Garmin EPIX - opinie, pytania użytkowników

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
MikeSpy
Bywalec

Re: Garmin EPIX - opinie, pytania użytkowników

Post autor: MikeSpy »

Chyba pada mi kompas :(

Obrazek

co ciekawe nadal dalo sie go kalibrowac.

Po ktoryms softresecie i zlapaniu gps w widgecie gpsposition przywrocilo go. Nie mialem klasycznego kompasu zeby porownac pod reka ale pokazywal podobnie jak fenix2. Dzis patrze i ciagle dziala ale gdzie sie nie obroce tam polnoc :/ Kalibracja pomogla. Ciekawe co sie dzieje :(
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Takiego przypadku nie miałem, ale zdarzyło mi się, że kompas uległ praktycznie zamrożeniu - tzn. jakkolwiek bym się nie obrócił na pięcie, widziałem przed sobą ten sam kierunek. W moim przypadku być może jest to pochodną tego, że mam w domu solidne kolumny głośnikowe, a zegarek częstokroć kładę w pobliżu kolumny (rzadziej na niej, ale też się to zdarza), gdzie czasami leży 2-3 dni.

Zamrożenie ustąpiło po kalibracji.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Wojtek Szydlowski
Bywalec
Been thanked: 2 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Czy 2.90 poprawiło Wam altimetr?
U mnie nie.
W 2.80 epix chodził w niższych partiach Himalajów (~6500m) teraz jest w głębokiej depresji (-33m)
GPSMap H1 + Forerunner 965
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Zauważyłem dziwne zachowanie wysokościomierza przy ustawieniu: Autokalibracja -> Nieprzerwanie. Nie mam jednak teraz czasu by przeprowadzić dokładniejsze obserwacje i poszukać ewentualnych zależności. Natomiast przy ustawieniu: Autokalibracja -> Raz, tak jak pisałem kilka postów wcześniej: jest OK. Przynajmniej w niedługim (pojęcie względne) czasookresie. W każdym bądź razie od wczorajszego południa, a więc przez 24h wysokość jest constans (+/- 2m), a zegarek cały czas na półce, więc raczej nie mam się do czego przyczepić.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
MikeSpy
Bywalec

Post autor: MikeSpy »

U mnie tez niezle na ustawieniu Once.
regii.kr
Początkujący

Post autor: regii.kr »

Czy jest możliwość kalibracji barometru w epixie ? bo ostatnio pokazuje chore dane :)
Marcin
Fenix 3HR/oregon650t/Dashcam 35/nuvi2455/virb ultra30/
było Epix/Fenix/tactix/Edge Touring Plus/virb elite/nuvi30
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

regii.kr pisze:Czy jest możliwość kalibracji barometru w epixie ?
Ja nie znalazłem. Zwracam jednak uwagę, że - przynajmniej na widżecie: "Barometr" - EPIX podaje wartość ciśnienia zredukowanego tj. przeliczonego do poziomu morza, dlatego sprawdziłbym czy wysokościomierz pokazuje sensowną wysokość, bo są to wartości powiązane. Przy błędnej wysokości, błędne będą wyliczenia dotyczące ciśnienia zredukowanego.
Pozdrawiam Lechu

regii.kr
Początkujący

To szkoda ze nie ma bo jakoś w tactix było a epix jest bardziej rozbudowany :) no wysokość tez coś właśnie złe pokazuje jak byłem w górach to sobie skalibrowalem wysokościomierz i było wszystko ok do ostatniego uruchomienia dziwne
Marcin
Rewolwerowiec
Początkujący

Post autor: Rewolwerowiec »

Czy można ustawić mapę tak, żeby samoistnie po pewnym czasie nie powracała do tarczy zegarka?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

I tak i nie. NIE, bo faktycznie ekranu "mapa" - jako widżetu - nie można zablokować, by wyświetlał się na stałe. TAK, bo przecież ekran mapy jest/może być jednym z elementów dowolnej "aktywności" i wówczas mapa - w ramach aktywności - może być wyświetlana non stop.
Pozdrawiam Lechu

regii.kr
Początkujący

szkoda może programiści Garmina coś z tym zrobią przy aktualizacjach :) bo potencjał zegarka jest :D
Marcin
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Osobiście tu akurat problemu nie widzę. Traktuję tę opcję jako szybką możliwość podejrzenia gdzie jestem, więc to, że mapa sama się wyłącza, a wraz z nią sam wyłącza się GPS jest nawet niegłupie, a jeżeli chcę widzieć mapę na stałe mogę to zrobić via aktywność. Trzy kliknięcia zamiast jednego. Da się przeżyć :wink: Bardziej cieszyłbym się gdyby programiści usunęli kilka nieprzyjemnych bugów:
* brak odczytu danych DEM i w konsekwencji przypisywanie waypointom stawianym na mapie wysokość: 12 tys i coś tam. Można oczywiście tę wysokość przeedytować i wprowadzić ręcznie, ale jest to upierdliwe,
* przy naiwgacji po wielopunktowych trasach, wskaźnik/ekran nawigacji pokazuje kierunek i odległość do celu, a nie do następnego punktu,
* błędne działania wysokościomierza w trybie: "kalibracja nieprzerwanie".

Gdyby to poprawili uznałbym EPIXa za the beściaka.
Nie wiem, ale jestem przekonany że tego NIE poprawią, zatem moja ocena zapewne się nie zmieni, a na dzień dzisiejszy w skali 1-6 ląduje gdzieś między 4,5, a 5.0.

Tyle ode mnie. Ludziska na forum Garmina narzekają jeszcze dość mocno na słabo działającą blokadę ekranu. Zegarek ma tendencję do samodzielnego odblokowywania się. Ja nie zauważyłem. Zapewne dlatego, że jak już, to raczej stosuję "blokuj urządzenie", a nie "blokuj ekran", więc trudno bym tsgo typu bug wychwycił.
Pozdrawiam Lechu

regii.kr
Początkujący

no ja też stosowałem blokuj ekran ale ekranu się nie da nacisnąć podczas jazdy np rowerem ,teraz stosuje też blokadę urządzenia bo zauważyłem że przez naciśnięcie klawisza odblokowuje ekran :) pewnie z tym mają problem jakby nie było jest to blokada ekranu a nie klawiszy :D
Marcin
Rewolwerowiec
Początkujący

Post autor: Rewolwerowiec »

Używa ktoś obrazów Birdseye w epixie? Nie gryzą się z mapami? I co się dzieje jak minie licencja (roczna)? Obrazy znikają? Czy jak ściągnąłem nadal mogę ich używać? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Zacznijmy od tego, że jakość renderowania rastrów w EPIXie jest "taka sobie" i jest to bardzo delikatne określenie. Przynajmniej tak jest z mapami. Sądzę, że obrazy satelitarne mogą wyglądać nieco gorzej niż - było nie było - w miarę kontrastowe mapy.
Co do kolizji. Co prawda nie sprawdzałem obrazów satelitarnych, ale np. mapy Compassu w formacie JNX nie powodują większych zawirowań. Może być raster na wierzchu, wektor pod spodem.
Jeżeli chodzi o licencję, to z tego co pamiętam z moich doświadczeń z Oregonem, raz wpisana do konkretnego pliku licencja działa bezterminowo. Gdyby okazało się, że nie jest, też nie ma problemu: patcher działa na FW EPIXA i mówię to nie tylko dlatego, że taka jest informacja na stronie www Alexa, ale dlatego że sam używam patchowany Firmware. :D
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ