Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.
-
septimus19
- Bywalec
Re: Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.
LT- teraz rozumiem to jest próg mleczanowy,raczej trzeba go wyznaczyć i powinno się , metodami laboratoryjnymi.Czyli rower nie wystarczy 
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
Powino sie go wyznaczac raz na miesiac... albo i czesciej, i to w dobrym labo. Dla amatora to teoria, a nie praktyka ani tez potrzeba. Ale progi typu LT (czy jakies inne...) mozna wyznaczyc robiac raz w miesiacu testy. NA ROWERZE ALE bez labolatorium. To nie nei bedzie ta dokladnosc ale wlasnie dla amatora da to o co chodzi, w przeciwienstwie do wyliczonych stref w Garminie. A test terenowy czy GXT da nam tez wiedze czy to nasze krecenie daje efekty. Jestem totalanym amatorem, wiedz wiedze mam ograniczona ale ze lubie tabelki itp to trenujac robilem wlasnie w ten sposob. Dawalo (daje) mi to jakas wiedze o tym jak krecic.septimus19 pisze:LT- teraz rozumiem to jest próg mleczanowy,raczej trzeba go wyznaczyć i powinno się , metodami laboratoryjnymi.Czyli rower nie wystarczy
Taki skrót na temat progu mleczanowego metody krwawe i nie krwawe http://mathmed.blox.pl/2011/05/Metody-o ... etrem.html
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
Ciekawe. Test Conconiec to wlasciwie GXT, mnie wychodzil, ale uzywalem i pulsometru i pomiaru mocy w trenzerze. A test 30 minut to chyba wlasnie proba Friela. Ale nie zasmiecjamy Garniak gadaniem o treingu:)
Ostatnio zmieniony 22 mar 2012, 18:20 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Unikajmy pełnego cytowania postu poprzedzającego naszą odpowiedź. Cytat usunięty.
Powód: Unikajmy pełnego cytowania postu poprzedzającego naszą odpowiedź. Cytat usunięty.
-
septimus19
- Bywalec
Witam,jeszcze pare zdań o treningach,jestesmy w strefie na sportowo,@Pająk- w Garminie jest tylko matematyczny podział treningu w oparciu o tętno max.Tak jest w większości pulsometrów. Sami powinniśmy zindywidualizować swój pulsometr o oparciu o testy pośrednie np.wzór 220-wiek,czy testy drogowe jak robisz.Są to szacunki ,nie dokładne badania.Tak ja pisałem tylko badania laboratoryjne,są w pełni wiarygodne,oczywiście w dobrych placówka i powtarzalne.Można uzyskać zniżki przy większej ilości badań.Polecam ,kompleksowe badanie ergospirometryczne z wyznaczeniem krzywej mleczanowe,j odniesione do zakresu tętna lub mocy.Można tez wyznaczyc sobie VO2max w Polar Fitness Test.To jest jeden z testów pośrednich i pewnie polega na jakiś tajemnych algorytmach,z przymruzenie oka można sobie zrobić.Moja Sportiva tez ma algorytm jakis i wylicza moc bez miernika mocyPająk pisze:przeciwienstwie do wyliczonych stref w Garminieseptimus19 pisze:LT- teraz rozumiem to jest próg mleczanowy,raczej trzeba go wyznaczyć i powinno się , metodami laboratoryjnymi.Czyli rower nie wystarczy
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
I jak w miarę sensowne te pomiary mocy ?. A wogóle jak masz ustawiony odczyt wysokości z GPS/DEM czy Barometru?. Jak z barometru to chyba troszkę dokładniej tę moc, również nachylenie przelicza. Niestety program TWO NAV zainstalowany na PDA,PNA itp. nawet z barmoetrem nie daje opcji odczytu wys. z barometru i dlatego pomiary mocy i nachylenia czasami szaleją.septimus19 pisze: Moja Sportiva tez ma algorytm jakis i wylicza moc bez miernika mocyCzego to ludzie nie wymyślą
Witajcie, dawno mnie tu nie było...
Sprawa taka: naciskam stop, później reset przez 4 sekundy, no i wyłączam, po podłączeniu do kompa i ściągnięciu tracka się okazuje że nie ma śladu, dane o prędkości/sercu/kadencji itp są ale brak śladu.
Zdarzyło się mi to drugi raz w ciągu kilku dni więc się zaniepokoiłem.
Spotkał się ktoś z czymś takim?
Sprawa taka: naciskam stop, później reset przez 4 sekundy, no i wyłączam, po podłączeniu do kompa i ściągnięciu tracka się okazuje że nie ma śladu, dane o prędkości/sercu/kadencji itp są ale brak śladu.
Zdarzyło się mi to drugi raz w ciągu kilku dni więc się zaniepokoiłem.
Spotkał się ktoś z czymś takim?
-
septimus19
- Bywalec
@Gavia,,musze się pochwalić,w trakcie lajtowych jazd na bicyklu Sportiva pokazuje nawet 800 wat mocy chwilowej
Moc srednią ze śladu musze jeszcze zanalizować. Nie mają na pokazywaną moc żadnego wpływu ustawienia odczytu wysokości. 800 wat to wartość z kosmosu. Garmin podchodzi do tematu poważnie i moc można tylko odczytac z miernika -transmisja ANT.Mały problem mierniki mocy są drogie 
@septimus19
Może taki kozak jesteś ,że 800 Ci wyskakuje???.
Jak czytałem amatorzy to osiągają max 300-400 wattów ale np. kolarze torowi to i 2000 potrafią .
Taki ,,błąd'' w Sportivii może dlatego że
a)algorytm do wyznaczania wartości funkcji MOC- w ogóle nie bierze pod uwagę danych z Barometru niezależnie od tego czy w ustawieniach jest dane z GPS,DEM czy z Barometru albo
b)Nie masz zainstalowanego czujnika prędkości i wtedy bierze dystans z GPS -u a ten wiadomo nie aż tak dokładny i dlatego skoki ale chyba średnia moc chyba powinna być sensowna.
c) ewentualnie jakiś gwałtowny spadek ciśninienia i pomiar zwariował -
Ciekawe jak to na wykresie wygląda -Można jakoś odczytać ten wykres ze Sportivii?
U mnie na liczniku rowerowym też bez czujnika mocy ANT tak to wyglądało podczas podjazdu pod Przełęcz Karkonowską kolarką
Ale max to tylko 333 waty (Srednio 207), a jak na mnie wtedy forma była całkiem przyzwoita.
A jak wygląDa wykres mocy z Garmina Edge 800 ( albo innych) na podstawie czujników ANT+ , Móglby ktoś wrzucić.
Może taki kozak jesteś ,że 800 Ci wyskakuje???.
Jak czytałem amatorzy to osiągają max 300-400 wattów ale np. kolarze torowi to i 2000 potrafią .
Taki ,,błąd'' w Sportivii może dlatego że
a)algorytm do wyznaczania wartości funkcji MOC- w ogóle nie bierze pod uwagę danych z Barometru niezależnie od tego czy w ustawieniach jest dane z GPS,DEM czy z Barometru albo
b)Nie masz zainstalowanego czujnika prędkości i wtedy bierze dystans z GPS -u a ten wiadomo nie aż tak dokładny i dlatego skoki ale chyba średnia moc chyba powinna być sensowna.
c) ewentualnie jakiś gwałtowny spadek ciśninienia i pomiar zwariował -
Ciekawe jak to na wykresie wygląda -Można jakoś odczytać ten wykres ze Sportivii?
U mnie na liczniku rowerowym też bez czujnika mocy ANT tak to wyglądało podczas podjazdu pod Przełęcz Karkonowską kolarką
Ale max to tylko 333 waty (Srednio 207), a jak na mnie wtedy forma była całkiem przyzwoita.A jak wygląDa wykres mocy z Garmina Edge 800 ( albo innych) na podstawie czujników ANT+ , Móglby ktoś wrzucić.
Mam pytanko.
Wybieram sobie 1 punkt do którego chce jechać (azymut) czy jest możliwość sprawdzenia ile w linii prostej jest km do tego punktu ?
Pozdrawiam
KG
Wybieram sobie 1 punkt do którego chce jechać (azymut) czy jest możliwość sprawdzenia ile w linii prostej jest km do tego punktu ?
Pozdrawiam
KG
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
podstawowa funkcja GPS-ów ...
pokazujesz pole odległość do celu - zależnie od metody nawigacji pokaże odległość po drodze lub po linii prostej
pokazujesz pole odległość do celu - zależnie od metody nawigacji pokaże odległość po drodze lub po linii prostej
Pozdrawiam Sławek
Ale chodzi mi o dynamiczną zmianę czyli jadę sobie cały czas w stronę punku i czy mogę w każdej chwili bez klikania zobaczyć ile mam do celu km ?
dzięki
KG
dzięki
KG
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
no tak - zawsze pokazuje aktualną odległość do celu - tak mają wszystkie GPS-y jakie miałem 
Pozdrawiam Sławek
Takie krótkie pytanie - jak wygląda w Edge 800 kwestia czasu dziennego i nocnego? Czy występuje w ogóle taka funkcja? W turystycznych odbiornikach wygląda to tak, że jeśli jest włączona taka opcja - to przy zachodzie słońca odbiornik automatycznie zmienia kolorystykę na "nocną" (kolorystyka wymagająca mniej wysiłku dla oczu dla większości użytkowników), ze wschodem - z powrotem wraca do kolorystyki dziennej; można też oczywiście włączyć na stałe jedną z opcji