Ale to chyba nie jest aż tak wielki problem? Gigabajty pamięci są a wymiennych kartach microSD.cichy70 pisze:edyta podpowiada, że doszukałem się, jednak pojemność dysku tylko 105MB
Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.
Re: Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
@Miecho
Jak akumlator Edge'a znosi niskie temperatury?
Jak akumlator Edge'a znosi niskie temperatury?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Trudno mi powiedzieć bo nie używałem go długo w niskich temperaturach .
LeCH
Ja już zdążyłem pojeździć w okolicach -2 stopni. Niestety Garmin po kilku zaledwie godzinach używania zaczynał sygnalizować słabą baterię (wyjeżdżałem z naładowaną w pełni),a po podłączeniu go do sieci w domu pokazywał stopień naładowania w okolicach 52%. Czyli dosyć dziwacznie.
Obawiam się, że przy prawdziwych mrozach może być problem.
Obawiam się, że przy prawdziwych mrozach może być problem.
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami
czy jeżdżąc ciągle szosami nie lepiej jest ustawić profil motocykl/samochód?
czasem chce mnie Edek wywieść w pole
czasem chce mnie Edek wywieść w pole
to nie garmin a mapa jaka masz zainstalowaną a o tym nic nie napisaleś
Edge 800 - problem z pulsometrem
Mam problem z pulsometrem przy Edge 800, pulsometr ładnie i szybko rozpoznaje się po starcie, działa prawidłowo ok. godziny, potem zaniża znacząco wartość lub bawet chwilami przestaje działać. Dzieje się tak za każdym razem, nie ma reguły... Dodam, że wymieniałem baterie już chyba z 5 razy i nic 
Jakieś sugestie, podpowiedzi?
Jakieś sugestie, podpowiedzi?
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
Re: Edge 800 - problem z pulsometrem
gwarancja i wysłać do serwisu - wcześniej rozmawiając czy innego rozwiązania nie magar758 pisze:Jakieś sugestie, podpowiedzi?
Pozdrawiam Sławek
tez radzę serwis - nie ma za bardzo co kombinować, bo może się tylko źle skończyć.
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
napiszę tutaj ponownie bo może nie każdy czytał wątek "GPS na rower"
kupiłem edga 800 poprzednio miałem 705
generalnie widać postęp w komputerku ale nie o tym
chodzi o to aby urządzenie [nie komputer z mapsourcem czy innym softem] policzyło ile mam do pokonania sumarycznie przewyższeń i deniwelacji
chodzi o ekran informacji o zaplanowanej trasie: liczy odległość i czas "z kosmosu" ale chodzi o ilość m w górę i dół
jak go zmusić aby to policzył ?
testuje to na mapie GPS_50_Walker - testowo opracowałem trasę w mapsource i przeniosłem na edga - i tu problem - w mapsource widzę profil trasy a w edge nie widzę sumy przewyższeń i deflacji
te sumy liczy mi dla śladu ale nie chodzi o to aby mi pokazał po przejechaniu trasy ale już po zaplanowaniu i wtedy decyduję czy dam radę czy przesadziłem z trasą
kupiłem edga 800 poprzednio miałem 705
generalnie widać postęp w komputerku ale nie o tym
chodzi o to aby urządzenie [nie komputer z mapsourcem czy innym softem] policzyło ile mam do pokonania sumarycznie przewyższeń i deniwelacji
chodzi o ekran informacji o zaplanowanej trasie: liczy odległość i czas "z kosmosu" ale chodzi o ilość m w górę i dół
jak go zmusić aby to policzył ?
testuje to na mapie GPS_50_Walker - testowo opracowałem trasę w mapsource i przeniosłem na edga - i tu problem - w mapsource widzę profil trasy a w edge nie widzę sumy przewyższeń i deflacji
te sumy liczy mi dla śladu ale nie chodzi o to aby mi pokazał po przejechaniu trasy ale już po zaplanowaniu i wtedy decyduję czy dam radę czy przesadziłem z trasą
Pozdrawiam Sławek
- Marko
- Garniak
@Slawek
Jeśli możesz, to wrzuć tę trasę na forum.
Można będzie coś więcej wywnioskować.
IMO, Garmin traktuje DEM jako podkład, ale nie zapisuje wartości do punktów trasy.
Jeśli możesz, to wrzuć tę trasę na forum.
IMO, Garmin traktuje DEM jako podkład, ale nie zapisuje wartości do punktów trasy.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
oki - po południu jak dojadę do domu wrzucę
Pozdrawiam Sławek
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
I tak i nie. Np. MapSource zapisuje dane o wysokości trasy, ale tylko dla tych punktów, które klikniesz (Start, Via, End), a nie do tych które są wygenerowane przez MapSource w oparciu o routing.Marko pisze:IMO, Garmin traktuje DEM jako podkład, ale nie zapisuje wartości do punktów trasy.
W przypadku outdoorowca nie ma to tak naprawdę znaczenia, bo założenie jest takie, sercem systemu nawigacyjnego jest odbiornik GPS wyposażony w te same dane (routowalne mapy z DEM) co narzędzia pomocnicze - np. MapSource czy BaseCamp, czyli trasa jest trasą w klasycznym ujęciu: Zbiór "waypointów". Resztę odbiornik przelicza już sam, zatem nie ma konieczności wysyłania tych danych. Przy czym dotyczy to tzw. "Trasy". W przypadku tzw. "Śladu" MapSource wysyła pełną informację (no bo 1pkt =1 kliknięcie
Logika jakaś w tym jest i Garmin nie jest tu wyjątkiem, chociaż bardziej powszechne są rozwiązania bazujące na innych założeniach, zapewniających większą uniwersalność np. podczas wymiany danych pomiędzy różnymi aplikacjami.
W jaki sposób? Problemem Sławka jest nie tyle fakt, że dane wysłane z MapSource zawierają lub nie zawierają tego czy owego, ale to że Edge nie podaje pewnych informacji, które w innych odbiornikach tego samego producenta można uzyskać .... na podstawie dokładnie takich samych danych. Tak więc nie bardzo chyba jest sens roztrząsać sprawę danych - zresztą jak wyglądają pokazałem wyżej - ile raczej należałoby się przyjrzeć funkcjonalności samego Edga, a to powinniśmy zostawić już ludziom, którzy ten sprzęt znają. My co najwyżej - tradycyjnie - rozwodnimy wątek.Marko pisze:Jeśli możesz, to wrzuć tę trasę na forum.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
dokładnie o to mi chodzi - posłużyłem się trasą wysłaną z mapsourca aby sprawdzić czy edge to umieGPS Maniak pisze:... Problemem Sławka jest nie tyle fakt, że dane wysłane z MapSource zawierają lub nie zawierają tego czy owego, ale to że Edge nie podaje pewnych informacji, które w innych odbiornikach tego samego producenta można uzyskać .... na podstawie dokładnie takich samych danych. Tak więc nie bardzo chyba jest sens roztrząsać sprawę danych - zresztą jak wyglądają pokazałem wyżej - ile raczej należałoby się przyjrzeć funkcjonalności samego Edga, a to powinniśmy zostawić już ludziom, którzy ten sprzęt znają. My co najwyżej - tradycyjnie - rozwodnimy wątek.
ale ważniejsze dla mnie jest to abym mógł w trakcie wycieczki pokazać "tu che jechać" a ty drogi edgu policz mi ile będę miał m w górę i dół na podstawie zainstalowanej mapy w odbiorniku
Pozdrawiam Sławek
- Marko
- Garniak
@Slawek
GPSManiak Ci już odpisał. Ja zrozumiałem to tak, że jeśli chcesz mieć dane wysokości musisz "wyklikać" sobie poszczególne punkty trasy w odbiorniku, w opcji "bezdroże".
GPSManiak Ci już odpisał. Ja zrozumiałem to tak, że jeśli chcesz mieć dane wysokości musisz "wyklikać" sobie poszczególne punkty trasy w odbiorniku, w opcji "bezdroże".