Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.
septimus19
Bywalec

Re: Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.

Post autor: septimus19 »

LT- teraz rozumiem to jest próg mleczanowy,raczej trzeba go wyznaczyć i powinno się , metodami laboratoryjnymi.Czyli rower nie wystarczy :)
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
Pająk
Początkujący

Post autor: Pająk »

septimus19 pisze:LT- teraz rozumiem to jest próg mleczanowy,raczej trzeba go wyznaczyć i powinno się , metodami laboratoryjnymi.Czyli rower nie wystarczy :)
Powino sie go wyznaczac raz na miesiac... albo i czesciej, i to w dobrym labo. Dla amatora to teoria, a nie praktyka ani tez potrzeba. Ale progi typu LT (czy jakies inne...) mozna wyznaczyc robiac raz w miesiacu testy. NA ROWERZE ALE bez labolatorium. To nie nei bedzie ta dokladnosc ale wlasnie dla amatora da to o co chodzi, w przeciwienstwie do wyliczonych stref w Garminie. A test terenowy czy GXT da nam tez wiedze czy to nasze krecenie daje efekty. Jestem totalanym amatorem, wiedz wiedze mam ograniczona ale ze lubie tabelki itp to trenujac robilem wlasnie w ten sposob. Dawalo (daje) mi to jakas wiedze o tym jak krecic.
gavia
Bywalec

Post autor: gavia »

Taki skrót na temat progu mleczanowego metody krwawe i nie krwawe http://mathmed.blox.pl/2011/05/Metody-o ... etrem.html
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
Pająk
Początkujący

Post autor: Pająk »

Ciekawe. Test Conconiec to wlasciwie GXT, mnie wychodzil, ale uzywalem i pulsometru i pomiaru mocy w trenzerze. A test 30 minut to chyba wlasnie proba Friela. Ale nie zasmiecjamy Garniak gadaniem o treingu:)
Ostatnio zmieniony 22 mar 2012, 18:20 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Unikajmy pełnego cytowania postu poprzedzającego naszą odpowiedź. Cytat usunięty.
septimus19
Bywalec

Pająk pisze:
septimus19 pisze:LT- teraz rozumiem to jest próg mleczanowy,raczej trzeba go wyznaczyć i powinno się , metodami laboratoryjnymi.Czyli rower nie wystarczy :)
przeciwienstwie do wyliczonych stref w Garminie
Witam,jeszcze pare zdań o treningach,jestesmy w strefie na sportowo,@Pająk- w Garminie jest tylko matematyczny podział treningu w oparciu o tętno max.Tak jest w większości pulsometrów. Sami powinniśmy zindywidualizować swój pulsometr o oparciu o testy pośrednie np.wzór 220-wiek,czy testy drogowe jak robisz.Są to szacunki ,nie dokładne badania.Tak ja pisałem tylko badania laboratoryjne,są w pełni wiarygodne,oczywiście w dobrych placówka i powtarzalne.Można uzyskać zniżki przy większej ilości badań.Polecam ,kompleksowe badanie ergospirometryczne z wyznaczeniem krzywej mleczanowe,j odniesione do zakresu tętna lub mocy.Można tez wyznaczyc sobie VO2max w Polar Fitness Test.To jest jeden z testów pośrednich i pewnie polega na jakiś tajemnych algorytmach,z przymruzenie oka można sobie zrobić.Moja Sportiva tez ma algorytm jakis i wylicza moc bez miernika mocy :D Czego to ludzie nie wymyślą :lol:
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
gavia
Bywalec

septimus19 pisze: Moja Sportiva tez ma algorytm jakis i wylicza moc bez miernika mocy :D Czego to ludzie nie wymyślą :lol:
I jak w miarę sensowne te pomiary mocy ?. A wogóle jak masz ustawiony odczyt wysokości z GPS/DEM czy Barometru?. Jak z barometru to chyba troszkę dokładniej tę moc, również nachylenie przelicza. Niestety program TWO NAV zainstalowany na PDA,PNA itp. nawet z barmoetrem nie daje opcji odczytu wys. z barometru i dlatego pomiary mocy i nachylenia czasami szaleją.
daijvid
Początkujący

Post autor: daijvid »

Witajcie, dawno mnie tu nie było...
Sprawa taka: naciskam stop, później reset przez 4 sekundy, no i wyłączam, po podłączeniu do kompa i ściągnięciu tracka się okazuje że nie ma śladu, dane o prędkości/sercu/kadencji itp są ale brak śladu.
Zdarzyło się mi to drugi raz w ciągu kilku dni więc się zaniepokoiłem.
Spotkał się ktoś z czymś takim?
septimus19
Bywalec

@Gavia,,musze się pochwalić,w trakcie lajtowych jazd na bicyklu Sportiva pokazuje nawet 800 wat mocy chwilowej :D Moc srednią ze śladu musze jeszcze zanalizować. Nie mają na pokazywaną moc żadnego wpływu ustawienia odczytu wysokości. 800 wat to wartość z kosmosu. Garmin podchodzi do tematu poważnie i moc można tylko odczytac z miernika -transmisja ANT.Mały problem mierniki mocy są drogie :(
gavia
Bywalec

@septimus19
Może taki kozak jesteś ,że 800 Ci wyskakuje???.
Jak czytałem amatorzy to osiągają max 300-400 wattów ale np. kolarze torowi to i 2000 potrafią .

Taki ,,błąd'' w Sportivii może dlatego że
a)algorytm do wyznaczania wartości funkcji MOC- w ogóle nie bierze pod uwagę danych z Barometru niezależnie od tego czy w ustawieniach jest dane z GPS,DEM czy z Barometru albo
b)Nie masz zainstalowanego czujnika prędkości i wtedy bierze dystans z GPS -u a ten wiadomo nie aż tak dokładny i dlatego skoki ale chyba średnia moc chyba powinna być sensowna.
c) ewentualnie jakiś gwałtowny spadek ciśninienia i pomiar zwariował -

Ciekawe jak to na wykresie wygląda -Można jakoś odczytać ten wykres ze Sportivii?

U mnie na liczniku rowerowym też bez czujnika mocy ANT tak to wyglądało podczas podjazdu pod Przełęcz Karkonowską kolarką
Obrazek Ale max to tylko 333 waty (Srednio 207), a jak na mnie wtedy forma była całkiem przyzwoita.

A jak wygląDa wykres mocy z Garmina Edge 800 ( albo innych) na podstawie czujników ANT+ , Móglby ktoś wrzucić.
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
TwMax
Początkujący

Post autor: TwMax »

Mam pytanko.
Wybieram sobie 1 punkt do którego chce jechać (azymut) czy jest możliwość sprawdzenia ile w linii prostej jest km do tego punktu ?

Pozdrawiam

KG
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Slawek_Mat »

podstawowa funkcja GPS-ów ...
pokazujesz pole odległość do celu - zależnie od metody nawigacji pokaże odległość po drodze lub po linii prostej
Pozdrawiam Sławek
TwMax
Początkujący

Post autor: TwMax »

Ale chodzi mi o dynamiczną zmianę czyli jadę sobie cały czas w stronę punku i czy mogę w każdej chwili bez klikania zobaczyć ile mam do celu km ?

dzięki

KG
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Slawek_Mat »

no tak - zawsze pokazuje aktualną odległość do celu - tak mają wszystkie GPS-y jakie miałem :)
Pozdrawiam Sławek
michal123
Początkujący

Post autor: michal123 »

Takie krótkie pytanie - jak wygląda w Edge 800 kwestia czasu dziennego i nocnego? Czy występuje w ogóle taka funkcja? W turystycznych odbiornikach wygląda to tak, że jeśli jest włączona taka opcja - to przy zachodzie słońca odbiornik automatycznie zmienia kolorystykę na "nocną" (kolorystyka wymagająca mniej wysiłku dla oczu dla większości użytkowników), ze wschodem - z powrotem wraca do kolorystyki dziennej; można też oczywiście włączyć na stałe jedną z opcji
ODPOWIEDZ