Ręce opadają .....asandrzej pisze:.. nie rozumiem tej części rozmowy o szczegółowości mapy w odbiorniku.
Tego, że coś mało ważnego może zasłonić na mapie coś bardziej ważnego? Czy tego, że napisy, ikony etc. na mapie wektorowej po jej przezoomowaniu "rozjadą się" ukazując to co było pod spodem?GPS Maniak pisze:Nie tyle szczegółowe ile takie, w których zbędna szczegółowość przysłania informacje ważne z punktu widzenia nawigacji.
asandrzej pisze:Jeżeli ktoś stosuje sztabówkę w plikach .kmz to ma taką samą szczegółowości jak V-Mapa,
Owszem, można ustawić odbiornik na szczegółowość: "wyższa" - ja tak preferuję. Można też szczegółowość "najwyższa" tyle że to opcja, a nie mus. Ponadto - o czym wspomniałem wyżej - zawsze można to szybko przezoomować by zobaczyć co się kryje pod takim czy innym napisem czy taką czy inną ikoną, co w rastrze nie daje żadnego efektu. Pomijam też sprawę grafiki - np. zbyt cięzkie warstwice, wśród których trudno wypatrzeć ścieżki, to też "zbędne szczegóły" zasłaniające "ważne informacje z punktu widzenia nawigacji".
Przecież niedawno wałkowałem tem temat przez tydzień. Jak widzę na próżno.
Oczywiście nikt nie zabrania Tobie używać z takich czy innych powodów KMZów topo 1:50.000 - nawet dla obszaru dla którego masz VMApę. OK. Twoje gusta, Twoja sprawa. Ale na miły Bóg, nie pisz, że patrząc na zagadnienie przez przymat odbiornika GPS te mapy mają takie same cechy, bo nie mają. Także z punktu widzenia szczegółowości przy określonej skali (zoomie), o czym łatwo można się przekonać zmieniając w prosty sposób ustawienia odbiornika.