GPS Maniak pisze:JacekN pisze:Wcale nie musi być jedno państwo po podłączeniu map do mapsourca wszystko jest widoczne i podział jest.
Pytanie pomocnicze brzmi - czy taka mapa tzn. wysłana z MapSource (MapInstall), będzie wiodczna w odbiorniku czy będzie zgłoszenie: "Nie mogę odblokować map"?
Sprawdziłem. Wydaje się, że nie ma problemu. Tzn. mapa zainstalowana w MapSource
metodą opisaną kilkanaście postów wyżej z kluczem testowym, który tam podałem, po wygenerowaniu
(fragmentu poniżej 4GB) z MapSource
(MapInstall) powinna działać w odbiorniku, tj. powinna zostać odblokowana kluczem UNL dla PL_Topo.
Teoretycznie zatem nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować mapę EU z routingiem pociętą powiedzmy na 3-4 części, a potencjalni majsterkowicze po zainstalowaniu mapy w MapSource będą mogli zrobić co tylko będą chcieli, nawet przy karcie 8GB. Jest jednak jedno, zasadnicze "ale" ...
Chciałbym zwrócić uwagę kolegów, że Garniak, czy raczej czytelnicy Garniaka nie stanowią tzw. "statystycznej próbki" użytkowników GPSu. Nie ma znaczenia czy ktoś ma na Garniaku kilka tysięcy, kilka setek czy po prostu kilka postów, tak czy siak statystyczny czytelnik Garniaka, to człowiek oblatany z PC, oblatany w necie i na dodatek próbujący wycisnąć ze swego Garminka maksa.

Statystyczny użytkownik Garmina, to jednak nie to samo co statystyczny czytelnik Garniaka. Być może was zaskoczę gdy powiem, że spora, naprawdę spora grupa nabywców mapy PL_Topo nie ma nawet założonego konta użytkownika. Krótko mówiąc spora grupa ludzi kupuje odbiornik z mapą i na tym koniec - nie interesują się nawet aktualizacjami map.
Dla takiego nabywcy rozważania typu:
JacekN pisze:Na co komu mapa TOPO w jednym kawałku?
JacekN pisze:mapsource jest nieodzowny.
są trochę z innej bajki

Po prostu dla wielu użytkowników fakt, że dostaje się wszystko "na tacy", gotowe do użytku i to w dodatku bez podniesienia ceny produktu
(co byłoby pochodną zmiany kart na 16GB), ma naprawdę istotne znaczenie.
Żeby było jasne. To co napisałem wyżej, nie oznacza że tych bardziej doświadczonych użytkowników, w tym także tych którzy byliby w stanie dopłacić trochę za większą niż 8GB kartę, traktujemy jako użytowników drugiej kategorii. Absolutnie nie - stąd zresztą ta nasza dyskusja, czy w końcu dostarczony betatesterom plik z routingiem, świadczące o tym, że sprawę routingu traktujemy bardzo poważnie.