Osobiście tu akurat problemu nie widzę. Traktuję tę opcję jako szybką możliwość podejrzenia gdzie jestem, więc to, że mapa sama się wyłącza, a wraz z nią sam wyłącza się GPS jest nawet niegłupie, a jeżeli chcę widzieć mapę na stałe mogę to zrobić via aktywność. Trzy kliknięcia zamiast jednego. Da się przeżyć

Bardziej cieszyłbym się gdyby programiści usunęli kilka nieprzyjemnych bugów:
* brak odczytu danych DEM i w konsekwencji przypisywanie waypointom stawianym na mapie wysokość: 12 tys i coś tam. Można oczywiście tę wysokość przeedytować i wprowadzić ręcznie, ale jest to upierdliwe,
* przy naiwgacji po wielopunktowych trasach, wskaźnik/ekran nawigacji pokazuje kierunek i odległość do celu, a nie do następnego punktu,
* błędne działania wysokościomierza w trybie: "kalibracja nieprzerwanie".
Gdyby to poprawili uznałbym EPIXa za the beściaka.
Nie wiem, ale jestem przekonany że tego NIE poprawią, zatem moja ocena zapewne się nie zmieni, a na dzień dzisiejszy w skali 1-6 ląduje gdzieś między 4,5, a 5.0.
Tyle ode mnie. Ludziska na forum Garmina narzekają jeszcze dość mocno na słabo działającą blokadę ekranu. Zegarek ma tendencję do samodzielnego odblokowywania się. Ja nie zauważyłem. Zapewne dlatego, że jak już, to raczej stosuję "blokuj urządzenie", a nie "blokuj ekran", więc trudno bym tsgo typu bug wychwycił.