Wybór lutrzanki: Canon, Nikon...?

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Awatar użytkownika
jggrzes
Bywalec
Kontakt:

Post autor: jggrzes »

Witam
Kiedyś dawno temu kupiłem SONY DSC-F717, kosztował 899EURO :lol: nic mu nie brakuje, oprócz rawu, szybkiego zapisu. Oczywiście to nie lustrzanka.

Należy zadać sobie pytanie do czego nasz sprzęt ma być wykorzystany. Przy dobrych warunkach oświetleniowych, wierzcie mi nie zobaczymy różnicy między ceną a, a ceną z.

Dlatego też przy chałturzeniu (czytaj wesela) gdzie pani młoda niewinna, biała, pan młody niewinny czarny, sprzęt pokaże swoje oblicze. Biała plama - pani młoda, czarna plama - pan młody.

Szybkość zapisu, zadać sobie pytanie ile będziemy pstrykać na sekundę i w jakich plikach.

Szybkość myślenia ostość, tu mozna poradzić sobie przysłoną, nie zawsze jednak można. Jak dana osoba zmieni pozycję niech myśli błyskawicznie.

A jak przyjdzie nam podnieść czułość do 800 i wyżej, co z tego wyjdzie.

Wszystko pędzi tak do przodu, że ...

Ja dzięki Bogu wiem, musiałem dojrzeć do wyboru inaczej szukać można do :(

Obecnie FUJI S5 PRO

pozdrawiam
grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz

60CSX
Awatar użytkownika
jgj
Bywalec
Kontakt:

Post autor: jgj »

Bas pisze:
ZYR pisze:Parametry podobne co aparaty canona, nikona
Bylem bardzo mile zaskoczony jakoscia zdjec lustrzanki Sony. Nie spodziewalem sie... 8)
Niemniej jednak same cyferki w tabelach nie oddaja niestety tego co widac na zdjeciach. Trzeba obejrzec zdjecia zrobione aparatem, ktory chcemy kupic. Bylbym za tym, zeby jednak najpierw wybrac 2-3 aparaty (tabele, opisy, recenzje, fotki), a dopiero pozniej taki, ktory najlepiej lezy w dloniach...
Nie tak dawno kupowałem cyfrowe lustro, jako że budżet był jednak ograniczony do kwot 2-2,5k no max ze łzami w oczach 3k pln. Zrobiłem tabelkę, wpisałem tam mieszczące się w granicach cenowych aparaty Canona, Nikona, Olympusa, Sony czyli Minolty, oraz Pentaxa.
Zacząłem przeglądać parametry, możliwości etc. po dodatkowych konsultacjach z kolegami siedzącymi w temacie wybór został ograniczony do Sony i Pentaxa, czemu ? bo te 2 marki w aparatach mieszących się w podanym limicie cenowym, dają (he...he...) stabilizację wbudowaną w body oraz czyszczenie matrycy. Ostateczny wybór padł na Sony alfa 300 - do Pentaxa musiałbym dokupić przynajmniej jeden dodatkowy obiektyw
co dawało kwotę właśnie ok 3k pln, zaś do Sony miałem w domu obiektywy od starej analogowej Minolty, więc wystarczyło kupić body+kit.
Był jeszcze wybór miedzy Sony alfa 300 a 350, kupiłem 300 - te 2 modele różnią się tylko mln pikseli 300- 10mln 350-14mln co ciekawe matryca ma ten sam rozmiar, więc do amatorskiej fotografii jaką się param czasami, w zupełności wystarcza matryca 10mln.
Jest jeszcze jeden "+" dla Sony, jako jedyny z tabeli ma kit'a 18-70, pozostali producenci 18-55.
Zrobiłem już trochę zdjęć i jestem naprawdę bardzo zadowolony.

Dodano: fachowcy z którymi konsultowałem zakup twierdzili że kit Pentax'a ma trochę lepsze szkła w niż Sony.
jgj
62s, 60csx, nuvi 765T, Krapkowice, TOPO_100, http://www.makama.eu
Obrazek
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

A ja krótko Nikon.
Dlaczego?
Dlatego że mam.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Awatar użytkownika
jgj
Bywalec
Kontakt:

saper pisze:A ja krótko Nikon.
Dlaczego?
Dlatego że mam.
a ja mam analogową Minoltę i Nikona, postawiłem na cyfrową Minoltę
:twisted:
jgj
Obrazek
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Bas pisze: Dwa pytania:
- jakiej glebi ostrosci oczekujesz przy 300mm?
Nie używam 300mm. Zwłaszcza w cyfrówce, bo mój aparat ma matrycę z Crop'em, więc z 300mm zrobiłoby się c.a. 450mm.
Idąc tym tropem możemy zacząć rozmawiać o GO w obiektywach powyżej 1000mm, one zwykle mają po prostu tylko jedną przysłonę (tzn. w ogóle jej nie mają) :")
Mówmy o czymś normalniejszym, np. typowym zoomie 70-200mm. A tutaj, zwłaszcza na "szerszym" końcu, duża GO się przydaje
Bas pisze: - ktore obiektywy z ogniskowa co najmniej 300 mm maja tak jasne obiektywy?
Był taki Zeiss, 500-ka, ze światłem 1:0,075 (nie, to nie pomyłka). Podobno genialnie się nim robiło zdjęcia w księżycowe noce. Obecnie obiektyw ten nie jest już produkowany (ciekawe czemu? :"P )

GO to, jak wspomniałem wyżej, tylko jeden z parametrów. Dla mnie np. nie mniej ważnym jest komfort korzystania z obiektywu w trudniejszych warunkach oświetleniowych. A między obiektywem z F:2.8 a obiektywem z F:4 lub 4.5 różnica jest kosmiczna, wierz mi.
Między innymi dlatego mam dwa zoomy o zakresie 70-200 - jeden to maleństwo ze światłem 4, które zabieram np. na wycieczki czy wakacje, a drugie to 1,5kg kobyła ze światłem 2.8 którą zabieram np. na Jamboree czy nocne spektakle teatrów ulicznych. Ten cel zresztą implikuje kolejny argument "przeciw" stabilizacji - na imprezach tego typu i tak nie mogę użyć zbyt długich czasów, bo temat który fotografuję jest na to zbyt dynamiczny.
Częstokroć mogę sobie postawić statyw i używać czasów nawet kilkuminutowych, ale i tak schodzenie poniżej 1/60s mija się z celem - ze stabilizacją czy bez, i tak zdjęcie będzie rozmazane.
Oczywiście nie mówię "nie" stabilizacji. Ale postawiony przed wyborem "jasny obiektyw bez stabilizacji lub ciemniejszy ale ze stabilizacją", wybiorę tę pierwszą opcję.
kwieto
Garniak

jggrzes pisze:Obecnie FUJI S5 PRO
Pewnie ze względu na poszerzoną tonalność?

Moja mama tego używa :")
kwieto
Garniak

Bas pisze:Bylem bardzo mile zaskoczony jakoscia zdjec lustrzanki Sony. Nie spodziewalem sie... 8)
Lustrzanki Sony to kontynuacja Minolty, więc akurat tu jakość mnie specjalnie nie zaskakuje.
Miło, że Sony nie sknocił dorobku Minolty, do której zresztą od czasu gdy używałem znakomitego modelu XD-5/XD-7, zawsze miałem słabość :")
Awatar użytkownika
jggrzes
Bywalec
Kontakt:

saper pisze:A ja krótko Nikon.
Dlaczego?
Dlatego że mam.
to prawda każdy chwali to co ma. Mówimy o zakupie nowego. Miałem przyjemność pstrykać różnymi modelami, miałem jasno określony cel. Nie polecam zadnego modelu wskazuje na co zwrócić uwagę - a to różnica.
kwieto pisze:Pewnie ze względu na poszerzoną tonalność?
tak dokładnie.

pozdrawiam
grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz

60CSX
Awatar użytkownika
Drogowiec
Bywalec

Post autor: Drogowiec »

Problem jak diabli....
Ja czasem fotografuję modę i najważniejsza była jakość matrycy, a matrycy Fuji jeszcze nikt nie pobił. Fotografuję więc Fuji S3pro (podówczas najnowszy model firmy) i jestem zadowolony.

Jeżeli chodzi zaś o wytrzymałość przy dobrej jakości fotek, to postawiłbym na Olympusa (wyższe modele). Olek A1 bywało, że zmoczony w słonej wodzie, wypłukany w słodkiej chodził bez zająknięcia. Do tego ultradźwięki czyszczące matrycę z kurzu przy każdym włączeniu, że o uszczelnieniu korpusu nie wspomnę...

Pozdrówka
Kuba
Awatar użytkownika
jgj
Bywalec
Kontakt:

Drogowiec pisze:Problem jak diabli....
Ja czasem fotografuję modę i najważniejsza była jakość matrycy, a matrycy Fuji jeszcze nikt nie pobił. Fotografuję więc Fuji S3pro (podówczas najnowszy model firmy) i jestem zadowolony.

Jeżeli chodzi zaś o wytrzymałość przy dobrej jakości fotek, to postawiłbym na Olympusa (wyższe modele). Olek A1 bywało, że zmoczony w słonej wodzie, wypłukany w słodkiej chodził bez zająknięcia. Do tego ultradźwięki czyszczące matrycę z kurzu przy każdym włączeniu, że o uszczelnieniu korpusu nie wspomnę...

Pozdrówka
tak naprawdę, wszystko sprowadza się do ilości gotówki którą dysponujemy :)
jgj
Obrazek
Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

Post autor: h2o »

a moze nowy Pentax D200 lub K10D? Dobra i tania optyka, a sprzęt niczego sobie. Sam używam ;-)
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Awatar użytkownika
brzankis
Bywalec

Post autor: brzankis »

Ja wybrałem Nikona.Początkowo był to D40 +Nikkor 18-70mm - (świetny zestaw dla początkujących),lecz z czasem gdy połknąłem bakcyla zaczęło brakować "śrubokręta",a ceny obiektywów z silnikiem, Nikkora czy Sigmy przekraczały moje możliwości finansowe. W końcu przyszedł taki dzień,że D40 zmieniłem na D70s i wtedy to zaczęła sie zabawa na całego z ogromną ilością obiektywów do wyboru.Niestety zabawa z D70-tką nie trwała zbyt długo,za to teraz jakiś Chorwat ma z niej pożytek :cry:
Obiektywy w szafie leżały,zaskórniaki na nowy aparat w skarbonce rosły :wink:
a ja dzięki uprzejmości kolegi miałem możliwość równocześnie pobawić się Canonem 40D i Nikonem D80,po wypstrykaniu kilkuset fotek bez chwili zastanowienia byłem przekonany do Nikona.
I tak się stało-obecnie posiadam D80 + trzy szkiełka (18-70mm,70-300VR,12-24mm ),których raczej już nie zmienię. To jest właśnie to czego szukałem. :wink:
StreetPilot 2610 - CNE
Nüvi 760 - CNE NT + GPMapa +Slovakia Roads+ UMP pcPL
Asus P750 - Automapa
Plezi
Bywalec

Post autor: Plezi »

===> popej
wkleilem tylko informacyjnie dlaczego CMOS jest wazny a nie po to zeby mowic ktory jest najlepszy

Chociaz w testach ten akurat wypada bardzo pozytywnie

Canon forever :) od 300 przez 300D i teraz 40D ...

Co do Sony to w nizszych cenach - Super ale juz przy wydatkach rzedu 40D nie pomyslalbym o SONY - moze dlatego ze jak wczesniej zauwazono - Bo mam i juz :)
kwieto
Garniak

Plezi pisze:Canon forever :)
Canon Foveon? :"P
Awatar użytkownika
jggrzes
Bywalec
Kontakt:

Witam
Można dyskutować do rana pytanie tylko, którego. Żeby nie nabijać licznika ale jak to zrobić jak kolega
brzankis pisze:I tak się stało-obecnie posiadam D80 + trzy szkiełka (18-70mm,70-300VR,12-24mm ),których raczej już nie zmienię. To jest właśnie to czego szukałem.
przerobiłem tym modelem jak i 70 trochę - Nie. Zaznaczając moje osobiste zdanie. Muszę jednak przyznać, że jako fotoamator z czasów gdy marka to było coś miałem obiekcje co do firmy Fuji.
Odstawiłem uprzedzenia i pokaż co potrafisz, pokazało uprzedzenia znikneły.

pozdrawiam
grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz

60CSX
ODPOWIEDZ