GPS Maniak pisze:Na mapie której nie ma nie włączyłeś wyświetlania szlaków i wyciągów - a zapewne są
Albo korzystam z wersji, gdzie ich nie ma, albo nie wiem jak włączyć
GPS Maniak pisze:Nawet przy tej skali czytelniejsza od rastra wydaje się być mapa której nie ma, a jeżeli jeszcze przezomujesz obie mapy do sensowniejszej skali i odbiornik wystawicz za okno robiąc fotki, a nie "laboratoryjne" screenshoty, to cała Twoja teoria "wyciągania wniosków" pęknie jak bańka mydlana

Widzisz, ty się skupiasz na kolorkach i kontrastach, ja na informacji nawigacyjnej.
OK, raster jest nieco "rozmyty" w stosunku do pozostałych map.
Tyle że:
A) widzę na nim, że w Małastowie jest sklep, dwa przystanki PKS, Hotel lub schronisko a znajdujacy się tam kościół (cerkiew) jest zabytkowy.
B) widzę na nim, że u podstawy wyciągu narciarskiego, c.a. 500-600m ode mnie, znajduje się sezonowe pole namiotowe
C) widzę na nim, że na skrzyżowaniu szlaku zielonego i niebieskiego jest schronisko, do tego funkcjonujące jako stacja GOPR.
D) widzę na nim, że do Magury Małastowskiej (nie Mafgury, jak by chciała GPMapa :"P ) biegnie od południa czarny szlak.
E) widzę na nim, że od wschodu taki sam czarny szlak dobiega do Małastowa
F) widzę na nim dawny trakt handlowy (obecnie ścieżka przyrodnicza?) o nazwie "węgierska droga"
G) widzę żółty szlak rowerowy, biegnący do schroniska od południa
Wymieniać dalej?
Tego nie znajdziesz na żadnym z tych wektorów, więc nawet skompilowanie z nich jednej "super-duper-mapy" nie załatwi tych braków.
Naprawdę, w tym momencie mało mnie interesuje, czy i na ile to wszystko jest rozmydlone na ekranie.
Ważne że JEST, podczas gdy na wektorze nie ma tego ani na mapie, ani w wyszukiwarce.
Tak wygląda praktyka w polskich górach... A przedstawiłem przecież czołowe produkty wektorowe, które obejmują sobą ten teren. Lepszych map wektorowych tego rejonu nie ma, przynajmniej ja takich nie znam.
BTW, na tych zrzutach widać jeszcze jedną ciekawą rzecz. Widać np. długości szlaków oraz czasy przejścia na tychże szlakach. O ile pierwszą informację możemy łatwo uzyskać wytyczając routing (zakładam, że wektory są routowalne), o tyle z drugą może być gorzej, zwłaszcza że Garmin liczy "po płaskim".
Można taką informację zaszyć w opisie szlaku, tyle że wtedy zostaje pytanie - jeśli kliknę w jakimś punkcie, i przeczytam np. 30minut, to skąd mam wiedzieć, dokąd mam w owe 30 minut dojść? Garmin nie podświetli mi całego odcinka trasy, o któą chodzi...