatibility. See TrailTech (http://garmin.blogs.com/softwareupdates ... armin.html) for more information.
Added support for Kenwood NMEA Waypoint Sentence
Improved GPS response at low speeds
Fixed Spell Search in German
Problems with this software may be reported to 62-78Beta@garmin.com

Nadal beta?
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

W odbiorniku zgłasza się bez określenia "Beta".
Jako ciekawostkę dodam, że instalka exe do której zalinkował popej ładuje pliki językowe, czego nie było w przypadku wersji 4.03.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
budget
Początkujący

Post autor: budget »

W nowej wersji softu podczas podłączenia z kompem wszystko wróciło do normy czyli jest z powrotem logo Garmina i znak USB
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Freud
Bywalec

Post autor: Freud »

Przy wejściu w opcję: Konfiguracja > Wyznaczanie trasy > Konfiguracja unikania
odbiornik mi się wyłącza (za każdym razem).

U Was też to nie działa? :)
Odbiornik: Garmin GPSMAP 62st
grzybpodeszczu
Nowy

Post autor: grzybpodeszczu »

Na moim "spaczowanym" 4.10 działa prawidłowo;

Powiedzcie, czy po podłączeniu do USB od razu macie logo i znak, czy początkowe stadium uruchamiania?
ODPOWIEDZ