Oregon 600/650

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
kwieto
Garniak

Re: Oregon 600/650

Post autor: kwieto »

Kolor śladu widać też na obwódce ikonki śladu bieżącego.
Swoją drogą: każdy może nie wiedzieć jak coś ustawić, ale wnioski tam wyciągnięte (zapisane ślady możemy wyświetlić tylko i wyłącznie na turkusowo) są dosyć zaskakujące.
Chyba taki urok wszelkich "wiki" :/
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

kwieto pisze:(zapisane ślady możemy wyświetlić tylko i wyłącznie na turkusowo)
Sądzę że tu chodziło o ślady przeniesione do Archiwum, a nie o ślady zapisane w ogóle. Inna sprawa, że skoro przenosimy coś do Archiwum, to właśnie po to, by tego nie oglądać na mapie więć "problem" jest nieco wydumany. Z drugiej strony sam wniosek jest też o tyle nieprawdziwy, że przywrócenie śladu z Archiwum do Ulubionych przywraca również kolor ustawiony wcześniej. Czerwony ślad wraca jako czerwony, a nie jako turkusowy.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

No więc ja nie rozumiem, o co im chodzi z tym śladem. W zarchiwizowanych koloru w ogóle nie da się ustawić, po przywróceniu do ulubionych jest jak piszesz.
Jedeyne ale jakie ja mam do śladów to to, że kolor śladu bieżącego nie jest już sprzężony z profilem, tak jak to było np. w Dakocie

W obecnym firmware (2.70) przy wytyczaniu trasy oprócz minimalizowania czasu lub dystansu pojawiła się opcja "minimalizuj wznios".
Wcześniej tego nie było?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Było. Na 100%. Inna sprawa czy to działa? Pamiętam, że katowałem tę opcję w 62ST i jakoś bez efektu. Przynajmniej na "zwykłych" mapach - moim zdaniem - to nie działa.

Jeżeli chodzi o mapy nowszej generacji, to i wówczas (w 62ST) i obecnie mam w odbiorniku mapy z bazami SQL (np. TransAlpin 2012 PRO), mam też jakieś komercyjne hybrydy rastrowo wektorowe typu Topo Alpina Espana czy Wander Atlas Tirol, ale jakoś nie mam cierpliwości by potwierdzić działanie tej opcji. Jak trafię jakieś trasy na których to działa, to dam znać.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
jkarczew
Początkujący

Post autor: jkarczew »

Witam Wszystkich!

Dwa dni temu kupiłem Oregona 600, ale nie mogłem o tym napisać bo garniak nie działał :( . Po włączeniu na samym początku zaniepokoił mnie niebieski punkcik migający jak gwiazda na niebie, czyli martwy pixel, zacząłem lekko uciskać to miejsce i pixel raz swiecił sobie na niebiesko a raz tak jak powinien. Na drugi dzień włączyłem odbiornik i było ok, ale lekki dotyk powodował, że raz świecił jak trzeba, a raz jak gwiazda. Ciekaw jestem czy to dość powszechne w tym modelu, czy też miałem pecha i wystarczy odesłać odbiornik do serwisu i będzie ok.

Druga sprawa srednie opadanie jest większe od maksymalnego, to chyba błąd!? W montanie od fm4.70 jest tak samo

[attachment=0]388.jpg[/attachment]

Trzecia sprawa kupiłem również folie matową na ekran i raczej lipa, ciekawe jak gładka (błyszcząca) się sprawdza?
Załączniki
Komputer podróży
Komputer podróży
388.jpg (47.69 KiB) Przejrzano 8820 razy
Oregon 600,MONTANA 600, miałem OREGON 450, colorado 300,60csx,276c,76s,etrex
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

jkarczew pisze:Trzecia sprawa kupiłem również folie matową na ekran i raczej lipa,
No właśnie. Pisałem że zamówiłem oba rodzaje folii, by przekonać się na własnej skórze jak to działa. Potwierdzam Twoje słowa w 100%. Owszem, ślady paluchów były zdecydowanie mniej zauważalne niż na oryginalnym ekranie, ale obraz oglądany jakby przez mleczną szybkę spowodował, że szybko wyrzuciłem to w diabły.
jkarczew pisze:ciekawe jak gładka (błyszcząca) się sprawdza?
U mnie odbiornik zachowuje się tak jakby folii w ogóle nie było. Krótko mówiąc obraz ostry jak żyleta, ale ślady paluchów też są. :D
Pozdrawiam Lechu

epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Wysyłaj do Garmina dostaniesz nówkę, masz to wkalkulowane w cenę odbiornika(zapłaciłeś za to). Co do wskazań to na razie trzeba się liczyć z niestabilnym oprogramowaniem, jeszcze dużo wody upłynie żeby te urządzenie satysfakcjonowało użytkownika.
Folia matowa zniekształca obraz, kup błyszczącą nie będziesz miał paluchów na ekranie i wyraźny obraz.
Czy możesz opisać swoje odczucia na temat różnicy między 450 a 600?
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

epkchmiele pisze:Wysyłaj do Garmina dostaniesz nówkę
No nie wiadomo! Kolega Szy już to przerabiał i Garmin mu powiedział, że wymieniają dopiero od czterech martwych pikseli:
:arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=114824#p114824
Zdaje się, że dopiero Azymut (gdzie kupił) poszedł mu na rękę.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
jkarczew
Początkujący

Jeśli chodzi o odczucia to w 450 oczywiście ekran słabo czytelny w słońcu i różnica przebytej drogi inna w komputerze podróży, a inna w śladzie. Tak poza tym odbiornik fajny. W Oregonie 600 ekran czytelny i nowe funkcje np. funkcje fitness (liczenie kalorii, zapisywanie danych w formacie gpx i fit itp.),a także auto start i pauza. Co ciekawe o600 jako pierwszy odbiornik tak stabilnie (niekoniecznie dokładnie) wskazuje prędkość pomiędzy 0-10km/h.Od czasu do czasu się wyłącza np. w trybie altymetru kiedy zmieniam z widoku pionowego do poziomego, ale to na początku każdy odbiornik coś ma. Jeszcze dokładnie nie przećwiczyłem odbiornika dlatego tylko tyle mogę napisać.
epkchmiele
Bywalec

No ale zawsze warto spróbować, pierwszą weryfikacje przechodzi się podczas zgłoszenia problemu do serwisu, ja wysłałem swojego z powodu słabej czułości dotyku w centralnej części ekranu i zamiast 550 dostałem 550T. :D
Myślałem że tego nie uwzględnią bo problem był raczej mało zauważalny, inaczej ja go widziałem no ale to trzeba brać poprawkę bo a ja nie lubię bubli. :)
jkarczew pisze:Jeśli chodzi o odczucia to w 450 oczywiście ekran słabo czytelny w słońcu
To chyba nie chodzi o czytelność w słońcu :shock:
No ale ok, czy możesz w skali od 1-5 określić jak duża jest różnica w czytelności ekranu?
Paweł
jkarczew
Początkujący

trzeba by postawić dwa odbiorniki obok siebie, a ja nie mam już oregona 450 mam montane 600 i oregona 600. Po dwóch latach trudno byłoby precyzyjnie podać jaka jest róznica w czytelności ekranów; na pewno oregon600 ma czytelniejszy. Seria Oregonów szczególnie ta pierwsza 200 i 300 były bardzo ciemne 450 i 550 niby lepsze. Ja ogólnie byłem bardzo zadowolony z Oregona 450, miałem w rowerze i się świetnie spisywał, a racja problem nie był z czytelnością w słońcu lecz w właśnie trzeba było odbiornik odpowiednio skierować do słońca żeby było dobrze widać, co w czasie jazdy rowerem było trudne.
epkchmiele
Bywalec

Ok rozumiem, po takim czasie to trudno ocenić, ja tylko dodam że różnica jest pomiędzy 550 a 550T i to duża. Mało tego miałem ostatnio dwa navifony M10 i różnica była pomimo że te same modele. Odnośnie wskazań komputer vs GPS to znawcą nie jestem ale wydaje mi się że takie muszą być . Po to jest komputer żeby weryfikował anomalia GPS. Testowałem to na przykładzie wzniosów i spadków to w śladzie miałem jakieś nieporozumienie, przynajmniej mi się tak wydawało, ciekawe jak to wygląda w 600 czy to jest wiarygodne, chodzi mi o przebyte kilometry?
ZGR
Początkujący

Post autor: ZGR »

A ja trafiłem ostatnio na taki problem jak na załącznikach, nagłe przeskoki wysokości.

Autokalibracja oczywiście ustawiona (tryb nieprzerwany), już na początku pierwszej trasy (003.png) widziałem że wysokość jest mocno zawyżona ale myślałem że tak jak w 60CSx w ciągu kilku minut się skoryguje. Niestety takie błędne wysokości utrzymywały się przez dłuższy czas, dopiero po zmianie baterii w połowie trasy nagle wysokość zeskoczyła o ok. 60 m. Drugim razem (004.png) przeskok wysokości nastąpił w momencie zerowania komputera podróży.
Załączniki
004.png
003.png
Garmin Oregon 600, Garmin 60CSx, Garmin fenix 2 [PL.TOPO + Velomap + Freizeitkarte-Polen]
Sony Ericsson XPERIA Z1 Compact [Osmand, Yanosik]
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 8 times

Post autor: Marko »

Fajne skoki ;)
Czy komputer podróży również je zliczył?
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
epkchmiele
Bywalec

Miałem taki przypadek raz na wycieczce rowerowej. Z 105m zrobił mi 50m, ale więcej się to nie powtórzyło, może to tylko chwilowe fochy odbiornika?
ODPOWIEDZ