Ale to jest ruch bezwizowy :]filips pisze:Nie wiem, czy to dobry pomysł, skoro większość ruchu, jak sądzę, będzie z/do Polski...
Grupowy serwer
Glowny problem z Triggers sa takie ze w wersji 5.0.x Mysql zeby je zalozyc trzeba miec wysokie urpawnienia a pozniej juz uzywajac ich nie ma takiego problemu. W wersji 5.1.x zostalo to juz zmienione i aby zalozyc triggers wystarczy miec swoje konto SQL'owe.
Na wiosne probowalem dogadac sie z home.pl adminami aby mi zalozyli triggers jako root ale oni krecili cos ze nie mjaj dostepu jako root do wirtualnych serwerow baz i wkoncu powiedzieli mi ze nie udostepnia tego i beda pracowali nad tym problemem bo oni maja 5.0.x ale nie dali wiecej znac o tym via email.
Na wiosne probowalem dogadac sie z home.pl adminami aby mi zalozyli triggers jako root ale oni krecili cos ze nie mjaj dostepu jako root do wirtualnych serwerow baz i wkoncu powiedzieli mi ze nie udostepnia tego i beda pracowali nad tym problemem bo oni maja 5.0.x ale nie dali wiecej znac o tym via email.
Waldek
Znalazlem cos takiego o NetArt (http://www.netart.pl)
Oto informacja z NetArtu.
---------------
Aktualizacja MySQL do wersji 5.0
Najistotniejsze zmiany w serii MySQL 5.0 obejmują:
* możliwość korzystania z silnika InnoDB w bazach
* możliwość korzystania z Procedur Składowanych (Stored Procedures)
* możliwość korzystania z Widoków (Views)
* możliwość korzystania z Wyzwalaczy (Triggers)
Wyglada ze maja wsparcie do Triggers
Co ciekawe Wojtas ma zarejestrowna domene opencaching.pl wlasnie w NetArt wiec i ma tam konto. Gdyby sie skontaktowac z Wojtasem moglby zalozyc Active server w wersji 14 dni testowania. Kos mial kontakt z Wojtas na GG nie pamietam ktos pisal
Oto informacja z NetArtu.
---------------
Aktualizacja MySQL do wersji 5.0
Najistotniejsze zmiany w serii MySQL 5.0 obejmują:
* możliwość korzystania z silnika InnoDB w bazach
* możliwość korzystania z Procedur Składowanych (Stored Procedures)
* możliwość korzystania z Widoków (Views)
* możliwość korzystania z Wyzwalaczy (Triggers)
Wyglada ze maja wsparcie do Triggers
Co ciekawe Wojtas ma zarejestrowna domene opencaching.pl wlasnie w NetArt wiec i ma tam konto. Gdyby sie skontaktowac z Wojtasem moglby zalozyc Active server w wersji 14 dni testowania. Kos mial kontakt z Wojtas na GG nie pamietam ktos pisal
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2007, 09:21 przez sp2ong, łącznie zmieniany 2 razy.
Waldek
To jeszcze koszta (w powyższej firmie, bez promocji):
- serwer: 300PLN/rok
- domena: ok 50PLN/rok
z tego co widziałem, są promocje na obie rzeczy, więc pierwszy rok mógłby być taniej. Co my na to?
- serwer: 300PLN/rok
- domena: ok 50PLN/rok
z tego co widziałem, są promocje na obie rzeczy, więc pierwszy rok mógłby być taniej. Co my na to?
GeoKrety.org - darmowa alternatywa dla travelbugów
Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych (też darmowa)
Brak jest informacji o mozliwosci wykonywania skryptow php w okreslonych interwalach np co 10 min to co jest potrzebne do OC kodu. Jest tez zastepcze rozwiazanie. Mozna by na innym serwrze Unix ustawic w crontab wywyolania
skryptow poprzez linki tzn http://ocpl/sciezka do skryptow/s1.php i sprawe mozna by zalatwic ale wada jest ze trzeba miec konto unix'owe gdzies i zdefinowac takie zadnia w crontab
skryptow poprzez linki tzn http://ocpl/sciezka do skryptow/s1.php i sprawe mozna by zalatwic ale wada jest ze trzeba miec konto unix'owe gdzies i zdefinowac takie zadnia w crontab
Waldek
Duzo gadamy nic nie robimy. Wynalazlem serwer forumowy bez limitu transferu, oczywiscie zalozylem zupelnie przykladowe forum ktore mozna bardziej rozbudowac. Nie wiem kto zajmowal sie forum, oczywiscie moge zalozyc konto robocze admina i podam hasla na PM jest to zupelnie robocza wersja bo nie pamietam jakie byly dzialy. Jest dosyc latwe w obsludze wiec w sumie nie wymaga jakies wiedzy do adminowania.
Zerknijcie, oczywiscie forum mozna w kazdej chwili skasowac jesli uznacie ze pomysl jest nie trafiony
http://www.opencaching.fora.pl
Zerknijcie, oczywiscie forum mozna w kazdej chwili skasowac jesli uznacie ze pomysl jest nie trafiony
http://www.opencaching.fora.pl

Tam piszą o czymś takim, ale to rzeczywiście chyba nie jest cron:sp2ong pisze:Brak jest informacji o mozliwosci wykonywania skryptow php w okreslonych interwalach np co 10 min
Myślę jednak, że zewnętrzny serwer z cronem do uruchamiania zadań przez www by się znalazł (choćby u mnie).Harmonogram zadań
Harmonogram zadań to usługa pozwalająca na cykliczne uruchamianie krótkich skryptów wykonujących okresowe czynności na serwerze, np. czyszczenie katalogów sesji, operacje porządkowania baz danych lub innych działań administracyjnych. Jest to funkcjonalność obsługiwana przez panel do zarządzania serwerem Active.admin.
No to moze wyglada ze jest mozliwosc. To zostaje albo kontaktowac sie z Wojtas'em o konto i zlozyc probny serwer albo zakladac samemu probny serwer tylko kto wezmie na siebie obsluge ksiegowa tzn musi ktos zalozyc wg formularza podajac swoje dane ktore beda podstawa na wystawianie faktur za wybrana usluge i to jest juz decydowane na etapie zkladania probnego serwera na 14 dni.
https://nazwa.pl/serwery-informacje-ogolne.html
nazwa mozna by dac przy tescie ocpl.nazwa.pl bo takie konto warto zalozyc o nazwie ocpl gdzy domena opencaching.pl jest juz u nich
https://nazwa.pl/serwery-informacje-ogolne.html
nazwa mozna by dac przy tescie ocpl.nazwa.pl bo takie konto warto zalozyc o nazwie ocpl gdzy domena opencaching.pl jest juz u nich
Waldek
Ok.
Jeszcze pytania:
1) czy 600 GB/rok wystarczy?
2) czy 5 GB powierzchni dyskowej? (z ciekawości, ile "dysku" zajmuje projekt ocpl? ile bazy mysql?)
3) co dalej z domeną? czy:
a) wykorzystujemy domenę opencaching.pl (chyba było by najlepiej)
b) wykupujemy nową
4) nie wiem, jak jest z prawami dostępu do plików/baz. Gdy na serwerze będzie kilka różnych serwisów (forum, opencaching, geokrety) przydało by się aby nie wszyscy mieli dostęp do wszystkiego. Czy ktoś ma pogląd czy jest to możliwe czy napisać do ich supportu?
Jeszcze pytania:
1) czy 600 GB/rok wystarczy?
2) czy 5 GB powierzchni dyskowej? (z ciekawości, ile "dysku" zajmuje projekt ocpl? ile bazy mysql?)
3) co dalej z domeną? czy:
a) wykorzystujemy domenę opencaching.pl (chyba było by najlepiej)
b) wykupujemy nową
4) nie wiem, jak jest z prawami dostępu do plików/baz. Gdy na serwerze będzie kilka różnych serwisów (forum, opencaching, geokrety) przydało by się aby nie wszyscy mieli dostęp do wszystkiego. Czy ktoś ma pogląd czy jest to możliwe czy napisać do ich supportu?
- OCPL obecnie to 700 Mb baza ok 35 -40 Mb
- opencaching.pl jest zarejstrowany na NetArt przez Wojtasa i nalezy utrzymywac domene a w niej mozna zrobic subdomenty
forum.opencaching.pl, wiki.opencaching.pl, geokret choc tu moze wlasna domena www.geokret.pl lub .com skoro to ma byc niezalezne od bazy danych ale moze byc na tym koncie.
Co do szczegolow czy mozna tak zrobic (tak mozna bylo robic na home.pl) pewnie trzeba zapytac support: biuro@netart.pl ale na stronie netart pisza:
- opencaching.pl jest zarejstrowany na NetArt przez Wojtasa i nalezy utrzymywac domene a w niej mozna zrobic subdomenty
forum.opencaching.pl, wiki.opencaching.pl, geokret choc tu moze wlasna domena www.geokret.pl lub .com skoro to ma byc niezalezne od bazy danych ale moze byc na tym koncie.
Co do szczegolow czy mozna tak zrobic (tak mozna bylo robic na home.pl) pewnie trzeba zapytac support: biuro@netart.pl ale na stronie netart pisza:
ponadto:Na serwerze serii Active można obsłużyć nielimitowaną ilość domen. Jeżeli w Twoim Panelu Klienta masz możliwość konfiguracji wielu domen (zarejestrowanych w NetArt), to możesz każdą z nich przekierować na dowolny katalog serwera, zawierający osobny serwis WWW.
Jeżeli domena jest zarejestrowana poza NetArt, to także możesz ją przekierować (u Twojego Rejestratora) na katalog główny lub dowolny podkatalog Twojego serwera.
Pamiętaj, że dostęp do serwera Active przez FTP jest wspólny dla wszystkich katalogów. Konto FTP administratora lub webmastera pozwala edytować i usuwać zawartość każdego podkatalogu.
Na serwerach serii Active możesz wykorzystywać nielimitowaną liczbę baz danych MySQL w wersjach 4 i 5.
Waldek
Hmm, nie wiem, czy to dobre rozwiązanie... bo tak:Pamiętaj, że dostęp do serwera Active przez FTP jest wspólny dla wszystkich katalogów. Konto FTP administratora lub webmastera pozwala edytować i usuwać zawartość każdego podkatalogu.
myśleliśmy, żeby osoby skladające się na koszt miały w zamian dostęp do przestrzeni dyskowej (na fotki, pliki itp) - przy 10-20 składkowiczach tyleż osób będzie miało dostęp do kodu opencaching, forum itd. A dodatkowo należy pamiętać że ftp nie jest bezpiecznym protokołem (brak szyfrowania username i hasła, no i w ogóle całej transmisji danych).
Ale chyba nas powinna interesowac opcja:
http://serwery.pl/Serwery_SerweryWirtualne.html
Provider10 np ma tam opcje:
Nielimitowana liczba kont WWW / FTP
ale za to sie juz placi w stosunku do opcji Active ten ma 400 zl kwartalnie! a Active server 300 zl rocznie!
http://serwery.pl/Serwery_SerweryWirtualne.html
Provider10 np ma tam opcje:
Nielimitowana liczba kont WWW / FTP
ale za to sie juz placi w stosunku do opcji Active ten ma 400 zl kwartalnie! a Active server 300 zl rocznie!
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2007, 12:20 przez sp2ong, łącznie zmieniany 1 raz.
Waldek
Zerknijcie na http://livenet.pl/portal.htm jest chyba wszystko wymieniane powyżej, tylko trzeba się dopytać czy na pewno w mysqlu jest triggers. Wyślę im maila.
Cena roczna: 242pln
Miesięczny limi transferu: 15 GB
Cena roczna: 242pln
Miesięczny limi transferu: 15 GB