O "zakupach" na Androida i nie tylko o zakupach
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Re: O "zakupach" na Androida i nie tylko o zakupach
Koniec Android Marketu. Teraz jest Google Play.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Mapy ShoCart do nabycia na Locusa.
Czy ma ktoś dostęp do cennika?
Czy ma ktoś dostęp do cennika?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Dla Locusa założę chyba osobny wątek i pozbieram posty z nim związane, bo w związku z przesiadką z jednego telefonu na drugi trochę się pobawiłem tą aplikacją i widzę kilka ciekawostek, których przedtem nie to że nie było ale po prostu ich nie odkryłem i widzę że program ma wiek niemowlęcy dawno za sobą i urasta do rangi lidera w temacie: "Mapy na Androida"
A co do pytania. Wczoraj "kupowałem" (0,99 EUR) możliwość ściągnięcia wektorów i widziałem ten cennik Shocartu. Bodajże 1.99 EUR przy czym to nie jest cena za pełen zbiór tylko określoną ilość kafelków czy coś takiego. Teraz nie mam dostępu do sieci, ale będę dzisiaj po południu ściągał wektorówki to sprawdzę dokładniej w czym rzecz.
A propos "Locus Shop". Wczoraj buszując po sklepie odkryłem też możliwość "kupienia" za free KMZ-ów dla Australii w skali 1:250.000. Australia mnie nie interesuje, ale dzięki temu dowiedziałem się, że Locus może importować KMZy. Obsługa plików KMZ póki co działa dość siermiężnie (lepiej przygotowywać mapy dedykowane) ale gdyby zaszła taka potrzeba to można chyba "na szybko" skorzystać z takiej możliwości.
* O tym, że obecnie Locus obsługuje dane DEM "off line" już kiedyś pisałem. Dzięki temu mamy możliwość zobaczyć nie tylko wysokość "pod kursorem" ale także profile zaprojektowanych tras, także wówczas gdy nie mamy dostępu do internetu.
* Kolejna sprawa "off line" to korzystanie z bazy geoNames. Po prostu ściągamy pliki z sieci i wszystkie te Śnieżki, Halicze etc. mamy w wyszukiwarce off line - bez zbędnego robienia bałaganu w POI
* Wydaje mi się też, że zmienił się format map wektorowych. Ale nie o tym chciałem. Widzę że na nowszych mapach nie powinno być kłopotów ze zdefiniowaniem własnych skórek dla wektorów, co daje naprawdę duże pole do popisu no i ...
* Odkryłem możliwość wyświetlania dwóch map równocześnie z nadaniem dowolnej transparentności dla mapy będącej "na wierzchu". Można więc np. przygotować własną mapę szlaków czy coś w tym stylu etc. etc.
A co do pytania. Wczoraj "kupowałem" (0,99 EUR) możliwość ściągnięcia wektorów i widziałem ten cennik Shocartu. Bodajże 1.99 EUR przy czym to nie jest cena za pełen zbiór tylko określoną ilość kafelków czy coś takiego. Teraz nie mam dostępu do sieci, ale będę dzisiaj po południu ściągał wektorówki to sprawdzę dokładniej w czym rzecz.
A propos "Locus Shop". Wczoraj buszując po sklepie odkryłem też możliwość "kupienia" za free KMZ-ów dla Australii w skali 1:250.000. Australia mnie nie interesuje, ale dzięki temu dowiedziałem się, że Locus może importować KMZy. Obsługa plików KMZ póki co działa dość siermiężnie (lepiej przygotowywać mapy dedykowane) ale gdyby zaszła taka potrzeba to można chyba "na szybko" skorzystać z takiej możliwości.
* O tym, że obecnie Locus obsługuje dane DEM "off line" już kiedyś pisałem. Dzięki temu mamy możliwość zobaczyć nie tylko wysokość "pod kursorem" ale także profile zaprojektowanych tras, także wówczas gdy nie mamy dostępu do internetu.
* Kolejna sprawa "off line" to korzystanie z bazy geoNames. Po prostu ściągamy pliki z sieci i wszystkie te Śnieżki, Halicze etc. mamy w wyszukiwarce off line - bez zbędnego robienia bałaganu w POI
* Wydaje mi się też, że zmienił się format map wektorowych. Ale nie o tym chciałem. Widzę że na nowszych mapach nie powinno być kłopotów ze zdefiniowaniem własnych skórek dla wektorów, co daje naprawdę duże pole do popisu no i ...
* Odkryłem możliwość wyświetlania dwóch map równocześnie z nadaniem dowolnej transparentności dla mapy będącej "na wierzchu". Można więc np. przygotować własną mapę szlaków czy coś w tym stylu etc. etc.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- Marko
- Garniak
Na stronie ShoCART.cz napisano m.in.:
Seznam se neustále rozrůstá a v budoucnu bude obsahovat kromě map SHOCart také kompletní sortiment vydavatelství Freytag&Berndt a německého Rother. S koupí map získáváte také možnost jejich půlroční aktualizace, což při naší současné frekvenci obnovování dat 1x za čtvrt roku může znamenat získání až dvou následujících aktualizací.
V aplikaci Locus si nejdříve zakoupíte tzv. kredit, odpovídající určitému množství mapových dlaždic, ze kterých se následně skládá mapa na displeji. Dále si při prohlížení mapy v online módu vyznačíte požadovanou oblast, kterou chcete stáhnout do mobilu - může to být viditelná část displeje nebo ručně zatažený výřez mapy. Následně si vyberete měřítka, které chcete získat, a pokud máte "nabito", stahujete. Mapová data o výřezu běžné ediční papírové mapy v měřítkách 1:25 000 až 1:750 000 obsahuje cca 4000 dlaždic. Výhodou je hlavně svoboda volby mapového výřezu a použitých měřítek, takže nemusíte platit za něco, co nechcete.
@GPSManiak
Jakbyś mógł sprawdzić te informacje, które zaznaczyłem na niebiesko. Wiem, że Tobie tłumaczyć tekstu nie muszę
Seznam se neustále rozrůstá a v budoucnu bude obsahovat kromě map SHOCart také kompletní sortiment vydavatelství Freytag&Berndt a německého Rother. S koupí map získáváte také možnost jejich půlroční aktualizace, což při naší současné frekvenci obnovování dat 1x za čtvrt roku může znamenat získání až dvou následujících aktualizací.
V aplikaci Locus si nejdříve zakoupíte tzv. kredit, odpovídající určitému množství mapových dlaždic, ze kterých se následně skládá mapa na displeji. Dále si při prohlížení mapy v online módu vyznačíte požadovanou oblast, kterou chcete stáhnout do mobilu - může to být viditelná část displeje nebo ručně zatažený výřez mapy. Následně si vyberete měřítka, které chcete získat, a pokud máte "nabito", stahujete. Mapová data o výřezu běžné ediční papírové mapy v měřítkách 1:25 000 až 1:750 000 obsahuje cca 4000 dlaždic. Výhodou je hlavně svoboda volby mapového výřezu a použitých měřítek, takže nemusíte platit za něco, co nechcete.
@GPSManiak
Jakbyś mógł sprawdzić te informacje, które zaznaczyłem na niebiesko. Wiem, że Tobie tłumaczyć tekstu nie muszę
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Żeby sprawdzić musiałbym kupićMarko pisze:V aplikaci Locus si nejdříve zakoupíte tzv. kredit, odpovídající určitému množství mapových dlaždic, ze kterých se následně skládá mapa na displeji. Dále si při prohlížení mapy v online módu vyznačíte požadovanou oblast, kterou chcete stáhnout do mobilu
BTS na osiedlu się odblokował zatem podaję info z cennika:
1.49 EUR - 2000 kafelków
3,59 EUR - 5000 kafelków
6,59 EUR - 10000 kafelków
12,39 EUR - 20000 kafelków
Pozdrawiam Lechu
- Marko
- Garniak
@GPSManiak
Dzięki!
P.S. Sprawdzę czy, oprócz "fioletowego roweru", wrysowano również ciekawszy - "różowy rower"
Edit
To Cykloserver, więc są linie i różowe, i fioletowe.
Dzięki!
P.S. Sprawdzę czy, oprócz "fioletowego roweru", wrysowano również ciekawszy - "różowy rower"
Edit
To Cykloserver, więc są linie i różowe, i fioletowe.
- Marko
- Garniak
Lechu,GPS Maniak pisze:...w przypadku wektorów zbiór za jaki zapłaciłem jest jednoznacznie określony i znany już w momencie zakupu
napisz coś więcej o tych wektorach.
Próbuję z kmz-tami. Jak coś się uda uruchomić, zostawię ślad.
Edit
Da się, umieściłem kmz-ty w katalogu SD/Locus/MapsItem i zadziałało... u mnie wolno się odświeża, ale działa.
BTW, wątek o Locusie zdecydowanie warto wyodrębnić na Forum!
P.S. Chwilkę się pobawiłem i na pewno jest to interesujący program. Odinstalowałem, ale być może kiedyś wrócę. Z mojego punktu widzenia brakuje (lub nie znalazłem) przede wszystkim konfiguracji klawiszy (skalowanie klawiszami głośności, przypisanie Menu do androidowego klawisza Menu). Skalowanie przyciskami ekranowymi jest niewygodne.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Potwierdzam. To samo jest z Australią. KMZ okrutnie muli. Ponadto wygląda to na jakiś import przejściowy, czy jakoś tak.
Jeżeli chodzi o zoomowanie, to ja patrzę na to jako piechur. Mapę można płynnie rozciągać paluchami, więc zoomowanie w sensie przycisków czy to wirtualnych czy sprzętowych nie jest mi potrzebne, chociaż na pewno takie możliwości jak konfiguracja sprzętowych guzików podniosłaby ergonomię samego softu.
Co do wektorów. O ile pamiętam to OSM. Ale nie ciesz się
Póki co nic na nich nie działa. Tzn. nie działa wyszukiwarka, routing nic. Krótko mówiąc działa to prawie jak raster. Prawie - bo jak wspominałem - dzięki temu że to wektor można kombinować ze skórkami. Po wgraniu wektora uzyskujemy coś na kształt google maps tyle, że off line, co jest największą zaletą Locusa, bo nie lecą transfery - co zwłaszcza w roamingu jest upierdliwe. A że Locus potrafi wykorzystać on_line wyszukiwarkę googli (i nie tylko) i można zlokalizować ciekawostki typu: "fontanna Neptuna", po czym taki punkt zapisać jako POI, a następnie korzystać z całości już off line to o googlemaps można chyba zapomnieć.
Jeżeli chodzi o te 0.99 EUR to dałem by zobaczyć jak to działa. Same mapy, choć chyba w nieco innej wersji i być może w nieco innym formacie krążą po sieci. Wydaje mi się, że to jest to:
Folder docelowy: Locus\mapsVector
Jeżeli chodzi o zoomowanie, to ja patrzę na to jako piechur. Mapę można płynnie rozciągać paluchami, więc zoomowanie w sensie przycisków czy to wirtualnych czy sprzętowych nie jest mi potrzebne, chociaż na pewno takie możliwości jak konfiguracja sprzętowych guzików podniosłaby ergonomię samego softu.
Co do wektorów. O ile pamiętam to OSM. Ale nie ciesz się
Jeżeli chodzi o te 0.99 EUR to dałem by zobaczyć jak to działa. Same mapy, choć chyba w nieco innej wersji i być może w nieco innym formacie krążą po sieci. Wydaje mi się, że to jest to:
Kod: Zaznacz cały
ftp://ftp.mapsforge.org/maps/europe/Pozdrawiam Lechu
Skalowanie przyciskami od głośności jest i działa. Trzeba tylko włączyć, gdzieś pośród dziesiątek innych ustawieńMarko pisze:P.S. Chwilkę się pobawiłem i na pewno jest to interesujący program. Odinstalowałem, ale być może kiedyś wrócę. Z mojego punktu widzenia brakuje (lub nie znalazłem) przede wszystkim konfiguracji klawiszy (skalowanie klawiszami głośności, przypisanie Menu do androidowego klawisza Menu). Skalowanie przyciskami ekranowymi jest niewygodne.
- Gsm Liberty
- Bywalec
Nawet ładnie wygląda tomtom Poland na andro, do nabycia lub zrobienia 
Na stanie - 5000, 3790LMT, 3590LMT, 1490LMT, 775LMT, 765, 760 i inne
Na szybie - 3590LMT/775LMT
Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1
Na szybie - 3590LMT/775LMT
Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1