Garmin fenix
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Re: Garmin fenix
W uzupełnieniu Waypointów na bazie POI w zegarku:
1. Zaznaczenie lokalizacji POI w trybie demonstracyjnym: 2. Zapisanie POI z mapy jako >>> Waypoint, w trybie demonstracyjnym: CDN.
1. Zaznaczenie lokalizacji POI w trybie demonstracyjnym: 2. Zapisanie POI z mapy jako >>> Waypoint, w trybie demonstracyjnym: CDN.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
- Marko
- Garniak
BUG w trybie demonstracyjnym - podczas symulacji kursor nie podąża w kierunku celu, ale porusza się zawsze na północ
Ślady w Fenixie:
1. Zapis śladu powoduje automatyczne wykasowanie statystyki śladu (*inaczej niż w ręczniakach - bez pytania),
2. Ślady zapisane są w folderze Garmin/GPX, z następującymi wyjątkami:
a) Gamin/GPX/Archive - fragmentaryczne ślady zapisane po przekroczeniu limitu punktów śladu,
b) Garmin/GPX/Nav - ślad zapisany podczas nawigacji do punktu MOB.
3) Jeśli zapis śladu ON, wówczas:
a) włączenie GPS aktywuje automatycznie również zapis śladu,
b) nawigacja do Waypointu, Trasy, śladu i trackback automatycznie włącza również zapis śladu.
Wyjątek: nawigacja do POI nie włącza automatycznie zapisu śladu, trzeba to zrobić ręcznie w tym menu (dostęp: długo lewy dolny przycisk "Back") To chyba wszystkie ciekawostki n/t zapisu śladu w Fenixie...
CDN - ukryte funkcje (tryb diagnostyczny, hard reset, etc.)
1. Zapis śladu powoduje automatyczne wykasowanie statystyki śladu (*inaczej niż w ręczniakach - bez pytania),
2. Ślady zapisane są w folderze Garmin/GPX, z następującymi wyjątkami:
a) Gamin/GPX/Archive - fragmentaryczne ślady zapisane po przekroczeniu limitu punktów śladu,
b) Garmin/GPX/Nav - ślad zapisany podczas nawigacji do punktu MOB.
3) Jeśli zapis śladu ON, wówczas:
a) włączenie GPS aktywuje automatycznie również zapis śladu,
b) nawigacja do Waypointu, Trasy, śladu i trackback automatycznie włącza również zapis śladu.
Wyjątek: nawigacja do POI nie włącza automatycznie zapisu śladu, trzeba to zrobić ręcznie w tym menu (dostęp: długo lewy dolny przycisk "Back") To chyba wszystkie ciekawostki n/t zapisu śladu w Fenixie...
CDN - ukryte funkcje (tryb diagnostyczny, hard reset, etc.)
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
- Marko
- Garniak
- Marko
- Garniak
Róznice w pracy zegarka i "ręczniaka":
1. Zmiana z trybu demonstracyjnego do trybu normalnego następuje automatycznie, gdy sekundnik minie godzinę "dwunastą" (pod warunkiem wyłączonej symulacji nawigacji).
W ręczniaku, automatyczne wyjście z trybu demonstracyjnego jest możliwe tylko przez wyłączenie i ponowne włączenie odbiornika.
2. Zapis śladu powoduje automatyczne wykasowanie statystyki śladu i danych komputera podróży.
W ręczniaku pojawia się monit o skasowanie statystyk jw.
CDN.
1. Zmiana z trybu demonstracyjnego do trybu normalnego następuje automatycznie, gdy sekundnik minie godzinę "dwunastą" (pod warunkiem wyłączonej symulacji nawigacji).
W ręczniaku, automatyczne wyjście z trybu demonstracyjnego jest możliwe tylko przez wyłączenie i ponowne włączenie odbiornika.
2. Zapis śladu powoduje automatyczne wykasowanie statystyki śladu i danych komputera podróży.
W ręczniaku pojawia się monit o skasowanie statystyk jw.
CDN.
- Marko
- Garniak
Tryb oszczędny GPS Ultratrack Setup>System>GPS Mode: UltraTrac
Nieco zapomniany tryb, a ciekawy, choć upierdliwy...
1. Ustawienie częstotliwości próbkowania sygnału GPS (Setup>Tracks>Interval>00:00:00): od min. 1raz/15 sekund do max. 1raz/5 minut(*)
(*) dla interwału >5min. zegarek działa niestabilnie
Rys. 1. Ustawienie standardowe Rys. 2. Ustawienie Setup>Tracks>Interval>np. 00:01:30 2. Konieczne ustawienia:
a) włączona rejestracja śladu lub aktywności: Setup>Tracks>Auto Start: ON
b) włączony zapis śladu lub aktywności: Setup>Tracks>Auto Save: ON
c) Włączenie: Start GPS
d) Wyłączenie: d1) Stop Nav., d2) Stop GPS
3. Funkcjonalność:
a) ekran mapy(**): zmiana częstotliwości próbkowania sygnału GPS - normalnie, co 1 sek.
b) ekran Waypointów, POI(**): j.w.: zmiana częstotliwości próbkowania sygnału GPS - normalnie, co 1 sek.
(**) po 2 min. automatycznie przechodzi w ekran zegarka i tryb oszczędny Ultratrack
c) do kalibracji wysokościomierza w oparciu o sygnał GPS
d) nawigacja np. Waypoints>001>Go(***)
(***) po zakończeniu zawsze Stop Nav. przed Stop GPS (!) - w przeciwnym razie: przejście w tryb GPS Normalny, co 1 sek.
Rys. 3. Odświeżanie ekranu zgodnie z ustawieniem Setup>Tracks>Interval>np. 00:01:30 I jeszcze jedna uwaga: przy braku ruchu (np. test parapetowy) i braku zadań (zapis śladu wyłączony), tryb GPS UltraTrack automatycznie i dosyć szybko (po 5 minutach) wyłącza (restart) zegarek (sic!).
Nieco zapomniany tryb, a ciekawy, choć upierdliwy...
1. Ustawienie częstotliwości próbkowania sygnału GPS (Setup>Tracks>Interval>00:00:00): od min. 1raz/15 sekund do max. 1raz/5 minut(*)
(*) dla interwału >5min. zegarek działa niestabilnie
Rys. 1. Ustawienie standardowe Rys. 2. Ustawienie Setup>Tracks>Interval>np. 00:01:30 2. Konieczne ustawienia:
a) włączona rejestracja śladu lub aktywności: Setup>Tracks>Auto Start: ON
b) włączony zapis śladu lub aktywności: Setup>Tracks>Auto Save: ON
c) Włączenie: Start GPS
d) Wyłączenie: d1) Stop Nav., d2) Stop GPS
3. Funkcjonalność:
a) ekran mapy(**): zmiana częstotliwości próbkowania sygnału GPS - normalnie, co 1 sek.
b) ekran Waypointów, POI(**): j.w.: zmiana częstotliwości próbkowania sygnału GPS - normalnie, co 1 sek.
(**) po 2 min. automatycznie przechodzi w ekran zegarka i tryb oszczędny Ultratrack
c) do kalibracji wysokościomierza w oparciu o sygnał GPS
d) nawigacja np. Waypoints>001>Go(***)
(***) po zakończeniu zawsze Stop Nav. przed Stop GPS (!) - w przeciwnym razie: przejście w tryb GPS Normalny, co 1 sek.
Rys. 3. Odświeżanie ekranu zgodnie z ustawieniem Setup>Tracks>Interval>np. 00:01:30 I jeszcze jedna uwaga: przy braku ruchu (np. test parapetowy) i braku zadań (zapis śladu wyłączony), tryb GPS UltraTrack automatycznie i dosyć szybko (po 5 minutach) wyłącza (restart) zegarek (sic!).
- Marko
- Garniak
Czy zauważacie jakiś znaczący zysk oszczędności energii w trybie UltraTrac?
Poniżej moje luźne spostrzeżenia:
- Garmin w specyfikacji podaje - do 50 godzin, co dawałoby zużycie nie więcej niż 2%/godz.
- w moich testach (dla różnych interwałów) nawet nie zbliżyłem się do obiecanego zysku. Najprawdopodobniej, przy włączonym GPS, automatycznie wszystkie czujniki (barometr, termometr, kompas) przechodzą z trybu "na żądanie" w tryb "zawsze włączony", co wpływa na zużycie energii, które zbliża się do normalnego, czyli ok. 5%/godzinę, co daje ok. 18-20 godzin zapisu śladu.
- innymi słowy tryb czujników "na żądanie" ("on demand") odnosi się tylko do sytuacji przy wyłączonym GPS.
Poniżej moje luźne spostrzeżenia:
- Garmin w specyfikacji podaje - do 50 godzin, co dawałoby zużycie nie więcej niż 2%/godz.
- w moich testach (dla różnych interwałów) nawet nie zbliżyłem się do obiecanego zysku. Najprawdopodobniej, przy włączonym GPS, automatycznie wszystkie czujniki (barometr, termometr, kompas) przechodzą z trybu "na żądanie" w tryb "zawsze włączony", co wpływa na zużycie energii, które zbliża się do normalnego, czyli ok. 5%/godzinę, co daje ok. 18-20 godzin zapisu śladu.
- innymi słowy tryb czujników "na żądanie" ("on demand") odnosi się tylko do sytuacji przy wyłączonym GPS.
- Marko
- Garniak
Ad. Tryb demonstracyjny
Interesującym doświadczeniem może być wykorzystanie trybu demonstracyjnego w nawigacji.
Podobnie jak w trybie Ultratrac, warto pamiętać o tym, aby w trybie demonstracyjnym również najpierw uruchomić GPS (Start GPS), a dopiero w drugim kroku uruchomić nawigację (w przeciwnym wypadku można zawiesić zegarek - trzeba wtedy przez ok. 30 sekund przytrzymać włącznik).
Otóż, okazuje się, że w trybie demonstracyjnym czujniki przechodzą w tryb normalny, dzięki czemu jest możliwy odczyt aktualnej wysokości na podstawie ciśnienia.
To z kolei pozwala na monitorowanie różnicy wysokości do celu przy stosunkowo niewielkim wydatku energii:
Gdy tylko nieco się wypogodzi sprawdzę, czy w trybie demonstracyjnym można mierzyć wzniosy i spadki.
Podobnie jak w trybie Ultratrac, warto pamiętać o tym, aby w trybie demonstracyjnym również najpierw uruchomić GPS (Start GPS), a dopiero w drugim kroku uruchomić nawigację (w przeciwnym wypadku można zawiesić zegarek - trzeba wtedy przez ok. 30 sekund przytrzymać włącznik).
Otóż, okazuje się, że w trybie demonstracyjnym czujniki przechodzą w tryb normalny, dzięki czemu jest możliwy odczyt aktualnej wysokości na podstawie ciśnienia.
To z kolei pozwala na monitorowanie różnicy wysokości do celu przy stosunkowo niewielkim wydatku energii:
Gdy tylko nieco się wypogodzi sprawdzę, czy w trybie demonstracyjnym można mierzyć wzniosy i spadki.
- Marko
- Garniak
Rzeczywistość okazała się niestety brutalna. Podobnie jak w ręczniakach, również w zegarku, tryb demonstracyjny mocno drenuje baterię - ok. 5%/godzinę(!).Marko pisze:...monitorowanie różnicy wysokości do celu przy stosunkowo niewielkim wydatku energii
Powodem takiego stanu rzeczy w zegarku jest działanie procesora sczytującego dane z wbudowanych czujników non-stop (pomimo trybu "na żądanie").
Jakie zatem dostrzegam cechy (plusy i minusy) zegarka:
- jest to stosunkowo duża "busola" (można czytać dosłownie) i tym samym przyciąga uwagę, co wymaga pewnego przyzwyczajenia do noszenia "w cywilu",
- z punktu widzenia użytkowania nieco odstający korpus zegarka ułatwia korzystanie z bocznych przycisków.
Bywało jednak i tak, że nie dało się nic przełączyć, bo "brakowało" drugiej ręki,
- pomimo powyższej niedogodności, już z powodzeniem zastąpił mi tradycyjny zegarek.
W trybie zegarka zużycie energii nie jest duże (ok. 1%/dzień), bowiem w trybie "na żądanie", wszystkie funkcje, poza pomiarem czasu, są zawieszone,
- wygląd zewnętrzny nosi znamiona solidności, niestety nie jest pozbawiony tandetnych wstawek.
Do tego trochę nas już Garmin przyzwyczaił (np. odłażąca guma w Etrexie Vista czy wyrabiający się uchwyt rowerowy i z czasem odpadające przyciski w Oregonie i Dakocie - opisy na Garniaku).
Na forach można wyczytać np. narzekanie na pomarańczowy (niestety nie czerwony) kolor przycisku funkcyjnego,
- duży plus za cyfrowy wskaźnik zużycia energii, co sprawdza się lepiej niż graficzne słupki - przynajmniej daje większy komfort użytkownikowi (również poruszane na forach),
- słabą stroną Fenixa jest tryb oszczędny (UltraTrac).
Co denerwuje (mnie i co wynika z licznym for internetowych), to brak możliwości uzyskania deklarowanych przez Garmina 50 godz. pracy w trybie GPS.
Co najciekawsze, to sam moduł GPS jest energooszczędny.
Winę za duży pobór energii ponosi prądożerny procesor(!), wtedy gdy - w trybie "zawsze włączony" zapisuje dane z czujników - ciśnienia i temperatury,
- rejestracja śladu i aktywności, częstotliwości zapisów śladu i aktywności, nawigacja, etc. nie wpływa znacząco na czas pracy Fenixa, który zawiera się w czasie 15-20 godzin, w zależności od korzystania z dodatkowych opcji,
- włączony ekran mapy zwiększa pobór energii (większe obciążenie procesora),
- sporą uciążliwością jest konieczność używania dedykowanego kabla.
Dlaczego producenci zegarków nie serwują nam uniwersalnego gniada micro/mini USB (jak w zegarku Motorola MotoActv)?
Pomimo tych drobnych mankamentów: wad i uciążliwości, Fenix stał się dla mnie miłym towarzyszem wycieczek i pilotem do Virba.
Doceniam zwłaszcza punkty POI z map obsługiwanych przez zegarek, ale na szersze omówienie przydatności Fenixa przyjdzie czas w innym, niesłusznie zapomnianym na Garniaku wątku "Mój pomysł na GPS w turystyce".
W trakcie nauki obsługi Fenixa korzystałem z forum Watchuseek i blogu DCRainmakera.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Korzystasz z podmienionej "mapy bazowej"? Po screenach widać, że raczej tak. Mam pytanie: czy często korzystasz z ręczniaka/smartphone'a, czy częściej z mapki w zegarku? Pytam, bo w moim przypadku, nawet w obcym, czy mało znanym terenie - tak jak ostatnio w Rumunii - mini mapa w zegarku prawie zawsze wystarczała na podjęcie decyzji czy wybrać tą czy tamtą szutrówkę, więc ręczniak czy alternatywnie smartphone mógł praktycznie przez całą wycieczkę leżeć sobie w plecaku czy w kieszeni i czekać na tę chwilę, gdyby autentycznie był potrzebny nieco większy kawałek mapy. Dlatego szkoda, że w Fenixie3 Garmin zrezygnował z "mapy bazowej" czy choćby możliwości wyświetlania "trackmapy" (włączanie wyświetlania dowolnych śladów, także tych "nieaktywnych").Marko pisze:Pomimo tych drobnych mankamentów: wad i uciążliwości, Fenix stał się dla mnie miłym towarzyszem wycieczek ...
Tak. To także dla mnie jest pewien mankament zegarka. Oregona mogę wziąć w jedną rękę i sensownie skonfigurowanym przyciskiem funkcyjnym przełączać się między mapą, a komputerem podróży, a nawet zmienić profil użytkownika co u mnie oznacza przełączyć mapę wektorową na rastrową i vice verca. Robię to wszystko używając jednej, lewej ręki. W zegarku mam jako wiodący ekran komputera podróży, albo alternatywnie tarczę zegarka z odpowiednimi danymi typu: wysokość, dystans. Chcąc skorzystać z mapki muszę prawą ręką sięgnąć do przycisku. W moim przypadku w problem w zasadzie niewielki, chodzę bez kijków, a kamera w prawej dłoni nie przeszkadza, kciuk mam wolny, ale kiedy w prawej ręce niosę lustrzankę operowanie guzikami zegarka nastręcza trochę trudności.Marko pisze:Bywało jednak i tak, że nie dało się nic przełączyć, bo "brakowało" drugiej ręki,
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
- Marko
- Garniak
Tak, korzystam z kompilacji Popeja. Z tym, że nie korzystam z widoku mapy, który w Fenixie jest - dla mnie - mało czytelny (m.in. na podmienionej mapie bazowej nie da się odczytać śladu wyświetlonego na tle mapy innego niż tego, względem którego nawigujemy). Mapa służy mi jako wyborna baza punktów POI.GPS Maniak pisze:Korzystasz z podmienionej "mapy bazowej"? Po screenach widać, że raczej tak. Mam pytanie: czy często korzystasz z ręczniaka/smartphone'a, czy częściej z mapki w zegarku?
Ekrany różnicuję:
- w trybie nawigacji są to 3 ekrany:
1) komputer z 3 polami: ETA, Odległością do celu i aktualną godziną,
2) mapa - do kontroli,
3) zegar
- w trybie zapisu śladu są to 4 ekrany:
1) komputer z 3 polami: aktualną godziną, pokonanym dystansem i prędkością,
2) komputer z 3 polami: suma wzniesień, nachylenie i suma podjazdów,
3) mapa,
4) zegar.
Niestety mapa w Fenixie kreśli się słabo, więc być może nie zgubiłbym się, ale na pewno korzystanie tylko z tej mapy jest uciążliwe.GPS Maniak pisze: Czy często korzystasz z ręczniaka/smartphone'a, czy częściej z mapki w zegarku?
Stąd, z konieczności wspomagam się eTrexem i - o ile warunki na to pozwalają (najczęściej w mieście) - smartfonem.
Obecność mapy w Fenixie jest dla mnie równoznaczne z bazą POI dla zadanego obszaru działania - to mi wystarcza, nie muszę się bawić w wyszukiwanie przewodników, waypointów itp., itd.
Szczerze powiedziawszy liczyłem, że rozszerzę sobie bazę POI za pomocą CloudMade, która jednak w międzyczasie przestała działać
Bez eTrexa czuję się jak "bez ręki" na rowerze, z tym, że na ogół bazuję na wcześniej przygotowanych śladach lub rastrach. Wszystkie wektory mam wyłączone - korzystam z map rastrowych. Z map wektorowych w eTrexie korzystam więc analogicznie jak w Fenixie - są one dla mnie bazą POI.GPS Maniak pisze: Czy często korzystasz z ręczniaka/smartphone'a, czy częściej z mapki w zegarku?
Z kolei na szlaku pieszym częściej korzystam ze smartfona, bo presja mojej drużyny wymaga szybkości smartfona
Po kiego czorta mi Fenix? Też długo nad tym się zastanawiałem, ale znalazłem zastosowanie - jako źródło dodatkowych danych:
- podczas gdy w eTrexie moim podstawowym ekranem jest mapa z dwoma polami danych: ETA i dystansem do celu,
- w Fenixie mam np. nachylenie czy odległość pionową do celu, o takim prozaicznym polu jak "aktualny czas" nie wspominając.
Z powyższego wywodu wynika, że dla tych, którzy mnie znają, mój pomysł na GPS w turystyce nie zmienił się od lat, choć zabawek (i zabawy) przybyło
Bazowej nie trzeba podmieniać; może być szczegółowa gmapsupp.img i bazowa.
Dla mnie widok mapy w fenix broni się. Mimo rozmiaru micro ekranik jest super czytelny i dla mnie bardzo wygodny i użyteczny, np. gdy chcę odnaleźć zarastającą ścieżkę itp. lub wrócić na zaplanowany szlak po jakimś spontanicznym skoku w bok
Zdecydowanie wygrywa z telefonem, który z Locusem i Brouterem zastępuje PC z Basecamp.
Dla mnie widok mapy w fenix broni się. Mimo rozmiaru micro ekranik jest super czytelny i dla mnie bardzo wygodny i użyteczny, np. gdy chcę odnaleźć zarastającą ścieżkę itp. lub wrócić na zaplanowany szlak po jakimś spontanicznym skoku w bok
Zdecydowanie wygrywa z telefonem, który z Locusem i Brouterem zastępuje PC z Basecamp.
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Dokupiłem pomarańczowy pasek i jest super.Marko pisze:Na forach można wyczytać np. narzekanie na pomarańczowy (niestety nie czerwony) kolor przycisku funkcyjnego,
Największa lipa to parujący zegarek.
- Marko
- Garniak
To wymaga jeszcze weryfikacji, więc nie ukrywam, że liczę na uwagi, zwłaszcza ultra maratończyków, ale i innych maniaków Fenixa...Marko pisze:Czy zauważacie jakiś znaczący zysk oszczędności energii w trybie UltraTrac?
Najprawdopodobniej, przy włączonym GPS, automatycznie wszystkie czujniki (barometr, termometr, kompas) przechodzą z trybu "na żądanie" w tryb "zawsze włączony", co wpływa na zużycie energii, które zbliża się do normalnego, czyli ok. 5%/godzinę, co daje ok. 18-20 godzin zapisu śladu.
Po zmianie ustawienia czujników na tryb "zawsze włączony", wskaźnik baterii zmienił swoje zachowanie - teraz w standardowym trybie UltraTrac wskaźnik zużycia zbliżył się do deklarowanych ok. 2-3%/godzinę.
Całkowitego czasu działania nie testowałem - na razie oparłem się tylko na wskaźniku.
Edit: Przy tym jeszcze jedno spostrzeżenie:
- gdy ładowałem Fenixa przy ustawieniu czujników "na żądanie", przełączenie czujników w tryb "zawsze włączony" bardzo drenowało baterię (albo tylko ogłupiało wskaźnik???) - wskaźnik ubytku ok. 2-3%/godzinę (!)
- ponowne ładowanie przy ustawieniu czujników "zawsze włączony" odpowiednio skalibrował wskaźnik baterii - teraz wskazuje ubytek ok. 1-2%, ale na dzień.
- Marko
- Garniak