Wyodrębnienie POI ze źródeł mapy UMP-pcPL

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
marek83
Początkujący

Re: Wyodrębnienie POI ze źródeł mapy UMP-pcPL

Post autor: marek83 »

frasun pisze:To zależy co chcesz zrobić. Niestety ani tutaj, ani na liście UMP tego nie wyjaśniłeś, więc ciężko Ci coś poradzić.
Skrypty same w sobie nie są sztywne... można do nich dopisać dowolnego bata / perla itp., który będzie uwzględniał potrzebne pliki.
Jedna rada, której mogę udzielić, jeśli już chcesz robić konwersję to rób ją do plików GPX. CSV to bardzo ograniczony format i da się go używać tylko w POILoaderze.
Pozdrawiam,
Dokładnie chodzi i o to punkty POI z map UMP (dworce kolejowe itp) bo na innych mapach POI (zintegrowane z mapą) nie są za dobre.
Trzeba się łączyć z internetem żeby znaleźć np dworzec kolejowy z Zduńskiej Woli.
Na mapie UMP jest ten dworzec (i zapewne wiele innych punktów których nie ma na komercyjnych mapach).
Mam nadzieję, że się nie narażę zbytnio jak powiem że sama mapa UMP mi nie odpowiada.... ale POI są godne polecenia :)

Co do CSV to ja właśnie potrzebuję je do PoiLoadera. Mam GMobileXT na symbianie i tam GPX nie działa.... no chyba, że nie potrafię po prostu tego wgrać.
Garmin Forerunner 310XT
Garmin Edge Explore 820
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

marek83 pisze:Co do CSV to ja właśnie potrzebuję je do PoiLoadera. Mam GMobileXT na symbianie i tam GPX nie działa
Przecież PoiLoader korzysta z plików GPX tak samo jak z CSV ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

Mariusz65 pisze:Przecież PoiLoader korzysta z plików GPX tak samo jak z CSV ;-)
I w tym kontekście (POI) GMXT (tak jak inne odbiorniki Garmina) nie korzysta ani z GPX, ani z CSV, tylko z GPI :-)
marek83
Początkujący

Mariusz65 pisze:Przecież PoiLoader korzysta z plików GPX tak samo jak z CSV ;-)
Heh. No to gra muzyka. Zabieram się za poznawanie możliwości plików GPX :)
Widzę że to tak naprawdę XML więc utworzenie go za pomocą .NET będzie proste.

Jak stworzę ten programik to podzielę się na tym wątku :)
Garmin Forerunner 310XT
Garmin Edge Explore 820
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

marek83 pisze:Mam nadzieję, że się nie narażę zbytnio jak powiem że sama mapa UMP mi nie odpowiada.... ale POI są godne polecenia :)
No i .... ? Nie masz 100MB na karcie? Wolisz robić bałagan z POI? :wink: :D
Powiem tak ... też mam nadzieję że się nie narażę jak powiem że UMP - jako całość - mi nie pasi i naprawdę tej mapy nie używam,. Jednocześnie tak samo jak Ty doceniam wartość POI z UMPa. Dlatego mam ją w odbiorniu i .... po problemie. Jeżeli potrzebuję znaleźć dworzec w Zduńskiej Woli w outdorowcu to odbiornik i tak go znajdzie (ręczniaki skanują wszystkie mapy - nawet te nieaktywne), a w NUVIm po prostu przełączam się chwilowo na UMPa, odnajduję ten dworzec i wówczas zostaje on dopisany do listy ostatnio znalezionych. Mało tego. Mogę też zapisać go jako POI. Wydaje mi się, że to sto razy lepsze rozwiązanie niż
a) zapychanie odbiornika "milionem" POI, które dodatkowo będą robiły bałagan na ekranie
b) zabawą w konwersje gdy wyjdzie (a codziennie wychodzi) nowa wersja mapy.

Oczywiście to moja całkowicie subiektywna sugestia, ale może nie do końca taka głupia? :wink:
No chyba, że tak naprawdę cel jest nieco inny niż wykorzystanie punktów UMPa w Garminie. Ja np. konwertowałem część POI z UMPa by wrzucić to do smartphona z Androidem.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

GPS Maniak pisze:Powiem tak ... też mam nadzieję że się nie narażę jak powiem że UMP - jako całość - mi nie pasi i naprawdę tej mapy nie używam
Szkoda, bo widzę, że zrezygnowałeś z obiecanego planu :( ;-)
Ostatnio zmieniony 13 gru 2011, 23:20 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

A ja sobie może skonwertuje te POI. I załatam brak wyświetlania POI w moim odbiorniku. O ile odbiornik będzie potrafił obsłużyć tę ilość POI w formacie gpi ;)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
marek83
Początkujący

GPS Maniak pisze: a w NUVIm po prostu przełączam się chwilowo na UMPa, odnajduję ten dworzec i wówczas zostaje on dopisany do listy ostatnio znalezionych
.
W GMobileXT nie można się tak przełączać bo plik mapy musi mieć nazwę "gmapsupp.img" i musi być we folderze "Garmin"
No chyba, że czegoś nie wiem :?
W sumie gdyby się dało przełączać mapy w GMobileXT to faktycznie przełączanie jest lepszym rozwiązaniem niż pisanie programu.
Tylko, że ja lubię programować i robię to choćby dla doświadczenia które zdobędę (będąc aktualnie na bezrobociu :? )... ale mniejsza z tym.
GPS Maniak pisze: Wydaje mi się, że to sto razy lepsze rozwiązanie niż
a) zapychanie odbiornika "milionem" POI, które dodatkowo będą robiły bałagan na ekranie
b) zabawą w konwersje gdy wyjdzie (a codziennie wychodzi) nowa wersja mapy.
.
Programik docelowo ma działać tak, że wskazuje się folder ze źródłami i...................... gotowe :) Po prosu przerabia pliki pnt na plik gpx lub kilka plików z zależności od kategorii POI.
Za dużo zabawy więc nie będzie.
popej pisze:A ja sobie może skonwertuje te POI. I załatam brak wyświetlania POI w moim odbiorniku. O ile odbiornik będzie potrafił obsłużyć tę ilość POI w formacie gpi ;)
Zawsze można wygenerować oddzielne pliki gpi dla różnych kategorii POI.
Garmin Forerunner 310XT
Garmin Edge Explore 820
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

marek83 pisze:No chyba, że czegoś nie wiem :?
No .... tego, że dyskusja byłaby łatwiejsza, gdybyś w podpisie miał informację o tym, że używasz Mobile XT, nie brałbym się za podpowiadanie innych rozwiązań :wink: :D
marek83 pisze:Tylko, że ja lubię programować ...
Jasne. Sam jestem pasjonatem w kilku dziedzinach, zatem taka argumentacja trafia do mnie w 100% :P
marek83 pisze:Zawsze można wygenerować oddzielne pliki gpi dla różnych kategorii POI.
Można. Ale znając Garmina wcale nie byłbym taki pewien czy tą drogą będzie można zwiększyć ogólną ilość obsługiwanych POI. :?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

marek83 pisze:W GMobileXT nie można się tak przełączać bo plik mapy musi mieć nazwę "gmapsupp.img" i musi być we folderze "Garmin"
No chyba, że czegoś nie wiem
O ile pamiętam, to w GMobileXT można włączać i wyłączać mapy.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Najprostsze rozwiązania bywają czasami najtrudniejsze :wink:
Pozdrawiam Lechu

Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

marek83 pisze:W GMobileXT nie można się tak przełączać bo plik mapy musi mieć nazwę "gmapsupp.img" i musi być we folderze "Garmin"
No chyba, że czegoś nie wiem :?
Tak. Że w tym jednym pliku (może być chyba jeszcze gmapsup2, ale głowy za nazwę nie dam) może być wiele map, które oczywiście można włączać i wyłączać. A poza tym chyba MXT też przeszukuje wszystkie mapy, nie tylko aktywną.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

Jest dokładnie tak, jak napisał Artur.
1. W pamięci wewnętrznej, w katalogu Garmin plik gmapsupp.img (ja z kolei nie dam głowy za gmapprom.img, ale być może, że też obsłuży).
2. Na karcie w katalogu Garmin:
- gmapsupp.img
- gmapsup2.img - z tą nazwą działa na 100% także Artur spokojnie, głowy byś nie stracił :lol:

@marek83
Jeśli nie możesz przełączać map, to albo masz tylko jedną, albo nie masz mapy bazowej (gmapbmap.img).
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Garmin XT na 100% przeszukiwał wszystkie mapy nawet te nie aktywne i podobało mi sie to pomimo że poi się dublowały. Niestety kolejne oprogramowanie które znajduje się w M10 , a które jest rozwinięciem Garmin XT już tego nie robi , a szkoda bo do dobrego to się człowiek szybko przyzwyczaja :D
Tak samo jak w Garmin XT można było zapisać w kontaktach telefonu numer z poi i od razu zapisywala się lokalizacja , teraz pozostało mi tylko zapisać w ulubionych , a to juz nie to samo.
W Garmin xt mogły być tylko trzy mapy : gmapprom , gmapsupp, gmapsup2
marek83
Początkujący

Szanowni przedmówcy..... macie rację :)

Podsumowując.
GMobileXT v6 (bo o nim tutaj mowa) obsługuje takie nazwy
1. gmapbmap.img
2. gmapprom.img
3. gmapsupp.img
4. gmapsup2.img
Wyświetlana jest mapa o najniższym numerze a punkty POI są wyszukiwane we wszystkich mapach i może to być każda kombinacja (1, 2) (1, 4) (3, 4)
Testowałem tylko na dwóch mapkach bo mam tylko kartę SD 1GB. Pojęcia nie mam jak się zachowa z trzema i więcej mapami.

No cóż. To chyba sromotny koniec mojej chęci napisania programiku do masowej konwersji pnt na gpx, który byłby do czegokolwiek przydatny :D
Choć ciągle mam go ochotę napisać, choćby po to żeby poćwiczyć programowanie :)
Garmin Forerunner 310XT
Garmin Edge Explore 820
ODPOWIEDZ