POI Loader i POI

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
obserwator
Początkujący
Kontakt:

Post autor: obserwator »

Zachu pisze:Nie wiem jak jest rozwiązane ostrzeganie w SP. Tam są mp3. Nie wiem czy powinno gadać czy pikać. Działało kiedyś ?
Na miom nuvi200 pika i pokazuje info o kontrolach szybkości i fotoradarach (na czerwono). Nuvi200 nie obsługuje mp3 więc podobno z tego powodu nie gada. Pikanie jest jednak wystarczajace.
maku
Początkujący

Post autor: maku »

Zachu pisze:Nie wiem jak jest rozwiązane ostrzeganie w SP. Tam są mp3. Nie wiem czy powinno gadać czy pikać. Działało kiedyś ?
Mój SP nie obsługuje mp3. Tak więc tylko pika.
Do tej pory wszystko działało.
maku
Początkujący

Rzecz nie w samym pikaniu czy gadaniu itp.
W ogóle przestał reagować na zbliżanie się do punktów które ma w pamięci.
Tak więc nawet nie wyświetla ostrzeżeń.
obserwator
Początkujący
Kontakt:

obserwator pisze:(...) Czy mam umieścić całą zawartość "Kontroli drogowych", "Niebezpiecznych miejsc", i "Przejazdów kolejowych" w jednym katalogu i z niego ładować POIloaderem?
Odpowiadam sam sobie - po powtórnym zaladowaniu wszystkich plików z POI umieszczonych w jednym katalogu - działa poprawnie - ostrzega o radarach, niebezpiecznych miejscach, przejazdach kolejowych. Zachu - dziekuję za pomoc :wink:
frasun
Radny

Post autor: frasun »

obserwator pisze:Odpowiadam sam sobie - po powtórnym zaladowaniu wszystkich plików z POI umieszczonych w jednym katalogu - działa poprawnie - ostrzega o radarach, niebezpiecznych miejscach, przejazdach kolejowych. Zachu - dziekuję za pomoc :wink:
Jeśli chodzi o plik publikowany na ump.waw.pl, poiloader ładuje zawartość znajdujących się w nim podkatalogów, nie ma więc potrzeby kopiowania poszczególnych plików CSV, MP3 i BMP do jednego katalogu. W poiloaderze należy wybrać po prostu katalog w którym znajdują się rozpakowane podkatalogi i wszystko powinno działać poprawnie.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
obserwator
Początkujący
Kontakt:

Masz rację ale na tej stronie pliki z POI są zapakowane razem z katalogami sortującymi je na różne kategorie (fotoradary, przejazdy, czarne punkty). Aby mieć wgrane te miejsca razem trzeba je wymieszać razem w jednym katalogu i z tej lokalizacji ładować "za jednym zamachem" POIloaderem.
obserwator
Początkujący
Kontakt:

maku pisze:W ogóle przestał reagować na zbliżanie się do punktów które ma w pamięci.
Sprawdź czy w ustawieniach/punkty ostrzegawcze masz wybrane "własne punkty POI".
Awatar użytkownika
Lech-u
Początkujący

Re: POI Loader i POI

Post autor: Lech-u »

frasun pisze:Informacje na temat: Pozdrawiam,
Dzięki za info o POI. Wgrałem je do mojego nuvi 660.

Pytanie: kto i co jaki czas uaktualnia te POI? Czy istnieje możliwość powiadomienia o aktualizacji POI w Polsce? Nowe radary, nowe stacje, nowe punkty niebezpieczne itp...
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u
maku
Początkujący

obserwator pisze:Sprawdź czy w ustawieniach/punkty ostrzegawcze masz wybrane "własne punkty POI".
Miałem odhaczone tak jak powinno być.
Problem polegał chyba na tym że jednocześnie puściłem transfer mapy i punktów.
Tak czy inaczej teraz (po ponownym wgraniu) wszystko chodzi tak jak powinno.
Awatar użytkownika
sebol
Początkujący

Post autor: sebol »

Mam następujący kłopot:

po wgraniu punktow POI loaderem z jednego katalogu w trybie aitomatycznym punkty poi widoczne sa na mapie tylko w skali 120m i dokładniejszej. Czy tak powinno byc??
I druga sprawa alarm pojawia sie tylko raz i niezaleznie od predkosci samochodu tzn 100k/h i nie alarmuje podczas zblizania sie do suszarki ze jade zbyt szybko. Co może być nie tak??
Pozdrawiam Seba

Forerunner 305, GPSMap 76CSx, GPMapa 4.0, UMP-pcPL
frasun
Radny

sebol pisze:po wgraniu punktow POI loaderem z jednego katalogu w trybie aitomatycznym punkty poi widoczne sa na mapie tylko w skali 120m i dokładniejszej. Czy tak powinno byc??
To normalne.
sebol pisze:I druga sprawa alarm pojawia sie tylko raz i niezaleznie od predkosci samochodu tzn 100k/h i nie alarmuje podczas zblizania sie do suszarki ze jade zbyt szybko. Co może być nie tak??
Tzn.? A ile razy ma się pojawić? Przyznaję, że nie wiem o co Ci chodzi.
W nuvi jest opcja ustawienia sposobu pojawiania się alarmów, może coś tam przestawiłeś?
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
sebol
Początkujący

Czy w poblizu punktu np gdzie znajduje sie fotoradar stacjonarny gdy poruszam sie z wieksza predkoscia (np 100) gps powinien dawac sygnał ze poruszam sie zbyt szybko i po zmniejszeniu predkości powinien przestac brzęczeć?
Pozdrawiam Seba

frasun
Radny

sebol pisze:...powinien dawac sygnał ze poruszam sie zbyt szybko i po zmniejszeniu predkości powinien przestac brzęczeć?
Jeśli punkt zawiera informację o ograniczeniu prędkości, tak, jeśli nie zawiera, to GPS informuje o POI na ok. 400 m przed punktem niezależnie od prędkości, z którą się poruszasz.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
Obrazek
Awatar użytkownika
sebol
Początkujący

Rozumiem że obligatoryjnie wszystkie punkty typu suszarka nie nakazują ograniczenie prędkości a tylko wybrane znich, bo tylko do części przypisane są informacje dotyczące ograniczeń w prędkości?
Pozdrawiam Seba

frasun
Radny

sebol pisze:tylko do części przypisane są informacje dotyczące ograniczeń w prędkości?
Tak, a jeśli nie ma informacji o ograniczeniu prędkości, jest tylko ostrzeżenie o punkcie.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
Obrazek
ODPOWIEDZ