O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Malkontenci
A mi się trochę nowy Oregon podoba, widzę możliwość zamiany Nuviego i etrexa na jedną zabawkę, gdyby do tego doszło, wziąłbym pewnie 650-tkę, jak szaleć to szaleć.
Wiem, że te zdjęcia są pewnie guzik warte, ale do celów "statystycznych" wystarczą.
W samochodzie i tak praktycznie mam ściszony głośnik do minimum, nie przeszkadzałby mi brak komunikatów głosowych.
No zobaczymy, kiedy zabawka będzie w PL i jaką Garmin zaśpiewa cenę.
Wojtek Szydlowski pisze:...widzę możliwość zamiany Nuviego i etrexa na jedną zabawkę.
Nie jestem do końca przekonany o pełnej funkcjonalności Nuvi w Oregonie (tutaj więcej napiszą właściciele Montany).
W odniesieniu do eTrexa, to chyba też jeszcze nie to. Szybciej oczekiwałbym podobnej, nowej wersji Dakoty, jako dotykową i quazi-kieszonkową alternatywę dla Oregona.
Natomiast nowy Oregon jako mapnik? Dlaczego nie?!... tyle tylko, czy warto nosić ze sobą dwa outdoorowe mapniki w postaci Oregona i smartfona?
Cena zapewne będzie oscylować około 2000 PLN (w zależności od modelu).
Nie wiem jak jest teraz ale nie podejrzewam by zmiany w FW "starych" Oregonów były jakieś przełomowe. Zapewne filozofia Menu "starych" modeli jest taka sama jak 2 lata temu, czyli wówczas kiedy ja bawiłem się Oregonem.
Jeżeli "przycisk" po prawej stronie ekranu 600/650 służy do wywołania menu kontekstowego, zmiana w ergonomii obsługi odbiornika jest chyba dość istotna:
Możliwe zatem, że nowe Oregony będą pozbawione dwóch podstawowych (w stosunku do 62S/eTrex) wad tj. "Zakręconego" dostępu do opcji konfiguracyjnych oraz gorszej widzialności - w tym słabego podświetlenia - ekranu. No cóż. Może przed wakacjami trzeba będzie sobie sprawić nową zabawkę?
Na podstawie zdjęć trudno ocenić jasność ekranów,
ale jeżeli w informacjach jest wspomniane, że nowy Oregon ma dwa razy jaśniejszy ekran
to coś w tym prawdy chyba jest.
Oregon 450.JPG (20.61 KiB) Przejrzano 8410 razy
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Ciekawe, jaki to to ma procesor, czy bliżej mu do etrexa (dyskwalifikacja!), czy do Oregona starego i do 62 - wtedy byłby to bardzo dobry mapnik (o ile da się patchowac firmware, ale pewnie będzie się dało)
@Marko - myślę, ze Nuviego zastapi spokojnie, ja używam praktycznie tylko ulubionych i wyznaczania trasy, czasami jedno via. Tras nie używam. Czego mogłoby zabraknąć? O ile tylko procesor jest wystarczająco szybko - spokojnie zamienię Nuviego na taką zabawkę.
@Marko - dzięki, przeczytałem, dla mnie to drobiazgi, akceptowalne rzeczy.
Krajowi dystrybutorzy na razie nic nie wiedzą o terminach, marzec byłby dobry, byłby czas na spokojnie zastanowić się, zebrać gotówke i sprzedać część posiadanych gratów - ruch w zabawkach musi być
asandrzej pisze:Na podstawie zdjęć trudno ocenić jasność ekranów,
Zdjęcie zamieściłem tylko po to, by pokazać brak przycisku "Menu" na modelu jaki kiedyś używałem (Oregon 400).
A co do procesora. Sądzę, że będzie dobrze. Piszą, że jest mocniejszy niż w poprzednich modelach. Domyślam się, że chodzi o poprzednie modele Oregona, które i tak miały dość sprawny procek
Wojtek Szydlowski pisze:... ruch w zabawkach musi być
Właśnie widzę w dziale "Jak i gdzie tanio kupić", że decyzja już zapadła Ja eTrexa nie sprzedam, bo gdyby się okazało że Oregon, którego - jeżeli ekran jest naprawdę 2 x jaśniejszy - zapewne kupię, faktycznie zużywa 2 razy więcej prądu, to na kilkudniowe wypady bez prądu, eTrex będzie jak znalazł.
@GPSManiak mnie problem zasilania tak nie boli - rozumiem, że chodzi Ci o wagę bagażu. Ja i tak zawsze mam 2 dodatkowe komplety dobrych paluszków w plecaku a 16 godzin Oregona nie wygląda źle. Jeśli jeszcze ma wygaszanie i blokadę ekranu (muszę doczytać), to powinno być dobrze.
Co do decyzji - tak, praktycznie klamka zapadła i pewnie niedługo dam drugie ogłoszenie