GPSmap 62/78 - aktualizacja oprogramowania
Re: Firmware GPSmap 62/78
Bezpośrednie linki do nowych firmware wystawiam tutaj:
http://www.anpo.republika.pl/gupdate/garmin_recent.html
http://www.anpo.republika.pl/gupdate/garmin_recent.html
U mnie było jeszcze ciekawiej - mimo ustawienia w opcjach "Wyznaczanie trasy" aktywności "Jazda samochodem", a metody obliczeń "Monit" to Garmin wyliczał mi trasę przez ścieżki i chodniki, a w wyborze metody obliczeń było też "Minimalizuj wznios"... Problem jakoś sam się rozwiązał... Wcześniejszy Master Reset nie pomógł od razu...Bies Błądzoń pisze:Zauważyłem, że na 4.10 urządzenie przy ustawieniach Aktywność-jazda samochodem i przy włączeniu lub wyłączeniu opcji unikania(drogi gruntowe)zawsze prowadzi najkrótszą trasą.
Czyli niezależnie od ustawień prowadzi przez"pipidówki", tak więc jadąc w naprawdę nieznaną trasę nie ma co liczyć na nawigację
Odznaczenie unikania pasów specjalnych w aktywności jazda samochodem powoduje wyznaczanie tras po drogach zamkniętych dla ruchu samochodowego (mapa UMPpcPL-pe)
edit:
Mam firmware 4.20 patch
Aktualnie:
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)
Motywator wysiłku fizycznego - Forerunner 305
Był:
GPSmap 60CSx + GPMapa TOPO 2009
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)
Motywator wysiłku fizycznego - Forerunner 305
Był:
GPSmap 60CSx + GPMapa TOPO 2009
GPSMAP 62/78 (WebUpdater) software version 4.30
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4995
Added new route activity types and improved BaseCamp compatibility. See TrailTech (http://garmin.blogs.com/softwareupdates ... armin.html) for more information.
Added ability to sort waypoints alphabetically
Added support for Kenwood NMEA Waypoint Sentence
Improved GPS response at low speeds
Fixed issue with preserving routes imported from BaseCamp (identical maps required)
Fixed issue where the map would sometimes not refresh when using the active route page
Fixed issue with the Glide Ratio data field
Fixed Spell Search in German
Fixed possible issue with Where To? > Address searching
Added new route activity types and improved BaseCamp compatibility. See TrailTech (http://garmin.blogs.com/softwareupdates ... armin.html) for more information.
Added ability to sort waypoints alphabetically
Added support for Kenwood NMEA Waypoint Sentence
Improved GPS response at low speeds
Fixed issue with preserving routes imported from BaseCamp (identical maps required)
Fixed issue where the map would sometimes not refresh when using the active route page
Fixed issue with the Glide Ratio data field
Fixed Spell Search in German
Fixed possible issue with Where To? > Address searching
W szufladzie - Vista, Colorado. Vista HCx poszła do ludzi. W użyciu - Nuvi 250W, Virb, Oregon 600, eTrex 30. Wycieczki rowerowe.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
UWAGA: Ponieważ część kolegów nie korzysta z WebUpdatera lecz z gotowych plików GUPDATE.GCD informuję, że WebUpdater nakazuje:
* Zgrać BaseCampem
ślady, trasy i waypointy,
* a po podłączeniu odbiornika do PC celem wgrania aktualizacji należy USUNĄĆ
podfolder GPX z folderu GARMIN.
Nie wykluczone, że Garmin wprowadził jakieś poprawki w strukturze plików GPX i starsze pliki GPX nie są w pełni kompatybilne z nowym FW, stąd ta kombinacja z BaseCampem.
Kolejna uwaga dla kolegów, którzy korzystają z plików gupdate.gcd pochodzących z mojej www. Od pewnego czasu występują pewne problemy z logowaniem do serwisu zabezpieczonego plikiem .htaccess. Zalogować się można ale czasami wymaga to kilkukrotnego powtórzenia hasła
. Nie wiem dlaczego tak się dzieje
- nie wprowadzałem żadnych zmian, widocznie coś się zmieniło u dostawcy usług hostingowych.
* Zgrać BaseCampem

* a po podłączeniu odbiornika do PC celem wgrania aktualizacji należy USUNĄĆ

Nie wykluczone, że Garmin wprowadził jakieś poprawki w strukturze plików GPX i starsze pliki GPX nie są w pełni kompatybilne z nowym FW, stąd ta kombinacja z BaseCampem.
Kolejna uwaga dla kolegów, którzy korzystają z plików gupdate.gcd pochodzących z mojej www. Od pewnego czasu występują pewne problemy z logowaniem do serwisu zabezpieczonego plikiem .htaccess. Zalogować się można ale czasami wymaga to kilkukrotnego powtórzenia hasła

Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Praktycznie nie stosuję tras, a BaseCampa włączyłem pewnie 2 razy w życiu.
Jednak uwagi popeja (w innym wątku) na tyle mnie zaintrygowały, że zainstalowałem najnowszego BC wygenerowałem trasę.
Trasa 3 punktowa: (Start=Widełki, via=Tarnica, End=Ustrzygi Górne), przeliczona w BaseCamp na routowalnej mapie.
Trasy nie wysłałem do odbiornika tylko zapisałem jako GPX. Przekopiowałem na kartę pamięci do folderu Garmin/GPX.
Trudno powiedzieć od której wersji FW no i od której wersji BC tak to działa ale faktycznie są istotne różnice pomiędzy trasą przygotowaną w BC a trasą przygotowaną np. w odbiorniku.
Trasa przygotowana w BC zachowuje "sztywne parametry" tj trasy
* nie można edytować,
* nie można odwrócić,
* trasa zachowuje kształt, co oznacza że możemy włączyć nawigację po trasie nawet wówczas gdy nie mamy załączonej routowalnej mapy - przynajmniej do czasu aż nie zaczniemy podczas nawigacji kombinować z parametrem: "Zmień aktywność dla".
Na lewo opcje dla trasy przygotowanej w odbiorniku, w środku opcje trasy z BC, na prawo podgląd trasy z BC na pliku KMZ - bez routowalnego podkładu.
Jednak uwagi popeja (w innym wątku) na tyle mnie zaintrygowały, że zainstalowałem najnowszego BC wygenerowałem trasę.
Trasa 3 punktowa: (Start=Widełki, via=Tarnica, End=Ustrzygi Górne), przeliczona w BaseCamp na routowalnej mapie.
Trasy nie wysłałem do odbiornika tylko zapisałem jako GPX. Przekopiowałem na kartę pamięci do folderu Garmin/GPX.
Trudno powiedzieć od której wersji FW no i od której wersji BC tak to działa ale faktycznie są istotne różnice pomiędzy trasą przygotowaną w BC a trasą przygotowaną np. w odbiorniku.
Trasa przygotowana w BC zachowuje "sztywne parametry" tj trasy
* nie można edytować,
* nie można odwrócić,
* trasa zachowuje kształt, co oznacza że możemy włączyć nawigację po trasie nawet wówczas gdy nie mamy załączonej routowalnej mapy - przynajmniej do czasu aż nie zaczniemy podczas nawigacji kombinować z parametrem: "Zmień aktywność dla".
Na lewo opcje dla trasy przygotowanej w odbiorniku, w środku opcje trasy z BC, na prawo podgląd trasy z BC na pliku KMZ - bez routowalnego podkładu.
Pozdrawiam Lechu
A zauważyłeś, że (w firmware 4.20) jeśli mamy trasę z punktami via, to odbiornik kalkuluje ją poprawnie dla bieżącej aktywności, czyli tak, jak została przygotowana (w tym przypadku w MS i wrzucona na kartę jako gpx). Ale już przy rekalkulacji dla innej aktywności odbiornik ignoruje punkty via? W tym przypadku była to trasa dla samochodu. Po rekalkulacji dla pieszego odbiornik olał punkty pośrednie
. No chyba, że muszę w końcu zrobić ten reset. 
A jak wgrywałeś nowy FW, to faktycznie wcześniej usunąłeś folder gpx?
PS. Jest w końcu to sortowanie alfabetyczne waypointów?

A jak wgrywałeś nowy FW, to faktycznie wcześniej usunąłeś folder gpx?
PS. Jest w końcu to sortowanie alfabetyczne waypointów?
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Tego akurat nie jestem pewien, bo kalkulując dla bieżącej aktywności musiałby skorzystać z routowalnej mapy, a tego nie robi. Po prostu korzysta z danych zawartych w GPX oddających rzeczywisty tzn. zaprojektowany w BC/MS przebieg trasy. Właśnie to sprawdziłem dla trasy wygenerowanej w MapSource. Podobnie jak w poprzednim przypadku miałem aktywnego KMZa bez routowalnej mapy i ku mojej radości trasa wygląda tak:Ajger pisze:A zauważyłeś, że (w firmware 4.20) jeśli mamy trasę z punktami via, to odbiornik kalkuluje ją poprawnie dla bieżącej aktywności,
A to oznacza że gdybym chciał z takich tras skorzystać nie muszę się męczyć z BC

Natomiast jeżeli chodzi o olewanie punktów via po rekalkulacji - zgadza się. To samo jest w przypadku trasy pochodzącej z BC.
Qrczę szkoda że w eTrexie nie ma tych bajerów. Przyzwyczaiłem się do tego jasnego ekranika eTrexa ale widzę że chyba będzie trzeba przeprosić się z 62-ką. Dużo więcej zabawy

PS.
Tak usunąłem folder GPX (zresztą prawie nic tam nie miałem) ale czy to ma jakieś znaczenie - trudno powiedzieć. Resetu nie robiłem.
EDIT: Sortowanie jest - do wyboru: alfabet / odległość a "symbol" też nie zniknął czego (porównując z eTrexem) się obawiałem

Pozdrawiam Lechu
Może to głupie pytanie, ale czy fakt umieszczenia na stronie pobierania FW 4.30 "Changes made from version 3.90 to 4.30: ...." oznacza, że Garmin rekomenduje użytkownikom ignorowanie wcześnieszych FW 4.10-20??
edit: ort
edit: ort
pozdrawiam turbomaka
-------------------------------
Obecnie: Garmin 62s FW 2.80 ciągle najlepszy
Szczecin
-------------------------------
Obecnie: Garmin 62s FW 2.80 ciągle najlepszy
Szczecin
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
4.30 w tym przypadku to wersja oficjalna/upubliczniona. Poprzednie (tworzone w "międzyczasie") najwyraźniej nie były warte pokazania światu
ale mogły żyć np. jako "bety" (4.00 ... 4.10 ... 4.20) wśród garminowych beta-testerów.
Ciągnąc ten przykład: wersja 4.30 zawiera wszystko, co zmieniło się od wprowadzenia wersji 3.90 .
To taki "standard" w Garminie.

Ciągnąc ten przykład: wersja 4.30 zawiera wszystko, co zmieniło się od wprowadzenia wersji 3.90 .
To taki "standard" w Garminie.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Chodzi zapewne też o to, że w wersji 4.30 znajduje się to co powinno być już we wcześniejszych wersjach wyższych od 3,90 ale co ... zapomniano włożyć
Przykładowo już w opisie wersji 4.20 była mowa o możliwości sortowanie waypointów, której ... najzwyczajeniej w świecie nie było
Bug usunięto i nadano nowy numerek FW.
A przy okazji jak już jestem przy głosie ...
* Znalazłem sposób by zepsuć "sztywną" trasę czyli tę wygenerowaną w MS/BC, bo chociaż Garmin zablokował edycję samej trasy to można do niej dopisać punkt z poziomu edycji waypointa. Opcja: dodaj do trasy jest i można tu wskazać także tę sztywną trasę. Po takiej operacji trasa nadaje się w zasadzie do wyrzucenia.
Czyli tradycyjnie Garmin czegoś nie przewidział i nie dopracował do końca
* Dzisiaj podczas zabawy ze sztywnymi trasami na nieroutowalnych podkładach przytrafił mi się totalny zwis odbiornika. Pomogło wyjęcie baterii ale tylko na pozór. Po ponownym włączeniu zobaczyłem komunikat w stylu: "Błąd kalkulacji trasy - brak map z danymi do obliczeń", po czym odbiornik wykonał reset. Na całe szczęście poza tym, że musiałem odpowiedzieć że gadam po polsku no i tym że odbiornik wygenerował sobie profil rekreacyjny, którego normalnie nie mam a ponadto namieszał w kolejności profili niczego niepokojącego nie zauważyłem. - FW 4.30 JNX patch

A przy okazji jak już jestem przy głosie ...
* Znalazłem sposób by zepsuć "sztywną" trasę czyli tę wygenerowaną w MS/BC, bo chociaż Garmin zablokował edycję samej trasy to można do niej dopisać punkt z poziomu edycji waypointa. Opcja: dodaj do trasy jest i można tu wskazać także tę sztywną trasę. Po takiej operacji trasa nadaje się w zasadzie do wyrzucenia.
Czyli tradycyjnie Garmin czegoś nie przewidział i nie dopracował do końca

* Dzisiaj podczas zabawy ze sztywnymi trasami na nieroutowalnych podkładach przytrafił mi się totalny zwis odbiornika. Pomogło wyjęcie baterii ale tylko na pozór. Po ponownym włączeniu zobaczyłem komunikat w stylu: "Błąd kalkulacji trasy - brak map z danymi do obliczeń", po czym odbiornik wykonał reset. Na całe szczęście poza tym, że musiałem odpowiedzieć że gadam po polsku no i tym że odbiornik wygenerował sobie profil rekreacyjny, którego normalnie nie mam a ponadto namieszał w kolejności profili niczego niepokojącego nie zauważyłem. - FW 4.30 JNX patch
Pozdrawiam Lechu
-
- Radny
- Been thanked: 4 times
- Kontakt:
Jeśli chodzi o "nową funkcjonalność" z trasami to kolega epkchmiele jakiś czas temu o tym pisał 
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=140157#p140157

http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=140157#p140157
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Najprawdopodobniej obaj się myliliśmy albo - inaczej mówiąc - obaj mieliśmy rację: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... ad#p145613GPS Maniak pisze:Tego akurat nie jestem pewien, bo kalkulując dla bieżącej aktywności musiałby skorzystać z routowalnej mapy, a tego nie robi. Po prostu korzysta z danych zawartych w GPX oddających rzeczywisty tzn. zaprojektowany w BC/MS przebieg trasy.Ajger pisze:A zauważyłeś, że (w firmware 4.20) jeśli mamy trasę z punktami via, to odbiornik kalkuluje ją poprawnie dla bieżącej aktywności,
Pozdrawiam Lechu
-
- Radny
- Been thanked: 4 times
- Kontakt:
Changes made from version 4.30 to 4.40:
Added Adventure support with latest version of BaseCamp. See TrailTech (http://garmin.blogs.com/softwareupdates ... tures.html) for more information.
Added support for new tempe sensor. See TrailTech (http://garmin.blogs.com/softwareupdates ... ensor.html) for more information.
Added Adventure support with latest version of BaseCamp. See TrailTech (http://garmin.blogs.com/softwareupdates ... tures.html) for more information.
Added support for new tempe sensor. See TrailTech (http://garmin.blogs.com/softwareupdates ... ensor.html) for more information.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Czytając posty dotyczące problemów z nowym FW Dakoty najadłem się nieco strachu, gdy podczas kalibracji kompasu po wymianie baterii (mam taki nawyk) 62-ka nagle, bez ostrzeżenia się wyłączyła, a potem jakoś nie chciała się podnieść. Na kilka sekund pojawiał się napis Garmin po czym ekran odpływał ...
Wydaje się jednak, że to wynik mojej sklerozy i faktu, że przez pomyłkę zastąpiłem rozładowane aku, takimi jeszcze bardziej rozładowanymi
w każdym bądź razie po kolejnej wymianie aku wszystko wróciło do normy
Dodam, że odbiornik mam tak skonfigurowany iż w Menu Głównym mam tylko 7 pozycji (1 pełen ekranik), a po załadowaniu FW. 4.40_JNX_Patch w Menu Głównym - bez żadnego kombinowania - lista została owszem rozbudowana do 8 pozycji, z tym że były tam 2 opcje Adventures, a zniknęła z listy opcja Photo Viewer. Ręczne korekty ustawień przebiegły bezproblemowo.

Wydaje się jednak, że to wynik mojej sklerozy i faktu, że przez pomyłkę zastąpiłem rozładowane aku, takimi jeszcze bardziej rozładowanymi

Dodam, że odbiornik mam tak skonfigurowany iż w Menu Głównym mam tylko 7 pozycji (1 pełen ekranik), a po załadowaniu FW. 4.40_JNX_Patch w Menu Głównym - bez żadnego kombinowania - lista została owszem rozbudowana do 8 pozycji, z tym że były tam 2 opcje Adventures, a zniknęła z listy opcja Photo Viewer. Ręczne korekty ustawień przebiegły bezproblemowo.
Pozdrawiam Lechu