Garmin nuvi 765 t - test opinia pytania - wyłącznie rzeczowo

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Awatar użytkownika
chopin67
Bywalec

Re: Garmin nuvi 765 t - test opinia pytania - wyłącznie rzeczowo

Post autor: chopin67 »

to może N760? :?:
pozdrawiam chopin67
Nuvi 765T v.Taivan GPMapa 2009.3 + CNE NT 2010.3 + UMP pcPL; TomTom GO750; AsusA 636N + Automapa
art.mariusz
Początkujący

Post autor: art.mariusz »

bardziej kreci mnie coś takiego, tzn. ale to chyba daleka przyszłość.
http://www.garminasus.com/garminasus/cm ... /en/phones
http://www.youtube.com/watch?v=qy9NCr_n ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=JeoBJRKs ... re=related

Wcześniej zadałem pytanie i nie dostałem odpowiedzi dlatego szybko jak miale okazję pozbyłem się 765t.
Zapytam jeszcze raz aby było jasne. Nie należy spodziewać się po Graminie, że nagle pojawi się soft 4.0 z poprawkami i nowościami i będzie można go zainstalować do 765t. Nie praktykują takiej polityki do tej pory tak?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

art.mariusz pisze:bardziej kreci mnie coś takiego, ...
Po Twoich doświadczeniach z bardziej wypasionymi odbiornikami Garmina dziwi mnie, że ciągle próbujesz płynąć w stronę urządzeń typu "all in one" jak np. prezentowany w trzecim linku Garmin Nuviphone :?

Im urządzenie prostsze tym pewniejsze. Być może trudno w to uwierzyć, ale największy odsetek zadowolonych użytkowników jest wśród posiadaczy GPS-ów z Biedronki z wgraną piracką AutoMapą. Za 200-250 PLN mają nawigację tak samo skuteczną jak ci, którzy wydają krocie na Nuviphona czy inne tego typu bajeranckie zabawki. Owszem te wszystkie Navie czy Larki nie mają BT, ale m.in. dlatego .... działają pewnie, a przecież o to chyba chodzi w nawigatorze? Co ważniejsze jak to zgubisz, albo Tobie ukradną - strata niewielka. Idziesz do Biedronki i kupujesz następny sprzęcik :D

A jeżeli z takich czy innych powodów ma to być Garmin ( też lubię :wink: ), to naprawdę polecam modele 2x5. Proste, ale skuteczne. Zwłaszcza na dłuższe trasy, bo w użytkowaniu "komiwojażera" faktycznie denerwujący jest brak prądu w uchwycie. Inna rzecz, że wówczas gdy mamy kilka krótkich tras w mieście mozemy po prostu zrezygnować z podłączania zasilania. Zatem problemu tak naprawdę nie ma.

A co ważniejsze moja 205-tka po prostu ..... działa :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
art.mariusz
Początkujący

Już wyjaśniam:

Chcę mieć jedno uniwersalne urządzenie zamiast kilku i przy każdej wysiadce z auta nie pakować się jak na wakacje aby za chwilę znów sie instalować co w praktyce sprowadza się do nieużywania.
Skoro są producenci którzy oferują w zamian za pieniądze takie rozwiązania to nie widzę powodu aby z tego nie korzystać?

Osobiście słowo "wypasiony" zdecydowanie w tym przypadku zamieniłbym na bezpieczny, komfortowy.
Oto moje uzasadnienie:

PRIMO: Oczywiście dokładne i dobrze zdefiniowane mapy i prawidłowa asekuracja nawigacyjna to podstawa nawigacji o której w ogóle myślimy.

Poza tym:
1. Bluetooth musi być – telefon głośnomówiący to dla mnie nie tylko potrzeba ale obowiązek prawny, kombinacje z kablem odpadają. Sparowane urządzenie jest bezinstalacyjne, wygodne i dużo bezpieczniejsze od kabelków itd do tego duży wyświetlacz pod ręką i automatyczne przyciszenie ALE NIE wyciszenie komend nawigacji...
2. Aktywny uchwyt musi być. Dość wizyt w serwisie z powodu łamiącego się kabla, wypadającego gniazda, dyndającego kabla...
3. Mp3 i książki musi być. Mam radio w zabudowie i sterowane w kierownicy, a zestaw bluetooth firmowy do niego kosztuje 1500 zł z montażem w Renault. Bez sensu koszt skoro są inne rozwiązania. Zakup osobno radia to też niewygoda bo za którymś razem znów pójdzie szyba i radio... MP3 to bardzo mi brakuje obsługi mojej play listy w tel. aby ciągle mieć swoją playlistę przy sobie.
wyświetlanie sms to kurczę raytas jak dla mnie. Nie musi być odpisywania ale możliwość oddzwonienia jeśli coś pilnego.
4. Ostrzeganie o przekroczeniu prędkości musi być. Lepsze to od mapy radarów, które i tak wymanewruje ruchomy patrol.
jeden mandat w roku i już mi się zwraca koszt nawigacji z właściwie oznaczoną prędkością lub co ważniejsze systemem tworzenia presji jak ją właśnie przekraczam. To mnie "studzi" na drodze. Do tego łatwy wyłącznik głosu jak uważam inaczej to pstryk i jadę chwile jak chcę.
5. Strzałka skrętu musi być. Jak największy wskaźnik gdzie dokładnie skręcić musi być. Nieraz coś przegapiłem i strzałka z kolejnym manewrem jest dla mnie ważna i uzależniłem się do niej.

Tak opcje jak znalezienie wolnego parkingu płatnego kiedy dojadę do celu oczywiście bez konieczności ustawienia nowego celu to już zupełnie miodzio ...

Piractwa nie wspieram. Wiele brakuje mi do ideału ale wiem na pewno, że jeśli mnie nie stać to nie kradnę. W ten sposób mogę okradać np.kolegę lub jego mamę.

P.S.
Właśnie, kolega mi podrzucił sms, że jest urządzenie jakie szukam w specjalnej cenie 990 zł Navigon 8110 zobaczę co to takiego.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2009, 14:36 przez art.mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

art.mariusz pisze:1. Bluetooth musi być – telefon głośnomówiący to dla mnie nie tylko potrzeba ale obowiązek prawny, kombinacje z kablem odpadają.
sparowane urządzenie jest bezinstalacyjne, wygodne i bezpieczne ...... Osobiście słowo "wypasiony" zdecydowanie w tym przypadku zamieniłbym na bezpieczny, komfortowy
To też kwestia podejścia. Kiedy swojego czasu pojeździłem trochę z 760-tką zestaw głośno mówiący via nawigator wydawał mi się to bardzo dobrym rozwiązaniem. Tyle, że w tzw. "gorące dni", kiedy co chwilę telefonowali do mnie klienci Nuvi-760 był był bardziej telefonem niż nawigatorem i ta "komfortowość" sprzętu "two in one" była dla mnie mocno wątpliwa. Ale to oczywiście kwestia indywidualnych upodobań i być może też ... przyzwyczajeń.

W efekcie postawiłem na dwa urządzenia: prosty, ale skuteczny nawigator + w miarę wypasiona, głośnogadająca komórka, która zresztą w razie czego też może służyć za "podręczną" nawigację. Osobiście jestem z tego rozwiązania zadowolony, chociaż uczciwie przyznaję: nie kursuję zbyt dużo w roli "komiwojażera", zatem nie bardzo wiem co to znaczy częsta uciążliwość chowania dwóch zabawek. W Poznaniu jeżdżę bez GPSu. Na trasie natomiast, kiedy np. tankuję lub korzystam z WC na stacji paliw, zabieram ze sobą tylko komórkę. NUVI zostaje w samochodzie.

Tak na marginesie - dodatkową zaletą tego "podwójnego" rozwiązania jest fakt, że kiedy żona zabiera mi NUVIego ja nie jestem odcięty od skromniejszej (moim zdaniem), ale jednak działającej nawigacji w komórce.
art.mariusz pisze:3. Mp3 i książki musi być. Mam radio w zabudowie i sterowane w kierownicy, a zestaw bluetooth firmowy do niego kosztuje 1500 zł
Drogo. Ale za to miniaturowy odtwarzacz mp3 z FM transmiterem kosztuje niecałe 100 zł :D

No cóż. Jak widać potrzeby bywają różne.

W sumie z takich urządzeń "all in one" ja zaakceptowałbym nawigację fabryczną, wbudowaną. Sprzężoną z radiem i dodatkowo z BT bądź w ogóle z gniazdem na kartę SIM. Niestety. Póki co, ceny samochodów z takimi zabawkami nie są na moją kieszeń. Czym akurat - jako urodzony optymista - zbytnio się nie martwię :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
art.mariusz
Początkujący

Jak sam widzisz mamy różne potrzeby. Mi pasuje jedno urządzenie z jedną ładowarką i z jednym uchwytem i jedna kartą pamięci i co najważniejsze jednym ruchem ręki zabieram je ze sobą nie kusząc złodzieja.
Chyba musisz mi uwierzyć ale mam prace przy kompie w domu i chyba to mnie tak rozleniwia :).
Na rower zabieram iPhona z 6 godzinami pracy gdzie mam swoją ulubioną muzę i ksiązki oraz program za 3 €, który jest niesamowity
http://gps.motionx.com/video/.

Do wypadów turystycznych po także często używam iPhona, który ma wbudowany google earthhttp://earth.google.com/intl/pl/ — oczywiście tylko tam gdzie jest sieć EDGE lub WIFI niestety i jak na razie.

i znów na tego iPhona ma wyjść tego lata tomtom ale musiałbym kupić, aż dwie licencje bo także na tel żony, a to bez sensu.
http://www.youtube.com/watch?v=YskygegTjAU

Jak też widzisz używam iPhona i ten telefon przyzwyczail mnie, że może być wiele zastosowań wcale nie kosztem czegoś np. zwiechów. Oczywiście do zastosowań profesjonalnych w żaden sposób tego nie można porównać.

Kurcze teraz to już wiemy o sobie wszystko :) i jak się spotkamy gdzieś w lesie czy na placu ratuszowym to od razu padniemy sobie w ramiona. :)
Ostatnio zmieniony 16 cze 2009, 15:33 przez art.mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
art.mariusz
Początkujący

GPS Maniak pisze:(...) Sprzężoną z radiem i dodatkowo z BT bądź w ogóle z gniazdem na kartę SIM. Niestety. Póki co, ceny samochodów z takimi zabawkami nie są na moją kieszeń. Czym akurat - jako urodzony optymista - zbytnio się nie martwię :D
Jest! Jak byłem na serwisie gośc mi pokazał nowego Scenica dokładnie z tym wszystkim na pokładzie.
Tom tom osobny z kartą SD i połączony z tablicą rozdzielczą OLED pełne sterowanie wszsytkie opcje wraz ze sterowaniem bluetooth robi wrażenie i to już od 85 tys brutto, a wersja full wypas za 100 tys z kawałeczkiem z dobrym silnikiem. Więc idzie All in one. Elektronika tanieje. Inną rzeczą, że serwisowanie wbudowanej do auta navi na pewno kosztuje więcej lub tyle samo kupienie nowej mobilnej wersji taka logika. Ale przecież to temat na inne forum :) Ważne jest to, że rynek jest wolny i fajnie, że jest tylu producentów.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

art.mariusz pisze: i to już od 85 tys brutto ...
Ech. Dla jednych "już od" dla innych "aż tyle" :oops:
No nic. Trzeba kończyć tę miłą pogawędkę, bo zaraz nas moderatorzy wyrzucą do HydeParku :)
Pozdrawiam Lechu

art.mariusz
Początkujący

No niestety nie moge sobie pozowilic na zakup auta za gotówkę, ale auto to też zakup na kilka lat więc bez przesady z tym wzdychaniem :)

Ok. Szanowni Koledzy. Z żalem (bo łatwo się zakochać w Garminie) i nadzieją, że wkrótce powróce do dobrych rozwiązań (ale już w dopracowanych urządzeniach all in one seri 765 i 865).
Zakupiłem wczoraj urządzenie niemieckich konstruktorów, nie jest wolne od wad ale wydaje się, że bdzie dla mnie najlepszym kompromisem na dziś dzień. Funkcjonalność podobna, z okazji promocji zostało mi 300 zł w kieszeni i mam 2 lata aktualizacji map.
Jeśli kogoś będzie interesować moje wrażenie na tle doświadczenia z Garminem 765t to proszę dać znać z równą pasją opisze je np w dziale HydePark.

Jeśli nikogo to nie zainteresuje to jeszcze raz wszystkiego najlepszego i dziękuję za okazaną pomoc.
Garminowi pozostaje zazdrościć, że w PL ma takie wsparcie techniczne z niepowtarzalnym zaangażowaniem w innych nawigacjach.
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

art.mariusz pisze: Jeśli kogoś będzie interesować moje wrażenie na tle doświadczenia z Garminem 765t to proszę dać znać z równą pasją opisze je np w dziale HydePark.
Dawaj, ja chętnie poczytam.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Jestem ZA. Zwłaszcza jeżeli byłby to nie tylko suchy opis Twojego nowego nawigatora, a bardziej porównanie z NUVIm.
Pozdrawiam Lechu

art.mariusz
Początkujący

No to prosze o czas ok miesiaca jak mysle, tak jak w przypadku Nuvi.
Póki co na komputerac MAC nie idzie oprogramowanie i musze wchodzić w emulację widnowsa. :(
Awatar użytkownika
SP9XWW
Bywalec

Post autor: SP9XWW »

Cześć i czołem. Mam problemy innego gatunku. Najszybciej przedstawię je po kolei i w punktach:

1. Wola praca - po wybraniu opcji z menu, kliknięciu ikonki - action następuje dopiero po ok. 0,5 ~ 1 sekundzie. Objaw trochę denerwujący. Można coś z tym zrobić czy trzeba czekać na aktualizację firmware'u?

2. Klikam w jakikolwiek przycisk w menu, zmienia na chwilę kolor tak ja normalnie - ale nic się nie dzieje. Czasami trzeba kliknąć drugi raz żeby dana opcja zadziałała.

3. Po uruchomieniu 765 nie widać zupełnie mapy - potrzeba sporo czasu żeby się załadowała. W Nuvim 250 widać ją było już od samego początku. Widać tylko białe tło bez śladu dróg. Powiększenie czy przesunięcie mapy nic tutaj nie pomaga.

4. W trakcie jazdy znika mapa (tak jak w punkcie 2) - widać tylko ikonę pojazdu i ew. najbliższą strzałkę zmiany kierunku gdzieś na horyzoncie. Zanika siatka drogowa, czasami cała, czasami w "kwadratowych" obszarach. Objaw bardzo niebezpieczny, szczególnie przy gęstej siatce ulic - w nieznanym miejscu nagle człowiek ślepnie - powiększenie i przesunięcie mapy też nie pomaga. :( Po jakimś czasie mapa znowu samoczynni wraca do wyświetlania. Co się właściwie dzieje? Ktoś z Was miał już z takimi objawami do czynienia?

Nie ma znaczenia która mapa jest aktywna, nie ma znaczenia gdzie jest umieszczona, czy w Nuvim czy na SD. Efekt zawsze jest ten sam. Reset też nie zmienił sytuacji.

Software: 3.40
GPS: 2.80
DSP: 2.40
Tekst: 2.50 polski
Głos: 2.00 polski

Mapy:
CNE NT 2010.10 + 3D
UMP 10Jun09
GPMapa 2008.4

Z gory dzięki za pomoc.
S!@w.
S!@w (SP9XWW) 50° 3' 40.57" 19° 56' 12.34"
Nuvi 765 + GPMapa 2009.1 + CNE NT 2010 + UMP-pcPL
Obrazek
art.mariusz
Początkujący

Jak pisalem mialem doswiadczenie z 3 egzemplarzami. Jeden z nich dzialal b.dobrze dwa pozostale jakos dziwnie.
Takze, aktualziowalem firmware x2 bez zmian, mialem wrazenie, ze to wina zamontowanej elektroniki, ktora roznila sie w tych modelach.

Sparwdz czy masz wylaczone dwie mapy na raz. Producent zaleca wlaczenie TYLKO jednej na raz.
Jesli to nie pomoże to zasięgnij po porstu rady w sklepie lub w serwisie.

Taka doswiadczenie: Urzadzenie, ktore dzialalo b.dobrze mialo zupelnie inny nr seryjny niz dwa nastepne "wadliwe", ktore mi pozniej proponowano, a ktore oznaczone byly numerami w odstepie kilku egzemplarzy.
Nie wiem o co chodzi ale takie mialem przykre doswiadczenie z tym modelem sprzedawanym w sklepach w Maju 2009.
Numer tego urzadzenia "paskudnego" i kolejnego byl z tej oto serii: 1ah114838
Ostatnio zmieniony 23 cze 2009, 11:16 przez art.mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
lukasz30k
Nowy

Post autor: lukasz30k »

witam wszystkich bardzo serdecznie panowie potrzebuje pomocy właśnie zakupiłem sobie nowego garmina 765T ale nie w sklepie tylko z aukcji allegro garmin jest nowy nie był nawet włączany wcześniej wiec super ale mam problem chciałem dokonać kalibracji ekranu i nie mogę postępują wg instrukcji wyłączam naciskam palcem na środek ekranu włączam blokuje i nic po chwili pojawia się wiadomość że ekran jest zablokowany i tyle żaden ekran kalibracji się nie włącza co teraz? mieliście może taki problem?? proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ