Ranger pisze:
Wiedziałem, że bez rękawiczek się nie obejdzie - w takim razie B2710 a nie motka
Co wziąłeś ?

Nie o to chodzi co ja wziąłem. Pisałem przed zakupem jakie są moje priorytety i zakup uważam póki co w 100% trafiony - także z punktu widzenia wykorzystania aplikacji GPSowych i mapowych zarówno podczas zwiedzania Paryża, na niedzielnym spacerze po lesie, a nawet podczas dłuższych wypadów w góry - do zabawy z mapami, wieczorem w schronisku.
Tak więc jeżeli chodzi o dyskusję, to z mojego punktu widzenia problem w ogóle nie dotyczy mojego telefonu i mojej osoby, ile tego czym statystyczny smartphon różni się od statystycznego outdoorowca i w związku z tym do jakich zastosowań związanych z korzystaniem z GPSu warto się przymierzać do smartphona, a do jakich do outdoorowca oraz odpowiedź na pytanie czy na pewno jedno rozwiązanie, jeden odbiornik - nieważne czy to Garmin 62ST, smartphon czy Solid B2710 zadowoli nieco bardziej wymagającego użytkownika w aktywnej turystyce i tu właśnie nasze drogi się rozchodzą. Ty obstajesz przy jednym rozwiązaniu, a ja po prostu nie widzę sensownego urządzenia, które mogłoby mnie zadowolić zarówno w Paryżu jak też podczas włóczęg po lasach Pogórza Przemyskiego, a w końcu podczas kilkudniowych wypadów w góry - gdzie priorytetem zaczynają być AA.
A co do Solida. Jakiś czas temu interesowałem się tym modelem. Ideał to nie jest, ale pod względem hardware'u faktycznie nie jest źle. Pamiętam jednak, że trochę odstraszał mnie brak systemu operacyjnego, a w konsekwencji brak możliwości skorzystania z dobrych aplikacji na mapy rastrowe. Aplikacji, które wykorzystałyby możliwości sprzętu w tym kompas. Wiem że jest Java, zatem na Solidzie pójdzie TB. Sęk w tym że -jeżeli nic się nie zmieniło - trudno tę aplikację polecać nieco bardziej wymagającym turystom, na dodatek jedną z ciekawszych cech Solida: kompas cyfrowy, użytkownik TB może wyrzucić do kosza, bo to o ile się nie mylę nie będzie współdziałać. W takim układzie - w terenie w którym wykorzystanie 62ST mija się z celem, jeżeli tak czy siak muszę iść na kompromisy, to wolę już zdejmować rękwiczkę i używać smartphona.