Błędy UMP-pcPL - ZREALIZOWANE

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.
Darecky
Początkujący

Post autor: Darecky »

Witam ... po raz pierwszy :)

Zauważyłem, że ostatnio Gdańsk jest na tapecie - a konkretnie ronda w Gdańsku.
Bardzo się z tego powodu cieszę :D i nie mogę się doczekać poprawek :lol:

Proszę również o poprawienie jednego, chyba dość poważnego błędu.
A mianowicie:

Węzeł Unii Europejskiej

N 54 20,972'
E018 38,729
(zamiast symbolu "stopni" jest spacja)

..hmm .. nie wiem czy uda mi się dokładnie przekazać na czym polega błąd.
Może tak :
Jadąc z Gdańska do Warszawy trzeba wjechać na wiadukt/rampę na omawianym węźle. Aby na tą rampę wjechać trzeba od poprzedniego skrzyżowania (Hucisko to raczej skrzyżowanie niż rondo) trzymać się środkowego pasa lub prawego. Jeśli jedziemy środkowym to na rampę dajemy w prawo; jeśli jedziemy prawym pasem to wtedy jedziemy prosto na wiadukt/rampę i ..wiuuuu aż do Warszawy :).
Tymczasem już przed Huciskiem Garmin (a w zasadzie Garminka) zaleca trzymanie się LEWEGO pasa ?!?! A w krytycznym :) momencie nawiguje nas w LEWO - zamiast w prawo lub prosto (zależność opisałem powyżej).

Ciekawe, czy ktoś dał radę mnie zrozumieć :)

Sam rysunek trasy jest teoretycznie do przyjęcia :) ale tak na moje niedoświadczone oko - mam Nuvi 250W od tygodnia, a UMP-pcPL od kilku dni - coś jest zamieszane z "ważnością" dróg na tym węźle. Główne trasy powinny przechodzić tunelem pod węzłem.

Dobrze jest to rozwiązane w firmowej mapce Garmina. Z tej mapy zapożyczyłem określenie "rampa" :)

... pozdrowionka ...
Nuvi 250W
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

Darecky pisze:Witam ... po raz pierwszy :)

Zauważyłem, że ostatnio Gdańsk jest na tapecie - a konkretnie ronda w Gdańsku.
Bardzo się z tego powodu cieszę :D i nie mogę się doczekać poprawek :lol:

Proszę również o poprawienie jednego, chyba dość poważnego błędu.
A mianowicie:

Węzeł Unii Europejskiej

N 54 20,972'
E018 38,729
(zamiast symbolu "stopni" jest spacja)

..hmm .. nie wiem czy uda mi się dokładnie przekazać na czym polega błąd.
Może tak :
Jadąc z Gdańska do Warszawy trzeba wjechać na wiadukt/rampę na omawianym węźle. Aby na tą rampę wjechać trzeba od poprzedniego skrzyżowania (Hucisko to raczej skrzyżowanie niż rondo) trzymać się środkowego pasa lub prawego. Jeśli jedziemy środkowym to na rampę dajemy w prawo; jeśli jedziemy prawym pasem to wtedy jedziemy prosto na wiadukt/rampę i ..wiuuuu aż do Warszawy :).
Tymczasem już przed Huciskiem Garmin (a w zasadzie Garminka) zaleca trzymanie się LEWEGO pasa ?!?! A w krytycznym :) momencie nawiguje nas w LEWO - zamiast w prawo lub prosto (zależność opisałem powyżej).

Ciekawe, czy ktoś dał radę mnie zrozumieć :)
Widzisz tu jest jeden mały problem z tym skrzyżowaniem. Praktycznie z jednego punktu odchodzą trzy drogi wobec czego polecenie trzymaj się prawej może być opacznie zrozumiane.
Darecky pisze: Sam rysunek trasy jest teoretycznie do przyjęcia :) ale tak na moje niedoświadczone oko - mam Nuvi 250W od tygodnia, a UMP-pcPL od kilku dni - coś jest zamieszane z "ważnością" dróg na tym węźle. Główne trasy powinny przechodzić tunelem pod węzłem.
I przechodzą, tyle że aby nie zaciemniały mapy są zaznaczone cienką linią.
Darecky pisze: Dobrze jest to rozwiązane w firmowej mapce Garmina. Z tej mapy zapożyczyłem określenie "rampa" :)

... pozdrowionka ...
Też nie jest za dobrze, bo nezależnie czy jedziesz na Warszawę czy na Obwodnicę zawsze dostaniesz trzymaj się prawej. Więc też nie za dobrze.

Postaram się to rozrysowac troszeczkę inaczej, tak aby komenda trzymaj się prawej była wydawana trochę wcześniej. Wtedy przy jeździe na obwodnicę będą dwie komendy trzymaj się prawej, w przypadku jazdy na Warszawę jedna. Może wtedy będzie jaśniej.
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

wopozka pisze:tu jest jeden mały problem z tym skrzyżowaniem. Praktycznie z jednego punktu odchodzą trzy drogi wobec czego polecenie trzymaj się prawej może być opacznie zrozumiane.
Nie wgłebiając się w ten konkretny przykład,
w programach bez asystenta pasa ruchu, komunikat: 'trzymaj się prawej/lewej'
w przypadku gdy mamy wiecej niż 2 pasy ruchu, zwykle nalezy rozumieć jako:'nie jedź skrajnie lewym/prawym pasem'
Czy tu nie będzie podobnie?
Niestety informacji o tym jeszcze w żadnej instrukcji nie wyczytałem ...
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Darecky
Początkujący

wopozka pisze: Postaram się to rozrysowac troszeczkę inaczej, tak aby komenda trzymaj się prawej była wydawana trochę wcześniej. Wtedy przy jeździe na obwodnicę będą dwie komendy trzymaj się prawej, w przypadku jazdy na Warszawę jedna. Może wtedy będzie jaśniej.
Powyższa wersja będzie bliższa prawdzie :)

Gwoli ścisłości : jadąc od Dworca Głównego dojeżdżamy do Huciska i co tu mamy ? cztery pasy -
lewy - skręt w lewo lub jazda prosto (kierunek na Łódź)
drugi od lewej - jazda prosto (dotyczy tylko przejazdu przez Hucisko gdyż z tego pasa możemy też skręcić w prawo na wiadukt do Wawy)
trzeci od lewej - jazda prosto (dotyczy tylko przejazdu przez Hucisko gdyż z tego pasa możemy pojechać prosto na wiadukt do Wawy lub skręcić w prawo przed wiaduktem i skierować się do Obwodnicy)
pas czwarty od lewej (lub pierwszy z prawej) nie ma teraz znaczenia - tylko do skrętu w prawo na Hucisku jednocześnie jest on na tyle krótki, że nie trzeba go brać pod uwagę analizując skutki posłuchania polecenia "trzymaj się prawej" wydanego zaraz za Dworcem Głównym :)

Wydaje mi się, że duże znaczenie będzie miał moment wydania polecenia "trzymaj się prawej" dla kierunku na Wawę. Jeśli dojedziemy do Huciska na pasie trzecim od lewej (który przecież jest pierwszym z prawej, wyłączając krótki pas do skrętu w prawo na samym Hucisku) i na tym pasie będziemy się trzymać aż do wiaduktu to jazda na Warszawę będzie możliwa w kierunku "prosto na wiadukt". Co do kierunku na Obwodnicę to "zjedź w prawo"

Popraw mnie, jeśli coś pomieszałem ....:)

BTW : w ostatniej wersji UMP NT są już poprawione ronda w Gdańsku ?
Nuvi 250W
wopozka
Bywalec

nocnyMarek pisze:
wopozka pisze:tu jest jeden mały problem z tym skrzyżowaniem. Praktycznie z jednego punktu odchodzą trzy drogi wobec czego polecenie trzymaj się prawej może być opacznie zrozumiane.
Nie wgłebiając się w ten konkretny przykład,
w programach bez asystenta pasa ruchu, komunikat: 'trzymaj się prawej/lewej'
w przypadku gdy mamy wiecej niż 2 pasy ruchu, zwykle nalezy rozumieć jako:'nie jedź skrajnie lewym/prawym pasem'
Czy tu nie będzie podobnie?
Niestety informacji o tym jeszcze w żadnej instrukcji nie wyczytałem ...
Mniej więcej tak, ale należy wziąć pod uwagę, że taka komenda zostanie podana gdy druga droga odchodzi pod ostrym kątem od tej bez wydzielonego konkretnego pasa. Niestety w takich przypadkach asystent pasa ruchu by się przydał, ale Garmin się jeszcze nie dorobił, a nawet jak się dorobi to raczej nam się jeszcze długo nie uda tego zaimplementować.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

GPMapa ma wszystkie 3 kierunki rozchodzące się z jednego punktu. W rezultacie nuvi daje 3 różne polecenia:
- trzymaj się lewej,
- kieruj się na prawo,
- trzymaj się prawej.

Wynika z tego, że "trzymaj się" dotyczy skrajnych pasów ruchu.

CNE ma układ dróg jak UMP ale chyba inne kategorie. Prawdopodobnie droga dojazdowa do skrętu w prawo jest ignorowana przez nawigację. W UMP ta droga jest narysowana jakby była główna.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
wopozka
Bywalec

popej pisze: CNE ma układ dróg jak UMP ale chyba inne kategorie. Prawdopodobnie droga dojazdowa do skrętu w prawo jest ignorowana przez nawigację. W UMP ta droga jest narysowana jakby była główna.
Dobra, rozrysowałem to skrzyżowanie trochę inaczej, proszę sprawdzić po kompilacji i określić się czy takie komunikaty głosowe są lepsze.
Sebastian1983
Początkujący

Post autor: Sebastian1983 »

Płock - Łowicz

N 52 12207
E 19 93182
brak ostrzezenia przed niebezpiecznym przejazdem kolejowym
Obrazek

N 52 10722
E 19 95400
j.w.
Obrazek

N 52 11880
E 19 93899
kierowalo mnie na nieistniejaca droge z wiaduktu, brak tam drogi.
Obrazek

N 52 10971
E 19 94964
w zaznaczonym punkcie stoi znak zakaz wjazdu, tam nie mozna wjechac.
Obrazek

w Lowiczu jest bardzo duzo bledow... duzo jednokierunkowyh w ktore pod prad prowadzi nawigacja.

PS. jak aktualizacja bledow z gdanska? wczoraj sciagnieta aktualizacja nadal ma te same bledy.
nuvi 760
wopozka
Bywalec

Sebastian1983 pisze:Płock - Łowicz

N 52 12207
E 19 93182
brak ostrzezenia przed niebezpiecznym przejazdem kolejowym

N 52 10722
E 19 95400
j.w.
Dodane
Sebastian1983 pisze: N 52 11880
E 19 93899
kierowalo mnie na nieistniejaca droge z wiaduktu, brak tam drogi.
Nieistniejaca czy kazalo ci skakac z wiaduktu bo to jest dosyc istotna roznica jednak. Na razie usunalem skrzyzowanie, ale w Lowiczu dawno nie bylem i nie pamietam jak tam jest, pamietasz?
Sebastian1983 pisze: N 52 10971
E 19 94964
w zaznaczonym punkcie stoi znak zakaz wjazdu, tam nie mozna wjechac.
No stoi bo zapewne ta ulica jest w jakis sposob jednokierunkowa. Moze zdradzilbys wiecej szczegolow (przynajmniej w ktora strone jest ten zakaz), cos takiego nie ulatwi ani nie uniemozliwi poprawy bledu. Na razie poprawilem zgodnie z mapami komercyjnymi.
Sebastian1983 pisze: w Lowiczu jest bardzo duzo bledow... duzo jednokierunkowyh w ktore pod prad prowadzi nawigacja.
Ja je chetnie poprawie tylko podaj gdzie i jak, bo ze duzo bledow jest to ja sobie zdaje sprawe.
Sebastian1983 pisze: PS. jak aktualizacja bledow z gdanska? wczoraj sciagnieta aktualizacja nadal ma te same bledy.
Widze ze nadal niepoprawione ale z tym to jest dluzsza dyskusja. Ja to te ronda w ogole bym w cholere wyrzucil i zrobil z tego normalne skrzyzowania, ale zdania co do tego sa podzielone. Jak sie nikt z lokalesow nie wezmie to wezme sie ja i bedzie jak ja chce ;).

To jak, nie daj sie prosic, podeslij te bledy z Lowicza/
Darecky
Początkujący

wopozka pisze:
Widze ze nadal niepoprawione ale z tym to jest dluzsza dyskusja. Ja to te ronda w ogole bym w cholere wyrzucil i zrobil z tego normalne skrzyzowania, ale zdania co do tego sa podzielone. Jak sie nikt z lokalesow nie wezmie to wezme sie ja i bedzie jak ja chce ;).
Jeśli zamienisz te "skrzyżowania niby ronda ale nie ronda" na j/w (czyli tak jak to zrobiłeś z Błędnikiem) to będzie super !!! Jeżdżę po nich od ... :?: :idea: :?: ... lat i nigdy nie kojarzyły mi się one z rondami. Nawet zasady ruchu na nich, w przypadku braku świateł, są identyczne jak na normalnym skrzyżowaniu (prawa ma pierwszeństwo) a nie jak na rondzie (kto na rondzie ten górą - kto chce wjechać na rondo ten czeka).

Węzeł Unii Europejskiej - po Twoich zmianach:

... ogólnie jest duuużo łatwiej w kierunku do Obwodnicy. Komendy głosowe są bardziej jednoznaczne niż intuicyjne.
Wjazd na wiadukt (na Wawę) ... teraz można już bez patrzenia na nawigację wjechać tam gdzie trzeba ... dodatkowym, mocym punktem pomagającym wybrać kierowcy właśnie wjazd na wiadukt jest z daleka widoczna tablica informacyjna, zamocowana wysoko nad wiaduktem z napisem WARSZAWA ... :)
Tutaj już nie trzeba nic zmieniać ...:)

Jeszcze jeden błąd w Gdańsku (Przymorze).

proszę o dorysowanie ulicy dwukierunkowej (taki mały łącznik dwóch kierunków ruchu). Podam współrzędne początku i końca tej brakującej drogi ..:)

powiedzmu, że to początek:
N 54 24.497
E 18 35.424

a to koniec:
N 54 24.517
E 18 35.422

.. prosta jak drut ...:)

Jednocześnie proszę o wyłączenie podpowiedzi o możliwości zawracania (i oczywiście nawigowania w ten sposób) w punkcie o wsp:
N 54 24.503
E 18 35.485

Cały ruch np. gości z McDonald's-a zamierzających udać się w lewo czy też kierowców chcących coś "pożreć", jadących z kierunku skrzyżowania Czarny Dwór/Dąbrowszczaków przechodzi przez ten łącznik, o którego dorysowanie ... bardzo grzecznie proszę ... :)

... pozdrowionka ...
Nuvi 250W
wopozka
Bywalec

Darecky pisze:
Jeśli zamienisz te "skrzyżowania niby ronda ale nie ronda" na j/w (czyli tak jak to zrobiłeś z Błędnikiem) to będzie super !!! Jeżdżę po nich od ... :?: :idea: :?: ... lat i nigdy nie kojarzyły mi się one z rondami. Nawet zasady ruchu na nich, w przypadku braku świateł, są identyczne jak na normalnym skrzyżowaniu (prawa ma pierwszeństwo) a nie jak na rondzie (kto na rondzie ten górą - kto chce wjechać na rondo ten czeka).
Akurat Błędnik to nie moja robota, ale teraz go jeszcze trochę poprawiłem sprawdź czy dobre komendy. Pozostałe ronda zamienione na normalne skrzyżowania za wyjątkiem Placu Komorowskiego który nie wiem czy nie jest przypadkiem rondem naprawdę. Zmieniłem zjazdy tak aby komunikaty się zgadzały, ale jeśli to nie jest rondo to dajcie znać, to przerobię jeszcze raz.
Darecky pisze: Węzeł Unii Europejskiej - po Twoich zmianach:

... ogólnie jest duuużo łatwiej w kierunku do Obwodnicy. Komendy głosowe są bardziej jednoznaczne niż intuicyjne.
Wjazd na wiadukt (na Wawę) ... teraz można już bez patrzenia na nawigację wjechać tam gdzie trzeba ... dodatkowym, mocym punktem pomagającym wybrać kierowcy właśnie wjazd na wiadukt jest z daleka widoczna tablica informacyjna, zamocowana wysoko nad wiaduktem z napisem WARSZAWA ... :)
Tutaj już nie trzeba nic zmieniać ...:)
No to się bardzo cieszę że jest ok. Teraz się nie dotykam.
Darecky pisze: Jeszcze jeden błąd w Gdańsku (Przymorze).

proszę o dorysowanie ulicy dwukierunkowej (taki mały łącznik dwóch kierunków ruchu). Podam współrzędne początku i końca tej brakującej drogi ..:)

powiedzmu, że to początek:
N 54 24.497
E 18 35.424

a to koniec:
N 54 24.517
E 18 35.422

.. prosta jak drut ...:)

Jednocześnie proszę o wyłączenie podpowiedzi o możliwości zawracania (i oczywiście nawigowania w ten sposób) w punkcie o wsp:
N 54 24.503
E 18 35.485

Cały ruch np. gości z McDonald's-a zamierzających udać się w lewo czy też kierowców chcących coś "pożreć", jadących z kierunku skrzyżowania Czarny Dwór/Dąbrowszczaków przechodzi przez ten łącznik, o którego dorysowanie ... bardzo grzecznie proszę ... :)

... pozdrowionka ...
Mówisz i masz. Dorysowane. Dzięki za informacje.
wopozka
Bywalec

Darecky pisze: Jeśli zamienisz te "skrzyżowania niby ronda ale nie ronda" na j/w (czyli tak jak to zrobiłeś z Błędnikiem) to będzie super !!! Jeżdżę po nich od ... :?: :idea: :?: ... lat i nigdy nie kojarzyły mi się one z rondami. Nawet zasady ruchu na nich, w przypadku braku świateł, są identyczne jak na normalnym skrzyżowaniu (prawa ma pierwszeństwo) a nie jak na rondzie (kto na rondzie ten górą - kto chce wjechać na rondo ten czeka).
A tak mi się jeszcze przypomniało jak przeczytałem to drugi raz. Panowie kierowcy jeżdżacy już tak długo pragnę przypomnieć że na rondzie pierwszeństwo ma wjeżdżający na nie (bo w końcu jest z prawej), o ile znaki nie wskazują inaczej (czyli ustąp pierwszeństwa przed rondem), tak więc do końca ze stwierdzeniami typu: "jak na normalnym rondzie" byłbym ostrożny :)
Krzywoj
Bywalec

Post autor: Krzywoj »

To jak już jesteśmy przy Gdańsku, to jeszcze i ja chciałbym coś zasugerować. Chodzi o centrum miasta, skrzyżowanie Podwala Grodzkiego z Błędnikiem i Wałami Piastowskimi: N54 21.458 E18 38.793
Jadąc od południa, po minięciu Huciska przydałyby się komunikaty "trzymaj się lewej" lub "trzymaj się prawej" dla chcących wjechać odpowiednio na Błędnik lub Wały Piastowskie.
Plac Komorowskiego sprawdzę jutro. Jeśli nikt nie poda tego wcześniej, to napiszę wieczorem o tej samej porze co dzisiaj.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 lip 2008, 22:28 przez Krzywoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Krzysztof
Vista HCX, etrex 30 + UMP-pcPL
wanmic1
Bywalec

Post autor: wanmic1 »

Ponawiam zgłoszenie :D
Będę wdzięczny za wprowadzenie poprawki.
wanmic1 pisze:Błąd w routingu we Wrocławiu, na ulicy Mikołowskiej (przy wyjeździe z Mysłowickiej) N 51.11157 i E 17.13726.

W GPMapie jest dobrze i nuvi przelicza trasę tak:

Obrazek

Natomiast w UMP-pcPL jest błędnie i wygląda tak:

Obrazek
Poza tym tam nie ma żadnej przychodni...

Pozdrawiam, Michał
Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
Darecky
Początkujący

wopozka pisze:
A tak mi się jeszcze przypomniało jak przeczytałem to drugi raz. Panowie kierowcy jeżdżacy już tak długo pragnę przypomnieć że na rondzie pierwszeństwo ma wjeżdżający na nie (bo w końcu jest z prawej), o ile znaki nie wskazują inaczej (czyli ustąp pierwszeństwa przed rondem), tak więc do końca ze stwierdzeniami typu: "jak na normalnym rondzie" byłbym ostrożny :)
:) :)

..psss... piwo dla Ciebie :)

nie mam nic na swoją obronę w w/w kwestii ruchu na rondzie .... chociaż ..:)

http://www.motofakty.pl/artykul/rondo_i ... 0ec7a3e26d

zupełnie niechcący oznakowanie rond w Polsce zaczyna być jednolite (tych prawdziwych rond !!) ..:)

Plac Komorowskiego we Wrzeszczu to nie rondo !! Kolejne do poprawki ...:)

EDIT -----------------------------

Na pewno Plac Komorowskiego to nie rondo ! Specjalnie się dzisiaj tamtędy przejechałem w drodze do "fabryki" ....

... pozdrowionka ...
Nuvi 250W
Zablokowany