O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Marko pisze: 09 paź 2025, 07:02
I jeszcze jedno pytanie - czy można się przesuwać kursorem po profilu i przechodzić na mapę; ewentualnie czy powiązanie profil wysokości-mapa rozwiązano teraz w inny sposób?
Nie można, albo ja nie znalazłem.
Na pierwszy rzut oka w starszych urządzeniach również wygląda, że nie ma możliwości przełączenia z Profilu wysokości na mapę,
po wskazaniu punktu.
Z włączonym sygnałem GPS należy mieć uruchomioną nawigację według śladu , po wskazaniu punktu na wykresie w menu gdzie jest kalibracja,
zmiana wykresu i ... pojawia się opcja "Pokaż mapę".
W trybie Demo należy uruchomić ślad, wskazać punkt na wykresie i z menu wybrać "Pokaż mapę".
Ostatnio zmieniony 09 paź 2025, 18:38 przez roro, łącznie zmieniany 1 raz.
I jeszcze jedno pytanie - czy można się przesuwać kursorem po profilu i przechodzić na mapę; ewentualnie czy powiązanie profil wysokości-mapa rozwiązano teraz w inny sposób?
Nie można, albo ja nie znalazłem.
Na pierwszy rzut oka w starszych urządzeniach również wygląda, że nie ma możliwości przełączenia z Profilu wysokości na mapę,
po wskazaniu punktu.
Z włączonym sygnałem GPS należy mieć uruchomioną nawigację według śladu , po wskazaniu punktu na wykresie w menu gdzie jest kalibracja,
zmiana wykresu i ... pojawia się opcja "Pokaż mapę".
Uzupełnię:
może być uruchomiona nawigacja według kursu. trasy lub włączony zapis śladu.
roro pisze: 09 paź 2025, 18:33
po wskazaniu punktu.
Wracając do GPSMap H1, to z nagrań influencerów podoba mi się nowy menadżer kursów i aktywności, a w szczególności nowość, czyli możliwość grupowania kursów, aktywności i waypointów w osobne foldery (po angielsku: "Collections Manager").
Marko pisze: 09 paź 2025, 20:17
W Oregonie 700 wystarczy wskazać punkt na wykresie profilu zielonego lub niebieskiego i zawsze przeniesie na mapę, bez żadnych dodatkowych kombinacji: https://garniak.pl/viewtopic.php?p=1624 ... 99#p162457
Nie wiem, co dla Ciebie jest kombinacją, jeśli nie nawigujesz, to nie masz wykresu, i w menu nie ma opcji "Pokaż mapę".
( bez wykresu w menu nie ma pozycji "Pokaż mapę")
Ostatnio zmieniony 09 paź 2025, 20:38 przez roro, łącznie zmieniany 1 raz.
roro pisze: 09 paź 2025, 20:31
To przecież oczywiste!
roro pisze: 09 paź 2025, 19:22
może być uruchomiona nawigacja według kursu. trasy lub włączony zapis śladu.
Nie musi. Można sobie przejrzeć dowolny ślad wgrany do Oregona, np. stworzony w dowolnym serwisie interetowym z danymi DEM, z wykresem profilu wysokości i też masz tę funckjonalność. Nie musi więc nawigować, ani nawet rejestrować.
Oczywiście musi być wykres wysokości, aby sprawdzić działanie tej funkcji.
roro pisze: 09 paź 2025, 20:31
To przecież oczywiste!
Oczywiste dla tych, którzy z tej możliwości korzystają .
Jeśli przejrzy się opcje na "sucho" można uznać, że nie ma opcji przeniesienia wskazanego punktu
na wykresie na mapę - trudno połączyć " kropki " .
Marko pisze: 09 paź 2025, 20:49
Nie musi. Można sobie przejrzeć dowolny ślad wgrany do Oregona, np. stworzony w dowolnym serwisie interetowym z danymi DEM, z wykresem profilu wysokości i też masz tę funckjonalność. Nie musi więc nawigować, ani nawet rejestrować.
Oczywiście musi być wykres wysokości, aby sprawdzić działanie tej funkcji.
Do sprawdzenia chyba prościej jest uruchomić trasę lub ślad.
Wojtek Szydlowski pisze: 08 paź 2025, 08:16
2. Jest w odbiorniku aplikacja Garmin Share, więc nie usunęli. Osobiście nie korzystam.
A'propos bezprzewodowej wymiany. Influencerzy pokazują, że działa bezpośrednia wymiana plików nawet z zegarkiem, więc chyba jest nawet lepiej niż w starszych odbiornikach,
To funkcja nowszych modeli Edge od 540 i od czasu Fenix 7. https://support.garmin.com/en-US/?faq=G ... ukq44RJXWA
Bezprzewodowa wymiana plików przez ANT+ ze starszymi odbiornikami najprawdopodobniej już nie działa.
czy wszystkie wyniki są zapisywane w historii - Ostatnio znalezione?
Tak.
Pozwól, że jeszcze dla pewności dopytam. Starsze Garminy, w tym mój Oregon 700 ma taką przypadłość, że nie wpisuje na listę "Ostatnio znalezionych" (Recent Finds) tych punktów, które wybierzemy wprost z mapy. To znaczy, że w Ostatnio znalezionych są tylko punkty wyszukane za pomocą lupki i wybrane do nawigacji. Czy w GPSMap H1 punkty wybrane na mapie są zapisywane w Ostatnio znalezionych?
Wojtek Szydlowski pisze: 09 paź 2025, 13:49Szukania po adresie w ogóle nie widzę w menu "Szukaj"
U mnie na Oregonie się pojawiło, jak wgrałem odpowiednie mapy. TopoActive tego nie ma. Osmapa ma.
To samo dotyczy wytyczania tras samochodowych i motocyklowych.
Wojtek Szydlowski pisze: 09 paź 2025, 06:19No, chyba, że przez całą wycieczkę oglądasz podświetlony ekran smartfona, ja tak nie robię, może dlatego w Bieszczadach kilka tygodni temu po 11 godzinnej wycieczce z Locusem w roli mapnika wycieczce miałem 65% baterii..
Mam smartfona za 1500 PLN.
Ten czas można wydłużyć zewnętrznym odbiornikiem. Np Navilock BT-821G wytrzymuje do 50 godzin i można go przypiąć gdzieś, a komórkę schować.
Nie wiem jak z Garmin Glo 2. Jednak sama komórka na pewno zużywa sporo mniej energii z GPS po Bluetooth, niż jak łapie sygnał bezpośrednio.
Wojtek Szydlowski pisze: 09 paź 2025, 13:49Szukania po adresie w ogóle nie widzę w menu "Szukaj"
U mnie na Oregonie się pojawiło, jak wgrałem odpowiednie mapy. TopoActive tego nie ma. Osmapa ma.
To samo dotyczy wytyczania tras samochodowych i motocyklowych.
Jeśli mapa nie posiada danych adresowych, to kategoria "Adresy" nie będzie wyświetlona w odbiorniku.
Z wyznaczaniem tras dla samochodu, motocykla na mapie Topo Active nie powinno być problemu,
nawet gdy jest jedyną mapą w odbiorniku.