City Navigator Europe 2012.20
Re: City Navigator Europe 2012.20
beetle-m dobrze mówisz marko oczywiście też jechałem w nocy z kielc do sosnowca oczywiście na CNE jakiś objazd zjeżdżam dobra jadę ta mi mówi skręć w lewo to ogień a tu jebudu gruntowa dogra w lesie dziury że traktorem bym nie wjechał guzik widziałem odhaczone miałem w navi drogi gruntowe ehhh masakra pobłądziłem trochę ale się udało dlatego nie ufam w 100% navi 
Ja nie bronię Garmina. Ja tylko przypominam że to jest pomoc nawigacyjna a decyzję podejmuje kierowca. Narzekanie że nawigacje poprowadziła mnie dłuższą drogą uważam za śmieszne. Też czekam od roku na zgłoszone poprawki z mojej okolicy. Jeżeli ktoś słucha bezkrytycznie jakiegokolwiek urządzenia to ja mu współczuję i tyle w temacie.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
Zgoda.
Tylko coraz ciężej tą pomoc nazwać pomocą.
Jeżeli nawigacja nie potrafi wyznaczyć poprawnie 200 km trasy to co to za pomoc?
Tylko coraz ciężej tą pomoc nazwać pomocą.
Jeżeli nawigacja nie potrafi wyznaczyć poprawnie 200 km trasy to co to za pomoc?
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Pod warunkiem, że jedzie samMarko pisze:O ile dla kierowcy osobówki, dla którego jazda jest frajdą, nie obowiązkiem, to nie powoduje specjalnych frustracji, .....
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
w moich okolicach w sprawie zdublowanych poi nie za bardzo widzę zmiany, nadal są trzy poczty i dwie knajpy, dodatkowo w innych miejscach niż powinny być, patrz włocławek ul. grodzka
modecom mx3 + automapa
no właśnie czyli jednak garmin nie za bardzo dba o nas może czas się przesiąść na AM 
poczekam i ściągnę 2012.20 i zobaczę co nowego w niej będzie w mojej okolicy bo cały czas coś budują
poczekam i ściągnę 2012.20 i zobaczę co nowego w niej będzie w mojej okolicy bo cały czas coś budują
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 4 times
Lechu, to przynajmniej jest konwersacja. Gorzej, gdy kierowca kłóci się z "agatką", co już pachnie fetyszyzmemGPS Maniak pisze:Jeżeli jedzie z żoną, komentarze w stylu: "po cholerę wydałeś pieniądze na to g ...." jest - przynajmniej w moim przypadku - wystarczającym powodem do frustracji
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Ja ostatnio częściej używam CNE niż starej GPMapy. Nie widzę żeby miał problemy z wyznaczaniem tras po głównych drogach krajowych i zazwyczaj wyznacza trasę, jaką chciałbym pojechać. Ale zawsze sprawdzam dokładnie, jak ta trasa wygląda na mapie.
Od wersji 2012.1 powinien prowadzić zdecydowanie lepiej, bo G zdegradował poza miastem mnóstwo dróg do gruntowych. Inna sprawa, że jak zwykle spieprzyli, bo zrobili to hurtem bez żadnej weryfikacji, w związku z czym wiele dróg lokalnych "od zawsze" asfaltowych stało się nagle (na mapie) gruntowymi.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Ja bym się z tym zgodził, gdyby była łatwa możliwość kontroli, na niezbyt dużym ekranie nawigacji trudna jest weryfikacja dłuższej trasy,kaltam pisze:Narzekanie że nawigacje poprowadziła mnie dłuższą drogą uważam za śmieszne. Też czekam od roku na zgłoszone poprawki z mojej okolicy. Jeżeli ktoś słucha bezkrytycznie jakiegokolwiek urządzenia to ja mu współczuję i tyle w temacie.
brak możliwości wstawiania punktów via w niektórych odbiornikach uniemożliwia korektę trasy.
Jest teoretyczna możliwość wysłania zaplanowanej dopieszczonej trasy z MapSource w niektórych odbiornikach,
ale po wysłaniu do odbiornika często cała praca idzie na marne.
Może najlepszym odbiornikiem do nawigacji drogowej jest odbiornik outdorowy, planujemy trasę w MapSource zmieniamy ją na ślad,
dokonujemy korekty śladu w Base Camp, wysyłamy do odbiornika ....i "po śladzie".
Można dokonać korektę trasy i dopiero zamienić na ślad, co może być łatwiejsze.
Takie kombinowanie niweczy możliwość wyznaczania tras w locie, (na bieżąco), nie daje możliwości rekalkulacji trasy,
brak też będzie komunikatów głosowych.
Nie spodziewajmy się też możliwości wyznaczenia długiej „trasy”, ale około 500 600 km będzie możliwe.
Trochę to dziwaczne rozwiązane, ale możemy nawigować po trasie takiej, jaką ustalimy.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Niemal zawsze tak robię. Dla GPMapy działało, dla CNE nie. Trzeba całe stada punktów pośrednich wstawiać.Tydzień temu jechałem z Polanicy do Zawoi wg. trasy zrobionej w Mapsoursie. Wszystko było dobrze do czasu. Za Świnną wpędził mnie w taki skrót, że drżałem o stan zawieszenia - asfalt był tylko teoretycznie na całkiem długich odcinkach, a średnia prędkość spadła żenująco. A można było spokojnie jechać cały czas DK28 i potem skręcić w ładną drogę wprost do Zawoikaltam pisze: Jeżeli widzę że nuvi wyznacza inaczej niż mapsource (niekiedy się tak zdarza) to przesyłam mapę z mapsource do odbiornika - dlatego tak cenię funkcję importu tras
Pozdrawiam 
Tomek B.
Garmin: nüvi 765T +CNE (Lifetime) +UMP-pcPL
Nie-Garmin: "jakieś coś od Orange" z Mapamap
Tomek B.
Garmin: nüvi 765T +CNE (Lifetime) +UMP-pcPL
Nie-Garmin: "jakieś coś od Orange" z Mapamap
Rozumiem, że każdy wyciąga wnioski ze swoich doświadczeń,kaltam pisze: Jeżeli widzę że nuvi wyznacza inaczej niż mapsource (niekiedy się tak zdarza) to przesyłam mapę z mapsource do odbiornika - dlatego tak cenię funkcję importu tras
ale ta sama mapa jest przeznaczona do odbiorników,
w których nie ma możliwości wysłania trasy z MapSource, czy nawet wstawienia punktów via.
Pewno można zdać pytanie, po co sobie kupiłeś taką nawigację, ale czy o to chodzi.
W MapSource wyznaczenie trasy takiej jaką się chce, też nie jest takie proste.
Przykład próby wyznaczania nieskomplikowanej trasy.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=57426#p57426
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
W mojej okolicy oprócz zdublowanej poczty umieszczonej nie wiadomo dlaczego w szkole, zniknięcia jednej stacji benzynowej (wygląda, że ważniejsza była ikonka sklepu niż stacji) przesunięcia lokalizacji bankomatu to zmian w stosunku do 2012.1 nie zauważyłem.
Irytujące jest natomiast gdy słyszę zjedź drugim zjazdem z ronda - z mapy wynika, że trzeba zjechać 3 i jak rzeczywiście posłucham Garmina to jestem w krzakach, bo okazuje się, że nie ma w ogóle jednej drogi.
Cenię CNE za podpowiadanie ograniczeń prędkości. W większości przypadków działa to poprawnie. Widok skrzyżowań w moim przekonaniu nie zmienił się. Irytujące jest, że zamiast skręć w prawo na wielu węzłach podpowiada trzymaj się prawej gdy z mapy jasno wynika, że trzeba jechać w prawo.
Podsumowując jeżeli patrzymy na drogę i ekranik to jest szansa nie wylądowania w krzakach.
W moim przypadku po przejechaniu trasy z Krakowa do Gdańska i powrocie wraz z planowanymi zakosami nie zauważyłem by wyznaczał jakieś dziwne trasy. Może miałem szczęście?
Irytujące jest natomiast gdy słyszę zjedź drugim zjazdem z ronda - z mapy wynika, że trzeba zjechać 3 i jak rzeczywiście posłucham Garmina to jestem w krzakach, bo okazuje się, że nie ma w ogóle jednej drogi.
Cenię CNE za podpowiadanie ograniczeń prędkości. W większości przypadków działa to poprawnie. Widok skrzyżowań w moim przekonaniu nie zmienił się. Irytujące jest, że zamiast skręć w prawo na wielu węzłach podpowiada trzymaj się prawej gdy z mapy jasno wynika, że trzeba jechać w prawo.
Podsumowując jeżeli patrzymy na drogę i ekranik to jest szansa nie wylądowania w krzakach.
W moim przypadku po przejechaniu trasy z Krakowa do Gdańska i powrocie wraz z planowanymi zakosami nie zauważyłem by wyznaczał jakieś dziwne trasy. Może miałem szczęście?
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam
pocio
B&K Herbapol rowerowanie.pl
Edge 705; Nuvi 1200T
pozdrawiam
pocio
B&K Herbapol rowerowanie.pl
Edge 705; Nuvi 1200T
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 4 times
Szkoda, że seria Nuvi nie wyświetla rastrów.
Skan dobrego rastra pomógłby szybciej poprowadzić właściwą drogą w wypadu błędu CNE.
Skan dobrego rastra pomógłby szybciej poprowadzić właściwą drogą w wypadu błędu CNE.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Mam propozycję. Wszyscy nie zadowoleni przesiadka na AM. Mam Garmina 765 od dwu lat. Kiedyś zdarzało się ,że zawiódł, ale od roku jezdże tylko na CNE. Miesiecznie wykonuję do 6000 km miesiecznie po naszym pięknym kraju. Mam oprócz Garmina i AM i TomTom'a. Mapy nowe i oryginalne. Każda ma swoje plusy i minusy, ale ostatecznie 99% jazd mam na Nuviku.
Te wszystkie utyskiwania przypominaja mi wieczne niezadowolenie ze stanu dróg naszych rodaków. A od paru lat wybudowało sie ich wiele i nadal się buduje. Natomiast przyzwyczajenie jest drugą natura człowieka. Narzekanie mamy we krwi. To nasze narodowe szaleństwo. Często wyglada to tak ,że wypada ponarzekać na Garmina. To dobrze wyglada na forum.
Pozdrawiam niezadowolonych. Ja zostaje przy nuviku.
Te wszystkie utyskiwania przypominaja mi wieczne niezadowolenie ze stanu dróg naszych rodaków. A od paru lat wybudowało sie ich wiele i nadal się buduje. Natomiast przyzwyczajenie jest drugą natura człowieka. Narzekanie mamy we krwi. To nasze narodowe szaleństwo. Często wyglada to tak ,że wypada ponarzekać na Garmina. To dobrze wyglada na forum.
Pozdrawiam niezadowolonych. Ja zostaje przy nuviku.
Ostatnio zmieniony 01 sie 2011, 08:33 przez beetle-m, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Wydzielone do innego wątku i powrót do starego.
Powód: Wydzielone do innego wątku i powrót do starego.
Nuvi 765T CNE 2012.30 , GP 2010.1, TomTom 630 Europa Centralna i Wschodnia.