Raster kontra wektor
Re: Oregon - "location marker"
Przy zoomie 500 metrów całkiem dobrze widać a to jest tylko kilka maźnięć palcem po ekranie a rastry w przeciwieństwie do wektorów przesuwają się całkiem żwawo, czego nie można powiedzieć o mapach wektorowych gdzie przez kilka sekund jest biały margines.
W tym momencie mam wrzucone na kartę pamięci 20 map topo. Część kupnych jpg, cześć zrzutów z geoportalu i to dopiero początek. Oregon podobno obsługuje karty 32GB więc mogę dorobić jeszcze więcej. 20-40 map papierowych to sterta papieru, musiałbym chyba kupić kombi a tak wszystko mieści się w jednym miejscu i na dodatek wiem na której jestem, bez konieczności zastanawiania. Co w przypadku gdy żadna firma nie oferuje pokrycia danego terenu ? Robię sobie mapę z geoportalu, wrzucam na kartę i jazda.
Na PDA (trekbuddy) miałem zrzucone wszystkie dostępne topo 10_92 i topo_50_92 dla terenu na południe od Krakowa, od Bielska po Przemyśl + Jura Krakowsko Częstochowska + mapy Compass + baza Filipsa z opencaching tak że rano mogłem wsiadać do samochodu i jechać gdzie mam ochotę albo jadąc z A do B zatrzymać się i rozprostować kości. Nawet nie mogę sobie wyobrazić ile to byłoby papieru.
W tym momencie mam wrzucone na kartę pamięci 20 map topo. Część kupnych jpg, cześć zrzutów z geoportalu i to dopiero początek. Oregon podobno obsługuje karty 32GB więc mogę dorobić jeszcze więcej. 20-40 map papierowych to sterta papieru, musiałbym chyba kupić kombi a tak wszystko mieści się w jednym miejscu i na dodatek wiem na której jestem, bez konieczności zastanawiania. Co w przypadku gdy żadna firma nie oferuje pokrycia danego terenu ? Robię sobie mapę z geoportalu, wrzucam na kartę i jazda.
Na PDA (trekbuddy) miałem zrzucone wszystkie dostępne topo 10_92 i topo_50_92 dla terenu na południe od Krakowa, od Bielska po Przemyśl + Jura Krakowsko Częstochowska + mapy Compass + baza Filipsa z opencaching tak że rano mogłem wsiadać do samochodu i jechać gdzie mam ochotę albo jadąc z A do B zatrzymać się i rozprostować kości. Nawet nie mogę sobie wyobrazić ile to byłoby papieru.
Oregon 550 (samochód, rower, buty, bobrowanie)
Kursor rzeczywiście mógłby być mniejszy.
Ale co do reszty to mam wrażenie, że trochę przesadzacie. Ja na ekraniku mojej 62 jednak co nieco widzę. I jeżeli na mapie są naniesione istotne szczegóły, to je na pewno zobaczę. I dodatkowo jeżeli są tam, gdzie je mapotwórca umieścił.
A mapę papierową mam zawsze ze sobą, jakby co. I żeby mieć co sobie pooglądać w trakcie picia herbaty w schronisku.
Problem jest wtedy, gdy mam mapę na której są tylko szlaki, jak np Topo2009 Garmina, i dookoła chuinki...
Ale co do reszty to mam wrażenie, że trochę przesadzacie. Ja na ekraniku mojej 62 jednak co nieco widzę. I jeżeli na mapie są naniesione istotne szczegóły, to je na pewno zobaczę. I dodatkowo jeżeli są tam, gdzie je mapotwórca umieścił.
Problem jest wtedy, gdy mam mapę na której są tylko szlaki, jak np Topo2009 Garmina, i dookoła chuinki...
Piotr
Garmin Etrex 30
Asus A696
Garmin Etrex 30
Asus A696
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
E tam czepiasz sięRanger pisze:Obawiam się, ....
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Mówisz o porównywalnym zoomie? Tzn. 500m? Używsz albo nieodpowiednich map, albo przy nieodpowiednich ustawieniach odbiornika. W każdym bądź razie w 62 ten "biały margines" znika w niepełną sekundę (mapa: Góry_PL, Topo_Poland, zoom=500m).u810 pisze: czego nie można powiedzieć o mapach wektorowych gdzie przez kilka sekund jest biały margines.
Pozdrawiam Lechu
Jeżeli mamy bazę danych to, czy to będzie raster czy wektor nie ma znaczenia,GPS Maniak pisze: Do tego celu najlepsza jest sensowna baza POI/Waypointów, albo wektor z takąż bazą
szukamy według bazy danych, wiec wektor w niczym nam nie pomoże.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
W "klubie 62" preferowane są inne napojePietern pisze:...w trakcie picia herbaty w schronisku.

Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
To będę robił w klubie za dziwoląga, bo nie piję preferowanych.Mariusz65 pisze:W "klubie 62" preferowane są inne napojePietern pisze:...w trakcie picia herbaty w schronisku.
Piotr
Garmin Etrex 30
Asus A696
Garmin Etrex 30
Asus A696
W Oregonie przy garminowskim TopoPoland2011 @500 m i maksymalnych szczegółach trwa 2-3 sekundy, JNX bez zwłoki i muszę przyznać że ten JNX wyszedł garminowi całkiem dobrze. Szkoda że przeciętny użytkownik nie skorzysta bo nie każdy odważy się patchować soft.GPS Maniak pisze:Mówisz o porównywalnym zoomie? Tzn. 500m? Używsz albo nieodpowiednich map, albo przy nieodpowiednich ustawieniach odbiornika. W każdym bądź razie w 62 ten "biały margines" znika w niepełną sekundę (mapa: Góry_PL, Topo_Poland, zoom=500m).u810 pisze: czego nie można powiedzieć o mapach wektorowych gdzie przez kilka sekund jest biały margines.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Chwila. Ale teraz nie mówisz o mapach turystycznych, tylko o topograficznych, na których chyba nie ma zbyt dużo "atrakcji" do szukania w promieniu 5-10km?u810 pisze:Na PDA (trekbuddy) miałem zrzucone wszystkie dostępne topo 10_92 i topo_50_92 dla terenu na południe od Krakowa, .... Nawet nie mogę sobie wyobrazić ile to byłoby papieru.
Pozdrawiam Lechu
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Oj skrót myślowy - autora mapasandrzej pisze:Jeżeli mamy bazę danych to, czy to będzie raster czy wektor nie ma znaczenia,GPS Maniak pisze: Do tego celu najlepsza jest sensowna baza POI/Waypointów, albo wektor z takąż bazą
szukamy według bazy danych, wiec wektor w niczym nam nie pomoże.
W tym sensie baza POI/Waypointów jest zbędna, bo sam wektor zapewnia wszystko.
Pozdrawiam Lechu
I bez awersji jest ciężko.Mariusz65 pisze:Wtedy przy awersji do mapy papierowej, rzeczywiście jest ciężko
Mapa papierowa nie należy do najwygodniejszych w obsłudze na trasie, gdzie ani nie można jej wygodnie rozłożyć, ani też zabezpieczyć przed wiatrem/deszczem itd.
Można używać mapnika, tyle że wtedy mamy kolejny klamot do targania... A i tak jest to rozwiązanie dalekie od ideału.
Obawiam się, że przeceniasz możliwości odbiornika :")u810 pisze:W tym momencie mam wrzucone na kartę pamięci 20 map topo. Część kupnych jpg, cześć zrzutów z geoportalu i to dopiero początek. Oregon podobno obsługuje karty 32GB więc mogę dorobić jeszcze więcej.
Colorado na przykład przy 8GB map zaczyna się zauważalnie przytykać, może nie zawsze (najbardziej widać to po wydłużonym czasie startu i przełączania się między profilami) ale jednak. Oregon jest nowszy więc pewnie szybszy, pytanie jednak czy uciągnie 32GB map? Może być problem...
Aczkolwiek mówię o 8GB map wektorowych, może przy .jnx jest to mniejszy problem.
GPS Maniak pisze: .....bo sam wektor zapewnia wszystko.....
To jeszcze sprostuję, wektor z bazą danych,
bo mogą być wektory bez bazy danych.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
@Lechu
E tam, nie czepiam się
Patrzę na podany przykład, który pokazuje że odbiornik wektorowy niewiele pokazał, choć na mapie informacje w rzeczywistości są.
Ta sama mapa elektroniczna (WIG), choć różnie używana, może być źródłem ciekawych informacji.
Co to za problem, by uzyskać np.orientacyjne położenie tych kapliczek (jeżeli to kogoś interesują) właśnie z tej mapy (gdy jest czytelna), a potem je wykorzystywać w inny sposób w odbiorniku ?
Pozdrawiam
Ranger
E tam, nie czepiam się
Patrzę na podany przykład, który pokazuje że odbiornik wektorowy niewiele pokazał, choć na mapie informacje w rzeczywistości są.
Ta sama mapa elektroniczna (WIG), choć różnie używana, może być źródłem ciekawych informacji.
Co to za problem, by uzyskać np.orientacyjne położenie tych kapliczek (jeżeli to kogoś interesują) właśnie z tej mapy (gdy jest czytelna), a potem je wykorzystywać w inny sposób w odbiorniku ?
Pozdrawiam
Ranger
Mapy Compasu lub Galieo jako sprawdzenie atrakcji i mapy topo do konkretnej nawigacji.GPS Maniak pisze:Chwila. Ale teraz nie mówisz o mapach turystycznych, tylko o topograficznych, na których chyba nie ma zbyt dużo "atrakcji" do szukania w promieniu 5-10km?u810 pisze:Na PDA (trekbuddy) miałem zrzucone wszystkie dostępne topo 10_92 i topo_50_92 dla terenu na południe od Krakowa, .... Nawet nie mogę sobie wyobrazić ile to byłoby papieru.To raczej mapy, które ułatwiają wędrówkę w lesie, a nie są źródłem informacji turystycznej. Inna sprawa, że taką mapę (odpowiednik mapy 1:50.000), to ja mam w odbiorniku w postaci wektorowej, zatem ..... rastra też nie potrzebuję. Zwróć też uwagę, że w wersji wektorowej te wszystkie cmentarze, krzyże, brody. mosty wypluwa mi wyszukiwarka.
Jedyny odpowiednik mapy topo 1:50000 jaki znalazłem do tej pory to Twoje GPS_50 (Bieszczady) za które bardzo dziękuję. Naprawdę świetne. Są jeszcze "Okolice Krakowa". Natomiast reszta kraju w wektorze nawet przy bardzo dobrych chęciach nie są odpowiednikiem map topo 1:50000.odpowiednik mapy 1:50.000)[/i], to ja mam w odbiorniku w postaci wektorowej
Zwróć też uwagę, że w wersji wektorowej te wszystkie cmentarze, krzyże, brody. mosty wypluwa mi wyszukiwarka
Waypointy/POI są niezależne od mapy. Trzeba mieć ich bazę i wyszuka je niezależnie od mapy a mając dobrą mapę turystyczną można zobaczyć czego w bazie jeszcze brak. Oznaczyć sobie tam nowego waypointa iść i zbadać sprawę. Założyć skrzynkę lub dodać do bazy POI np. UMP czy innej.
Mając tylko wektorówkę bazuję na tym co jest, chyba że przypadkiem wlezę na jakieś ciekawe miejsce.
No z tym to bym się nie zgodził.kwieto pisze:Mapa papierowa nie należy do najwygodniejszych w obsłudze na trasie, gdzie ani nie można jej wygodnie rozłożyć, ani też zabezpieczyć przed wiatrem/deszczem itd.
Co do wygody korzystania z map papierowych to jest niezaprzeczalna - choćby ze względu na rozmiar.
Co do zabezpieczania przed wiatrem i deszczem... polskie papierówki są faktycznie na to narażone. Ale ostatnio w Argentynie miałem do czynienia z mapami drukowanymi na białej folii. Mapa na oko przypominała do złudzenia papierową. Nawet w dotyku też na pierwszy rzut oka była ciężko wyczówalna jej plastikowość. Ale nie targa się ani nie moczy (można nawet malować po niej mazakiem a później zetrzeć).
Jeśli chodzi o cenę była o dosłowni kilka (chyba ok 5) złotych droższa od takiej samej papierowej wersji (można było kupić albo papierową - ekologiczną - albo plastikową nieniszczącą się). U nas pojawiają się mapy laminowane ale jednak to nie to. Są sztywne, łamliwe i mają duże odstępy na zgięciach. Chodzi chyba o to że producentom nie opłaca się drukować map na foli bo by się nie niszczyły - a jak by się nie niszczyły to ludzie nie kupowal by tak często nowych. C'est la vie!