Błędy UMP-pcPL - ZREALIZOWANE

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.
Darecky
Początkujący

Post autor: Darecky »

Krzywoj pisze:To jak już jesteśmy przy Gdańsku, to jeszcze i ja chciałbym coś zasugerować. Chodzi o centrum miasta, skrzyżowanie Podwala Grodzkiego z Błędnikiem i Wałami Piastowskimi: N54 21.458 E18 38.793
Jadąc od południa, po minięciu Huciska przydałyby się komunikaty "trzymaj się lewej" lub "trzymaj się prawej" dla chcących wjechać odpowiednio na Błędnik lub Wały Piastowskie.
Plac Komorowskiego sprawdzę jutro. Jeśli nikt nie poda tego wcześniej, to napiszę wieczorem o tej samej porze co dzisiaj.
Pozdrawiam
jeśli chcemy jechać na Błędnik to jest kierunek PROSTO. Jeśli na Wały Piastowskie to jest kierunek W PRAWO.
Jedynie skrajnie prawy pas prowadzi nas tylko i wyłącznie na Wały Piastowskie. Ale .. aby na niego się dostać komenda głosowa musi być wydana na wysokości Holliday Inn - do tego miejsca prawy pas jest "for bus only" i nie można na niego zjechać. Jednakże jadąc pasem drugim z prawej też możemy dostać się na Wały Piastowskie - w odpowiednim miejscu kierunkowskaz w prawo i ... jedziemy w Wały ...:)

... pozdrowionka ...
Nuvi 250W
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

Darecky pisze: jeśli chcemy jechać na Błędnik to jest kierunek PROSTO. Jeśli na Wały Piastowskie to jest kierunek W PRAWO.
Jedynie skrajnie prawy pas prowadzi nas tylko i wyłącznie na Wały Piastowskie. Ale .. aby na niego się dostać komenda głosowa musi być wydana na wysokości Holliday Inn - do tego miejsca prawy pas jest "for bus only" i nie można na niego zjechać. Jednakże jadąc pasem drugim z prawej też możemy dostać się na Wały Piastowskie - w odpowiednim miejscu kierunkowskaz w prawo i ... jedziemy w Wały ...:)
... pozdrowionka ...
Suma sumarum poprawione. Aby dostać się na Wały będzie gadał trzymaj się prawej, aby dostać się na błędnik trzymaj się lewej (tak mi się przynajmniej wydaje :D, proszę sprawdzić przy najbliższej kompilacji.
wopozka
Bywalec

wanmic1 pisze:Ponawiam zgłoszenie :D
Będę wdzięczny za wprowadzenie poprawki.
Pozdrawiam, Michał
Zerknąłem tam no i wygląda na to że jest wszystko ok. Problemem jest tutaj ruting Garmina. Czasami nie lubi ostrych zakrętów, czasami woli zrobić tylko jeden (a zwłaszcza w lewo). Nasze mapy nie są w 100% zgodne ze specyfikacją Garmina (bo jej po prostu nie mamy). Nie mniej poprawiłem trochę układ ulic (ze zdjęć satelitarnych) i teraz powinno być dobrze (mam nadzieję że Tomek Surmacz mi łba nie urwie za włażenie na jego teren ;). Dobrze że daleko do mnie ma ;)
Sebastian1983
Początkujący

Post autor: Sebastian1983 »

Sebastian1983 pisze: N 52 11880
E 19 93899
kierowalo mnie na nieistniejaca droge z wiaduktu, brak tam drogi.
Nieistniejaca czy kazalo ci skakac z wiaduktu bo to jest dosyc istotna roznica jednak. Na razie usunalem skrzyzowanie, ale w Lowiczu dawno nie bylem i nie pamietam jak tam jest, pamietasz?
tak kazal skrecic z wiaduktu w przepasc przez barierki :), tam pod spodem byly tory, i pare metrow w dol. Zero drogi.
Sebastian1983 pisze: N 52 10971
E 19 94964
w zaznaczonym punkcie stoi znak zakaz wjazdu, tam nie mozna wjechac.
No stoi bo zapewne ta ulica jest w jakis sposob jednokierunkowa. Moze zdradzilbys wiecej szczegolow (przynajmniej w ktora strone jest ten zakaz), cos takiego nie ulatwi ani nie uniemozliwi poprawy bledu. Na razie poprawilem zgodnie z mapami komercyjnymi.
Skrecilem z 3 maja w prawo i po przejechaniu kilkudziesieciu metrow ulica tkacza, tam gdzie jest niebieski slad tam zawracalem przed znakiem.

------------------------------------------------------------------------------------
EDIT:
Brak stacji cpn orlenu, i salonu kia.

stacja orlen
52 10252
19 97333

salon kia z serwisem
52 10226
19 97435

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 lip 2008, 16:24 przez Sebastian1983, łącznie zmieniany 3 razy.
nuvi 760
wopozka
Bywalec

Sebastian1983 pisze: Skrecilem z 3 maja w prawo i po przejechaniu kilkudziesieciu metrow ulica tkacza, tam gdzie jest niebieski slad tam zawracalem przed znakiem.
No czyli wychodzi na to ze jest odwrotnie niz na komercyjnych mapa. Poprawilem wiec zgodnie z twoim zgloszeniem. No a te pozostale jednokierunkowe?
Sebastian1983
Początkujący

Post autor: Sebastian1983 »

wopozka pisze:No a te pozostale jednokierunkowe?
wielu rzeczy nie jestem pewien, przy okazji jak bede, pozapisuje...
nuvi 760
wopozka
Bywalec

Sebastian1983 pisze:
wopozka pisze:No a te pozostale jednokierunkowe?
wielu rzeczy nie jestem pewien, przy okazji jak bede, pozapisuje...
Stacje Orlen i salon Kia dodalem. Wielkie dzieki. No i oczywiscie czekam na poprawki w Lowiczu.
wopozka
Bywalec

Darecky pisze:
Na pewno Plac Komorowskiego to nie rondo ! Specjalnie się dzisiaj tamtędy przejechałem w drodze do "fabryki" ....

... pozdrowionka ...
No to Plac Komorowskiego też przerobiony. Bardzo proszę o sprawdzenie komunikatów na tym skrzyżowaniu i jeśli jest coś nie tak to jakieś informację, postaram się poprawić.
Darecky
Początkujący

wopozka pisze:
No to Plac Komorowskiego też przerobiony. Bardzo proszę o sprawdzenie komunikatów na tym skrzyżowaniu i jeśli jest coś nie tak to jakieś informację, postaram się poprawić.
a bardzo chętnie sprawdzę .. :lol:
..jak tylko będzie skompilowane ...

wczoraj musiałem jechać do Urzędu Celnego w Gdańsku (a jak wiadomo w tym samym budynku znajduje się oddział celny, który robi samochodówkę, tiry itp). i zgadnijcie ...

nie ma takiego punktu, nie ma drogi łączącej ulicę Opłotki z wjazdem do UC (adres: ul.Opłotki 1). Tak jakby w tym miejscu "nie było niczego" .. :)

Mniej więcej wiedziałem gdzie się znajduje urząd tak więc wyznaczyłem trasę do wybranego punktu na ul.Opłotki. Jadąc od strony Gdańska Agatka niewłaściwie nakazuje skręt w prawo (podczas gdy trasa rysowana jest dobrze) w drogę zaczynającą się w punkcie: N 54 20.951 E 18 40.722. Można go zamienić na "trzymaj się prawej"

Potem jest następny komunikat głosowy o skręcie w prawo, tym razem już właściwy.

czy ze zdjęć satelitarnych jesteście w stanie dorobić drogę (a w zasadzie łącznik) ? Bo chyba sam UC czy OC to już chyba POI ?

Jeśli nie to co mam zrobić jak następnym razem będę jechał do UC, żeby pomóc ? :)

... pozdrowionka ...
Nuvi 250W
wopozka
Bywalec

Darecky pisze: nie ma takiego punktu, nie ma drogi łączącej ulicę Opłotki z wjazdem do UC (adres: ul.Opłotki 1). Tak jakby w tym miejscu "nie było niczego" .. :)
Jak nikomu ten punkt nie byl potrzebny to i go nie ma. Podaj wspolrzedne to sie doda.
Darecky pisze: Mniej więcej wiedziałem gdzie się znajduje urząd tak więc wyznaczyłem trasę do wybranego punktu na ul.Opłotki. Jadąc od strony Gdańska Agatka niewłaściwie nakazuje skręt w prawo (podczas gdy trasa rysowana jest dobrze) w drogę zaczynającą się w punkcie: N 54 20.951 E 18 40.722. Można go zamienić na "trzymaj się prawej"
Mozna, pytanie tylko po co. Tam jest wybitnie skret w prawo i to jest najepszy komunikat w tym miejscu. Z reszta nie wiem jaka dokladnie ci nawigacja trase wyznaczyla i gdzie jest blad. Zrob zrzut ekranu, pokaz gdzie jest nie tak to sie poprawi.
Darecky pisze: czy ze zdjęć satelitarnych jesteście w stanie dorobić drogę (a w zasadzie łącznik) ? Bo chyba sam UC czy OC to już chyba POI ?
Moze tak, a moze nie to zalezy. Jak na razie to nawet nie wiadomo gdzie dokladnie ten UC jest (no przynajmniej ja nie wiem).
Darecky pisze: Jeśli nie to co mam zrobić jak następnym razem będę jechał do UC, żeby pomóc ? :)
Najlepiej jesli zebralbys slad dojazdu. Jesli nie to przynajmniej zapisz sobie waypointy gdzie ten urzad jest i podeslij albo tutaj albo na flyspray (szukaj na glownej stronie ump) to sie doda.

... pozdrowionka ...[/quote]
Darecky
Początkujący

wopozka pisze:
Darecky pisze: Mniej więcej wiedziałem gdzie się znajduje urząd tak więc wyznaczyłem trasę do wybranego punktu na ul.Opłotki. Jadąc od strony Gdańska Agatka niewłaściwie nakazuje skręt w prawo (podczas gdy trasa rysowana jest dobrze) w drogę zaczynającą się w punkcie: N 54 20.951 E 18 40.722. Można go zamienić na "trzymaj się prawej"
Mozna, pytanie tylko po co. Tam jest wybitnie skret w prawo i to jest najepszy komunikat w tym miejscu. Z reszta nie wiem jaka dokladnie ci nawigacja trase wyznaczyla i gdzie jest blad. Zrob zrzut ekranu, pokaz gdzie jest nie tak to sie poprawi.
..następna w prawo jadąc z Gdańska jest tym właściwym skrętem ... ta omawiana wyżej jest raczej drogą wewnętrzną (parking i plac przy salonie Opla, stacja benzynowa Orlen) .. no i chyba na dwóch jej odcinkach jest zakaz ruchu z wyłączeniami
Nuvi 250W
wopozka
Bywalec

Darecky pisze: ..następna w prawo jadąc z Gdańska jest tym właściwym skrętem ... ta omawiana wyżej jest raczej drogą wewnętrzną (parking i plac przy salonie Opla, stacja benzynowa Orlen) .. no i chyba na dwóch jej odcinkach jest zakaz ruchu z wyłączeniami
No wlasnie, wszystko sie opiera na chyba. Daj znac gdziejest zakaz ruchu, wprowadzi sie. Daj znac ktory odcinek zamienilbys na alejke, droge prywatna, tez sie to zrobi. Tylko nie ma sensu robic tego na chyba, a raczej jak juz poprawiac to w sposob sensowny i zgodny z rzeczywistoscia. Jakbys tam kiedys przejezdzal to daj znac, to zamienie co trzeba.
Jurmak
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Jurmak »

Darecky pisze:ta omawiana wyżej jest raczej drogą wewnętrzną (parking i plac przy salonie Opla, stacja benzynowa Orlen) .. no i chyba na dwóch jej odcinkach jest zakaz ruchu z wyłączeniami
Sorry ale nie rób bałaganu, żadna droga wewnętrzna i nie ma na niej zakazu ruchu, sam nią jeżdżę do stacji Orlenu.

Jutro się tam przejadę i dorzucę Opłotki z Urzędem Celnym
Pozdrowienia Jurek M
GPSMap 276C
Darecky
Początkujący

Jurmak pisze: Sorry ale nie rób bałaganu, żadna droga wewnętrzna i nie ma na niej zakazu ruchu, sam nią jeżdżę do stacji Orlenu.

Jutro się tam przejadę i dorzucę Opłotki z Urzędem Celnym
hmm ... gdybym tak na serio chciał bałaganić to powinienem głośno się zachwycać aktualnie istniejącą rozbieżnością w mapie UMP, która INACZEJ rysuje trasę a INACZEJ prowadzi głosowo od punktu np. N 54 20.925 E 18 40.325 do punktu N 54 20.880 E 18 41.011 ....

Na skrzyżowaniu Elbląska/Opłotki, skręcając w Opłotki, TIR czy długa laweta i inne większe niż 3,5 tony ładowności autka poradzą sobie bez problemu - poza tym jest to skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną i Opłotki w tym miejscu jest dwupasmowa .. no i wreszcie wjazd od Opłotki na Orlen jest bardzo szeroki.
Jaki ma sens prowadzić kierowcę np. TIR'a tą wąską nitką Miałkiego Szlaku (przy Oplu) do Urzędu Celnego ? Trochę się będzie musiał nagimnastykować chcąc zjechać z Elbląskiej (głównej) w prawo, w Elbląską (tą krótką) i natychmiast po tym skręcie dawać ostro w lewo ?

Moim zdaniem trasa rysowana (nie ta mówiona) aktualnie przez UMP jest praktyczniejsza dla WSZYSTKICH kierowców. I tak powinna też prowadzić nawigacja głosowa. Tubylcy (również ja) poradzą sobie z tymi "praktycznymi inaczej" 8)

... pozdrowionka ...
Nuvi 250W
wopozka
Bywalec

Darecky pisze: Moim zdaniem trasa rysowana (nie ta mówiona) aktualnie przez UMP jest praktyczniejsza dla WSZYSTKICH kierowców. I tak powinna też prowadzić nawigacja głosowa. Tubylcy (również ja) poradzą sobie z tymi "praktycznymi inaczej" 8)

... pozdrowionka ...
Nie ma takiej mozliwosci aby komunikaty glosowe nie pasowaly do trasy wytyczanej. Jesli jest cos takiego to blad softu garmina bo nie widze mozliwosci aby cos takiego na mapie osiagnac.
Zablokowany