Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.
septimus19
Bywalec

Re: Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.

Post autor: septimus19 »

Witam W Edge 705 przy HR MAX 190, zona 70% mam 133 uderzeń na minute.Edek 705 nie liczy z formuły Karvonena,mam prośbe jak to policzy Edge 800 z rezerwy tętna?
Pozdrawiam,aha tętno spoczynkowe-55 bpm.
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
cichy70
Początkujący

Post autor: cichy70 »

70%= +-61, 62 % HRR, jeżeli o Ciebie chodzi, tylko na cholerę Ci to ? masz jakieś pojęcie co liczysz i po co ? czy przeliczasz sobie tak żeby przeliczać .
Edge 800 HR CAD /TOPO 2011/BirdsEye/ fw 2.40 / Forerunner 310XT fw 4.20
http://d76.pl
Awatar użytkownika
olpi
Bywalec

Post autor: olpi »

W tym wątku na stronie 15 jest moja dyskusja na ten temat.
Nie wiem jak wygląda to na dzień dzisiejszy? czy ze zmianą softu były jakieś zmiany w algorytmach przeliczania stref?
Przy planowaniu treningów pod wartość pulsu ma to b. duże znaczenie, szczególnie odczuwalne podczas treningów biegowych :D
pozdrawiam
Piotr

Colorado 300 + Forerunner 50 + Edge 500 + Nuvi 255W + Forerunner 220 +
Edge 800
septimus19
Bywalec

Witam,@Cichy miałem na myśli wartości liczbowe.W kalkulatorze online w strefie treningowej 70% przy HRmax 190, moje tętno to 133 bpm, liczone z HRmax a według formuły Karvonena to 149,5.Dla osoby niewytrenowanej to nawet ponad 160 bpm,według formuły Karvonena,a 133 czyli tak samo według procentu HRmax.Formuła wprowadza sensowne korekty biora pod uwage stopień wytrenowania,czyli w tej strefie osoba z wysokim tętnem spoczynkowy może a nawet powinna trenować z wyższym pulsem.Bez obawy o swoje zdrowie. Na pewno problemem jest wyznaczenie tętna maksymalnego.Dla najbardziej zaawansowanych polecam wyznaczenie VO2 max i powiązanie go z tętnem.Mamy wtedy pewność że trenujemy w strefie "tlenowej" Można też trenować w "beztlenowej" ale tu pulsometry niepotrzebne.Miło że Garmin wprowadził taka nowość w Edge 800.
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
de_mon
Nowy

Post autor: de_mon »

Na początku witam wszystkich, jako iż jestem nowy na tym forum.

W ubiegły piątek (tj. 16/03/2012) stałem się posiadaczem licznika EDGE 800. Na Garmina zdecydowałem się już po połowie ubiegłorocznego sezonu, kiedy zacząłem jeździć więcej po terenach pozamiejskich i leśnych niż po samym mieście, ale z zakupem postanowiłem zaczekać do początku obecnego sezonu.
Wcześniej sporadycznie do rejestracji przebytych tras używałem telefonu z zainstalowanym SportsTrackerem i mapami Google oraz OSM (interesujące mnie obszary pobrałem wcześniej na PC tak, aby telefon nie musiał ich dociągać w trakcie korzystania z aplikacji). Do ewentualnej nawigacji korzystałem z Garmin Mobile XT z UMP pc-PL. Jednak takie rozwiązanie miało pewne wady. Bateria w telefonie z włączonym GPS wytrzyma do ok 4 może 5 godzin, a z włączonym podświetleniem pewnie jeszcze krócej. Jako iż telefon, z którego korzystam nie ma ekranu dotykowego, to przewijanie mapy w GMXT było bardzo uciążliwe, więc czasami trochę czasu zabierało zorientowanie się w terenie i obranie dalszej drogi.
W związku z powyższymi zdecydowałem się na zakup urządzenia dedykowanego do takich zastosowań. Rozważałem pomiędzy EDGE 800 a Bryton Rider 50T (chociaż ten jest chyba bardziej równoważny do EDGE 705). Jednak ze względu, iż konkurencja obsługuje mapy OSM i wektorowe NAVTEQ, które w zastosowaniu rowerowym oferują raczej mniej informacji niż UMP pc-PL topo, to ostatecznie wybór padł na Garmina mimo dużo wyższej ceny.
Zakupu dokonałem w Warszawskim sklepie Azymut przez znany portal aukcyjny. Przesyłka została wysłana w dniu zakupu i dotarła na drugi dzień. W komplecie otrzymałem pełną drukowaną instrukcję obsługi w języku polskim, co prawda nie najnowsze wydanie, ale mimo to przydatne. Zaskoczyło mnie długie pierwsze pełne ładowanie baterii, które trwało ok 3,5h, z tego ok godzinę ostatnie ~10% - może znaczenie miało to, iż ładowałem z gniazda USB laptopa, a nie dołączonej ładowarki.
Odbyłem już dwie przejażdżki z urządzeniem na rozpoczęcie sezonu i jak na razie wrażenia pozytywne. W lesie dokładność GPS nieco spada do ok 7m w porównaniu do 3 w mieście, ale mimo to odbiornik nie tracił sygnału. Przy okazji analizy wyników z pulsometru, dowiedziałem się, że styl mojej jazdy nie sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej, której duże zapasy zalegają po zimie, gdyż przeciętnie w trakcie jazdy utrzymywałem bardzo wysokie tętno (dotychczas nieświadomie).

Mam pytania do osób korzystających z tego urządzenia:
1. Czy po zakończonym treningu powinno się odpinać nadajnik pulsometru z opaski, czy lepiej pozostawić go przypiętego, jaki ma to wpływ na żywotność baterii?
2. Czy istnieje sposób sprawdzenia energii pozostałej w akumulatorze licznika wyrażonej w % w sposób inny niż podłączenie urządzenia do komputera lub ładowarki?
3. Co oznacza ikona w prawym górnym rogu (kwadrat z trzema poziomymi liniami) na obrazku po lewej? Zauważyłem, że pojawia się tylko gdy szpilka wskazuje drogę lub warstwicę w obszarze leśnym. Na zdjęciu po prawej, gdy droga jest poza obszarem leśnym brak tego symbolu.
zrzuty.png
zrzuty.png (19.83 KiB) Przejrzano 8243 razy
4. Sposób montażu podstawki na kierownicy/mostku - gumki założyć na krzyż czy równolegle?
EDGE 800 HR/CAD (FW 2.40), UMP-pcPL topo, Góry Świętokrzyskie wyd. Compass (CustomMaps), PL Warstwice v2.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

de_mon pisze:3. Co oznacza ikona w prawym górnym rogu (kwadrat z trzema poziomymi liniami) na obrazku po lewej? Zauważyłem, że pojawia się tylko gdy szpilka wskazuje drogę lub warstwicę w obszarze leśnym. Na zdjęciu po prawej, gdy droga jest poza obszarem leśnym brak tego symbolu.
Oznacza, że pod szpilką jest nie tylko droga ale kilka innych obiektów.
Naciśnij na tą ikonę to lista się rozwinie i zobaczysz co się tam kryje.

Chyba, że tą opcję popsuli tak samo jak w Dakocie :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=134034#p134034
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
de_mon
Nowy

Post autor: de_mon »

Dzięki za odpowiedź. Jest faktycznie tak jak piszesz w wątku, do którego link podałeś. Gdy skalibrowałem ekran przy pomocy rysika, naciskając nieco w lewo od wyświetlanych punktów, wtedy mogłem skorzystać z funkcji tego przycisku, ale klikając na mapie, szpilka stawiana była kilka pikseli obok, a inne przyciski też reagowały w niewłaściwym obszarze. Po ponownym, już poprawnym skalibrowaniu ekranu, próba dotknięcia tego przycisku palcem, kończy się aktywacją przycisku z nazwą POI po lewej stronie. Mogę go aktywować tylko rysikiem i to tylko w wąskim zakresie jego prawej części. U mnie drobną winę tego zjawiska, może ponosić naklejona folia ochronna, chociaż raczej nie ma aż tak wielkiego wpływu, bo inne przyciski działają poprawnie.
Czasami w zależności od tego gdzie postawię szpilkę, dzieje się tak, że przycisk ten nie jest wyświetlany ciągle, a pulsuje (pojawia się, znika, pojawia się...) w odstępach ok 1-2sek, wtedy długi przycisk z nazwą POI stosownie dostosowuje swoją długość.
EDGE 800 HR/CAD (FW 2.40), UMP-pcPL topo, Góry Świętokrzyskie wyd. Compass (CustomMaps), PL Warstwice v2.
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Slawek_Mat »

de_mon
Ad 2 - sam bym chciał wiedzieć
Ad 4 ja mam na krzyż bo chyba równolegle nie bardzo wg mnie będą dobrze trzymać
Pozdrawiam Sławek
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Slawek_Mat »

aaa - przypomniało mi się - 800 ma wadę w stosunku do 705 i to wg mnie dość męczącą tzn jak podjeżdżamy pod górkę z prędkością ok 4/5 km/h przy nachyleniu ok 15 lub więcej % to edge nie liczy nachylenia - nie liczy nachylenia od 5 km/h w dół - to mnie wkurza bo 705 liczyła ... :twisted:
ta sama górka, na której 705 pokazywało 16 % teraz 800 nie liczy bo za wolno podjeżdżam :twisted:
Pozdrawiam Sławek
Pająk
Początkujący

Post autor: Pająk »

septimus19 pisze:Witam,@Cichy miałem na myśli wartości liczbowe.W kalkulatorze online w strefie treningowej 70% przy HRmax 190, moje tętno to 133 bpm, liczone z HRmax a według formuły Karvonena to 149,5.Dla osoby niewytrenowanej to nawet ponad 160 bpm,według formuły Karvonena,a 133 czyli tak samo według procentu HRmax.Formuła wprowadza sensowne korekty biora pod uwage stopień wytrenowania,czyli w tej strefie osoba z wysokim tętnem spoczynkowy może a nawet powinna trenować z wyższym pulsem.Bez obawy o swoje zdrowie. Na pewno problemem jest wyznaczenie tętna maksymalnego.Dla najbardziej zaawansowanych polecam wyznaczenie VO2 max i powiązanie go z tętnem.Mamy wtedy pewność że trenujemy w strefie "tlenowej" Można też trenować w "beztlenowej" ale tu pulsometry niepotrzebne.Miło że Garmin wprowadził taka nowość w Edge 800.
Hym... tyle ze to wciaz tylko dane "orientacyjne" co przy szerokosci strefy 10 uderzen zmienia praktycznie wszystko. Generalnie strefy wprowadza sie "z palca" a dane bierze sie z testow (drogowy Firela, GXT, testu Carmichela itp) kazdy w zalznosci od mozliwosci znajdzie taki sprawdzian ktory bedzie powatarzalny i da sie na jego podstawie okreslic strefy dla siebie. Raczej w warunkach domowych nie szukalbym HRmax, a progu (jakiego? jakiegos... wazne by wiedziec jakiego :)
septimus19
Bywalec

Witam,testy wysiłkowe to temat rzeka ,nie każdy zdecyduje się na test do odmowy,nie tylko sportowcy kupują Edge,Dla ćwiczeń fitness i amatorskich jazd na rowerze wystarczające są testy wysiłkowe pośrednie i np.wyliczenie HRmax z formuły 220-wiek. Dla zawodowców i fizjologów pozostawmy metody wysiłkowe bezpośrednie i laboratoryjne, określanie progu mleczanowego,indywidualnego progu tlenowego,VO2max,niedoboru i nadmiaru zasad itp.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2012, 13:36 przez septimus19, łącznie zmieniany 1 raz.
Pająk
Początkujący

Ja akurat wyznaczylbym HR max metoda Sally Edwards i np. Kervonena i porownal co wyjdzie. 220-wiek to juz totalna aproksymacja, zwlasza jesli ktos cos cwiczy. Ale max akurat nie jest kluczowy, bardziej wazne jest znalezienie progu (JAKIEGOS) kotry ulozy nam strefy. A prog mozna znalezc wlasnie robiac proste proby wg Firela czy Carmichela oraz test GXT. Do tego potrzeba tylko roweru ew. roweru treningowego w fitnesklubie).
Pająk
Początkujący

Slawek_Mat pisze:aaa - przypomniało mi się - 800 ma wadę w stosunku do 705 i to wg mnie dość męczącą tzn jak podjeżdżamy pod górkę z prędkością ok 4/5 km/h przy nachyleniu ok 15 lub więcej % to edge nie liczy nachylenia - nie liczy nachylenia od 5 km/h w dół - to mnie wkurza bo 705 liczyła ... :twisted:
ta sama górka, na której 705 pokazywało 16 % teraz 800 nie liczy bo za wolno podjeżdżam :twisted:
A kurcze... zalamalem sie. Pochodze pod stroma gorke 705: 25% 800: --:--%. Ciekawe co kieruje programista zeby wprowadzic takie ograniczenie. Przeciez z rowerem rowniez sie podchodzi...

Poza tym: 705 ma wyrazniejszy i jasniejszy na dworze ekran. Niby jest mnjeszy, ale od zawsze mi nie pasuje to rozmazane wyswietlanie dotykowcow.

Obudowa 705 jest z takiego tworzywa ze wszelkie sznity sie zlewaja -- moj ma kilka, bo. np. w maratonowym szale zapomnialem go zdjac gdy zmienialem na szutrze detke... W 800 ten blyszczacy karbon pewnie bedzie wygladal gorzej po kliku upadkach na ziemie.
septimus19
Bywalec

@Pająk Strefy treningowe W Edge są oparte na tętnie maksymalnym od 50% do 100% Wyznaczenie HRmax jest dość ważne ale jak napisalem dla amatorów i dla fitness,można je wyznaczyć pośrednio np. z formuły 220 -wiek.Można też innymi sposobami i testami. Nie wiem jaki próg w podanych przez Ciebie testach można wyznaczyć?
Pająk
Początkujący

septimus19 pisze:@Pająk Strefy treningowe W Edge są oparte na tętnie maksymalnym od 50% do 100% Wyznaczenie HRmax jest dość ważne ale jak napisalem dla amatorów i dla fitness,można je wyznaczyć pośrednio np. z formuły 220 -wiek.Można też innymi sposobami i testami. Nie wiem jaki próg w podanych przez Ciebie testach można wyznaczyć?
Prog jest jakis:) (np. LT) ja nigdy nie wiem jaki, ale i Friel i Carmichel opieraja na nim swoje trenigni tzn. to jest punk wyjscia do stworzenia stref, w ktorych wykonujesz dane zadania. Dla fitnes wystarczy formula Kervonen + Edwards i wklepanie stref z palca:) Moze w 800 to cos z HR spoczynkowym (miezone rano po obudzeniu, bez zmieczenia) jest cos wiecje warte.
Mowiac szczerze nigdy nie wyznaczalem HRmax... choc pewnie otarlem sie o te wartosc. Np. jakies moj zapis: 2 godziny Hravg 174, HRmax 188. Wedlug reguly 220-wiek, powinno byc wtedy 183,5. Roznica juz dosc duza...
ODPOWIEDZ