62 mnie zaspokaja
[TEST Garniaka] Garmin 62s
Re: [TEST Garniaka] Garmin 62s
Oregony i Dakoty odpadają właśnie przez to, że są dotykowe 
62 mnie zaspokaja
skrzynki wgrywam sobie hurtem przez komputer:)
62 mnie zaspokaja
Dzisiaj w 62s włączyłem WAAS. Na ekranie pokazującym sygnał przy niektórych słupkach pojawiła się literka D.Czy ktoś wie co to oznacza ?
- Załączniki
Ale WAAS chyba u nas nie działa - działa na terenie Stanów. To D oznacza że działa czy nie ?
U nas działa europejski odpowiednik WAAS o nazwie EGNOS. Przy czym na dziś EGNOS działa już w oparciu o satelity a nie stacje naziemne, jednak nie zawsze jest on dostępny ze względu na układ satelitów.
Dostępny jest zawsze, z tym że najbliższy nam (Warszawa) satelita EGNOS - Inmarsat 3-F5, u Garmina nr 39 - wisi obecnie 30.6 stopnia nad południowym horyzontem i łatwo go przysłonić. Co w przypadku turystyki pieszej czyni go praktycznie bezużytecznym.
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nie oznacza disable. Oznacza, że ten konkretny satelita nadaje sygnał, do którego inny satelita (EGNOS) wysyła stosowne poprawki (wektor przesunięcia pozycji). W konsekwencji "D" oznacza pewniejszy sygnał z danego satlity, uwzględniający korekty związane np. z zakłóceniami jonosferycznymi.
Odrębnym zagadnieniem jest pytanie czy w normalnych warunkach, w normalnej turystyce ma to jakiekolwiek znaczenie i czy poważniejsze są stałe zakłócenia sygnału np. jonosferyczne, które można skorygować systemem WAAS/EGNOS, czy też poważniejsze są zakłócenia lokalne nie uwzględniane w korektach EGNOS wywołane warunkami lokalnymi w tym np. odbiciami sygnału w głębokich, zalesionych dolinkach etc.
Moim zdaniem w warunkach turystycznych te drugie zakłócenia powodują poważniejsze zakłamania, dlatego na WAAS/EGNOS patrzę z lekkim przymrużeniem oka.
Odrębnym zagadnieniem jest pytanie czy w normalnych warunkach, w normalnej turystyce ma to jakiekolwiek znaczenie i czy poważniejsze są stałe zakłócenia sygnału np. jonosferyczne, które można skorygować systemem WAAS/EGNOS, czy też poważniejsze są zakłócenia lokalne nie uwzględniane w korektach EGNOS wywołane warunkami lokalnymi w tym np. odbiciami sygnału w głębokich, zalesionych dolinkach etc.
Moim zdaniem w warunkach turystycznych te drugie zakłócenia powodują poważniejsze zakłamania, dlatego na WAAS/EGNOS patrzę z lekkim przymrużeniem oka.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Spotykałem się z opiniami, że na odbiornikach potrafiących obsłużyć max 12 satelitów równoczesnie (czyli np. cała seria Etrex) odpalenie WAAS może wręcz pogorszyć dokładność pozycjonowania - GPS będzie bezpłodnie "ganiał" na 1 kanale sputnika korygującego, podczas gdy mógłby na nim odbierać któregoś z regularnych satelitów systemu. Osobiście to literkę "D" udawało mi się ujrzeć wyłącznie w warunkach laboratoryjnych - po wyjęciu odbiornika z kieszeni na kilka/kilkanaście minut i dobrej widoczności południa. Po czym po bodaj 8 minutach sygnal tracił ważność i tyle się DGPS-em nacieszyłem.
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
mam pytanie odnoście wysyłania map do 62/78
ostatni outdoor z jakim miałem styczność to etrex i tam mapy wysyłały się jako poszczególne "kafelki" ( tak przynajmniej było wydać z poziomy urządzenia) można wyło włączać i wyłączać poszczególne co pozwalało na podpalenia pożądanej mapy
teraz próbowałem wrzucić na 78 sposobem znanym mi z nuvi (zaznaczam 2 lub więcej map w mapsource i wysyłam), ale o ile w nuvi wgrane map widzi osobno i pozwala nimi zarządzać to 78 widzi je jako jedne twór będący miksem 2 map.
Jak wgrać na to urządzenie więcej map tak, aby działały niezależnie od siebie ?
ostatni outdoor z jakim miałem styczność to etrex i tam mapy wysyłały się jako poszczególne "kafelki" ( tak przynajmniej było wydać z poziomy urządzenia) można wyło włączać i wyłączać poszczególne co pozwalało na podpalenia pożądanej mapy
teraz próbowałem wrzucić na 78 sposobem znanym mi z nuvi (zaznaczam 2 lub więcej map w mapsource i wysyłam), ale o ile w nuvi wgrane map widzi osobno i pozwala nimi zarządzać to 78 widzi je jako jedne twór będący miksem 2 map.
Jak wgrać na to urządzenie więcej map tak, aby działały niezależnie od siebie ?
Kuba
GPSMAP 78s + 686ccm + AWD
Witam
Przeczytaj ten wątek.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=94696#p94696
W nowych odbiornikach szczegóły się zmieniły, ale co do zasady to zmian nie ma.
Pozdrawiam
Przeczytaj ten wątek.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=94696#p94696
W nowych odbiornikach szczegóły się zmieniły, ale co do zasady to zmian nie ma.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Dziękuję
oczywiście rozwiązania najprostsze zawsze odrzucam z automatu jako te najmniej realne
a spotkał się ktoś może ze zjawiskiem zanikania wyświetlania śladu przy zbliżeniu większym niż 20m-50m ?
z dużej odległości widać ślad pięknie, przybliżę do 20m jest ok, ale przesunę mapę wzdłuż śladu i znika, przy większym przybliżeni ślad znika nawet bez przesuwania mapy. Pojawia się ponownie przy oddaleniu do 80, 120 a czasem dopiero 200m.
mapy UPM TOP, GP TOPO
soft 2.80
oczywiście rozwiązania najprostsze zawsze odrzucam z automatu jako te najmniej realne
a spotkał się ktoś może ze zjawiskiem zanikania wyświetlania śladu przy zbliżeniu większym niż 20m-50m ?
z dużej odległości widać ślad pięknie, przybliżę do 20m jest ok, ale przesunę mapę wzdłuż śladu i znika, przy większym przybliżeni ślad znika nawet bez przesuwania mapy. Pojawia się ponownie przy oddaleniu do 80, 120 a czasem dopiero 200m.
mapy UPM TOP, GP TOPO
soft 2.80
Kuba
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Odkąd odbiorniki czytają różne nazwy plików *IMG nie ma sensu wysyłania map hurtem!qzel pisze:Jak wgrać na to urządzenie więcej map tak, aby działały niezależnie od siebie ?
Najlepiej utworzyć sobie archiwum oddzielnych plików img posiadanych map i w każdej chwili można wgrać do odbiornika to co jest potrzebne.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Przypomnę tylko, że jeżeli chodzi o zarządzanie mapami w 62 (zapewne też w 78) wygląda to nieco inaczej niż w Colorado czy Dakocie.
Ale to tak przy okazji, ponieważ chciałem zabrać głos w innej sprawie: Pomiar odległości/dystansu
Nie pamiętam jak to działało w 60CSX, ale w Rino działa to tak, że wyświetlana jest odległość od "szpilki" (domyślnie - nasza pozycja) do położenia kursora. Z tym, że naciśnięcie "Enter" powoduje, iż "szpilka" punktu początkowego znika z naszej pozycji i pojawia się "pod kursorem" ustalając w ten sposób nowy punkt początkowy pomiaru. W efekcie w jednej sesji możemy wykonywać dowolne pomiary, dowolnych odcinków (niezależnie od naszej pozycji), ale z tym zastrzeżeniem, że pomiar dotyczy zawsze tylko jednego odcinka. Tzn. od "szpilki" do kursora. Próbowałem coś zmierzyć w 62ST i tu miła niespodzianka. Naciśnięcie "Enter" nie kasuje poprzedniego odcinka. W efekcie odległośc liczona jest po linii łamanej - tak jak w przypadku projektowania trasy off road. Przy czym widać nie tylko sumaryczny dystans (pole danych), ale także długości poszczególnych odcinków.
Nie wiem, czy już ktoś to opisywał, a ponieważ działa to inaczej niż w klasyce (a przynajmniej w Rino) stąd mój post.
Pomiar odległości/dystansu w 62ST:
Ale to tak przy okazji, ponieważ chciałem zabrać głos w innej sprawie: Pomiar odległości/dystansu
Nie pamiętam jak to działało w 60CSX, ale w Rino działa to tak, że wyświetlana jest odległość od "szpilki" (domyślnie - nasza pozycja) do położenia kursora. Z tym, że naciśnięcie "Enter" powoduje, iż "szpilka" punktu początkowego znika z naszej pozycji i pojawia się "pod kursorem" ustalając w ten sposób nowy punkt początkowy pomiaru. W efekcie w jednej sesji możemy wykonywać dowolne pomiary, dowolnych odcinków (niezależnie od naszej pozycji), ale z tym zastrzeżeniem, że pomiar dotyczy zawsze tylko jednego odcinka. Tzn. od "szpilki" do kursora. Próbowałem coś zmierzyć w 62ST i tu miła niespodzianka. Naciśnięcie "Enter" nie kasuje poprzedniego odcinka. W efekcie odległośc liczona jest po linii łamanej - tak jak w przypadku projektowania trasy off road. Przy czym widać nie tylko sumaryczny dystans (pole danych), ale także długości poszczególnych odcinków.
Nie wiem, czy już ktoś to opisywał, a ponieważ działa to inaczej niż w klasyce (a przynajmniej w Rino) stąd mój post.
Pomiar odległości/dystansu w 62ST:
Pozdrawiam Lechu
Raz mi się to zdarzyło. Wystąpiło zaraz po tym, jak odbiornik (62s) zgłosił się w BaseCamp i zaraz BC się wyłączył sygnalizując jakiś błąd serwera. Przed podłączeniem odbiornika do PC ślad aktywny wyświetlany był normalnie. Po zgraniu tego śladu na komputer (ślad był całkowicie poprawny) usunąłem go z odbiornika. Nowy ślad aktywny wyświetla się już prawidłowo.qzel pisze:a spotkał się ktoś może ze zjawiskiem zanikania wyświetlania śladu przy zbliżeniu większym niż 20m-50m ?