Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Re: Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.

Post autor: beetle-m »

Dopiero teraz docierają do mnie pewne pojęcia więc wcześniej trudno było ingerować w treść wątku. Zrobimy porządek i podzielimy na drobniejsze, tematyczne części.
Mam już kilkanaście zdjęć dot. Edga 800 m.in. montaż na kierownicy, które też gdzieś wkomponuję.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
daijvid
Początkujący

Post autor: daijvid »

I która Ci najbardziej spasowała? ( tylko ludzie proszę bez kolejnej wojny o mapy :) ).
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

@dajivid
Każda okazała się przydatna na trasie-wektorówka Lecha z bogatą bazą POI i w skalach ogólnych; Cykloatlas ma wyraźnie oznaczone trasy rowerowe; bogaty turystycznie Compass okazuje się przydatny w podziałce 300m.
W Garminie w zasadzie nie ma dylematu co wybrać, bo można mieć dostęp do wszystkich tych map - Lecha w formacie IMG, Cykloatlasu w JNX-ie i Compassu jako CustomMaps.
Pewnym problemem CustomMaps jest konieczność dokładnego wyboru mapy do obszaru wycieczki - nie można przekroczyć limitu 100 kafelków, co może być dosyć uciążliwe. Osobiście mam dwie mapy KMZ tj. Okolice Bielska-Białej i Wyżyna Śląska; niestety nie mogę korzystać z obu z nich jednocześnie, więc wyjeżdżając na Śląsk muszę pamiętać o zmianie mapy - przez menedżera plików i z koniecznością podpięcia do komputera.
Jeśli chodzi natomiast o korzystanie z rastrów bez wektora, to domyślam się, że może to być uciążliwe. Proszę wierzyć, jednowarstwowy Compass już w podziałce 800m jest w zasadzie nieczytelny; co nie dotyczy wektora Lecha - patrz obraz wyżej.

EDIT
Decydując się na zakup KMZ-ta do Garmina należy również mieć na uwadzę dodatkową korzyść z możliwości podglądu rastra w programie GoogleEarth, co może być ważne dla tych, którzy planują trasy na ekranie monitora i lubią przeglądać ślady po wycieczce.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

daijvid pisze:( tylko ludzie proszę bez kolejnej wojny o mapy :) ).
Życie byłoby nudne ...... :lol:
Marko pisze:Proszę wierzyć, jednowarstwowy Compass już w podziałce 800m jest w zasadzie nieczytelny; co nie dotyczy wektora Lecha - patrz obraz wyżej.
E tam. Mój wektor nie jest czytelny, bo niepotrzebnie zabałaganiłeś go byle jakim (czytaj: rastrowym) podkładem :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@GPS Maniak
Marko pisze:Proszę wierzyć, jednowarstwowy Compass już w podziałce 800m jest w zasadzie nieczytelny;
Ale, jak chcesz :-)
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Machnąłem na szybko krótki opis (doszlifowuję go jeszcze) - jak Edga postrzega "zasiedziały kierowca samochodu i biurka" jakim chyba właśnie jestem:
:arrow: http://www.beetle-m.neostrada.pl/edge800.html

Jeśli uważacie, że Training Center to narzędzie często używane przez użytkowników Edge, FR, itd. to może napiszę do Garmin prośbę o polonizację (w której moglibyśmy pomóc). Ma to sens ?
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
siwy1974
Początkujący

Post autor: siwy1974 »

beetle-m pisze: Jeśli uważacie, że Training Center to narzędzie często używane przez użytkowników Edge, FR, itd. to może napiszę do Garmin prośbę o polonizację (w której moglibyśmy pomóc). Ma to sens ?
Oczywiście że ma sens.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

Przydałoby się. Parę dni temu jeden z nowych forumowiczów szukał jakiegoś oprogramowania, w którym mógłby stworzyć trenning, a GTC po angielsku jakoś mu nie podchodził.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Jest malutki błąd przy importowaniu przez E800 treningów zapisanych jako tcx.
1. W GTC tworzymy trening, który w którymś z etapów jako warunek zakończenia kroku ma ustawiony dystans.
2. Eksportujemy pojedynczy trening do pliku tcx.
3. Zapisujemy plik w katalogu NewFiles w E800.
4. Po załączeniu E800 konwertuje ten plik do FIT i zapisuje w katalogu Workout.
5. W podglądzie treningu widać, że dystans podczas konwersji został przemnożony x10.
Jeżeli korzysta się z wgrywania wszystkiego (Send to device), to jest OK, ale wtedy wysyłane są wszystkie treningi i kursy, które są zapisane w GTC.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2011, 09:43 przez miecho, łącznie zmieniany 1 raz.
LeCH
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

:idea: Zaczynam w wolnych chwilach porządkować wątek główny.
Wydzielone posty odnajdziecie (tematycznie) przechodząc poprzez przyklejony wątek: :arrow: Edge 800 - podsumowanie
Pozdrawiam, mariuszD
daijvid
Początkujący

Właśnie jestem po kilkudniowej wycieczce rowerowej z 800'tka i napiszę co mnie denerwuje ( co prawda czytałem o tym przed zakupem nawigacji ale, że to moja pierwsza to nie wiedziałem jak się do tego odnieść ).
Nie piszę tutaj nic o opcjach treningowych bo w wycieczce kilkudniowej nie o to chodzi.

- Nawigowanie - to upierdliwe "mówienie" za 50 metrów skręć w prawo... oczywiście chodzi o strzałkę na mapie i mrożenie ekranu z tym komunikatem. Jak po skręcie w prawo jest zaraz skręt w lewo to to nie wydoli ( chwile trwa nim komunikat zejdzie i nie zdąży z następnym ). Można kliknąć w ekran i to znika i jest powrót do mapy, ale jak się jedzie szybko albo po niezbyt pewnej drodze to to klikanie zaczyna denerwować - a przecież "linia nawigacyjna" wystarcza. Może się to da wyłączyć ale się mi nie udało.

- Brak możliwości wyklikania trasy z poziomu odbiornika. Samo "jedź do" itp przy wycieczce się nie sprawdza. Przy kilkugodzinnej przejażdżce zazwyczaj w domu w MS wyklikuję trasę, wgrywam i jest ok. Ale podczas wycieczki kilkudniowej gdzie trasa się zmienia od upodobań, chęci zobaczenia czegoś, zmęczenia uczestników tego się już zrobić nie da ( no chyba, że ktoś pakuje małe komputerki do sakw ).

- Brak profilu wysokości przy nawigacji. Jak się siedzi i zastanawia czy podoła danego dnia dojechać do danego miejsca bo są górki, to fajnie by było zobaczyć taki profil aby ewentualnie jechać inaczej ( ale patrz problemy z wyklikaniem trasy ), a tu znów trzeba by mieć te małe komputerki w sakwach.

- Jakieś problemy z liczeniem odległości od celu. Zdarzało się, że do celu w lini prostej było z 20km, drogami nie więcej 35, a edge pisał ponad 60... Ale to może wina mapy? ( nie znam się ).

- Białe plamy ump :) ( dobrze, że nie padało i dało się czytać papierowe ;) ) - taki żarcik.

Zdaję sobie sprawę, że dla wyjadaczy to oczywistości ale ja dopiero zaczynam zabawę gps'em i takim jak ja się to może przydać.

Podsumowując:
- na treningi - dla mnie fajny ( nie jestem obiektywny bo ja się bardziej bawię w treningi czysto amatorsko ( albo jeszcze bardziej amatorsko ) ).
- na jednodniowe wypady - super
- na kilkudniowe wypady - lepiej rozważyć inną nawigację.

PS
W takim kilkudniowym wyjeździe bardzo się przekonałem do wektorów - wyznacz trasę do fajnego miejsca i jazda a nie siedzenie nad mapą i szukaniem drogi jak tam dojechać. Tyle, że strasznie by się przydało jednak wyklikiwanie punktów pośrednich.
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

daijvid pisze:Właśnie jestem po kilkudniowej wycieczce rowerowej z 800'tka i napiszę co mnie denerwuje ...
Garniak niestety tu nie pomoże. Trzeba zwrócić się do supportu, może dostrzegą, że z Edge 800 korzystają również turyści rowerowi.
LeCH
daijvid
Początkujący

Wiem.
Napisałem to dla tych co się zastanawiają a się równie mało znają co ja - może to gdzieś zostanie wklejone przy porządkowaniu danych o 800'tce na forum :)
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

daijvid pisze:Brak możliwości wyklikania trasy z poziomu odbiornika.
Czy w Edge 800 w ogóle nie można tworzyć tras?
daijvid pisze:Brak profilu wysokości przy nawigacji.
W turystycznych nie można wyświetlić aktywnego profilu z polami danych na ekranie mapy (albo profil, albo dane).
daijvid
Początkujący

Marko pisze: Czy w Edge 800 w ogóle nie można tworzyć tras?
Można jedynie wskazać "nawiguj do" ( taka mała trasa :lol: ) ( miasta/adresy/poi/itp ( co są w mapie ) albo punkt na mapie ) - ale nie można wyklikać sobie trasy z kilku punktów ( czyli komp potrzebny z MS :( ).
Można też zapamiętać kilka takich punktów ale nie połączysz ich w trasę - po dojechaniu do jednego trzeba wskazać następnego...
Marko pisze: W turystycznych nie można wyświetlić aktywnego profilu z polami danych na ekranie mapy (albo profil, albo dane).
Nie na jednym :) Mnie chodzi tylko o to, że jak mam jakąś trasę to chciał bym się przełączyć na ekranik gdzie mogę przejrzeć jak będzie wyglądać "pod górkę" - można to robić, ale jedynie jak się ma ślad z danymi wysokościowymi. Matołek nie potrafi tego pokazać mając dane dem.
ODPOWIEDZ