Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.
asandrzej
Garniak

Re: Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.

Post autor: asandrzej »

GPS Maniak pisze:MapSource czy BaseCamp, czyli trasa jest trasą w klasycznym ujęciu: Zbiór "waypointów". Resztę odbiornik przelicza już sam, zatem nie ma konieczności wysyłania tych danych. Przy czym dotyczy to tzw. "Trasy". W przypadku tzw. "Śladu" MapSource wysyła pełną informację (no bo 1pkt =1 kliknięcie ):
Nie wiem, w czym ma być różnica, punkt trasy, jaki i punkt śladu zawiera dane DEM,
jedyne, co różni trasę pod tym względem, zwłaszcza przy autoroutinu jest w ilości punktów.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Marko pisze: Ja zrozumiałem to tak, że jeśli chcesz mieć dane wysokości musisz "wyklikać" sobie poszczególne punkty trasy w odbiorniku, w opcji "bezdroże".
Nie :D Moim zdaniem problem w ogóle nie leży w danych, lecz w możliwościach odbiornika :!:

Inaczej: czy Twoja Vista podawała sumę przewyższeń i obniżeń dla zapisanego śladu - nawet jeżeli ślad zawierał dane o wysokości? Nie. Vista tego nie potrafiła. Nie wykluczone, że Edge też tego nie potrafi, podczas gdy mój eTrex_30 ma taką możliwość i to także wóczas gdy sprawa dotyczy trasy składającej się tylko z 4 punktów - tak jak tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=138379#p138379
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

@GPSManiak
Miałem co innego na myśli, tzn. poniekąd zmusić Sławka do pewnej próby, tzn.:
@Sławek
Spróbuj, proszę, stworzyć trasę w oparciu o 4 punkty i podaj nam czy wówczas widać jakieś wartości w polach: wzniesienie/obniżenie.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
asandrzej
Garniak

Może znacząć od tego, czy jest wyświetlany profil wysokościowy trasy.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:Nie wiem, w czym ma być różnica, ..
W definicji: "punkt trasy" - tzn. czy rozumiemy to w sposób tradycyjny czy rozszerzony.
Jeżeli uznajemy, że punktem trasy jest tylko to co kliknąłem (definicja klasyczna), prawdą jest:
asandrzej pisze:punkt trasy, .... zawiera dane DEM,
Jeżeli jednak założymy że trasa to zbiór wszystkich punktów (definicja rozszerzona), także tych co wygenerował soft na podstawie danych routingu, to wówczas te "dołożone" przez MapSource punkty nie mają danych wysokościowych, co wyraźnie widać na mojej 1-szej ilustracji. W tym przypadku trasa składa się de facto z 3-ech punktów (start/1 via/end) i tylko te punkty mają w wyeksportowanym pliku GDB dane wysokościowe. Jednak poza tymi 3-ma punktami mamy kilkadziesiąt punktów dodatkowo wygenerowanych przez MapSource i te nie zawierają dancyh wysokościowych.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze:Jednak w wyeksportowanym pliku GDB poza tymi 3-ma punktami mamy kilkadziesiąt punktów dodatkowo wygenerowanych przez MapSource i te nie zawierają dancyh wysokościowych.
Jaki plik wysyłamy do odbiornika.
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Slawek_Mat »

asandrzej pisze:Może znacząć od tego, czy jest wyświetlany profil wysokościowy trasy.
zacznę od tego bo łatwiej
w załączniku są 2 pliki 2new slowenia.rar [należy rozpakować do gdb] oraz tmp.gdb

tmp.gdb bazuje na mapie GPS_50_Walker_Mini - tu po przeniesieniu na edga nie widzę profili i tych sum przewyższeń

2new slowenia.gdb zawiera trasę "1 - 54km 1960 m" i tu na edgu widzę poprawny profil ale nie widzę sum - nie wiem czemu widzę profil
do tego używam mapy Recreation Map of Europe v3.01

po przełączeniu na bezdroże edge kursów nie przelicza albo ja nie wiem jak go te tego zmusić
cały czas pokazuje trasę tak jak prawidłowo mapsource po szlakach wykreślił i nic nie chce zmienić
Marko pisze:@Sławek
Spróbuj, proszę, stworzyć trasę w oparciu o 4 punkty i podaj nam czy wówczas widać jakieś wartości w polach: wzniesienie/obniżenie.
edga też nie umiem zmusić aby wykreślił nową trasę w oparciu o np. 4 punkty bo albo wybieram kurs na podstawie tego co przeniosłem z mapsourca lub na podstawie istniejącego śladu albo wykreślam cel na podstawie punktu / POI ale tego nie wyliczy trasy dopóki nie ustali aktualnej pozycji - zachowuje się coś jak zumo w tym przypadku
w moim edgu nie ma możliwości utworzenia kursu na podstawie punktów - to aż dziwne dla mnie :(
Załączniki
Pozdrawiam Sławek
asandrzej
Garniak

Tu potrzebny jest Miecho, On zna Edge.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@Slawek
Nie masz GPX-ów?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Slawek_Mat »

Marko pisze:@Slawek
Nie masz GPX-ów?
nie - przenoszę to jako wyślij trasy do urządzenia z poziomu mapsource - czy to błąd ?

ew. mogę zapodać pliki fit z odbiornika - w załączniku spakowane bo fit nie przyjmuje
Załączniki
Pozdrawiam Sławek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:
GPS Maniak pisze:Jednak w wyeksportowanym pliku GDB poza tymi 3-ma punktami mamy kilkadziesiąt punktów dodatkowo wygenerowanych przez MapSource i te nie zawierają dancyh wysokościowych.
Jaki plik wysyłamy do odbiornika.
Taki sam jak przy zapisie GDB - "rozszerzony" czyli z punktami wygenerowanymi na bazie routingu, ale bez danych wysokościowych przypisanych do tych punktów.
Slawek_Mat pisze:
Marko pisze:@Slawek
Nie masz GPX-ów?
nie - przenoszę to jako wyślij trasy do urządzenia z poziomu mapsource - czy to błąd ?
Moim zdaniem to nie błąd. Na dodatek MapSource niczego innego nie robi :wink: "Wyślij trasę" oznacza utworzenie plku temp.gpx i wysłanie go do odbiornika do folderu GPX. Zanim odłączysz Edga, możesz ten plik "przechwycić" i przeanalizować.

Inna sprawa, że moim zdaniem Marko zepchnął dyskusję trochę w ślepy zaułek, bo brak informacji na temat sumy przewyższeń nie wynika z braku danych (dane DEM są przecież w odbiorniku) ile raczej z pewnych braków w oprogramowaniu odbiornika. Oczywiście mogę się mylić, ale skoro brak tych danych wysokościowych w pliku "trasa" w eTrexie nie przeszkadza eTrexowi wyświetlić informacji o sumie przewyższeń, to nie widzę powodu dlaczego miałby przeszkadzać w Edgu. Po prostu "programiści" Garmina uznali, że to rzecz zbędna i tyle :( albo .... albo czegoś nie wiemy :? dlatego prosiłem Marko, by nie rozwadniać wątku, skoro my nie znamy Edga. Niech się wypowiedzą ci, co znają.

Nomen omen W eTrexie też nie każdy dojdzie do tej funkcji ("przejrzyj trasę") - bo nie ma jej na liście. Trzeba w odpowiednim momencie (trasa -> pokaż mapę) nacisnąć Menu. Na dodatek najpierw mamy informację "po krechach", dopiero wyjście z "przejrzyj trasę" spowoduje przeliczenie trasy po drogach i po ponownym naciśnięciu Menu można ponownie wywołać informację typu: "Przejrzyj trasę" - tym razem z danymi wyliczonymi "on road". Trzeba być naprawdę nieźle zakręconym maniakiem by do tego wszystkiego dojść :wink: :D

Inna sprawa jest taka, że programiści Garmina są jacy są. O ile dobrze pamiętam kiedy kupiłem 62ST też tego typu informacji nie było. To pojawiło się dopiero przy jakimś kolejnym FW. W eTrexie jest chyba od początku.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@Slawek
Tylko jeden z plików zawiera dane wysokościowe.
Dodalem wysokości do drugiego (w formacie gpx). Teraz powinno działać.
Na wszelki wypadek jednak czytaj ten plik z karty, nie z pamięci odbiornika.
GPS Maniak pisze:Trzeba w odpowiednim momencie (trasa -> pokaż mapę) nacisnąć Menu. Na dodatek najpierw mamy informację "po krechach", dopiero wyjście z "przejrzyj trasę"...
Na taki trick liczę tutaj, w przypadku Edge'a.
Poza Sławkiem, więc nadzieja w Lechu (Miecho) i Tadeuszu (TadekLodz).
tadeklodz
Bywalec

Post autor: tadeklodz »

Poza Sławkiem, więc nadzieja w Lechu (Miecho) i Tadeuszu (TadekLodz).
Czym Tobie "podpadłem" że na mnie liczysz? Ja jestem zielony w porównaniu z Wami. :shock:
tadek
nuvi 3790T , nuwi 660 , 60 CSx. GPmapa ,CN 2011, edge 800
cichy70
Początkujący

Post autor: cichy70 »

edge 800 nie pokazuje na podstawie" tu chcę jechać" danych o przewyższeniach.
i edyta mała, ni z gruszki ni z pietruszki, ale może komuś się to przyda
mapy birdseye ponad 2 GB całość (98 kafelków po ca 22 MB ) hulają w Edgu 800 bez problemów .
Edge 800 HR CAD /TOPO 2011/BirdsEye/ fw 2.40 / Forerunner 310XT fw 4.20
http://d76.pl
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Dzięki. I wszystko jasne, chociaż Sławek będzie zapewne nie pocieszony :(
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ