Nowy posiadacz GPSmap 62s.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Nowy posiadacz GPSmap 62s.

Post autor: GPS Maniak »

asandrzej pisze:.. nie rozumiem tej części rozmowy o szczegółowości mapy w odbiorniku.
Ręce opadają ..... :( Czego nie rozumiesz w takim tekście ....
GPS Maniak pisze:Nie tyle szczegółowe ile takie, w których zbędna szczegółowość przysłania informacje ważne z punktu widzenia nawigacji.
Tego, że coś mało ważnego może zasłonić na mapie coś bardziej ważnego? Czy tego, że napisy, ikony etc. na mapie wektorowej po jej przezoomowaniu "rozjadą się" ukazując to co było pod spodem?
asandrzej pisze:Jeżeli ktoś stosuje sztabówkę w plikach .kmz to ma taką samą szczegółowości jak V-Mapa,
:shock: Przecież to nieprawda. Pełne nasycenie szczegółami zarówno VMApy jak też moich produkcji jest dopiero w Lvelu_0, czyli przy ustawieniu odbiornika "szczegółowość normalna" pojawia się przy zoomie = 120m. Nie zauważyłeś tego?

Owszem, można ustawić odbiornik na szczegółowość: "wyższa" - ja tak preferuję. Można też szczegółowość "najwyższa" tyle że to opcja, a nie mus. Ponadto - o czym wspomniałem wyżej - zawsze można to szybko przezoomować by zobaczyć co się kryje pod takim czy innym napisem czy taką czy inną ikoną, co w rastrze nie daje żadnego efektu. Pomijam też sprawę grafiki - np. zbyt cięzkie warstwice, wśród których trudno wypatrzeć ścieżki, to też "zbędne szczegóły" zasłaniające "ważne informacje z punktu widzenia nawigacji".

Przecież niedawno wałkowałem tem temat przez tydzień. Jak widzę na próżno.
Oczywiście nikt nie zabrania Tobie używać z takich czy innych powodów KMZów topo 1:50.000 - nawet dla obszaru dla którego masz VMApę. OK. Twoje gusta, Twoja sprawa. Ale na miły Bóg, nie pisz, że patrząc na zagadnienie przez przymat odbiornika GPS te mapy mają takie same cechy, bo nie mają. Także z punktu widzenia szczegółowości przy określonej skali (zoomie), o czym łatwo można się przekonać zmieniając w prosty sposób ustawienia odbiornika.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Marko pisze:
Mariusz65 pisze:Odbiornik służy raczej do nawigacji a nie jako mapnik.
Tak więc, nie negowałbym istotnej funkcji odbiornika GPS, tj. funkcji "mapnika".
Jak ktoś ma taką ochotę to może traktować odbiornik jako mapnik ;-)
Ja swoje zdanie napisałem w kontekście wypowiedzi Soko, który postawił tezę, że skoro ktoś już ma odbiornik GPS to zbędne jest oglądanie map na większym ekranie (np. w MapSource).

Dla mnie odbiornik bywa mapnikiem tylko z konieczności. Jadąc na jakąś wycieczkę mam zwyczaj wcześniejszego zapoznania się z planowaną trasą na mapie papierowej lub w komputerze. Jeśli trasę mam z grubsza zapamiętaną w głowie to do jakiegoś kontrolnego sprawdzenia często wystarczy mapa na ekranie GPS, bez konieczności wyciągania mapy papierowej.
Natomiast analiza nieznanego terenu wyłącznie na ekranie odbiornika byłaby dla mnie za bardzo upierdliwa. Również przydatne i z góry planowane waypointy wolę postawić i obejrzeć w MapSource. Mogę na spokojnie zweryfikować położenie jakiegoś obiektu na kilku mapach a nawet sprawdzić na zdjęciu satelitarnym.
asandrzej pisze:Mariusz65 ma inne zadnie na ten temat, myślę, że z innych względów.
Edit
To zakładam, że Mariusz65 nigdy nie kupi takiej mapy wektorowej jak Topo Czechy, bo jest za bardzo szczegółowa.
Jeśli nie kupuję Topo Czech, to dlatego, że na razie się w tamte rejony nie wybieram ;-)

To, że preferuję wektor w odbiorniku, to nie znaczy, że gardzę szczegółowymi mapami ;-)
Gdyby szczegółowość zbytnio "przeszkadzała" zawsze można się przełączyć na UMP czy GPMapę TOPO o bazówce nie wspominając :lol:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

GPS Maniak pisze: Owszem, można ustawić odbiornik na szczegółowość: "wyższa" - ja tak preferuję. Można też szczegółowość "najwyższa" tyle że to opcja, a nie mus. Ponadto - o czym wspomniałem wyżej - zawsze można to szybko przezoomować by zobaczyć co się kryje pod takim czy innym napisem czy taką czy inną ikoną, co w rastrze nie daje żadnego efektu. Pomijam też sprawę grafiki - np. zbyt cięzkie warstwice, wśród których trudno wypatrzeć ścieżki, to też "zbędne szczegóły" zasłaniające "ważne informacje z punktu widzenia nawigacji".

Nawet niech tak będzie to, w większości przypadków gdzie akurat te mapy (skala 1: 50 000 raster)
są stosowane chyba mi nie powiesz, że jest nadmierne zagęszczenie szczegółów, więc nie o to tu chodzi.

GPS Maniak pisze: Przecież niedawno wałkowałem tem temat przez tydzień. Jak widzę na próżno[/i].
Ja jestem zadania, że to ja na próżno wałkowałem ten temat.
Rozgraniczmy funkcjonalność odbiornika i funkcjonalność mapy, to, że w odbiorniku jest wyszukiwarka to nie znaczy, że musi coś znaleźć,
jeżeli nie znajdzie na wektorowej mapie to i nie znajdzie na rastrowej, w czym jest problem, w tym, że na rastrze
jednak będę miał zaznaczone obiekty, to jest ten problem.
Stosowania wektora też Tobie nie zabraniam ani tez rastra.
Mariusz65 pisze: To, że preferuję wektor w odbiorniku, to nie znaczy, że gardzę szczegółowymi mapami ;-)
Gdyby szczegółowość zbytnio "przeszkadzała" zawsze można się przełączyć na UMP czy GPMapę TOPO o bazówce nie wspominając :lol:
To, że preferujesz mapy wektorowe to jednak coś znaczy, więc argumenty GPS Maniaka, że Ty nie korzystasz z rastra i.. są z innego powodu niż szczegółowość mapy,
zauważ też , że z rastra użytkownik może przełączyć się na inna mapę.

andrzej
Ostatnio zmieniony 28 lut 2011, 14:25 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

asandrzej pisze:To, że preferujesz mapy wektorowe to jednak coś znaczy, więc argumenty GPS Maniaka, że Ty nie korzystasz z rastra i.. są z innego powodu niż szczegółowość mapy
Ale GPS Maniak napisał w kwestii mapnika:
GPS Maniak pisze:Nie jest tak, bo Mariusz, czy GPS Maniak mają rację: Z odbiornika GPS taki mapnik jak z koziej ..... :wink:
Bo tak jest ;-) Dla mnie mapnik to przynajmniej A4, no może A5.
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
asandrzej
Garniak

Mariusz65 pisze: Ale GPS Maniak napisał w kwestii mapnika:
Nie tylko, kilkakrotnie podawał Ciebie, jako przykład użytkownika, który nie korzysta z rastra.
Czyli tak, szczegółowy raster w Garminie to mapnik a szczegółowy wektor już nie jest mapnikiem, bzdura.

Mapa na obszarze o zbliżonej szczegółowości do „pustyni” nie jest w żadnym razie funkcionalna.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Odbiornik jako mapnik to dla mnie raczej kwestia sposobu korzystania a nie szczegółowości mapy jaka w nim siedzi.
Natomiast co do wektora to właśnie tam mamy możliwość regulacji szczegółowości i czytelności wyświetlanej mapy. No ale skoro nie zgodziliśmy się co do tego faktu w innym wątku nie warto drugi raz tego samego wałkować ;-)
Pozdrawiam Mariusz
asandrzej
Garniak

Mariusz65 pisze:Odbiornik jako mapnik to dla mnie raczej kwestia sposobu korzystania a nie szczegółowości mapy jaka w nim siedzi.
Natomiast co do wektora to właśnie tam mamy możliwość regulacji szczegółowości i czytelności wyświetlanej mapy.
Nie to, kwestia jakiegoś nowego nazewnictwa.
Co użytkownikowi z regulacji szczegółowości i czytelności jak w interesującym go miejscu nic nie ma na mapie wektorowej, argument odpada.
Chyba, że rozmawiamy o mapie Topo Czechy.

Pozdrawiam

Jeżeli to, kwestia sposobu korzystania to mając w odbiorniku mapce wektorową czy rastrową korzystnie nie musi się zmienić.

Użytkownik ma jeden odbiornik a w nim mapy wektorowe i mapy rastrowe szczególnych obszarów, to odbiornik jest raz mapnikiem
a raz nie lub inaczej użytkownika raz mapnikuje a za chwilę już nie. Zaznaczam, że mapę.kmz w każdej chwili można przełączyć na inną.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2011, 15:07 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

asandrzej pisze:to, że w odbiorniku jest wyszukiwarka to nie znaczy,
A po co ten tekst? Po ta wyszukiwaraka? Po co znowu rozmydlanie tematu? :shock:

Sprawa jest prosta jak budowa. Twierdzę że nie lubię w odbiorniku map, w których:
GPS Maniak pisze: zbędna szczegółowość przysłania informacje ważne z punktu widzenia nawigacji.
Czy coś jest w tym coś złego? Nie. Prawda? Takie są moje preferencje i już.
A tę "zbędną" szczegółowość można skorygować, zniwelować na różne sposoby:
* zmieniając grafikę mapy tak, by ważne informacje były uwypuklone, a mniej istotne wytłumione
* zoomując mapę tak by elementy mapy się rozjechały i w ten sposób wyszły spod takich czy innych mniej ważnych informacji ważniejsze informacje
* wyłączając najmniej istotne napisy na mapach (w razie potrzeby najechanie kursorem sprawę załatwi)
* zmieniając ustawienia "szczegółowość mapy".
Wybacz. Ale pomimo iż jestem dość doświadczonycm użytkownikiem GPSu nadal nie potrafię tych banalnych czynności wykonać na mapie rastrowej :oops: :( Dlatego preferuję mapy wektorowe. Tyle i tylko tyle.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

popej pisze:A gdyby tak szybko podzielić wątek, zanim będzie miał setkę postów? ;)
:D
Biedy @kampei, pewno siedzi teraz przed kompem, drapie się w głowę i się zastanawia się "o co chodzi?" :shock:.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

asandrzej pisze:Nie kuś losu
:lol:
asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze: Sprawa jest prosta jak budowa. Twierdzę że nie lubię w odbiorniku map, w których: ....

Ok. to nie rozumiem, dlaczego w każdym wypadku, kiedy jest mowa o rastrze w odbiorniku to, na podstawie tego kwalifikujesz użytkownika,
jako mapnikującego i niekupującego mapy papierowe, jak jego/ich preferencje nie bardzo są znane, korzystają z map,
takich, jakie mają dostępne a podobnej terminologii nie stosujesz do użytkowników stosujących tylko mapy
wektorowe, którzy nie stosują rastra na przykład tylko z tego powodu, że zainteresowani są obszarem o wystarczającej szczegółowości na mapach wektorowych.

andrzej
Ostatnio zmieniony 28 lut 2011, 15:33 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
asandrzej
Garniak

sdsyc pisze:
asandrzej pisze:Nie kuś losu
:lol:
Przecież wiedziałem jak będzie odpowiedź GPS Maniaka na post Marko, to powinienem właściwie napisać " Marko kusisz los".

andrzej
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

GPS Maniak pisze:Nie jest tak, bo Mariusz, czy GPS Maniak mają rację: Z odbiornika GPS taki mapnik jak z koziej ..... :wink:
Wiele map (WIG, PUWG) jest trudno kupić w wersji papierowej. Tu pomocą służą dobre księgarnie turystyczne w dużych miastach.
W tej sytuacji dobrze sprawdzą się również właściwe mapy w odbiorniku.
Czasem mam ochotę zajrzeć nieco głębiej w to, co "pod kursorem" :)
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

Marko pisze: Wiele map (WIG, PUWG) jest trudno kupić w wersji papierowej. Tu pomocą służą dobre księgarnie turystyczne w dużych miastach.
A jak ktoś ma daleko do dużego miasta, to są dobre ksiegarnie internetowe z tysiacami map, m.in. tymi papierowymi, które wymienileś powyżej, np
http://bosfor.pl/
Pozdrawiam
Ranger
Ostatnio zmieniony 28 lut 2011, 15:52 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
asandrzej
Garniak

Marko pisze: Wiele map (WIG, PUWG) ....
Marko znowu jakoś zaplątał się (WIG) miałeś chyba na myśli WGS 84.
Arkusze PUWG są dostępne w WODGIK, problem może być z zakupem arkuszy innych obszarów, to trzeba korespondencyjnie z centrali.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ