Garmin BaseCamp
Re: Garmin BaseCamp
Zainstalowałem BaseCamp na laptopie, XP, Core2 Duo 1.4G, 2GB pamięci. Zachowuje się całkiem normalnie. Również wyłączyłem dostęp do katalogu cache, wydaje mi się, że dzięki temu działa sprawniej.
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Nie, żadnych dodatkowych ograniczeń dla tej aplikacji, standardowa instalacja. W kwestii formalnej sprawdziłem RAM memtestem w trzech pętlach jest ok. Przyjrzałem się karcie graficznej, jej sterownikom ( z którymi jeszcze pokombinuję), bo kwietniu EVGA wymieniła mi padniętą 8800 GTS 320 na nową 9600GT KO 512M, ale nic podejrzanego nie widzę. Być może czyszcząc rejestry czy defragmentując CCleaner-em , czy Ashampo jakieś wpisy zostały usunięte i stąd problem.
Ta "stabilna" wersja BCamp, którą teraz mam na PC-cie to jest ostatnia w polskiej wersji językowej, czyli już nie pokazuje dostępnych aktualizacji. Pewnie poczekam na nową polską, która, jak od pewnego czasu informuje Garmin będzie shortly, tym bardziej, że mam wszystkie aplikacje także na laptopie.
A tak przy okazji, chcąc się upewnić, czy pod Windows 7 64 bity, czekają mnie jakieś niespodzianki ze strony aplikacji Garmina?
Śledząc regularnie wypowiedzi na forum nie przypominam sobie jakiś uwag co do kompatybilności tych aplikacji w nowym środowisku.
Kupiłem Upgrade Box-a, więc planuję zastąpić w laptopie Vistę 32 bit na Win7 już w nowszej architekturze.
Ta "stabilna" wersja BCamp, którą teraz mam na PC-cie to jest ostatnia w polskiej wersji językowej, czyli już nie pokazuje dostępnych aktualizacji. Pewnie poczekam na nową polską, która, jak od pewnego czasu informuje Garmin będzie shortly, tym bardziej, że mam wszystkie aplikacje także na laptopie.
A tak przy okazji, chcąc się upewnić, czy pod Windows 7 64 bity, czekają mnie jakieś niespodzianki ze strony aplikacji Garmina?
Śledząc regularnie wypowiedzi na forum nie przypominam sobie jakiś uwag co do kompatybilności tych aplikacji w nowym środowisku.
Kupiłem Upgrade Box-a, więc planuję zastąpić w laptopie Vistę 32 bit na Win7 już w nowszej architekturze.
Krzysiek
60CSx, GPMapa Topo 2009, UMP, Galaxy S8+, Automapa
We właściwościach, zabezpieczeniach zabrałem sam sobie prawa dostępu do katalogu ...Garmin\BaseCamp\TileCache. Trzeba go znaleźć gdzieś w kartotece przypisanej przez system dla użytkownika. Analogicznie dla Mapsource, tylko w innej gałęzi katalogów.Zachu pisze:Dałeś atrybut do odczytu, czy jakieś inne cuda?
Jeżeli przełączysz, to powiedz czy zauważasz jakąś różnicę
Nie powinno być. Przez dłuższy czas miałem Vistę x64 a teraz Win7 x64 i wszystko działa poprawnie.Gadget pisze:A tak przy okazji, chcąc się upewnić, czy pod Windows 7 64 bity, czekają mnie jakieś niespodzianki ze strony aplikacji Garmina?
Katalog znalazłem w:
C:\Documents and Settings\UżytkownikXYZ\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Garmin\BaseCamp\TileCache
ale nie mam możliwości zmian praw użytkownika analogicznie jak to mogę zrobić w Viscie. Są tylko trzy karty:ogólne, udostępnianie, dostosowywanie, i co najwyżej mogę go udostępnić w sieci lub zrobić moim prywatnym, a przecież nie o to chodzi. Sprawdzałem to w używanym przeze mnie profilu z uprawnieniami administratora jak również w samym Administratorze, więc nie wiem jak to można przełączyć.
Wcześniej zainstalowałem najnowsze sterowniki ze strony Nvidii i jeszcze raz instalowałem najnowszą wersję BCamp, przeskanowałem także PC-ta Nortonem.
Biorę również pod uwagę możliwość, że przy awarii karty graficznej coś się w Wndowsie pozmieniało i być może będę musiał zrobić w przyszłości reinstalację systemu.
C:\Documents and Settings\UżytkownikXYZ\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Garmin\BaseCamp\TileCache
ale nie mam możliwości zmian praw użytkownika analogicznie jak to mogę zrobić w Viscie. Są tylko trzy karty:ogólne, udostępnianie, dostosowywanie, i co najwyżej mogę go udostępnić w sieci lub zrobić moim prywatnym, a przecież nie o to chodzi. Sprawdzałem to w używanym przeze mnie profilu z uprawnieniami administratora jak również w samym Administratorze, więc nie wiem jak to można przełączyć.
Wcześniej zainstalowałem najnowsze sterowniki ze strony Nvidii i jeszcze raz instalowałem najnowszą wersję BCamp, przeskanowałem także PC-ta Nortonem.
Biorę również pod uwagę możliwość, że przy awarii karty graficznej coś się w Wndowsie pozmieniało i być może będę musiał zrobić w przyszłości reinstalację systemu.
Krzysiek
W ustawieniach folderów trzeba odznaczyć opcje w rodzaju "proste udostępnianie", wtedy pojawi się zakładka "Zabezpieczenia". Ale wątpię, czy zablokowanie cache coś zmieni, to raczej nie jest istotna zmiana.Gadget pisze:Są tylko trzy karty:ogólne, udostępnianie, dostosowywanie
Wszystko zaznaczyłem jako odmów ale to nic nie zmienia
Ponieważ nie mam pomysłu to wrócę do wersji poprzedniej wersji i poczekam na rozwój wydarzeń i tak raz na rok dobrze jest reinstalować system a szczególnie po awarii hardware.
Bardzo dziękuję za pomoc, jakbym przypadkiem rozwiązał problem to wrócę do tematu.
Ponieważ nie mam pomysłu to wrócę do wersji poprzedniej wersji i poczekam na rozwój wydarzeń i tak raz na rok dobrze jest reinstalować system a szczególnie po awarii hardware.
Bardzo dziękuję za pomoc, jakbym przypadkiem rozwiązał problem to wrócę do tematu.
Krzysiek
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Nikt nie wspomniał, to poinformuje. 20 Maja jak podaje Garmina wydali nową wersję. Dużo się nie zmieniło.
BaseCamp software version 3.0.4
BaseCamp software version 3.0.4
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4435Changes made from version 3.0.3 to 3.0.4:
* Fixed startup issue when migrating Garmin BirdsEye imagery from earlier versions of BaseCamp into version 3.0.3.
Jest już BaseCamp 3.0.5
Changes made from version 3.0.4 to 3.0.5:
◦Added localization for the following languages: Chinese (Traditional), Croatian, Czech, Danish, Dutch, Finnish, French, German, Hungarian, Italian, Japanese, Norwegian (Bokmal), Polish, Russian, Slovak, Slovenian, Spanish, Swedish
◦Added the ability to unlock BirdsEye Imagery for a specific device.
◦Added support to recognize European Topographic cards as retail products.
◦Improved map projection when printing BirdsEye Imagery.
◦Change to preserve subfolders when writing Garmin Custom Maps.
◦Change to correctly resolve relative paths in links on waypoints received from devices.
◦Change to use a more reasonable zoom level when selecting 'Show on map' for a single find result or waypoint.
◦Change to update the database to reflect missing images when doing a 'Restore' when the images were excluded from the backed up.
◦Change to preserve selection of device when starting BirdsEye wizard, if a device was previously selected.
◦Change to read maps on SD cards written to the \Map subfolder.
◦Fixed auto-routing issues on certain maps.
◦Fixed copy/paste of geotagged photos from a device not copying the photo.
◦Fixed possible issues when launching an external file or URL link.
◦Fixed issues when reading geotagged photos with invalid timestamps.
◦Fixed displaying postal code twice in POI property balloons in some European maps.
◦Fixed issues geotagging photos with Asian language paths.
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4435
Changes made from version 3.0.4 to 3.0.5:
◦Added localization for the following languages: Chinese (Traditional), Croatian, Czech, Danish, Dutch, Finnish, French, German, Hungarian, Italian, Japanese, Norwegian (Bokmal), Polish, Russian, Slovak, Slovenian, Spanish, Swedish
◦Added the ability to unlock BirdsEye Imagery for a specific device.
◦Added support to recognize European Topographic cards as retail products.
◦Improved map projection when printing BirdsEye Imagery.
◦Change to preserve subfolders when writing Garmin Custom Maps.
◦Change to correctly resolve relative paths in links on waypoints received from devices.
◦Change to use a more reasonable zoom level when selecting 'Show on map' for a single find result or waypoint.
◦Change to update the database to reflect missing images when doing a 'Restore' when the images were excluded from the backed up.
◦Change to preserve selection of device when starting BirdsEye wizard, if a device was previously selected.
◦Change to read maps on SD cards written to the \Map subfolder.
◦Fixed auto-routing issues on certain maps.
◦Fixed copy/paste of geotagged photos from a device not copying the photo.
◦Fixed possible issues when launching an external file or URL link.
◦Fixed issues when reading geotagged photos with invalid timestamps.
◦Fixed displaying postal code twice in POI property balloons in some European maps.
◦Fixed issues geotagging photos with Asian language paths.
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4435
Ostatnio zmieniony 12 cze 2010, 14:57 przez Zachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: linka dodałem ;)
Powód: linka dodałem ;)
W kwestii formalnej, zaktualizowałem do tej wersji i wszystkie problemy o których pisałem powyżej ustąpiły, znów mogę płynnie korzystać z aplikacji.
Niemniej o tym jaką to wspaniałą aplikacją jest BaseCamp to można poczytać tutaj:
https://forums.garmin.com/forumdisplay.php?f=179
Pozdrawiam
Niemniej o tym jaką to wspaniałą aplikacją jest BaseCamp to można poczytać tutaj:
https://forums.garmin.com/forumdisplay.php?f=179
Pozdrawiam
Krzysiek
Witam.
Czy ktoś wie, jakia jest zasada odczytywania map z nawigacji przez BaseCamp.
Ile map odczytuje, od czego zależy, która mapa jest wczytywana, w jakiej kolejności.
Pozdrawiam.
Czy ktoś wie, jakia jest zasada odczytywania map z nawigacji przez BaseCamp.
Ile map odczytuje, od czego zależy, która mapa jest wczytywana, w jakiej kolejności.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Ja, ja wiem 
No może nie wszystko
Z tego co się zorientowałem:
- pokazywane są mapy gmapbmap i gmapprom, opisane w GarminDevice.xml,
- nie są pokazywane mapy wyprodukowane przez Mapsource,
- są pokazywane mapy zapisane przez GMapTool,
- niektóre mapy są pokazywane zawsze, to chyba ta ostatnia poprawka Garmina dotycząca map Topo.
Wszystkie mapy są czytane jednocześnie, jak jest tego kilka GB, to można się wściec. Potem BaseCamp trzyma trochę informacji na PC (np. plik TYP) i za drugim razem idzie szybciej. BaseCamp produkuje sobie jakiś własny plik indeksowy, dlatego wyszukiwanie działa inaczej niż w Mapsource czy odbiorniku.
Wprowadziłem do GMapToola opcję, która pozwala manipulować flagą ustawianą przez Mapsource, tak że można samemu decydować, czy mapa się pokaże czy nie. Tylko jeszcze nie opublikowałem nowej wersji.
No może nie wszystko
Z tego co się zorientowałem:
- pokazywane są mapy gmapbmap i gmapprom, opisane w GarminDevice.xml,
- nie są pokazywane mapy wyprodukowane przez Mapsource,
- są pokazywane mapy zapisane przez GMapTool,
- niektóre mapy są pokazywane zawsze, to chyba ta ostatnia poprawka Garmina dotycząca map Topo.
Wszystkie mapy są czytane jednocześnie, jak jest tego kilka GB, to można się wściec. Potem BaseCamp trzyma trochę informacji na PC (np. plik TYP) i za drugim razem idzie szybciej. BaseCamp produkuje sobie jakiś własny plik indeksowy, dlatego wyszukiwanie działa inaczej niż w Mapsource czy odbiorniku.
Wprowadziłem do GMapToola opcję, która pozwala manipulować flagą ustawianą przez Mapsource, tak że można samemu decydować, czy mapa się pokaże czy nie. Tylko jeszcze nie opublikowałem nowej wersji.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2010, 14:54 przez popej, łącznie zmieniany 1 raz.
U mnie tym razem zostały wczytane mapy w takiej kolejności na liście CNE, Garmin Recreational Map Europe, Osm Street map
po mimo że są inne mapy na przykład bazowa W.A.D.Basemap, US Marine Detali g2 (gmapprom)i inne, zawsze tylko trzy.
Mnie bardziej interesuje wczytywanie map niekomercyjnych, tych, których jeszcze albo w ogóle nie miał zainstalowanych w MS-się.
Będzie taka możliwość. Czy przygotowanie będzie kłopotliwe.
Co muszę przekopiować żeby BaseCamp „czytała” mapy niekomercyjne z czytnika.
Jak narazie z czytnika odczytuje mi tylko mapy Custom Maps.
Dokładniej to widzę, że wczytuje te mapy, co zawsze, ale za moment znikają.
po mimo że są inne mapy na przykład bazowa W.A.D.Basemap, US Marine Detali g2 (gmapprom)i inne, zawsze tylko trzy.
Mnie bardziej interesuje wczytywanie map niekomercyjnych, tych, których jeszcze albo w ogóle nie miał zainstalowanych w MS-się.
Będzie taka możliwość. Czy przygotowanie będzie kłopotliwe.
Co muszę przekopiować żeby BaseCamp „czytała” mapy niekomercyjne z czytnika.
Jak narazie z czytnika odczytuje mi tylko mapy Custom Maps.
Dokładniej to widzę, że wczytuje te mapy, co zawsze, ale za moment znikają.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"