SportTracks - moim zdaniem bomba

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.
Awatar użytkownika
mariw
Początkujący
Kontakt:

Re: SportTracks - moim zdaniem bomba

Post autor: mariw »

ten skromny news tak naprawde informuje o mozliwosci wykorzystania map rastrowych w sporttracks! trzeba bedzie przerwac przygotowania swiateczne ;)
60csx, UMP-pcPL, gpmapa, ipaq, dawniej zolty etrex
sms
Początkujący

Post autor: sms »

Kolezkowie (i koleżanki jak tu sa :-)). Upgrajdujcie sobie SPortTracksa do wersji 2.1. Oprocz poprawek jest fajna rzecz, czyli oznaczanie odcinkow jako aktywnosc lub odpoczynek.
Szczegóły i download na zonefivesoftware.com
Kilka słów o nowej wersji na Polski SPortTracks (sportracks.pl)
Awatar użytkownika
sebol
Początkujący

Post autor: sebol »

Polecam znakomity plugin pozwalający zobrazować parametry treningu w formie trójwymiarowego wykresu za pomocą wtyczki google earth.

Informacje o pluginie:
http://docs.google.com/Doc?id=dgj4s3n3_41c5w6bcp2

Przykładowy trening:

Obrazek
Pozdrawiam Seba

Forerunner 305, GPSMap 76CSx, GPMapa 4.0, UMP-pcPL
sms
Początkujący

Potwierdzam. Dobrou extensions to b. fajna wtyczka. Znowu Czesi i znowu my (w sensie Polacy) nic :-(
Na forum Polski SportTracks już trochę o nim gaworzymy.
P
Awatar użytkownika
mariw
Początkujący
Kontakt:

Post autor: mariw »

Użytkowników Garminów, którzy musieli importować ślady z pliku GPX powinna ucieszyć naprawa uciążliwego buga, który powodował złe interpretowanie czasu, a tym samym brak możliwości łączenia fragmentów tracka (np. przerwanego po zmianie baterii). Teraz Apply Routes działa bez problemu i można już analizować track w całości (wykresy, mapy itd). Niestety wiąże się to z zaimporowaniem wszystkich śladów na nowo.
60csx, UMP-pcPL, gpmapa, ipaq, dawniej zolty etrex
Awatar użytkownika
miki
Bywalec
Kontakt:

Post autor: miki »

27 czerwca wyszła nowa wersja Sport Tracks - 2.1.3465
Awatar użytkownika
Dater
Początkujący

Post autor: Dater »

sms pisze:...Oprocz poprawek jest fajna rzecz, czyli oznaczanie odcinkow jako aktywnosc lub odpoczynek...
No właśnie z odpoczynkiem mam problem. Importuję .gpx z Colorado. Oczywiście mam podliczenie czasu odpoczynku, jest czas postoju, średnia prędkość ruchu i ogólna średni prędkośc (z odpoczynkiem). Ale jak importuję ślad do Sport Tracks w miejscu "odpoczynek" jest czas 0:00. Średnia prędkość też jest liczona jako cała, a nie tylko prędkość ruchu.
Pytanie: czy sa jakies ustawienia pomagające przy importowaniu uwzględnić "czas postoju"?
Jeżeli nawet nie, to czy w jakiś sposób ręcznie tą wartośc można wstawić (u mnie mimo "ręcznej edycji" pole "czas postoju" jest wyszarzone, nieedytowalne).
Colorado 300 + GPMapa Topo + UMP-pcPL
Edge 810, soft 2.50
Obrazek Obrazek
sms
Początkujący

Zmien Preferencje>Analizy opcje:
- uwzglednij czas przestojów i całkowity dystans
- uzwglednij czas zatrzymania stopera w podsumowaniu

(te ostatnia masz zaznaczona)
Awatar użytkownika
Dater
Początkujący

Problem w tym, że właśnie te dwie opcje mam zanaczone, a mimo to czas postoju nie jest wyświetlany. Chyba, że chodzi ci o to żeby włączyć tylko drugą, bo trochę niejasno napisałeś.
Edge 810, soft 2.50
Obrazek Obrazek
sms
Początkujący

Na mój nowohucki rozum to powinienes miec obydwa odznaczone. Zaznaczenie ich sprawia, ze w pierwszym wypadku uwgzlednione sa czas ztarzymania w podsumowaniach czasu/dystansu, a w drugim o ile dobrze pamietam to uwzgledniane sa czasy zatrzymania wlaczone w urzadzeniu (dales stop). Pierwszy przypadek okresla SportTracks na podstawie tego co zdefiniowales dla danej kategorii 9Ponizej jakiej predkosci/tempa jest zatrzymanie).

Mam nadzieje, ze teraz jasniej?
Awatar użytkownika
Dater
Początkujący

No i rzeczywiście masz rację. Ja już mialem kołomyję i nie wiedziałem jak to rozumieć. Czy miałem zaznaczone, czy nie to i tak czas postoju nie był liczony. Ale chodziło o to że nie ustawiłem wartości "postój km/h". teraz przy ustawieniu 0,5 km/h pokazuje czas postoju i to całkiem dobrze :mrgreen:
Edge 810, soft 2.50
Obrazek Obrazek
sms
Początkujący

Na Polski SportTracks stworzyłem wersję alfa :-) bazy wtyczek do SportTracks. Jej zaleta jest to, że wiekszośc krótkich opisów jest po polsku (reszta sukcesywnie będzie zamieniana).

Pliki nie sa przechowywane na moim serwerze, tylko pobranie jest przekierowyane do bazy na ZoneFivesoftware i plik jest stamtąd automatycznie pobierany. Baza jest tak stworzona, że powinna pobierać zawsze aktualną wersję wtyczki (nieraz numer w opisie może być inny, bo np. go nie zmieniłem Sad). Podobnie z samym programem: link jest do ostatniej wersji samego SportTracks.

Z czasem zrobi nam się statystyka popualrności poszczególnych wtyczek.
Mam jeszcze kilka pomysłow co do tej bazy, ale wszystko w swoim czasie :-)

Bezpośredni link do bazy to: http://sporttracks.pl/index.php/download/
furman
Początkujący

Post autor: furman »

A wracając do tego czasu jazdy i czasu postoju to fakt, że jest kolumna czas postoju ale nie widzę kolumny czas rzeczywsistej jazdy, czyli bez postoju.
A druga sprawa, mam też Vista HCX. Jest na liście urządzeń ale ST krzyczy, że nie może nawiącać połączenia z urządzeniem. Oczywiście Vista jest sprawna, z innymi programami działa jak trzeba.
sms
Początkujący

To zalezy jak masz ustawione w preferencjach. Mozesz zaznaczyc uwzgledniaj czas postoju i wtedy czas - czas rzeczywisty, lacznie z postojami. Jesli odznaczysz te opcje, to masz czasrzeczywisty w sensie czasu tylko jazdy (bez postojów)
Codo komunikacji z Vista to prawdopodobnie nie masz zainstalowanego sterownika. Nie znam sie na Viscie i nie wiem jak sie komunikuje. Sprobuj ew. przez Garmin Communicator plugin, ktory laczy wszystko co jest garminowe :-)
No i kuknij na (polski) podrecznik. Namiary masz w sigu
Awatar użytkownika
karel
Początkujący
Kontakt:

Post autor: karel »

Witam.
Mam nadzieję, że w temacie i że nie powielam czegoś co już napisano
Profil treningu w programie wygląda następująco:
Obrazek
Ciemnym kolorem zaznaczono strefę "płasko" :shock:
Opis stref:
Pod górę: +103,9 m 3,19 km
Płasko: +4,9 m 46,34 km
Z góry: -103,1 m 3,61 km
W/g mnie "lekko" zakłamane są dane dot. przewyższenia :D Widać zresztą na wykresie, że "podjazdy" są liczone jako "płaskie" Czy jest jakaś możliwość prawidłowszego zliczania przewyższeń?
ODPOWIEDZ